Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους «καίει» το πετρέλαιο!

Η τιμή του "μαύρου χρυσού" ξεπέρασε τα 124 δολάρια το βαρέλι χθες και οι γνώστες της αγοράς πετρελαίου ανησυχούν περισσότερο για το περίφημο "super spike" που μπορεί να κάψει πολλούς και να αναστήσει λίγους.

Ποιους «καίει» το πετρέλαιο!
Αν κάποιος είχε την πρόνοια να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σημαντικής αξίας επί του αργού το 2002 και επιπλέον είχε την επενδυτική σοφία να τα «ρολάρει» (roll-over) από τρίμηνο σε τρίμηνο μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να κάνει το όνειρο πολλών Ελλήνων πραγματικότητα.

Κοινώς, να συνταξιοδοτήσει εαυτόν πρόωρα.

Ο λόγος είναι απλός.

Η τιμή του αργού ανέβηκε από τα 17 δολάρια ή λιγότερο το 2002 στα 124 δολάρια το βαρέλι χθες το βράδυ κι αυτό μεταφράζεται σε απόδοση 650% περίπου πριν από την αφαίρεση των φόρων και του κόστους των συναλλαγών.

Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Αν όμως είχε το στομάχι να αντέξει τις απότομες αυξομειώσεις της τιμής του αργού, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί.

Στους κύκλους της διεθνούς αγοράς πετρελαίου κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες η φήμη ότι επίκειται το “super spike”, δηλαδή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη.

Ακόμη και έγκυροι αναλυτές του κλάδου δεν το αποκλείουν πλέον.

Για όσους δεν το πρόσεξαν, ένας από τους λόγους που πολλοί επικαλούνταν για να εξηγήσουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου δεν υφίσταντο την τελευταία εβδομάδα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ράλι.

Το πετρέλαιο ανέβαινε, ενώ το δολάριο ανατιμάτο έναντι του ευρώ και άλλων κύριων νομισμάτων.

Για όσους γνωρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της μεταβολής της τιμής του πετρελαίου και του δολαρίου τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, νιώθουν έκπληξη όσοι επικεντρώνονται στα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι όμως τόσο η «διατάραξη» της συσχέτισης δολαρίου και πετρελαίου των τελευταίων ημερών που κάνει τους γνώστες της αγοράς πετρελαίου να θεωρούν το “super spike” πιθανό.

Είναι η αναγνώριση ότι ο κυριότερος λόγος που το πετρέλαιο ανεβαίνει σχετίζεται περισσότερο με την προσφορά παρά με την παγκόσμια ζήτηση.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε χερσαίες και θαλάσσιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που διοχετεύεται στα αμερικανικά και στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Η εξέλιξη μπορεί να μην είναι μόνιμη, έρχεται όμως σε μια φάση όπου η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου βρίσκονται σε ισορροπία.

Το γεγονός ότι η παραγωγή στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ υποχωρεί παρά τις υψηλές τιμές του "μαύρου χρυσού" και τις επενδύσεις για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων που έχουν γίνει επιβαρύνει την κατάσταση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι σώφρον και λογικό τα διυλιστήρια και άλλοι παίκτες της αγοράς να προσπαθούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου στα πλαίσια της διαχείρισης των κινδύνων που συνδέονται με την προσφορά.

Είναι λογικό επίσης να υπάρχουν χρηματοοικονομικοί επενδυτές που ποντάρουν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου για την αποκόμιση υψηλότερων αποδόσεων.

Αυτοί θα είχαν πολύ μικρότερη παρουσία αν γνώριζαν ότι τα πράγματα στο ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου δεν είναι σφιχτά.

Είναι λοιπόν πιθανό η τιμή του πετρελαίου να εκτιναχτεί πολύ ψηλά, π.χ. στα 150 - 200 δολάρια το βαρέλι, αν για οποιονδήποτε λόγο μειωθεί η προσφορά πετρελαίου σε μόνιμη βάση.

Τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα των διαφόρων κρατών μπορούν να προσφέρουν ανάσες για λίγους μήνες, αλλά όχι μεσοπρόθεσμα.

Επομένως, το αποκαλούμενο super spike του πετρελαίου είναι πιθανό από σήμερα μέχρι και τα επόμενα 4 χρόνια.

Σ’ αυτήν την περίπτωση οι κλασικές συνέπειες είναι η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που συνοδεύονται από μεταφορά πλούτου από τις μη πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στις πετρελαιοπαραγωγούς.

Εξυπακούεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα είναι ανάμεσα στις ωφελημένες.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου θα βγουν κερδισμένες, ενώ οι μετοχές των κλάδων που ακολουθούν την πορεία της οικονομίας, δηλαδή των κυκλικών, θα πληγούν.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v