Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδειξη ψυχραιμίας με τις εφεδρείες του FT 20

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια είναι οι θετικοί καταλύτες που διαμορφώνουν κλίμα σχετικής ψυχραιμίας στo XA, παρά την κούρσα του πετρελαίου. Παραμένουν ευάλωτες οι τράπεζες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το πετρέλαιο “στήνει σημαιάκια στο Έβερεστ”, αλλά προς το παρόν οι Αγορές δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σχετική ψυχραιμία τα υψηλά ενεργειακά κόστη.

Αυτό βέβαια με τίποτα δεν σημαίνει ότι στα χρηματιστήρια μετοχικών αξιών έχει επανέλθει η ψυχολογία ανόδου, αντίθετα μάλιστα οι διαθέσεις των εμπλεκομένων εναλλάσσονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και όσοι θαρραλέοι ασχολούνται με το trading απαιτείται να διαθέτουν τουλάχιστον αυξημένα αντανακλαστικά.

Βέβαια η Σοφοκλέους στην παρούσα φάση μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχει “εγχώριους καταλύτες” και αυτοί είναι οι εξελίξεις σε ΟΤΕ και Λιμάνια, όμως από εκεί και πέρα και για να υπάρξει σημαντική ανοδική αντίδραση θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές χορηγίες από το διεθνές κλίμα (που παραμένει ευμετάβλητο, έστω και αν όλο και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι Αγορές δύσκολα θα δουν νέα χαμηλά) και πολύ περισσότερο θα πρέπει να ξεπεράσει την ευάλωτη εικόνα του ο Τραπεζικός κλάδος.

Επίσης θετικό στοιχείο θα αποτελέσει η προοδευτική αύξηση των συναλλαγών, απαραίτητη για την ανανέωση των τοποθετήσεων σε κάθε επίπεδο τιμών και την ανάδειξη νέων μετοχών που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ζεστό το ενδιαφέρον, όσων τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα και την διάθεση να παρακολουθούν τα δρώμενα επί καθημερινής βάσεως.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποια θετικά στοιχεία, όπως η σχετικά ψύχραιμη αντιμετώπιση του πτωτικού ανοίγματος, όμως λίγο πριν το τέλος ο Δείκτης γύρισε και πάλι σε αρνητικό πρόσημο και χρειάστηκαν οι δημοπρασίες για να κλείσει με μικρά κέρδη.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να είναι ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2300 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις στις 2274, 2281 και 2293 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 2244-38, 2224, 2214 και 2192 μονάδες.

Μειωμένες συναλλαγές αλλά χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατήρησαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα συμβόλαια του FTSEM, όπου με τέτοιο όγκο συναλλαγών οδηγούνται σε συναλλακτική απαξίωση.

Ξεκινώντας το πέρασμα από τις μετοχές του 20αρη, ασφαλώς ο πρώτος λόγος στον Μυτιληναίο (+4,49%), ενώ ακολούθησε ο ΟΤΕ (+2,51%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor oil, θετικό κλείσιμο για ΔΕΗ, Alpha Bank, MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική και Intralot και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 4282,36 και 4224,82 μονάδων και έκλεισε στις 4266,84 με κέρδη 0,13%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 340 εκατ. από τα οποία τα 33,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα, όχι μονό γιατί 119 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 116 πτωτικές, αλλά και γιατί 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 16,03%.

Στα επιμέρους δεύτερη μέρα σημαντικής ανόδου για την Ντόπλερ (+16,03%), ενώ κινητικότητα με αξιοσημείωτα κέρδη συνδύασαν Infoquest, Q&R, Dionic, Κρι Κρι, Τέρνα, Χατζηιωάννου, Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου.

Επίσης μία πρώτη διάθεση αύξησης των συναλλαγών επέδειξε η Nexans, εντυπωσιακός στον “ρόλο του μοναχικού κάου μπόϋ ο Βασιλόπουλος (νέο ιστορικό υψηλό), ενώ στον Μαϊλλη όσοι αγόρασαν την προσδοκία πιθανόν να πούλησαν την ειδηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v