Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πολλαπλές επιλογές από τους αγοραστές

Η Σοφοκλέους ακολούθησε την κίνηση των διεθνών αγορών με το ενδιαφέρον των αγοραστών να επεκτείνεται σε σημαντικό μέρος του ταμπλό. Πιέσεις σε Eurobank- Alpha. Δυναμική κίνηση για MIG-Μυτιληναίο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η Σοφοκλέους ακολούθησε την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και σε μία συνεδρίαση διευρυμένου ενδιαφέροντος έδωσε σε αρκετούς τίτλους σημαντικά ημερήσια κέρδη και άφησε κάποιες πρώτες υποσχέσεις για πιθανή επιστροφή των αγοραστών, καθώς και ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο στην κίνηση των Αγορών έπαιξαν και τα στοιχεία του δείκτη παραγωγικότητας στις ΗΠΑ (εκτός αγροτικού τομέα) που για το α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο +2,2% έναντι +1,9% του προηγούμενου τριμήνου και +1,6% των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεώρησαν την σημερινή συνεδρίαση ενδιαφέρουσα, καθώς το ενδιαφέρον των αγοραστών έπιασε ένα σημαντικότατο κομμάτι του ταμπλό.

Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται και αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιους εγκλωβισμούς ή να απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, όμως το συντηρείται το ενδιαφέρον και αυτό είναι θετικό και δείχνει σημεία “ζωντανής” Αγοράς.

Ικανοποιητική η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά την σχετική απογοήτευση που φάνηκε στο ταμπλό από τα αποτελέσματα των Eurobank και Τιτάνα, καθώς αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι έδωσαν το παρόν και έκλεισαν μα αξιοσημείωτα κέρδη.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE παραμένει πάντα ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2300 μονάδων που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 2367 και 2403 μονάδες, απεγκλωβίζοντας σημαντικά κεφάλαια. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2275, 2282 και 2293 μονάδες ενώ οι στηρίξεις στις 2256, 2250, 2239 και 2220 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης (με σχετικά αυξημένες συναλλαγές) ακολούθησαν τον βηματισμό του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Eurobank και Βιοχάλκο (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), απώλειες μεγαλύτερες του 1% για τον Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Intralot και Αγροτική.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων και επιστροφή σε επίπεδα Νοεμβρίου 2007 η MIG. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ο Μυτιληναίος, του 2% οι Motor oil, MPB, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική, αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική και Coca-Cola και θετικό κλείσιμο για ΔΕΗ, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 62 μονάδων (υψηλό ημέρας 4283,19 και χαμηλό 4221,62) και έκλεισε στις 4261,29 μονάδες με κέρδη 0,87%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 315 εκατ. από τα οποία τα 28,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 173 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 23,81%.

Στους επιμέρους τίτλους και στην πρώτη θέση των διακριθέντων η Ντόπλερ που ντεμπουτάρησε στην Εναλλακτική Αγορά με κέρδη 23,81%, ενώ διακρίθηκαν οι εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών, όπως και οι Επίλεκτος, Μαϊλλης, Axon, Infoquest, Fieratex, Dionic, Altec, Ελγέκα, Κρέκα, Σιδενόρ, Έλτον και βέβαια σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v