Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ΕΤΕ - Αlpha - Κύπρου το 50% του τζίρου

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε τα “κάτω, πάνω” και οι Τράπεζες που πιέστηκαν σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης. ΕΤΕ, Κύπρου και Alpha. Μάλλον χαμηλός ο δανεισμός τίτλων.

Ηλιοφάνεια, μετά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (!)

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε τα “κάτω, πάνω” και οι Τράπεζες που πιέστηκαν σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα ηγήθηκαν της ανοδικής αντίδρασης που όμως παραμένει αγνώστου διαρκείας.

Ασφαλώς το +4,12% του Τραπεζικού δείκτη και τα σαφώς μικρότερα κέρδη για μεσαία (+1,81%) και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (+1,73%), καταδεικνύουν ποιοι πρωτοστάτησαν της αντίδρασης και ποιοι συνεχίζουν να υστερούν σε ενδιαφέρον.

Η θετική εικόνα βέβαια θα έχει πειστικότερο χαρακτήρα, αν συνεχιστεί και μετά την αποκοπή του δικαιώματος της Alpha Bank, την Παρασκευή, καθώς η Επ. Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το οκ στην αύξηση κεφαλαίου από 12 - 26 Νοεμβρίου.

Και να ψάξει κανείς, δεν βρίσκει “κόκκινη” μετοχή στο ταμπλό του 20αρη, όμως πρέπει να αναφερθεί ότι πλην του ΟΠΑΠ ουδείς άλλος, μη Τραπεζικός, Δεικτοβαρείς τίτλος πέρασε σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια.

Εκτός της Alpha Bank τα μεγαλύτερα κέρδη σε Εθνική (+4,67%) και MPB (+4,23%)

Με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι MIG, Τράπαεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και του 2% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάν, Αγροτική Τράπεζα και Eurobank.

Με μικρότερα ημερήσια κέρδη έκλεισαν όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφθασε μέχρι τις 2655,12 μονάδες (16.53) και έκλεισε στις 2652,65 μονάδες με κέρδη 2,66%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 230 εκατ. από τα οποία τα 22,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Αντίστροφη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%.

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι η σημερινή εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στην Σοφοκλέους, είναι φυσιολογική συνέχεια της σημαντικής υποχώρησης των προηγούμενων ημερών, που έφθασε στα όρια “υπερβολής”.

Οι απαισιόδοξοι επιμένουν ότι η σημερινή και πιθανόν η αυριανή θετική συνεδρίαση, είναι απλά ένα “πλατύσκαλο” με αφορμή την αποκοπή του δικαιώματος στην Alpha (+5,69%) που άλλωστε πρωτοστάτησε της ανόδου, όμως στο Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει επί το αρνητικότερον και πιθανότατα η Αγορά θα “δει” και χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν δεν έχει συνέχεια η ανοδική αντίδραση στις διεθνείς Αγορές.

Η άποψη αυτή φαίνεται να ενισχύεται και από την σημερινή “μετατόπιση” του τζίρου στον 20αρη, με τις μετοχές του να αποσπούν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει η επισήμανση ότι μόλις τρεις Τραπεζικοί τίτλοι και συγκεκριμένα Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank, απέσπασαν το 50% του συνολικού ημερήσιου τζίρου (!)

Μάλιστα αρκετοί επαγγελματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι η πλαγιοκαθοδική τάση στο Χ.Α. θα συνεχιστεί (έστω και με ανοδικά διαλείμματα), καθώς πλησιάζει το τέλος χρόνου και τα ξένα χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να “γράφουν” τα σημαντικά κέρδη τους, για να πάρουν οι διαχειριστές τα bonus τους (!)

Άλλωστε οι ξένοι μόνο αισιόδοξοι δεν δηλώνουν για την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί δεόντως στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η εικόνα στο Χ.Α. να επιδεινωθεί αν συνεχιστεί η “αφλογιστία” στο μέτωπο εξαγορών – συγχωνεύσεων.

Από την άλλη η συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και οι Αγορές θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και με ηπιότερους βηματισμούς, καθώς το “risk premium” των μετοχών δείχνει ακόμα πως παραμένουν φθηνές και προτείνει στροφή στις “αμυντικές” εταιρείες με υψηλή ρευστότητα και γερές μερισματικές αποδόσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Οι αποφάσεις της FED για τα επιτόκια και το συνοδευτικό κείμενο που θα δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων απόψε το βράδυ αναμένεται να δώσει την τάση για το άμεσο χρονικό διάστημα στις κυριότερες χρηματιστηριακές Αγορές, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η κίνηση των βασικών Τραπεζικών τίτλων σε ελαφρώς υποτιμημένα τεχνικά επίπεδα έφερε την αναμενόμενη αντίδραση, καθώς σήμερα οι αγοραστές είχαν “τις πιθανότητες με το μέρους τους”.

Ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος που πρέπει να καλυφθεί ούτως ώστε οι Αγορές να εξέλθουν από την φάση αδυναμίας και να αρχίσουν να προεξοφλούν νέους ανοδικούς καταλύτες – δ’ τρίμηνο, Χριστουγεννιάτικη περίοδος, κλπ- και ως εκ τούτου η ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων και αύξησης των διαθεσίμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Μάλιστα ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος Μάνος Χατζηδάκης δηλώνει απόλυτα επιφυλακτικός για την “ποιότητα” και την διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, εκτιμά ότι η σημερινή και ίσως η αυριανή συνεδρίαση δώσουν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών, λόγω ανακωχής πωλήσεων και υποστηρίζει ότι μόνο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2710 μονάδων θα συνηγορούσε για αλλαγή της συντηρητικής στρατηγικής.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τον FTSE μετά τη καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού τάσης να κατευθύνεται προς την ισχυρή στήριξη, που παρουσιάζει η περιοχή των 1364 μονάδων, επισημαίνει ο Απ. Μάνθος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance η εν λόγω περιοχή συμπίπτει γραμμικά και με το κατά 23,6% διορθωτικό επίπεδο των Fibonacci Retracement της σημαντικής ανοδικής κίνησης του περασμένου Μαρτίου (709 > 1578 μον.). Η πιθανή τώρα είσοδος του δείκτη μέσα στη ζώνη των 1310 με 1364 μονάδων θα δώσει σημαντικές “αγοραστικές ευκαιρίες”, καθώς το μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ.

Ο κ. Μάνθος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζει ότι τα περιθώρια σημαντικής διόρθωσης από τα τρέχοντα επίπεδα δείχνουν μικρά και εκτιμά ότι μετά την όποια “ταλαιπωρία” των Αγορών θα ακολουθήσει νέο ανοδικό κύμα πιθανότατα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τον “πατριάρχη” των δεικτών (Dow Jones) το θετικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο εν λόγω δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα της ζώνης 9600 – 9500, ενώ νέα κίνηση του δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων θα τον φέρει με ταχύτητα προς τις 11000 μονάδες, “επιχορηγούμενο” από το “short covering”.

Με δεδομένη την φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει στις διεθνείς Αγορές που αύριο περιμένουν από ΕΚΤ και BoE να ανακοινώσουν την επιτοκιακή τους πολιτική και την Ευρωζώνη τις λιανικές πωλήσεις. Επίσης αποτελέσματα γ΄ τριμήνου (σύμφωνα με την ατζέντα της Solidus Sec.) ανακοινώνουν, μεταξύ άλλων, αύριο οι CVS Caremark, Sara Lee, NVIDIA, Zurich Financial Services, Vedanta Resources, Delhaize, Cable & Wireless, Unilever, Generali, Deutsche Telekom, Legrand, Deutsche Post, Commerzbank, Telekom Italia, Man Group.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο από τις εγχώριες εισηγμένες αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοινώνουν ΟΤΕ και Coca-Cola.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μάλλον χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (20000 Εθνική, 28300 Πειραιώς, 38000 Alpha Bank, 25600 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2150), Alpha Bank (1746), ΟΤΕ (1653), Ταχ. Ταμιευτήριο (252), MPB (777), Eurobank (888), Πειραιώς (1147), ΔΕΗ (324), MIG (491), Intralot (188), Κύπρου (1021), ΓΕΚ (669), Ιντρακόμ (210), Coca-Cola (100), ΕΧΑΕ (118), Τιτάν (159).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 66239 τεμ., Eurobank 16598 τεμ., Εθνική 35351 τεμ., Πειραιώς 7023 τεμ., Alapis 8130 τεμ..

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 264443 τεμ., Εθνική 25901 τεμ., Forthnet 43000 τεμ., Jumbo 27800 τεμ., MPB 21000 τεμ., Κύπρου 14130 τεμ., ΟΤΕ 30563 τεμ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 3 Νοεμβρίου 2009 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (03/11/2009): - 177.537. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (03/11/2009): - 0,112%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v