Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα των “βετεράνων” στην Περιφέρεια (!)

Στην εικόνα “κόπωσης” και εναλλαγής θέσεων για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, μικρότερες τράπεζες και “penny stocks” απάντησαν με υπεραπόδοση. Πτώση για Κύπρου (6,56%). Κέρδη για ΟΤΕ (4,01%), ΕΤΕ (0,55%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, για τον Γενικό Δείκτη, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι “χτύπησε κόκκινο”.

Στην εικόνα “κόπωσης” και εναλλαγής θέσεων για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, μικρότερες Τράπεζες και “penny stocks” απάντησαν με διαθέσεις υπεραποδόσεων.

O χώρος της μικρότερης κεφαλαιοποίησης έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του αυξημένου ρίσκου και του δέλεαρ των αποδόσεων. Η ενθάρρυνση των τοποθετήσεων του επενδυτικού κοινού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτητα επίτευξης των αποδόσεων.

Αυτό που μένει να υποτεθεί είναι ότι η εξελισσόμενη άνοδος έχει τις βάσεις της στο παρασκήνιο, στην έντονη φημολογία που αναπτύσσεται για εξαγορές και συγχωνεύσεις και οι οποίες τιμολογούνται με μια διαφορετική λογική από την τιμολόγηση των θεμελιωδών μεγεθών.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και εντυπωσιακό, καθώς συνεχίζεται η “ροή” τίτλων από τα “ειδικά χαρακτηριστικά” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς επιτυγχάνουν κλείσιμο υψηλότερα των 0,40 ευρώ.

Έτσι χαρτοφυλάκια που παρέμεναν επί μήνες εγκλωβισμένα, αποκτούν αγοραστική δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

Άλλωστε το +1,73% του FTSEM και το +3,33% του FTSES, έναντι του -0,58% του FTSE δείχνει τις διαθέσεις υπεραπόδοσης για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, ενώ στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να προστεθούν οι κινήσεις χαμηλού κόστους και ο συρρικνωμένος τζίρος λόγω αργίας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Διαγραμματικά, ο Δείκτης ολοκληρώνει το candlestick για πέμπτη μέρα μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2225 με 2310 μονάδων παραμένοντας όμως πάνω από τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών (ΚΜΟ 200: 2191), διαπιστώνει η Fortius Finance.

Η ιδιαίτερη δυναμική που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης να διατηρεί τα κεκτημένα των τελευταίων εβδομάδων προϊδεάζει θετικά για τη μετέπειτα πορεία του. Έτσι, η Fortius εκτιμά πως πιθανή ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της περιοχής αντίστασης των 2.300 μονάδων θα φέρει βεβιασμένα το δείκτη προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 2.554 μονάδων, καθώς θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε επανατοποθέτηση στην Αγορά.

Δυνατότητες μικρότερης ή μεγαλύτερης θετικής αυτονόμησης βλέπει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεδομένης της θετικής ψυχολογίας.

Παράλληλα, οι αναλυτές της ΑΧΕ επισημαίνουν ότι στο ενδεχόμενο αυτονόμησης δύναται να συμβάλουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τονίζουν ότι οι επιμέρους διαφοροποιήσεις και οι υπεραποδόσεις τίτλων θα κρατήσουν ισχυρό το ενδιαφέρον σε μετοχές με τον πρώτο λόγο να έχουν οι μετοχές των εταιρειών που εμφανίζουν καλό τρίμηνο και έχουν αυξήσει την εμπορευσιμότητα τους.

Δηλαδή η Αγορά θα αναζητήσει και θα κάνει “focus” στα πλέον “φωτεινά” και ποιοτικά παραδείγματα, όπως αυτά θα απορρέουν μέσα από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Γενικά, σε επίπεδο εβδομάδας η εκτίμηση αυτή θα αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό των κινήσεων της Αγοράς καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιο έντονες αναδιαρθρώσεις με βάση αυτή την παράμετρο.

Πάντως, οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι μέχρι στιγμής λιγότερες από 40 εισηγμένες έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση των μεγεθών του α΄ τριμήνου 2009, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επιστρέφοντας στον FTSE με αγοραστές έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil, Eurobank, MPB, MIG.

Αντίθετα με πωλητές οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Intralot, Alpha Bank.

Στους “κόκκινους” τίτλους που στον 20αρη ήταν και περισσότεροι, οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-6,56%), Τιτάνα (4,71%) και MPB (-4,74%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% η Αγροτική, του 2% οι Ελλάκτωρ, Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, MIG, Motro Oil, Ελ. Πετρέλαια, και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Coca-Cola.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+4,01% και τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 11,90 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,88% και με κλείσιμο υψηλότερα των 6,48 ευρώ μπορεί να “βλέπει” τα 7,50 ευρώ).

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Intralot, θετικό πρόσημο για Εθνική και ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 40 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2257,04, υψηλό 2297,07) άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και έκλεισε στις 2278,78 μονάδες με απώλειες 0,06%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος πλησίασε τα 164 εκατ. από τα οποία τα 11,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Στους πρωταγωνιστές ημέρας, από το Τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζουν Γενική (+25,59%), Proton (+20%), Aspis (+12,86%), ενώ από το υπόλοιπο πανηγυρικό κομμάτι της Περιφέρειας μεταξύ άλλων οι Ελγέκα, Ιμπέριο, Άττικατ, Κατσέλης, Κρέκα, Έλαστρον, Παρνασσός, Κανάκης, InfoQuest, Intrakat, Revoil κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v