Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πορφυρό "ντύνεται" η Σοφοκλέους

Στο κόκκινο έχουν βαφτεί οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, όπου μετράμε απώλειες 2,3%. Αυτή είναι η… πορφυρή πλευρά των αγορών που ενδέχεται, όμως, να έχουν και μία λιγότερο θεατή.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όσο ο S&P 500 αρνείται να διορθώσει σημαντικά χαμηλότερα των 1.250 - 1.270 μονάδων, εμείς θα είμαστε με το… δάχτυλο στο πληκτρολόγιο.

Χαρακτηριστική κουβέντα επενδυτικής πηγής, την οποία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη η στήλη και η οποία γι’ αυτήν τη φάση των αγορών εξακολουθεί να ποντάρει στο ενδεχόμενο ανοδικής, καθαρά εκθετικής, αντίδρασης των βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος παράγοντας παρακολουθεί απλώς την τιμή του πετρελαίου (στα 140,5 δολ./βαρέλι) και την ισοτιμία ευρώ προς δολάριο (στο 1,56 - 1,57 ευρώ), περιμένοντας τα αποτελέσματα των μη τραπεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Αναμένοντας λοιπόν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa και της General Electric μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρατηρούμε πως τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε υποχώρηση του δείκτη προς τις 1.248 μονάδες.

Παρακολουθούμε επίσης τη διαγραμματική απεικόνιση του Dow Jones από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall και επιμένουμε να δίνουμε πόντους στην προσέγγιση των αιρετικών αναλυτών, που πηγαίνουν κόντρα στο πτωτικό ενδεχόμενο.

Θα μεταφέρουμε την προσέγγιση ακόμη ενός επενδυτή - γνώστη της αγοράς (γνωστού και ως Elec), ο οποίος με βάση ένα μακροχρόνιο μοντέλο παρακολούθησης των αγορών συγκλίνει και αυτός στο ενδεχόμενο αντίδρασης.

Μεταφέρουμε την εκτίμησή του πως «τα βουβάλια βόσκουν στα λιβάδια. Επιτέλους βρήκαν και πάλι τροφή».

Αυτά όσον αφορά στην αντιθετική μας προσέγγιση μίας αγοράς που επείγεται να δείξει την αρνητική πλευρά της ομολογουμένως δύσκολης πραγματικότητας.

Ποντάρουμε στην προοπτική μιας άλλης, λιγότερο θεατής, πλευράς που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι βέβαια στη συνέχεια.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να καταγράψουμε αυτό που μας δείχνουν, με τον DAX 1,7% χαμηλότερα στη Φρανκφούρτη, τις ευρωπαϊκές αγορές στο σύνολό τους να μετρούν απώλειες και τον Γ.Δ. στο Χ.Α. να εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 2,3% (3.270 μονάδες).

Κατά 2,4% χαμηλότερα διαμορφώνεται ο 20άρης, ενώ υποχωρούν στο σύνολό τους οι δείκτες Financial Times.

Η Alpha Bank χάνει 3,3% στα 18,08 ευρώ, η Εθνική υποχωρεί 2,7% στα 27,04 ευρώ, η Eurobank 3,5% στα 14,14 ευρώ, η Πειραιώς 1,2% στα 17,20 ευρώ.

Χαμηλότερα ο ΟΤΕ στα 14,68 ευρώ, η ΔΕΗ στα 19,96 ευρώ, ενώ επίσης χαμηλότερα διαμορφώνονται ΕΛΠΕ στα 8,56 ευρώ και Motor Oil στα 13,36 ευρώ.

Στα 7,20 ευρώ, με απώλειες 1,2%, διαμορφώνεται η μετοχή του Μυτιληναίου.

Στις 14:20 το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βάφεται κόκκινο, με τη μεταβλητότητα της ελληνικής αλλά και των ξένων αγορών να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Σημείωση: Βρήκαμε ενδιαφέρον και μεταφέρουμε από τη χθεσινή στήλη του Ν. Κωτσικόπουλου την παρατήρηση πως «ο κλαδικός δείκτης τραπεζών του S&P 500 (bix) είναι σε κομβικό σημείο στήριξης και πιθανότατα σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον, το ξεπούλημά του να ολοκληρώθηκε χθες. Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά απώλειες κοντά στο 67% από τα ιστορικά υψηλά του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v