Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις «πλάτες» της Εθνικής ο τραπεζικός κλάδος

Το «στοίχημα» της επαναπροσέγγισης των 37,94 ευρώ «παίζεται» για την Εθνική. Ισχυρή στήριξη στον 20άρη από MPB, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΤΕ. Κέρδη για περισσότερες από 110 μετοχές. Πιέσεις στην Εurobank

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η Εθνική επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, τον ηγετικό της ρόλο στο χρηματιστήριό μας.

Τεχνικά η επιβεβαίωση του τελευταίου «διπλού χαμηλού» στα 36,32 και 35,76 ευρώ, οδήγησε τους αγοραστές σε επανατοποθετήσεις μέχρι και τα 36,8 ευρώ.

Είναι προφανές πως, από τεχνικής πλευράς, ειδικότερα στην μετοχή της Εθνικής – αυτή την περίοδο- «παίζεται» ένα ενδιαφέρον «στοίχημα». Κατά πόσον δηλαδή είναι εφικτή η προσέγγιση του υψηλού των 37,94 ευρώ (2/5), η υπέρβασή του και ενδεχομένως μια επόμενη ανοδική κίνηση προς τα 39,5 ευρώ.

Βέβαια το στοίχημα βρίσκεται στην… αρχή του και μένει να κερδιθεί ή να χαθεί στη συνέχεια. Αφορά όμως συνολικότερα την εικόνα του FTSE 20 και κατ’ επέκταση της αγοράς και γι’ αυτό χρήζει ενδελεχούς παρακολούθησης.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που ποντάρουν στο ενδεχόμενο μιας πιθανής προσέγγισης των 4.314 μονάδων (πρόσφατο υψηλό).

Γι’ αυτό μεταφέρουμε την εκτίμηση του Μάκη Βελιανίτη (από την Εξπρές της Κυριακής 4/5), σύμφωνα με την οποία «μετά από μια μικρή διόρθωση είναι εφικτή η προσέγγιση σε πρώτη φάση των 4.351 μονάδων».

Από μια άποψη η διόρθωση της Δευτέρας-Τρίτης καλύπτει τεχνικά αρκετούς αναλυτές.

Ο ίδιος όμως σημειώνει πως «προσοχής χρήζει ο FTSE 20 που πρόσφατα διέσπασε ανοδικά τις 2.274 μονάδες».

Μέχρι τώρα ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται κοντά στις 2.270 μονάδες, με απόδοση 1,4%, και ισχυρή την τάση, πέραν της Εθνικής, για Marfin Popular (2,9%), MIG (1,8%), Αγροτική Τράπεζα (2,2%), Μυτιληναίο (2,7%), το απόλυτο φαβορί των ημερών μέχρι και μετά το Euro 2008, ΟΠΑΠ με 3,8% στα 25,86 ευρώ. Και βεβαίως ο μέχρι πρόσφατα λοιδωρούμενος ΟΤΕ με 1,8% άνοδο μέχρι και τα 19,94 ευρώ σήμερα.

Υψηλός όμως είναι ο τζίρος και σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται για Coca Cola Hellenic, Intralot, ΕΧΑΕ, Jumbo, Ελληνική Τεχνοδομική, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil (με ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμα ανοδικό διάγραμμα υψηλότερα των 15,3 ευρώ), αλλά και ΟΛΠ (3%), J&P Άβαξ (0,9%), Τέρνα Ενεργειακή (2,8%), Μηχανική (2,1%), ΓΕΚ (1,8%), ΕΥΔΑΠ (1,5%).

Η επιθετικότερη κίνηση του FTSE 20 «υποχρεώνει» σε ανάλογη κίνηση και αρκετούς που δραστηριοποιούνται στη χαμηλότερη-μεσαία αποτίμηση. Τάση που αποτυπώνεται στη θετική αντίδραση 120 πλέον μετοχών.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε Επίλεκτο, Μαΐλλη, Νηρέα, Σελόντα, Altec, Singular Logic, Βιοσώλ, Δρομέας, Sato, Centric, Lavipharm, επιχειρείται με αύξηση συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v