Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Rotation και «παιχνίδι» στα small caps

Μικρά κέρδη και κλείσιμο στις 1.510 μονάδες για τον ΓΔ σε συνεδρίαση με αξιόλογες συναλλαγές παρά την αργία στη Wall Street. Πώς κινήθηκε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Rotation και «παιχνίδι» στα small caps

Με τον Γενικό Δείκτη να αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και όπου του δίνεται ευκαιρία να αναρριχάται και σε ελαφρώς ψηλότερα επίπεδα, βοηθούμενος από το “rotation” στους Δεικτοβαρείς τίτλους, δίνεται η ευκαιρία σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, να κάνουν, μετά από πολύ καιρό, αισθητή την παρουσία τους, διεκδικώντας υψηλότερες αποτιμήσεις και νέους “θαυμαστές”, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ημερήσια δρώμενα στο Χ.Α.

Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, πως στην πρώτη υποτροπή του κλίματος, οι περισσότεροι αγοραστές στους παραπάνω τίτλους, θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας, αλλά μέχρι τότε, όσοι παρακολουθούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο “day by day”, ας απολαύσουν ένα πιο “πράσινο” χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη, ασφαλώς και μέσα στον ανοδικό όμιλο, υπάρχουν και μετοχές που άξιζαν και αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης” και έμεναν στα “αζήτητα”, αλλά η συνέπεια και η διάρκεια του ανοδικού εγχειρήματος – κίνησης, είναι αυτή που θα δείξει την “ποιότητα” των “δυνάμεων” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ παραπέμπει σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες).

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,88%.

Πηγαίνοντας στην “μεγάλη εικόνα”, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις απλά επιβεβαιώνουν όσους αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει θετική και οι μικροδιορθώσεις εκλαμβάνονται ως ευκαιρία αύξησης θέσεων, από επενδυτές που επιλέγουν να τοποθετηθούν, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Επιφυλακτικά ανοδικά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους traders να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της Fed, που “είδαν το φως της δημοσιότητας”, ενώ περιμένουν τις επόμενες δηλώσεις Trump και τι αντίκτυπο θα έχουν στις Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και φέτος, αλλά αναγνώρισαν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να παραμείνουν οι πιέσεις στις τιμές, ενόψει της ανάληψης της εξουσίας από τον Τραμπ. Τα πρακτικά περιγράφουν ότι “αρκετοί αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού μειώσεων των επιτοκίων”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από σχετικά χαμηλότερο τζίρο, λόγω της αργίας στην Wall Street, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “Ξένα Funds ήταν οι πρόσφατοι αγοραστές στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες αποτελούν σαφώς καλύτερη επιλογή μεταξύ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, διότι συνδυάζουν ισχυρή πιστωτική επέκταση και υψηλή, ακόμη, μερισματική απόδοση”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, “οι τοποθετήσεις των Ξένων επιβεβαιώθηκαν και από τον αυξημένο τζίρο των τελευταίων ημερών, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικές είναι οι τοποθετήσεις σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους. Μία από τις μετοχές που παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, είναι αυτή της ΔΕΗ”.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,26% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,65% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,319% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,38% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1500,21 (-0,42%) και 1511,56 μονάδων (+0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1511,56 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1510,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος στα 146,3 εκατ., από τα οποία τα 18,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, NOVAL, ACAG, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 146,3 εκατ., τα 130,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ας δούμε και πάλι το γράφημα του FTSE25 σε εβδομάδα. Δύο ‘κεριά’ ήταν αυτά που μπέρδεψαν την Αγορά το προηγούμενο διάστημα. Ένα ήταν αυτό του Αυγούστου που σε εβδομάδα άφησε σημαντικό ‘spike’ και ακόμα ένα ήταν τον Νοέμβριο που χωρίς να πλησιάσει τα χαμηλά άφησε και πάλι ‘spike’. Στην Αγορά αυτά τα λέμε ‘noise’, μιας και πετάνε έξω αρκετούς επενδυτές είτε αναγκάζοντας να πουλήσουν λόγω ‘margin’, είτε γιατί τους πείθει ότι η Αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα. Το ξεκίνημα της χρονιάς έσπασε ανοδικά την αντίσταση και πλέον για δεύτερη εβδομάδα η τάση εξελίσσεται. Αύριο αναζητάμε κλείσιμο πάνω από τις 3595 μονάδες, κάτι μάλλον εύκολο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις 4000 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα που θα προβληματίσουν το 3773 και 3867. Σε κάθε περίπτωση και προς το παρόν, το εβδομαδιαίο ‘stop’ είναι στις 3498 μονάδες σε κλείσιμο εβδομάδας. Στο ημερήσιο γράφημα των ΕΛΠΕ βλέπουμε την αθόρυβη κίνηση που εξελίσσεται, με αγοραστικό σήμα από το 6,90 και έχοντας συντηρήσει την ζώνη του 6,60. Φαίνεται ότι είναι διακαώς στόχος του Μυτιληναίου, έχοντας ήδη πάρει ένα μικρό ποσοστό από την Εταιρεία και σίγουρα σκοπεύει να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο. Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι η έκπληξη για το 2025. Τεχνικά όσο κλείνει πάνω από το 7,50 έχει επιθετική τάση, με πρώτο στόχο το επίπεδο του 8,00 και μετέπειτα του 8,34. O κλάδος της Πληροφορικής με την σειρά του έχει πάρει φόρα, με διάχυση στο σύνολο του κλάδου. Ο ΓΔ συνεχίζει να παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην Αγορά, μιας και έχουμε διάχυση στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας συνάμα και την συμμετοχή παλαιών και νέων επενδυτών. Τα 3 τελευταία τρίμηνα του 2024 είχαν ακριβώς την αντίθετη εικόνα. Σήμερα έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο ΟΤΕ, με ‘stop’ στο 14,46 σε κλείσιμο. Του λείπει μία διάσπαση του 15,10 για να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του”, υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πρόσφατου ανοδικού κύματος, η πλησιέστερη αξιόλογη στήριξη εντοπίζεται στις 1487 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρότερη και κρισιμότερη των 1474 - 1469 μονάδων. Ανοικτό και το ενδεχόμενο άμεσης επανόδου σε ανοδική κίνηση για το ΓΔ. Κλειστή η Wall Street λόγω Εθνικού πένθους, προς τιμήν του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ανοδική τάση δείχνει λιγότερο επιθετική, αν και οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται απρόθυμοι να πουλήσουν. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των Διεθνών Αγορών και να προχωρήσουμε με τις Τράπεζες να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ωστόσο, οι ταραχές της Fed θα μπορούσαν να επηρεάσουν το θετικό κλίμα”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Το δικό της ‘January Effect’ απολαμβάνει η Λεωφόρος Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον ‘γόρδιο δεσμό’ της πολύμηνης - εκνευριστικής συσσώρευσης, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο - ρεκόρ 14 ετών και ο Τραπεζικός σε υψηλά περίπου 9 ετών, έχουν ανεβάσει τη συνολική αποτίμηση του Χ.Α. πάνω από το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ.

Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος, καθώς και η σταδιακή υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement, δημιουργούν βελτιωμένες συνθήκες επενδυτικής ρευστότητας, μέρος της οποίας φυσιολογικά θα "επιστραφεί" στο ταμπλώ με νέες τοποθετήσεις.

Σε ότι αφορά τους επενδυτές που ακόμη "απουσιάζουν" από το Χ.Α., πιθανή συνέχιση του πενταετούς “bull market” δεν μπορεί παρά να τους κινήσει επιλεκτικά, τουλάχιστον, το ενδιαφέρον.

Εκτιμούμε ότι η άπλετη διαθέσιμη ρευστότητα, η βελτιούμενη ευχέρεια δανεισμού και οι εύρωστοι θεμελιώδεις δείκτες αρκετών Εισηγμένων, αυξάνουν τις πιθανότητες υλοποίησης νέων επιχειρηματικών deals, τα οποία θα αναζωογονήσουν τη χρηματιστηριακή ειδησεογραφία και το συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Σε επίπεδο μάκρο, η αναμενόμενη υπεραπόδοση του Ελληνικού ΑΕΠ, σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης, η προγραμματισμένη χρηματοδότηση των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και το περιβάλλον δημοσιονομικής - πολιτικής σταθερότητας, στηρίζουν την "μεγάλη εικόνα" προσέλκυσης Θεσμικών κεφαλαίων.

Βέβαια, ενώ ο στόχος αναβάθμισης του Χ.Α. παραμένει, ερωτηματικά προκύπτουν από το μίγμα και τη δυναμική των εισροών/εκροών των Ξένων χαρτοφυλακίων, που θα έρθουν προς τα μέρη μας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τεχνικά υπεραγορασμένο status των μεγάλων μετοχικών Αγορών, έστω και αν η εν εξελίξει αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, των δασμολογικών πολιτικών και πιθανώς, της αναζωπύρωσης του ενεργειακού πληθωρισμού, ‘ψαλιδίσουν τα φτερά’ της Παγκόσμιας διάθεσης για ανάληψη ρίσκου” τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,7), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,3), CENER (2,1), BOCHGR (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ -0,23%, ΕΤΕ +1,69%, ΕΥΡΩΒ +0,47%, ΠΕΙΡ +0,36%).

Μεταξύ 1345,74 (-0,60%) και 1364,48 μονάδων (+0,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1364,34 (+0,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1363,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,69%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.

Στις 1246 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1219 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μικτή η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,20%), ΜΠΕΛΑ (-1,92%), ΕΛΧΑ (+3,23%), ΟΤΕ (+2,17%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (-0,28%), “κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χ.Α. της 8ης Ιανουαρίου 2025 διέθεσε 27000 ίδιες μετοχές έναντι ευρώ 571.065,06 (μέση τιμή πώλησης 21,15 ευρώ/μετοχή)”. Η Εισηγμένη έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πώληση 250000 ιδίων μετοχών, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ως κατώτατη τιμή πώλησης ορίστηκε η τιμή των 20,00 ευρώ/μετοχή.

Πάνω από τα 8,20 ευρώ (τιμή εισαγωγής στο Χ.Α.) έκλεισε η μετοχή του ΔΑΑ (+0,96%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τον Όμιλο ΔΕΗ, με στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο, που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του Ομίλου ΔEΗ, ύψους περίπου €80 εκατ. και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες, η μετοχή της ΔΕΗ (-0,55%) έκλεισε σε νέα υψηλά 169 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 13,10 ευρώ. Η στήριξη στα 11,60 - 11,57 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Cenergy (+0,50%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 3,5 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 10,16 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 8,97 – 8,77 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+42,5%), ΣΠΙ (+17,92%), ΕΒΡΟΦ (+17,68%), ΕΛΧΑ (+16,41%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΚΕΚΡ (+15%), ΤΖΚΑ (+14,77%), ΑΣΚΟ (+14,34%), ΑΒΑΞ (+13,52%), ΑΤΤ (+13,04%), ΚΟΥΑΛ (+12,54%), ΛΑΝΑΚ (+12,22%), ΚΟΡΔΕ (+11,95%), ΙΝΤΕΤ (+11,36%), ΙΚΤΙΝ (+11,34%), ΜΕΝΤΙ (+10,19%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Συνέχισε ανοδικά η “ελαφρότερη” Ίλυδα (+11,76%). Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, οι μετοχές της Ίλυδα ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1ν/2π. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 1,7000 ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 4523066 νέων (KO) μετοχών ορίστηκε η 14/1/2025.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα MED (+2,68%), ΙΝΤΕΤ (+2,08%), ΜΕΝΤΙ (+2,59%), ΙΑΤΡ (+1,53%), ΠΑΠ (+2,8%), ΑΚΡΙΤ (+1,33%), ΜΙΓ (+2,71%), ΚΟΡΔΕ (+9,68%), ΛΕΒΠ (+27,36%), ΑΣΤΑΚ (+2,25%), ΛΕΒΚ (+2,31%).

Τρία “πακέτα” συνολικά 100000 τεμ. στα 5,75 ευρώ και ένα “πακέτο” 70000 τεμ. στα 5,93 ευρώ για ACAG (-0,50%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΚΕΚΡ (+7,39%, με αυξημένες συναλλαγές).

Επιστροφή αγοραστών σε CPI (+4,44%), Centric (+2,53%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΠΑΙΡ (+9,76%) και ΚΥΡΙΟ (+4,50%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+3,76%) και πέντε για Fourli (+2,43% και υψηλά 3,5 μηνών).

Αύξησε συναλλαγές η ΟΛΥΜΠ (+3,19%).

Σε υψηλά 275 μηνών η AS Company (+3,57%), 210 μηνών η Εβροφάρμα (+12,11%, καθώς επέστρεψαν οι πρόσφατες φήμες), 45 μηνών για ΑΔΜΗΕ (+3,51%), 10 μηνών για Quest (+0,98%), έξι μηνών για Πλ. Θράκης (+5,76%) και τεσσάρων μηνών για Ιντρακόμ (+5,31%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1433 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1412 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 και 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3480 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3432 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπια θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street (τιμώντας τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,029 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2690 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,1 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $94300 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3310 το Ethereum.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές στα Τρόφιμα και την Ενέργεια, ενισχύθηκε στο 0,4%, από ένα χρόνο νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Για το έτος συνολικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,2% από το 2023, χάνοντας την εκτίμηση που είχαν κάνει οι αναλυτές στο ξεκίνημα του 2024 για αύξηση 1,1%.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 1,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καλύτερα από την άνοδο 0,5% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Σε τριμηνιαία βάση, ήταν κατά 1,1% χαμηλότερη. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, μειώθηκε κατά 2,8%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε 19,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι 13,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και χαμηλότερα από τα 21,1 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2023, όπως ανέφερε η Destatis. Οι ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αγαθών της Χώρας ανήλθαν σε 127,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε μηνιαίο επίπεδο και μείωση 3,5% σε ετήσιο. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 107,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,3% σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά κατά 2,9% σε ετήσιο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 107,1 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs δεν αλλάζει την ουδέτερη σύστασή της, ή την τιμή - στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1475 μονάδες. “Προβλέπουμε μείωση 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των Εταιρειών που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη και αύξηση 2% το 2026”, αναφέρει ο Οίκος. Από τις Αναδυόμενες Αγορές που παρακολουθεί, με θετική σύσταση είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Χιλή. Στον αντίποδα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Ουγγαρία, η Κολομβία και η Τσεχία είναι οι Αγορές με σύσταση “underweight”. Η σύσταση για την Ελλάδα είναι “neutral”, όπως και για τις Αίγυπτο, Πολωνία, Κατάρ, ΗΑΕ και Κουβέιτ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ δίνει η Eurobank Equities στα 3,8. από 3,2 ευρώ, διατηρώντας σύσταση “buy”. Η ΑΧΕ αναμένει μέση ετήσια άνοδο των EBITDA κατά 7% ως το 2026, με τα λειτουργικά κέρδη του 2025 να υπολογίζονται στα 358 εκατ. ευρώ. Η υψηλότερη κερδοφορία αναμένεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό των πληρωμών μερισμάτων μετά το 2025 (μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή το 2025 και 0,15 ευρώ το 2026, από 0,06 ευρώ το 2023).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 74 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.327 συμβόλαια).

Στα 4.906 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.250 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.250 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 474, 409 για τον Ιανουάριο και 65 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.680), κινήθηκε μεταξύ 3.653,25 και 3.684,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.361), κινήθηκε μεταξύ 1.361 και 1.361 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.690,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (2.971), Εθνική (791), Alpha Bank (8.337), ΔΕΗ (551), Ελλάκτωρα (534), ΑΔΜΗΕ (289), Αεροπορία Αιγαίου (215), Eurobank (893), Viohalco (211), ΕΛΧΑ (1.727), Ιντρακόμ (706), ΟΤΕ (167), ΓΕΚ (133), Μυτιληναίο (112), Motor Oil (176).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 150.743, Πειραιώς 70.741, Eurobank (18.644), ΑΔΜΗΕ (24.931), ΓΕΚ (11.714), ΔΕΗ (22.217), Εθνική (15.235).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.510.122 τεμ., (από 57.170.122 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 61.982.823 τεμ. (61.982.823), ΟΠΑΠ 1.705.765 τεμ. (1.711.059), Εθνική 18.395.989 τεμ. (18.526.311), ΟΤΕ 1.923.968 τεμ. (1.935.834), Πειραιώς 14.922.676 τεμ. (14.658.778), Ελ. Πετρέλαια 2.266.989 τεμ. (2.281.274), Motor Oil 1.305.873 τεμ. (1.344.113), Intralot 1.399.854 τεμ. (1.409.544), Τέρνα Ενεργειακή 1.337.997 τεμ. (1.389.293), Ιντρακάτ 1.164.443 τεμ. (1.168.401).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v