Ζεστές τυρόπιτες και ξένοι οίκοι…

Με σουβλάκι από τις «Άλπεις» στο δεξί και ζεστή τυρόπιτα στο αριστερό χέρι, γνώριμη φιγούρα της Σοφοκλέους ατένιζε, προ ετών, το ταμπλό με ύφος πλήρες αποριών. Είχε μόλις «μπει» σε «χαρτί» που πρότεινε ξένος οίκος...

Ζεστές τυρόπιτες και ξένοι οίκοι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Με σουβλάκι από τις «Άλπεις» στο δεξί και ζεστή τυρόπιτα στο αριστερό χέρι, γνώριμη φιγούρα της Σοφοκλέους ατένιζε, προ πολλών ετών, το χρηματιστηριακό ταμπλό με ύφος πλήρες αποριών.

«Γιαννάκη, βλέπω καλά τα πήγαμε στο μαγαζί», του επεσήμανα με ύφος μάλλον σκωπτικό και συνέχισα: «Τα έχωσες καλά τα χαρτιά…ε;».

Με βλέμμα ανήσυχο, με κοίταξε και με έκδηλη αγωνία μου εξομολογήθηκε:

«Νίκο, ναι, εντάξει, κάτι πούλησα…».

«Και το επανεπένδυσες… αμέσως», τον διέκοψα… στρέφοντας το βλέμμα μου στα γεμάτα χέρια του.

«Σταμάτα, τώρα», αντέτεινε. «Αυτό που με απασχολεί είναι τούτη η έκθεση που βγήκε για την τάδε και τη δείνα επιχείρηση και λέει ότι τα χαρτιά τους θα πάνε σφαίρα».

«Τι λες, Γιαννάκη;», ήταν πλέον η σειρά μου να τον ρωτήσω… «και γιατί σε προβληματίζει το γεγονός αυτό;».

«Να, έχω πάρει κάτι χαρτιά και έχω τα μάτια μου καρφωμένα στο ταμπλό από την αρχή της συνεδρίασης και η μετοχή για την οποία λέγαμε…».

«Ναι, Γιαννάκη…», τον παρότρυνα να εκφραστεί...

«Ε, να. Όλο πέφτει…».

«Α, Γιάννη μου, κοίταξε να δεις», του είπα αποφασίζοντας να συμμετάσχω ενεργότερα στη συζήτηση. «Καταρχήν, βλέπω ότι είσαι γνήσια μακροπρόθεσμος επενδυτής. Πόση ώρα είπαμε ότι έχεις μπει στο χαρτί;».

«Πήρα κάτι ψιλά το πρωί… είπαμε», απάντησε.

«Και τα πήρες επειδή διάβασες την έκθεση; Ε;».

«Ναι, ναι, και λοιπόν;».

«Ε, κοίταξε να δεις, Γιαννάκη. Υπάρχουν ορισμένοι που εκτιμούν ότι οι εκθέσεις των ξένων ή των ελληνικών «σπιτιών» είναι χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία.

Εκτιμούν, δηλαδή, ότι οι εκθέσεις αυτές, που εκδίδονται από οίκους εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας, εκπονούνται κατά τρόπο επιστημονικό, από αναλυτές, κατόπιν της δέουσας μελέτης των θεμελιωδών στοιχείων των επιχειρήσεων, προσμετρούν τη δυναμική που οι εταιρίες αυτές διαθέτουν αλλά και τις λοιπές δυνάμεις που κατά καιρούς επηρεάζουν μία αγορά και στη συνέχεια θέτουν τιμές-στόχους.

Υπάρχουν τώρα, Γιάννη μου, και ορισμένοι άλλοι, που πιστεύουν ότι οι εκθέσεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εργαλεία υποβοήθησης πωλήσεων. Ότι δηλαδή τα τμήματα ανάλυσης και τα τμήματα διαχείρισης των οίκων αυτών είναι συγκοινωνούντα δοχεία και ότι "κινεζικά τείχη" υπάρχουν μόνον στην Κίνα».

«Ναι, Νίκο;».

«Ναι, Γιαννάκη. Τώρα αν με ρωτήσεις εμένα τι πιστεύω, θα σου πω ότι η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου στη μέση. Πού ακριβώς δεν ξέρω, αλλά κάπου εκεί στη μέση…», σημείωσα.

Και κατέληξα: «Γι' αυτό απόλαυσε τα κέρδη της τελευταίας σου τοποθέτησης, διότι με την επόμενη σε βλέπω να κάνεις… νηστεία».

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v