Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντικό "στήσιμο" σήμερα για το Χ.Α.

Η διεθνής κρίση είναι εδώ και έχει διαχυθεί και στον ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό το σήμα στέλνει η AIG. Στο Χ.Α. θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και πάλι κατ' αρχάς για άμυνα, με αιχμή την Εθνική και πιθανούς αρωγούς ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συντηρείται η μεταβλητότητα στις αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ξεκινά πριν από λίγο χαμηλότερα κατά 0,6%. Αργά χθες το βράδυ στη Wall οι βασικοί δείκτες «συντηρήθηκαν» οριακά θετικά και πάντως υψηλότερα μεσοπρόθεσμων στηρίξεων.

Όμως η ανακοίνωση από το American International Group (AIG) ζημιών-ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο και αύξησης κεφαλαίου 12,5 δισ. δολαρίων επαναφέρει στο παιχνίδι μια παράμετρο την οποία δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας.

Η κρίση έχει διαχυθεί και στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και στην ευρύτερα εννοούμενη χρηματοπιστωτική αντασφάλιση κινδύνου. Και αυτό είναι μια σοβαρή πτυχή ενός ουσιαστικού προβλήματος.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έλεγε κάποιος πως το κλίμα συντηρείται λίγο με αφορμή τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, κάτι με τις προσπάθειες των αρμοδίων να μην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός στον ΟΛΠ και με επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις.

Αρκούν αυτά για να συντηρηθεί η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, έπειτα από μια έντονα ανοδική εκτόνωση τις τελευταίες 4 - 5 εβδομάδες;

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται, οι ξένοι στην πλειονότητά τους παραμένουν επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό κλάδο, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank.

Επιπρόσθετα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεκτιμούν πως η μετοχή της Εθνικής «σκοντάφτει» προς ώρας στην ευρύτερη περιοχή των 38 ευρώ, ενώ την επόμενη Παρασκευή «κόβεται» το μέρισμα.

Βραχυπρόθεσμα η τάση της Εθνικής, αν και παραπέμπει σε ακόμη μία προσπάθεια υπέρβασης των 38 ευρώ (και συγκεκριμένα των 37,94 ευρώ), εντούτοις χρειάζεται βοήθεια.

Ο ΟΤΕ μπορεί να την προσφέρει έχοντας ξεκινήσει από τα χαμηλά των 19,22 ευρώ στις 6/5 και φτάνοντας χθες μέχρι τα υψηλά των 20,52 ευρώ.

Απαιτήσεις υπάρχουν και από τον καλό τις τελευταίες εβδομάδες ΟΠΑΠ, που χθες έφτασε μέχρι τα υψηλά των 25,84 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά στα 25,58 ευρώ.

Κατά συνέπεια η τάση για τον FTSE 20 παραμένει εύθραυστη στις 2.266 μονάδες, διαθέτει δηλαδή «μαξιλάρι» από τις 2.200 μονάδες.

Στα επιμέρους, χρήζει αναφοράς και προβολής η επιμονή του κ. Ιωάννη Στρούτση, προέδρου του ομίλου Ηλεκτρονικής Αθηνών, που στοχεύει σε τρεις νέες αγορές έως το 2009.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του επίμονου επιχειρηματία, του μόνου που άντεξε στην επέλαση των ξένων πολυεθνικών στον κλάδο του λιανεμπορίου, στην Πέννυ Κούτρα, αποτελεί κατά την εκτίμησή μας εργαλείο σκέψης για το αφελληνιζόμενο επιχειρείν.

Όμως πάμε παρακάτω.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες αφήνουν μια «γλυκόξινη γεύση» κατά τη δήλωση ιστορικού παράγοντα της αγοράς. Αλλού καλά, αλλού χρήζουν βελτίωσης και σε αρκετά σημεία αδύναμα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρήσουμε πιθανότατο ότι θα συνεχίσει να αποτυπώνεται μέχρι το τέλος της σχετικής περιόδου.

Κατά συνέπεια κρατάμε «μικρό καλάθι» γενικά.

Όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, πολλά γράφονται και περισσότερα φημολογούνται στους χώρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της ακτοπλοΐας, της ενέργειας αλλά και των τροφίμων - ειδών διατροφής.

Στα ΜΜΕ ο Χαμαιλέων επιμένει για εξελίξεις στη Χ.Κ. Τεγόπουλος (και όπως όλα δείχνουν θα δικαιωθεί), στην ακτοπλοΐα οι επιχειρηματίες «βλέπουν ήρεμα νερά» μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στην ενέργεια η «παράμετρος Ρόκα» ξανατίθεται από ορισμένους ανταγωνιστές και πάλι στο τραπέζι.

Πάντα όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο «παιχνίδι», μένει να επιβεβαιωθούν πολλά από αυτά που υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες και ενίοτε αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η χρηματιστηριακή ανάκαμψη για τη μετοχή του Μαΐλλη από τα ιστορικά χαμηλά της, με αφορμή εκτιμήσεις για βελτίωση των μεγεθών στο τρίμηνο.

Η στήλη αντί άλλης απάντησης παραπέμπει και πάλι στον Χαμαιλέοντα και στο ενδιαφέρον παραλειπόμενο που αφορά στο χθεσινό -18,3% με συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v