Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Φορτσάρουν" ΟΠΑΠ- MIG - ΜΥΤΙΛ

Συντηρείται η άνοδος από τράπεζες και μετοχές του 20άρη. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, ΟΤΕ, MIG, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, MΟΗ. Λογική μια μικρή κατοχύρωση θέσεων προς το τέλος της συνεδρίασης. Κέρδη 24% στο ντεμπούτο της Doppler.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συντηρούνται υψηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο +0,9% και τον DAX στο 0,7% στην Φρανκφούρτη. Περίπου την ίδια ώρα τα συμβόλαια για τον S&P στην Wall «δείχνουν» μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,2-0,3% για την αρχή της συνεδρίασης.

Ο διεθνής περίγυρος είναι λίγο ως πολύ αυτός που περιμένουμε, σε μια συγκυρία που ένα μεγάλο μέρος των ενεργών παικτών, δείχνει να έχει εξοικειωθεί με το… νέο περιβάλλον και την αυξημένη μεταβλητότητα.

Η υπεραπόδοση επιμέρους μετοχών είναι αυτή που συντηρεί τις αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής, όπου όμως δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός της σημαντικής μείωσης των συναλλαγών κυρίως από την πλευρά ξένων επενδυτικών οίκων.

Καλά ενημερωμένοι χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως πρόκειται για ουσιαστική μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας ξένων επενδυτικών οίκων, καθώς η αξία του τζίρου που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας ΕΧΑΕ αλλά και εκτός, υπολογίζεται πως είναι μέχρι και 25-30% χαμηλότερη απ’ ότι στις αρχές του χρόνου.

Όμως έστω και έτσι, στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιούνται συναλλαγές κοντά στο μισό εκατ. τεμάχια, με την τιμή της μετοχής να παραμένει υψηλά στα 36,84 ευρώ.

Ένα σχετικά χαμηλού ρίσκου «στοίχημα» μεσοπρόθεσμα θεωρείται ο ΟΤΕ, κάτι που δικαιολογεί το «ποντάρισμα» αρκετών ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Η μετοχή του Οργανισμού έπιασε σήμερα και τα 20 ευρώ, ισορροπεί λίγο χαμηλότερα στα 19,92 ευρώ και δείχνει διαθέσεις για περαιτέρω άνοδο.

Ανάλογα θετικό κλίμα επικρατεί και στον ΟΠΑΠ, όπου συνεχίζεται η εισροή κυρίως ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που προεξοφλούν από τώρα την θετική επίπτωση από την διεξαγωγή του Euro 2008, αλλά και των νέων παιχνιδιών στοιχηματισμού που ετοιμάζει ο Οργανισμός.

Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ εμφανίζει σχεδόν… άρτιο διάγραμμα από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Σημαντικά ενισχυμένη διαμορφώνεται η θέση τόσο της Marfin Popular Bank (5,78 ευρώ), όσο και του MIG (5,94 ευρώ), αλλά και των Πειραιώς (22,48 ευρώ), Μυτιληναίος (9,22 ευρώ), Αγροτικής Τράπεζας (2,82 ευρώ), Motor Oil (15,3 ευρώ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή του ΟΛΠ στα 23,90 ευρώ, καθώς μερίδα παικτών προεξοφλεί πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός (θεωρητικά ολοκληρώνεται μεθαύριο), υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, εναλλακτικά.

Ξένα κεφάλαια κυρίως πελατών του Citigroup φέρεται να λαβαίνουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, σε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές κοντά στο 1,5 προς 1, θεωρείται καλή, σε αυτή τη φάση της αγοράς. Με Επίλεκτο, Μαΐλλη, Νηρέα, Vivere, Axon, Infoquest, Σελόντα, Altec, Dionic, Βιοσώλ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, στην πρώτη σειρά από πλευράς απόδοσης και με βάση τις αυξημένες συναλλαγές.

Με άνοδο 23,81% έκανε σήμερα το «ντεμπούτο» της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ η μετοχή της Doppler.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας «έκλεισε» στα 3,12 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 12.400 τεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του συνόλου των 10.600.010 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, είχε οριστεί στα 2,52 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v