Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα αποτελέσματα δίνουν τον τόνο

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank, ήρθε ο Τιτάνας να επαναδηλώσει την παρουσία του. Στο προσκήνιο ουσιαστικές επιχειρηματικές ειδήσεις, σε μια φάση που οι αγορές «δοκιμάζουν» βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η φάση συσσώρευσης των αγορών με τη μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση επηρεάζεται εύλογα από την ανακοίνωση επιχειρηματικών ειδήσεων, οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων τινών εξελίξεων.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε αργά χθες το βράδυ στους βασικότερους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, πριν από λίγη ώρα στα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη, με ανάλογη κίνηση να αναμένεται και για την αγορά μας.

Μέχρι και 0,4% υψηλότερα διαμορφώθηκε ο Dow, περίπου όσο «έδειχναν» τα συμβόλαια του DAX λίγο πιο νωρίς.

Στην Αθήνα η λίγο έως πολύ αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη διόρθωση φαίνεται να οδήγησε χθες βασικούς δείκτες και μετοχές σε επιβεβαίωση των «τοπικών χαμηλών» τους.

Κίνηση λογική από τη στιγμή που στη μετοχή της Εθνικής, για παράδειγμα, είχε προηγηθεί ανοδική αντίδραση από τα χαμηλότερα των 31,5 ευρώ, μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Παρασκευής.

Τηρουμένων των αναλογιών, ισχυρή αντίδραση από τα χαμηλά, περίπου στα μέσα Απριλίου, έδωσαν στο σύνολό τους οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και τίτλοι εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τον FTSE 20 το πιθανότερο είναι πως η ευρύτερη περιοχή των 2.200 μονάδων δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστεί σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε, από χθες ξεκίνησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τραπεζικών ομίλων, με τη Eurobank να κινείται στο πλαίσιο της προεξόφλησης των μεγεθών που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές.

Χθες όμως ανακοινώθηκε μια ουσιαστικότατη, σημαντική είδηση για έναν από τους ιστορικότερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Η κίνηση-ματ του Τιτάνα στην Αίγυπτο, αναμενόμενη εδώ και καιρό από μερίδα αναλυτών, είναι αυτή που μπορεί να κάνει και χρηματιστηριακά τη διαφορά για μια μετοχή που εμφανώς αδικείται στο… ταμπλό.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή είναι η πρώτη από έναν ευρύτερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις, αν και χαμηλότερου… κόστους.

Όμως το σημαντικό είναι πως σε αυτή τη συγκυρία ο Τιτάνας επανεντάσσεται στο στρατόπεδο των «ταύρων».

Εάν σκεφτεί κάποιος πιο αποστασιοποιημένα την αγορά μας αυτή την περίοδο, το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξει από τις εξελίξεις που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και ουσία δρομολογούνται ή κυοφορούνται.

Από τις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ, την ενέργεια, τα τρόφιμα - είδη διατροφής, από χθες στην τσιμεντοβιομηχανία, οσονούπω στην ακτοπλοΐα και δευτερευόντως σε επιμέρους κλάδους.

Εάν η συγκυρία σταθεί σύμμαχος των αγοραστών, η διάθεσή τους για σήμερα είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Να ανέβει ο πήχης λίγο υψηλότερα σε βασικές μετοχές, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθούν βραχυπρόθεσμες τιμές στήριξης.

Ενδεικτική θεωρούμε τη συμπεριφορά για τη μετοχή της Εθνικής, της Eurobank που έχει περάσει πλέον στη δεύτερη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης αφήνοντας στην τρίτη την Coca Cola Hellenic, βεβαίως τον Τιτάνα, αλλά και τον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή σε συμφωνία που υπογράφηκε σχετικά πρόσφατα. Δεν αποκλείεται, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις επόμενες ημέρες ο μέχρι τώρα αγοραστής να επαναπροσδιορίσει ή να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί την κίνηση που έχει κάνει.

Αναφερόμαστε σε επιχειρηματική κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί στον ευρύτερο χώρο τηλεπικοινωνιών - θεάματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v