Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση ρεκόρ το 2008 χωρίς... short selling

Για διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση, κατέληξε σε απόλυτη επικράτηση των πωλητών. Η συνεδρίαση με την μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή για το ΓΔ στο 2008. Πτώση 16,6% για ΙΝΛΟΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε σαν διόρθωση της διόρθωσης και εξελίχθηκε (μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ) σε κατολίσθηση των τιμών σε όσα χρηματιστήρια ήταν σε λειτουργία μετά τις 15:30.

Η Σοφοκλέους πρωτοπόρα στις πτωτικές συνεδριάσεις δεν έχασε την ευκαιρία να συμπληρώσει 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων και να κλείσει τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας με συντριπτικές απώλειες 7,04% (παρά την απαγόρευση του short selling) που είναι η μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη για το τρέχον έτος και όχι μόνο.

Όπως προαναφέρθηκε όλα ξεκίνησαν με τα μακροοικονομικά στοιχεία στην πέραν του Ατλαντικού όχθη που δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η ύφεση έρχεται με «δρασκελιές».

Έτσι, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 1,2% για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν πτώση 0,7%. Η μείωση κατά 1,2% ήταν η μεγαλύτερη μετά την κάμψη 1,4% που εμφάνισε ο εν λόγω δείκτης τον Αύγουστο του 2005.

Στο ίδιο διάστημα ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,4% και υπερδιπλάσια των συγκλινουσών εκτιμήσεων, ενώ παράλληλα αυξήθηκε 4% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1991.

Επίσης, σημαντική επιδείνωσε εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για τον μεταποιητικό δείκτη Empire NY Fed.

Ο δείκτης των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών σημείωσε κάμψη άνω των 17 μονάδων, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των -24,62 μονάδων από τις -7,41 μονάδες που κατέγραφε τον Σεπτέμβριο.

Ευνόητο είναι ότι μετά από όλα αυτά με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται αύριο από τις ΗΠΑ ο πληθωρισμός και η βιομηχανική παραγωγή, ενώ αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοινώνουν οι United Technologies, Bank of New York Mellon, Google, Citigroup, IBM και Merrill Lynch.

Περισσότερο απαισιόδοξα τα μηνύματα και από το μέτωπο των ναυτιλιακών ναύλων. Ο δείκτης Baltic Dry Index βρέθηκε σήμερα να υποχωρεί περισσότερο από 11% και να διαμορφώνεται στις 1.615 μονάδες. Για να αντιληφθεί κάποιος την καταβαράθρωση του εν λόγω δείκτη αρκεί να αναφερθεί ότι στις 20/5/2008 βρισκόταν στις 11.793 μονάδες.

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται και από την Άπω Ανατολή, καθώς οι Ασιάτες CEO επισημαίνουν «προσοχή παγίδα» και τονίζουν ότι οι ακατάπαυστες ενέσεις ρευστότητας των κυβερνήσεων στις τράπεζες προς αποκατάσταση της επενδυτική εμπιστοσύνης θα συνεχίσουν να υπονομεύονται από τα μακροοικονομικά δεδομένα της ύφεσης.

Η πραγματική οικονομία πλήττεται και καλά θα κάνουν οι περισσότεροι να μελετήσουν προσεκτικότερα το φαινόμενο, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα τεθεί στις χρηματιστηριακές αγορές σε λειτουργία η «παγίδα των ταύρων» (bull trap).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στην τραυματισμένη σήμερα Σοφοκλέους, η επιστροφή των πωλητών ήταν περίπου πανηγυρική, ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE και επεκτεινόμενη σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του 20άρη μόλις και μετά βίας έκλεισαν με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, απώλειες 16,61% για την Intralot, 12,12% για την Alpha Bank, 11,21% για την MIG και 10,11% για τον Τιτάνα. Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες του 8% για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Εθνική, Eurobank, MPB και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του 7% για ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, και του 6% για Αγροτική και Πειραιώς.

Ευνόητο είναι ότι με αρνητικό πρόσημο και μικρότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά τις 15:30 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2.381,57 μονάδες, με απώλειες 7,04%, θεωρείται φυσιολογική κατάληξη της σημερινής εικόνας, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 281 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 19 αφορούσαν πακέτα.

Επιστροφή στο κόκκινο και για την τελική εικόνα, με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 218 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 10% έως 20,41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v