Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιας δεκάρας... άνοδος στη Σοφοκλέους

Αγορά περιφερειακού… σούπερ μάρκετ το Χρηματιστήριο Αθηνών, που θέλει να συμπεριλαμβάνεται στα ανεπτυγμένα. Μόχλευση μερικών χιλιάδων ευρώ, ακόμη και για μετοχές του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η σημαδιακή αναφορά του euro2day.gr περί… ασύμμετρης εποπτείας που απειλεί την αγορά.

Μία κατάσταση σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με τον βαθμό εμπιστοσύνης και με το βάθος της αγοράς μας.

Τουλάχιστον εκεί παραπέμπουν οι συναλλαγές συνοικιακού σούπερ μάρκετ, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 54 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14:00.

Εάν μάλιστα από τις συναλλαγές αυτές αφαιρεθούν τα περίπου 4,5 εκατ. που αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις, τότε έχουμε επί της ουσίας το πραγματικό βάθος της αγοράς μας, τουλάχιστον για σήμερα.

Βέβαια, για να μη μεμψιμοιρούμε μονάχα, ο πολύ χαμηλός τζίρος παραπέμπει σε παύση (;) εχθροπραξιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

Και αυτό από μία άποψη δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικό, καθώς βασικοί δείκτες, μετοχές συντηρούνται υψηλότερα ή κοντά σε βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Στα 27,40 ευρώ η Εθνική, με μέγιστο ημέρας τα 27,88 ευρώ και με συναλλαγές 310.000 που αντιστοιχούν σε αξία 8,6 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE στις 1.790 μονάδες από όπου ξεχωρίζουν Coca Cola στα 16,82 ευρώ, ΔΕΗ στα 20,34 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 22,62 ευρώ, Motor Oil στα 13,44 ευρώ, με σύσταση "αγοράς" από τη Cheuvreux, η MIG στα 4,80 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 8,68 ευρώ.

Ο πολύ χαμηλός τζίρος μπορεί από τη μία να παραπέμπει σε παύση ρευστοποιήσεων (και αυτό δεν είναι κακό), αναδεικνύει όμως την απουσία ισχυρής αγοραστικής τάσης σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Από τα λίγα κέρδη αυτής της αγοράς είναι η απομάκρυνση για παράδειγμα του Γ.Δ. από τα χαμηλά των 3.100 μονάδων και η χαμηλού κόστους μόχλευση σε μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης.

Είναι ενδεικτικό πως σε Προοδευτική, Μοχλό, Πετζετάκις, Betanet, ΑΕΓΕΚ πραγματοποιούνται συναλλαγές μερικών δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων, με την αξία όμως να μην ξεπερνά τις μερικές χιλιάδες ευρώ.

Στα 4,38 ευρώ διαμορφώνεται κατά 4,8% υψηλότερα η Forthnet, στα 2,36 ευρώ η Autohellas, στο 1,74 ευρώ η Lavipharm, στα 8,50 ευρώ η ΕΧΑΕ, στο 1,07 η SATO.

Είναι ενδεικτικό, όμως, ότι σε μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας τους, όπως ενδεικτικά είναι ο ΔΟΛ, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες των 2.000 τεμαχίων, με την αξία να περιορίζεται στα 5,5 χιλιάδες ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, αποδεικνύοντας κατά την εκτίμησή μας την ένδεια της αγοράς, την περιθωριοποίηση και την παράδοσή της στα ξένα συμφέροντα.

Απλώς σε αυτήν τη φάση οι ξένοι στην πλειονότητά τους δεν πωλούν, προφανώς όμως δεν προχωρούν και σε ουσιαστικές επανατοποθετήσεις.

Και αυτό ενδέχεται να αποτελεί «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v