Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βηματοδότης της αγοράς ο ΟΤΕ

Πιθανές οι διακυμάνσεις στην αρχή της συνεδρίασης, μέχρι να σταθεροποιηθεί η τάση και να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις των αγοραστών και όχι των ”αεριτζήδων”. Παράλληλα, πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της συντήρησης της ανοδικής φοράς. Η τοποθέτηση παράγοντα κοινής αποδοχής στο τιμόνι του ΟΤΕ θα είναι o ”καταλύτης” των επερχόμενων εξελίξεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κάτι κινείται. Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, o ορισμός νέας διοίκησης σε ΟΤΕ και ΔΕΠΑ και η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων συνηγορούν υπέρ του θετικού ενδεχόμενου.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις τεχνικής, και όχι μόνο, μορφής για μεταστροφή της τάσης και πάλι σε ανοδική.

Οι ισχυροί παίχτες της αγοράς, κυρίως οι ξένοι, εμμένουν στη θετική προσέγγιση, τόσο των τραπεζικών επιλογών όσο και των θέσεών τους σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα προστίθεται στο δυνητικό τους ενδιαφέρον και ο ΟΤΕ.

Κοινής αποδοχής η τοποθέτηση του Παναγή Βουρλούμη στο τιμόνι του ΟΤΕ είχε λίγο - πολύ προεξοφληθεί από τους επαγγελματίες της Σοφοκλέους.

Αυτό εν μέρει εξηγεί και την εικόνα ”ψευδο-συσσώρευσης” που εμφάνιζε η μετοχή του Οργανισμού τελευταία στην περιοχή των 11,5-11,7 ευρώ.

Κυρίως για τους ξένους, φαίνεται πως λύνεται ένα σοβαρό γι’ αυτούς θέμα, που επέφερε δραματικές υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Γυρίζει η επόμενη σελίδα για τον Οργανισμό, όπου φήμες και ενδεχόμενα θα τεθούν εκ των πραγμάτων ”στο τραπέζι”.

Τι θα γίνει στην CosmΟΤΕ, θα υπάρξει άμεσα ή όχι αλλαγή, θα επανέλθει το ενδεχόενο ή όχι απορρόφησης της θυγατρικής από τον όμιλο, ποια θα είναι η μερισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί από ’δω και στο εξής.

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα τεθούν από σήμερα κιόλας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε πως η σημερινή συνεδρίαση ίσως να μη βοηθήσει στη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Εμμένοντας, όμως, μεσοπρόθεσμα, στην προοπτική προσέγγισης του προηγούμενου ”υψηλού” των περίπου 2.550 μονάδων και ποντάροντας στην αύξηση των τραπεζικών κερδών, πιστεύουμε πως η αγορά προσφέρει ευκαιρίες.

Μετοχές εταιριών πέραν των παραδοσιακών επιλογών των ΑΧΕ φαίνεται να επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο.

Θα επιμείνουμε στην ΕΛΤΕΧ, στην Intracom, στην καλή εικόνα των Φουρλής, Κωτσόβολος, την προοπτική υπέρβασης των 4 ευρώ για την ΕΠΑΤΤ και τον Νότο, την αντίδραση της Τεχνικής Ολυμπιακής, την πορεία προς τα 4,5 ευρώ του Σαράντη, τη ”στασιμότητα” της Καθημερινής, τη φιλόδοξη Αττικής, αλλά και όσες μετοχές κινούνται πλέον με προδιαγραφές ”ειδικού διαπραγματευτή”.

Η περίπτωση του Δρομέα, χθες, είναι ίσως η πλέον επιτυχής αυτής της ειδικής κατηγορίας.

Το θετικότερο ενδεχόμενο για σήμερα θα ήταν η συντήρηση της ανοδικής φοράς πέραν των 2.482 μονάδων (σε κλείσιμο), με την προϋπόθεση πως θα αποφευχθούν κάποιες ακρότητες στην αρχή της συνεδρίασης.

Ας μην ξεχνάμε πως την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν και τα παράγωγα μηνός Απριλίου και η διακύμανση του FTSE-20 γύρω από τις 1.300-1.325 μονάδες φαίνεται να είναι η ζητούμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v