Η λήξη των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες, να έχει πιστωθεί οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,88%.
Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, καθώς έλλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, με την εικόνα να επιβαρύνεται μετά τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ στοιχεία Δεκεμβρίου, από την Αγορά εργασίας.
Την ίδια ώρα αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν νέο επενδυτικό ρίσκο, μετά τα συνεχόμενα πολυετή υψηλά και περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για την πολιτική Trump, όσο πλησιάζουν οι ημέρες που θα αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, στις 20/1.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε ένα σχετικά στενό εύρος και οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη συνεχίστηκε, έστω και μειωμένο, το ενδιαφέρον στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, καθώς εκεί βρίσκονται αρκετοί τίτλοι με ελκυστικά θεμελιώδη που άξιζαν και αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης” και έμεναν στα “αζήτητα” για πολύ καιρό, όμως για να κινητοποιηθούν περισσότεροι “κωδικοί λιανικής”, η ανοδική κίνηση πρέπει να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.
Οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές απέσπασαν και σήμερα την “μερίδα του λέοντος” στην μικτή αξία συναλλαγών, όμως μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί, σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, η δραστηριότητα των Ξένων Funds και αν αυτά συνεχίζουν να εκτιμούν πως “οι Ελληνικές Τράπεζες αποτελούν σαφώς καλύτερη επιλογή μεταξύ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, διότι συνδυάζουν ισχυρή πιστωτική επέκταση και υψηλή, ακόμη, μερισματική απόδοση”.
Δείχνουν να έχουν χάσει τα ήπια αρχικά τους κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και να έχουν γυρίσει σε μικτά πρόσημα, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 256000 τον Δεκέμβριο, από 212000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 160000.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,1%, από 4,2% έναν μήνα νωρίτερα.
Άμεση ήταν η αντίδραση στην Αγορά ομολόγων, με εκτίναξη των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,36% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,78% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,396% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,77% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού και στο 4,87% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1514,35 (+0,23%) και 1504,01 μονάδων (-0,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1504,01 (-0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1503,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%%.
Ο τζίρος στα 127 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΕΚ, ΑΛΦΑ, ΑΛΠΕ, ΑΣΚΟ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 127 εκατ., τα 111,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας κέρδη 1,14% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,44%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 2,32% και ο ΔΤΡ κέρδη 5,78%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο Τραπεζικός πλήρωσε και το 1370 χωρίς διάθεση για διόρθωση, προς το παρόν. Παρόλα αυτά το επίπεδο θέλει προσοχή βραχυπρόθεσμα. ΔΕΗ και ΓΕΚ είναι υποψήφιες για ανοδική έξαρση στην παρούσα. Στην ΙΝΚΑΤ όλα δείχνουν ότι την Α.Μ.Κ. θέλουν να την καλύψουν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι, με την μετοχή να μην απομακρύνεται από την τιμή εξάσκησης, κάτι που αποτρέπει τους ‘μικρούς’ για συμμετοχή. O ΓΔ κάνει προσπάθεια να συντηρήσει το 1500. Μία διάσπαση μπορεί να δώσει το 1497, ή το κύριο 1482 επίπεδο. Η διόρθωση σε κάθε περίπτωση δεν προβληματίζει την τάση σε ημερήσιο”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Αργά αλλά σταθερά, με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ο ΓΔ συνέχισε την ανοδική του πορεία, αφήνοντας για τα καλά πίσω του την τοπική κορυφή των 1505 μονάδων, που αποτελεί πλέον την πλησιέστερη στήριξη. Το μεσημέρι ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας (νέες θέσεις απασχόλησης, % ανεργίας) για το Δεκέμβριο, που λαμβάνονται υπόψη από τη Federal στις αποφάσεις της για τα επιτόκια”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το Χ.Α. φαίνεται απρόθυμο να υποχωρήσει, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει υψηλό και σε εγρήγορση για τις θετικές εγχώριες μακροοικονομικές εξελίξεις και την όρεξη για τις Ελληνικές μετοχές σε όλα τα επίπεδα. Πιθανόν να επικρατήσουν διακυμάνσεις και αστάθεια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Η διάχυση της ανόδου στις τελευταίες συνεδριάσεις, δημιουργεί την αίσθηση ότι η Αγορά ανεβαίνει χωρίς αυτό να υποστηρίζεται από τα ημερήσια κέρδη. Η καταγεγραμμένη άνοδος στις Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις τον τελευταίο μήνα, δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τους μετοχικούς δείκτες, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα, δείχνουν ότι η Οικονομία είναι ανθεκτική. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ αναμένουμε να συνεχίσει την πλαγιοανοδική κίνηση, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και διαλλείματα απότομων διορθώσεων κατά περίπτωση”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα για τον ΓΔ, με τον τζίρο, σε ημερήσια βάση, να βρίσκεται στα επίπεδα των €150 εκατ., σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Παρά τους προβληματισμούς που υπάρχουν στις Αγορές, όπως η ασάφεια ως προς τις πολιτικές που σχεδιάζει να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α., οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Χώρες της Ε.Ε., αρρυθμίες στην Κινεζική Οικονομία, οι συμμετέχοντες στην Αγορά μας συνεχίζουν να τιμολογούν ανοδικά τα Ελληνικά assets, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις Εισηγμένες μας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την φιλοδοξία να μετατραπεί σταδιακά σε ενεργειακός κόμβος στην Ν.Α. Μεσόγειο (project GREGY), η σταθερή άνοδος των Ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό (πρόσφατα στοιχεία ΠΣΕ) καθώς και η πεποίθηση (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) ότι και το 2025 θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά, είναι στοιχεία που αξιολογούν θετικά για την ώρα οι επενδυτές, κάτι που αποδεικνύεται και σε συγκεκριμένες μετοχές, αλλά και στον ΓΔ. Τεχνικά σε επίπεδο ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1527 και 1552 μονάδων”, σύμφωνα με την Merit Sec.
“Η ανοδική συνέχιση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πολύ καλές πιθανότητες. Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί τεσσάρων, τουλάχιστον, πυλώνων: Στο μακροοικονομικό πλαίσιο της Χώρας, στα θεμελιώδη των Εισηγμένων μας, στις διεθνείς συγκυρίες και στην καλή εικόνα στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους πολλούς μήνες, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.
Ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο, τα πάντα έχουν περιγραφεί στις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης, που ούτως, ή άλλως μας έχουν δώσει προ πολλού την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ενδεικτικά, οι δημοσιονομικές προσαρμογές, το σταθερό πολιτικό σύστημα που αρέσκεται σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος, οι αναμενόμενοι υψηλοί και κατά πολύ υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ρυθμοί ανάπτυξης κ.α.
Ένα τέτοιο μίγμα, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά θεμελιώδη πολλών Εισηγμένων, δείχνουν στους επενδυτές τον δρόμο των (επανα)τοποθετήσεων σε μια μεγάλη γκάμα μετοχικών τίτλων, όπως στους “ταλαιπωρημένους” Τραπεζικούς, τους πολλά υποσχόμενους της Πληροφορικής, τους Ενεργειακούς (με έμφαση στις ΑΠΕ), τους Κατασκευαστικούς/Υποδομών. Τα βασικά μεγέθη στις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως βαίνουν ανιόντα, τα περιθώρια είναι υγιή, οι αποτιμήσεις ακόμα χαμηλές (ειδικά συγκρινόμενες με Ευρωπαϊκούς "συναδέλφους") και με την ελπίδα μιας αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου μας (ή έστω της προεξόφλησης για κάτι τέτοιο), υπάρχει στο βάθος μια κρυμμένη υπεραπόδοση.
Όσον αφορά στις διεθνείς συγκυρίες, έχουμε τον “τυφώνα” που ακούει στο όνομα Trump. Μολονότι οι πολιτικές του φαίνεται να ευνοούν πρωτίστως τις ΗΠΑ, ωστόσο η συνολική επενδυτική προσέγγιση μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί. Εξάλλου, αν θεωρήσουμε ότι οι κοστοβόροι φυσικοί πόλεμοι θα αντικατασταθούν άμεσα με εμπορικούς και ότι οι ισορροπίες θα επέλθουν εν ευθέτω χρόνω, το κλίμα διαφαίνεται πολύ καλό.
Ως Έλληνες/Ευρωπαίοι επενδυτές, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στις προσδοκίες της ΕΚΤ για χαμηλότερα επιτόκια, ελέω μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παράλληλα αναμένουμε εξελίξεις από το μέτωπο της "έκθεσης Draghi", που εν πολλοίς παραπέμπει σε μια νέα χρηματοδότηση ευρείας κλίμακας. Κι όσο τα ασφάλιστρα κινδύνου βαίνουν μειούμενα, τόσο τα Ελληνικά επενδυτικά οχήματα θα φαντάζουν ελκυστικά.
Η εικόνα είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, διότι πολύ απλά οι επενδυτές δεν αποεπένδυσαν ποτέ. Ισχύει και το αντίθετο: αν υπήρχε έστω και μικρή πιθανότητα να αντιστραφεί το κλίμα, ή να προεξοφληθεί κάτι κακό, ο Δείκτης μας δεν θα ήταν εδώ, αλλά πολύ χαμηλότερα.
Και οι πρώτες ενδείξεις για το 2025 είναι οι καλύτερες δυνατές, με τον Δείκτη να δοκιμάζει νέα πολυετή υψηλά, πάνω από τις 1500 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 1580 και τελικό αποδέκτη τη ζώνη των 1700.
Επιμέρους, πολλές είναι οι μετοχές που συντηρήθηκαν στα δικά τους πολυετή ή/και ιστορικά υψηλά, όπως ΕΥΡΩΒ, TITC, ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ. Ακόμα και εκείνες που "απογοήτευσαν", όπως ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ δεν έχουν χαλάσει τη χρηματοοικονομική τους εικόνα, με τις μετοχές να “αναρρώνουν” σιγά σιγά στο ταμπλώ.
Οι μερισματικές αποδόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναμένονται εξαιρετικές βάσει προσδοκιών για κερδοφορία, ενώ υπάρχουν Εταιρείες για σεμινάριο επιβράβευσης μετόχων, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΜΕΖΖ (πλην ΚΑΙΡΟ), ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΚΡΙ, ΚΑΡΕΛ, ΑΡΑΙΓ κ.α.
Ειδική μνεία αφενός στην παλιά γνώριμη Τράπεζα Κύπρου (BOCHGR) που αναμένεται να εκπλήξει και να ανέβει γρήγορα στην κορυφή των μερισματοφόρων μετοχών, αφετέρου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ που μολονότι αποφάσισε πρόσφατα μια δεύτερη γενναιότατη διανομή μέσω επιστροφής κεφαλαίου, μολαταύτα θέλει προσοχή διότι ένα τέτοιο ‘ξεγύμνωμα’ ταμείου μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, όπως τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), CENER (2,1), BOCHGR (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να το απόλυτο πλεονέκτημα στους “sellers” (ΑΛΦΑ , ΕΤΕ , ΕΥΡΩΒ , ΠΕΙΡ).
Μεταξύ 1371,88 (+0,63%) και 1358,03 μονάδων (-0,38%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1358,03 (-0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1360,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.
Στις 1247 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1221 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν την μέρα οι ΜΟΗ (+0,47%), ΜΠΕΛΑ (+0,78%), OPTIMA (+0,31%), ΣΑΡ (+0,55%), CENER (+0,40%), TITC (+1,39%).
Ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Jumbo (+0,78%). Για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η μετοχή, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 26,60 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 25,58 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Από την άλλη, η Motor Oil (+0,47%) με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, ενημέρωσε ότι “κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 9ης Ιανουαρίου 2025 διέθεσε 34000 ίδιες μετοχές έναντι ευρώ 719531,50 (μέση τιμή πώλησης 21,16 ευρώ/μετοχή)”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+40,25%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΚΟΥΑΛ (+14,79%), ΣΠΙ (+14,7%), ΑΣΚΟ (+14,7%), ΛΕΒΚ (+14,4%), ΕΒΡΟΦ (+13,81%), ΛΑΝΑΚ (+13,33%), ΑΤΤ (+12,17%), ΤΖΚΑ (+12,08%), ΕΛΧΑ (+11,98%), ΙΝΤΕΤ (+11,82%), ΑΒΑΞ (+11,42%), ΙΑΤΡ (+11,30%), ΚΕΚΡ (+10,83%), ΑΚΡΙΤ (+10,81%), ΚΟΡΔΕ (+10,11%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 160.523.985 δικαιώματα (ΙΝΚΑΤΔ) (-47,99%) της Ιντρακάτ συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 10/1/2025 έως και 21/1/2025, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0596. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 10/1/2025 έως και 24/1/2025.
“Ο Πειραιάς, λειτουργεί κανονικά μετά την κίνηση των ΗΠΑ να θέσουν σε blacklist τον πλειοψηφικό Ιδιοκτήτη του, τον μεγαλύτερο Ναυτιλιακό Όμιλο της Κίνας COSCO, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις του”, ανέφεραν πηγές στο Reuters την Παρασκευή.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι “πρόσθεσε την COSCO Shipping σε μια λίστα Εταιρειών που συνεργάζονταν με τον Κινεζικό Στρατό”, κάτι που η Ναυτιλιακή Βιομηχανία θεωρεί ως ένα βήμα που στοχεύει να αποτρέψει τις Αμερικανικές Εταιρείες από συναλλαγές με την Κινεζική Εταιρεία.
Η COSCO δήλωσε ότι “καμία από τις Μονάδες της στη λίστα δεν είναι Στρατιωτική Εταιρεία, ότι οι Παγκόσμιες δραστηριότητές της συνεχίζονται αδιάκοπα και ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τις Αρχές των ΗΠΑ”.
Μένει να φανεί αν αυτή η εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο στον τίτλο του ΟΛΠ (-0,17%), αλλά και αν έχει σχέση με την ξαφνική αφύπνιση του παρατεταμένα ξεχασμένου ΟΛΘ (+8,64%, με διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά).
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΑΑΚ (+7,14%), ΑΚΡΙΤ (+7,89%), ΠΑΙΡ (+0,93%), ΛΑΝΑΚ (+0,99%), ΙΑΤΡ (+1,21%), ΛΕΒΚ (+7,52%), ΔΟΜΙΚ (+2,01%).
Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (+0,69%).
Στα 0,57 ευρώ (-5,79%) άλλαξαν χέρια περισσότερα από 50000 τεμ. στην Doppler, για να ακολουθήσει εκτίναξη έως τα 0,655 ευρώ (+8,26%). Για πολλοστή φορά ο τίτλος εξέθεσε όσους επιχείρησαν να ακολουθήσουν την αντίδραση και με αυξημένη προσφορά (ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 5 ετών) γύρισε και έκλεισε αμετάβλητος και με “ουρά” πωλήσεων.
Δύο “πακέτα” συνολικά 100000 τεμ. στα 3,20 ευρώ στην AS Company (+0,31% και νέα υψηλά 275 μηνών).
Ξαφνική εμφάνιση “bid” στην ΑΤΕΚ (+9,33%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+4,91%), ΑΒΕ (+2,72%), ΒΙΟΚΑ (+0,25%), ΕΚΤΕΡ (+0,97%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+1,20%).
Σε νέα υψηλά 9μηνου η ΚΟΥΑΛ (+2%).
Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Autohellas (+0,36%) και κλείσιμο σε υψηλά 2,5 μηνών.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1433 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1413 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 και 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3481 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3434 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας πιέζουν τους δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες στο Πετρέλαιο, στο 1,023 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Πάνω από τα $2730 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,45 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Οι εισαγωγές Χρυσού αυξάνονται σταθερά στην Ινδία, από τότε που η Κυβέρνηση μείωσε τους δασμούς στο Πολύτιμο Μέταλλο στο 6%, από 15%, στον προϋπολογισμό του Ιουλίου.
Πάνω από τα $93000 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $3240 υποχωρεί το Ethereum.
Οι πραγματικές δαπάνες των Νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, λιγότερο από το 0,6% που αναμενόταν από οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters. Η πτώση ήταν επίσης μικρότερη από την πτώση 1,3% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά τις αγορές Κρατικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις αγορές ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.
Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 73,2 μονάδες, από 74 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 73,8 μονάδες.
Αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι η Fed θα βάλει τέλος στον τρέχοντα κύκλο μείωσης των επιτοκίων, μετά τα τελευταία στοιχεία για την Αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, “η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα είναι πιο πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση των επιτοκίων”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,6 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 106,5 δισ. ευρώ.
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων του Ηλεκτρονικού Τύπου, η Σαράντης (+0,55%) ενημέρωσε ότι “δεν βρίσκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία τοποθέτησης (placement) των ιδίων μετοχών της Εταιρείας”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 50 ανοδικούς τίτλους, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.