Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Συντηρείται η ανοδική φορά;

Στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου μπαίνει από αύριο η Wall. Αναμονή και προσδοκία στην Ευρώπη, με θετικές ανάσες οι ασιατικές αγορές. Να αποφασίσει με ποιους θα πάει καλείται το Χ.Α.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται εκ νέου οι αγορές. Η καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση επιβεβαίωσε, τουλάχιστον για την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχειώδη της τεχνικής προσέγγισης και συνάμα ορισμένες κρίσιμες και άρα χρήσιμες περιοχές στήριξης. Σε αυτό βέβαια έβαλαν το χεράκι τους και οι Αμερικανοί με την ημιαργία και την αργία της αγοράς τους Πέμπτη - Παρασκευή.

Να δούμε την εβδομάδα αυτή πώς θα τα πάνε, καθώς αύριο αρχίζει ο χορός της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου με την Alcoa. Τη σκυτάλη λαμβάνουν στην εβδομάδα η Pepsi Bottling και η General Electric.

Παράλληλα οι ασιατικές αγορές και ειδικότερα η κινεζική φαίνεται να οδεύει προς το σημείο εκκίνησης της Ολυμπιάδας του Πεκίνου. Αναμφίβολα η κινεζική υπερδύναμη θέλει και έχει πολλά να αποδείξει μέσω και αυτής της αθλητικής (και όχι μόνο) διοργάνωσης. Πιθανότατα και αυτή η παράμετρος να αρχίζει να "παίζει", τουλάχιστον όσον αφορά στα φιλοκινεζικά αλλά και στα αντίθετα προς αυτά κεφάλαια.

Στο Χ.Α. οι εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια διίστανται. Η μία ομάδα επιφυλάσσεται, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, για το ενδεχόμενο εκ νέου διόρθωσης. Η άλλη ομάδα θεωρεί πως τα χαμηλά των 3.107 μονάδων αποτελούν πυθμένα και σημείο αναφοράς, τουλάχιστον γι’ αυτή τη φάση της αγοράς μας.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους θα πρέπει να αναμένουμε συντήρηση της ανοδικής φοράς, όπως αυτή επιχειρήθηκε από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους από τη συνεδρίαση της Πέμπτης και διατηρήθηκε ελαφρώς την Παρασκευή.

Στο ενδιαφέρον θέμα του Νικόλαου Φίλιππα (αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Οργάνωσης - Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς) αναφέρονται οι συντελεστές βήτα για τις μετοχές του FT 20. Χρήσιμες αναφορές, εάν μάλιστα ασπαστούμε το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης.

Από τον επιχειρηματικό χώρο κρατάμε την επέκταση του Σαράντη στη ΝΑ. Ευρώπη (σε σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα), τις εξελίξεις στη ΣΙΔΕΝΟΡ (σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου) αλλά και τα νέα σχέδια του ομίλου Motor Oil (σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου), σε μία περίοδο όπου η αγορά χρειάζεται ουσιαστικές ειδήσεις - κινήσεις.

Στην περίπτωση ενδεχόμενης συντήρησης ανοδικής φοράς διαμορφώνεται μία ομάδα μετοχών (Ρόκας, ΑΤΤΙΚΑΤ - Παρνασσός, Alsinco, Jumbo, Σωληνουργεία Κορίνθου, Γρηγόρης, ΟΛΠ, Elton, Lavipharm, Λάμψα, Βιοτέρ κ.ά.), με θετική φορά σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή φαίνεται να ευνοεί τις Vivere (2,10 ευρώ), ETEM (1,18 ευρώ), Κτήμα Λαζαρίδη (0,83 ευρώ), AS Company (1,72 ευρώ), Έδραση (0,73 ευρώ), Υγεία (3,66 ευρώ), ΕΛΒΑΛ (1,72 ευρώ), ΧΑΛΚΟΡ (1,73 ευρώ), Νηρεύς (2,15 ευρώ) και ακόμη ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v