Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διεκόπη η ανακωχή πωλήσεων από ξένους

Τη συντονισμένη υποχώρηση όλων των διεθνών αγορών ακολούθησε το ΧΑ με τις πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια και την έλλειψη αγοραστών να στέλνουν την αγορά 1,79% χαμηλότερα. Στο πετρέλαιο οι ελπίδες των επενδυτών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ευτυχώς που η χθεσινή τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του Γενικού Δείκτη συντελέστηκε με τέτοιες συναλλαγές, που μάλλον αύξησαν τις ανησυχίες παρά ενδυνάμωσαν τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων για περαιτέρω διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, κάτι που θα δημιουργούσε νέους εγκλωβισμούς, ή θα πολλαπλασίαζε τις τάξεις των απογοητευμένων αγοραστών, που την αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα προσχωρούσαν στην πλευρά των επιθετικών πωλητών.

Οι χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις της Lehman Brothers σύμφωνα με τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες (κρατικού ενδιαφέροντος) χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac θα χρειαστεί να αντλήσουν 75 δισ. δολάρια, επανέφεραν τους φόβους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα, αλλά και τις εκτιμήσεις για πιθανές νέες διαγραφές από τις ξένες Επενδυτικές Τράπεζες και βέβαια το “κόκκινο” χρώμα στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με την βοήθεια της Artion ΑΧΕΠΕΥ και από τα υψηλά των τελευταίων 20 μηνών σημειώνονται οι εξής απώλειες, με αρκετούς μάλιστα τίτλους να βρίσκονται σε νέα χαμηλά εξαετίας ή και χαμηλότερα: Citibank -70,93%, BoA -60,8%, UBS -71,9%, JP Morgan -48,2%, Lehman Brothers -75,7%, Bear Stearns -94,6%, Credit Agricole -62%, Deutsche Bank -53,7%, RBS -67,5%, HSBC -44%.

Σε αυτό το κλίμα η Σοφοκλέους δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει, καθώς διεκόπη η ανακωχή πωλήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και οι όποιες προσπάθειες παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σχετικής “στήριξης” σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Στο προσκήνιο εκ νέου τα σενάρια για πιθανή κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα των 3107 (διπλός βυθός) και των 3000 μονάδων, καθώς φαίνεται να είναι σε εξέλιξη το τρίτο πτωτικό κύμα, ενώ εντονότατες ανησυχίες εκφράζονται για το τι στάση θα κρατήσουν οι παραδοσιακά μακροπρόθεσμοι “παίκτες”.

Αν τα παραδοσιακά βραδέως κινούμενα χαρτοφυλάκια προβούν σε αύξηση της ρευστότητας καταγράφοντας οδυνηρές ζημιές, μπαίνοντας σε μια λογική επανατοποθέτησης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και με δεδομένη την “λειψανδρία” στις τάξεις των αγοραστών, τότε δεν αποκλείεται η τάση να ανεβάσει στροφές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η σχετική αντίδραση που σημειώθηκε μετά τις 15.17, με το Χ.Α. να ακολουθεί την αντίδραση των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά τις δηλώσεις Bernanke σύμφωνα με τις οποίες η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση και μετά το 2008 στα έκτακτα άμεσα δάνεια που παρείχε σε χρηματιστηριακούς οίκους, στην προσπάθεια της να σταθεροποιήσει την Αγορά, για όσο διάστημα θα συνεχίσουν να επικρατούν οι τρέχουσες συνθήκες (υπενθυμίζεται πως η έκτακτη πιστοληπτική διευκόλυνση που είχε προσφέρει η Fed στους οίκους αναμένεται να λήξει στα μέσα Σεπτεμβρίου).

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική αντίδραση και η νέα αξιοπρόσεκτη διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου, όμως η τάση σε Αγορές και ψυχολογία παραμένει καθοδική.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Δείκτης όσο και οι μετοχές με θετικό πρόσημο, τερμάτισαν την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.

Για να μην εδραιωθούν τα τρομολαγνικά σενάρια, θα χρειαστεί θετικό κλείσιμο το βράδυ στην Wall Steet και επιστροφή (αύριο κιόλας) του FTSE σε θετικό πρόσημο, με αντίδραση που minimum πρέπει να φθάσει στις 1834 και ακόμα καλύτερα στις 1850 μονάδες, με πρώτες αντιστάσεις στις 1777, 1788, 1815 και 1834 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση οι στηρίξεις στις 1759, 1750, 1740, 1720, 1696 και 1650 μονάδες.

Για να επιστρέψει ο Δείκτης από τα χαμηλά ημέρας, χρειάστηκε να περιορίσουν τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, ενώ λίγοι έκλεισαν τελικά και με θετικό πρόσημο, όπως Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Έτσι από τα 26,30 ευρώ και απώλειες 5,4% η Εθνικής γύρισε και έκλεισε στα 27,20 ευρώ και με απώλειες 2,16%, η Alpha Bank από τα 17,88 ευρώ και απώλειες 4,39% έκλεισε στα 18,52 ευρώ με απώλειες 0,96%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης από το χαμηλό των 4447,8 μονάδων (-4,32%) έκλεισε τελικά στις 4574,62 μονάδες με απώλειες 1,59%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό οι ΔΕΗ (-5,42%), MIG (-4,9%), MPB (-4,98%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Ελ. Τεχνοδομική και Τιτάνας και του 2% η Βιοχάλκο.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Intralot, Eurobank και αρνητικό τελικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και Αγροτική και απλά θετική μεταβολή για Μυτιληναίο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 3239,87 μονάδες και δίνοντας πλαγιοανοδική αντίδραση με σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισε στις 3285,59 μονάδες με απώλειες 1,79%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος έφθασε τα 211 εκατ. από τα οποία τα 13,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Στην τελική εικόνα 47 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 180 πτωτικές, ενώ 28 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 14,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v