Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική η πτώση στη Σοφοκλέους

Από την πρώτη εντολή υποχώρησαν μετοχές του 20άρη και ο Γ.Δ. μέχρι και 3% χαμηλότερα. Αυξημένες συναλλαγές σε τράπεζες και χαρτιά εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Απώλειες άνω του 3,5% για ΕΤΕ, ΕFG, Αlpha, BIOXK, EΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πάνω που η υποχώρηση του πετρελαίου, έστω και οριακά χαμηλότερα των 140 δολαρίων ανά βαρέλι, έδωσε κάποιες ασθενείς ανάσες στις αγορές, ήρθαν οι εκτιμήσεις για νέες επισφάλειες τραπεζών και οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου.

Σε μεταβλητότητα να βρίσκονται, σαν να λέμε, οι αγορές καθώς αποδεδειγμένα και από την ενδοσυνεδριακή εκμετάλλευση των ακραίων διαφορών βγαίνει χρήμα και μέσω των σύνθετων προϊόντων - παραγώγων.

Η Lehman έριχνε χθες τις δικές της βολές για την ανάγκη των Fannie Mae και Freddie Mac να συγκεντρώσουν επιπλέον 46 δισ. και 29 δισ. δολάρια.

Άτακτη λοιπόν υποχώρηση από νωρίς στη Φρανκφούρτη, στη συνέχεια σε Παρίσι, Λονδίνο και με την αρχή της συνεδρίασης και στο Χ.Α. Σημαντικές οι θέσεις που βγήκαν προς πώληση στα πρώτα 10 - 15 λεπτά, με την αξία να ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ και την προσφορά να φτάνει μέχρι τα χαμηλά των 3.246,7 μονάδων.

Για τον FT 20, όπου καθολική ήταν η υποχώρηση των μετοχών του, τα χαμηλά διαμορφώθηκαν προς τις 1.741 μονάδες. Η ανταπόκριση των πωλητών ήταν, θα έλεγε κάποιος, άμεση, καταρχήν στις τράπεζες όπου πολύ γρήγορα η τιμή των μετοχών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και 4,2%, τη Eurobank στα 14,04 ευρώ και την Πειραιώς στα 16,68 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως τα πρώτα 15 -20 λεπτά πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 12,5 εκατ. ευρώ σε 10 μετοχές του 20άρη, από τις οποίες μόνο ο ΟΠΑΠ διαμορφωνόταν συγκριτικά καλύτερα, καθώς υποχωρούσε στα 22,56 ευρώ (-0,10%). Καταγράφεται δηλαδή εσπευσμένη αποχώρηση κυρίως όσων έχουν τοποθετηθεί στο 3ήμερο, κάτι που συντηρεί τη μεταβλητότητα σε υψηλό σημείο.

Ήδη η διακύμανση, κατά μείζονα λόγο στη διόρθωση της μετοχής, φτάνει στο 3,6% για τον τίτλο της Εθνικής, στο 2,46% για τη Eurobank, στο 2,3% για την Πειραιώς, στο 1,9% για την Κύπρου.

Πέρα από το προφανές, μένει να φανεί στη συνέχεια ποιοι απορροφούν την προσφορά από τις 3.293,6 μονάδες, μέχρι τις 3.246,6 μονάδες. Ενδιαφέρον θα είχε, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, σε ποιο βαθμό μεταξύ των πωλητών συμπεριλαμβάνονται αγοραστές από τα χαμηλά της Πέμπτης και το «γύρισμα» στη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v