Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περνούν τη σέντρα οι ταύροι…

Πονηρό το μίγμα που διαμορφώνεται στις αγορές. Με πετρέλαιο, νομίσματα, προσδοκίες για αντίδραση στα χρηματιστήρια και μία… βολή του Ιράν. Ευκαιρίες δημιουργεί η απαξίωση του Χ.Α.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εδώ παραμένουμε. Σε μία ευαίσθητη συγκυρία για τη διεθνή οικονομία και όχι μόνο. Το μίγμα πετρελαίου, νομισμάτων, πρώτων υλών και γεωπολιτικής κατάστασης εξαιρετικά πονηρό. Η καταρχήν επιβεβαίωση Αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι πόνταραν σε κόπωση της ανοδικής φοράς για την τιμή του πετρελαίου, υποχώρησής του χαμηλότερα των 140 δολαρίων ανά βαρέλι και υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος, δίνει τροφή στις αγορές.

Θα επιμείνουμε στην έγκυρη προσέγγιση, εδώ και μήνες, του κ. Carl Futia ο οποίος πέραν της εκτίμησής του για το πετρέλαιο επιμένει εδώ και εβδομάδες πως ενδεχόμενη διαμόρφωση βάσης του S&P 500 πέριξ της ευρύτερης ζώνης των 1.250 μονάδων μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει πρόκριμα για αντίδρασή του προς τις 1.500 μονάδες.

Σε αυτό το μέτωπο θα συμπεριλάβουμε και τους αιρετικούς, αντιθετικούς αναλυτές των UBS, Deutsche Bank και Lehman Brothers, όπως εκτενέστερα αναφέρεται από χθες στον «Εκηβόλο». Εκτός τόπου ή... προφήτες οι αιρετικοί αναλυτές; Θα φανεί στη συνέχεια.

Σε αυτή την πονηρή φάση των αγορών μεταφέρουμε και την προσέγγιση της ομάδας του eΖMarket, που σημειώνει ότι «η κίνηση του δείκτη στην περιοχή των 3.240 - 3.290 μονάδων αντιστοιχεί σε μάζεμα, που θα υποστηρίξει την επόμενη προσπάθεια προσέγγισης υψηλότερων επιπέδων».

Σε αυτήν την περίπτωση θεωρούμε λογικά «προσεγγίσιμη» την περιοχή πέριξ των 3.580 μονάδων, όπου και θα κριθεί η βραχυχρόνια συμπεριφορά του δείκτη. Η ουσία είναι πως το Χ.Α. παραμένει σε μεγάλο βαθμό άμεσα εξαρτώμενο από τα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα βεβαίως από το αμερικανικό.

Όσον αφορά τώρα στον Dow Jones παρατηρούμε πως η διόρθωση από τις 13.000 μέχρι τις 11.200 μονάδες έγινε χωρίς καμία ουσιαστική ανοδική αντίδραση, κάτι που καθιστά εφικτή μία κίνηση προς τις 11.650 - 11.900 μονάδες. Όλα αυτά αφορούν, βέβαια, στο ευρύτερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο επιχειρείται να ισορροπήσει και το Χ.Α.

Λίγο πιο νωρίς στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 αντιδρούσε κατά 0,7% - 0,8%, ενώ στην Αθήνα κρατάμε το μαζικό ξεπούλημα ξένων και Ελλήνων που ενεργούν από διεθνείς αγορές τον Ιούνιο. Σε σχετικό θέμα του κ. Β. Γεώργα (από τη σημερινή «Ελευθεροτυπία») γίνεται λόγος για τη «μεγάλη μετανάστευση των κερδοσκόπων». Αναφέρεται ότι μόνο από τον FTSE 20 έχουν ρευστοποιηθεί περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ, με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να έχουν ενθυλακώσει σχεδόν τα μισά. Σε επίπεδο αποτίμησης οι 20 εταιρίες του δείκτη υποχωρούν στα 85 δισ. ευρώ από τα 141 δισ. πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική χρηματιστηριακή αξία της αγοράς μας που είναι ζήτημα εάν ξεπερνά ως συμμετοχή το 50% του φετινού ΑΕΠ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην αγορά κρύβονται ευκαιρίες, και μακροπρόθεσμες αλλά και μεσοβραχυπρόθεσμες.

Η HSBC αναβαθμίζει τη Motor Oil δίνοντας τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ από τα 16,8 ευρώ και σύσταση «απόδοσης μεγαλύτερης της αγοράς». Στη ΣΙΔΕΝΟΡ θα επιμείνουμε πως επιχειρείται εδώ και καιρό μεθοδικό μάζεμα από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους που πιθανότατα να ξέρουν κάτι περισσότερο όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της εισηγμένης.

Για τον ΟΛΠ η Alpha Finance αναφέρει πως εισέρχεται σε εποχή ανάπτυξης και θέτει τα 31,5 ευρώ ως στόχο. Στην ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνονται ισχυρότατες επενδυτικές δυνάμεις, καθώς η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αυτά προσώρας και σε εγρήγορση για την αρχή της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v