Σχετικά γρήγορα ξεπέρασε το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς από εκεί και μετά οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με τις Τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού και με τον ΓΔΧΑ να τεστάρει και να κλείνει σε τιμές ψηλότερα των 1500 μονάδων και σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες).
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετρά τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,45%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,96%.
Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες, με την μετοχή της Eurobank να παραμένει “μία ταχύτητα μπροστά” (ο τίτλος κινείται σε υψηλά 110 μηνών).
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι περισσότεροι αναλυτές, αναφέρονται σε βελτιωμένη ψυχολογία στο Χ.Α. που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αυτονομήσει την Εγχώρια Αγορά.
Να σημειωθεί ότι το Χ.Α. κινήθηκε με σχετική χρονοκαθυστέρηση, λόγω της χθεσινής αργίας, ακολουθώντας τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν χθες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες σήμερα επέστρεψαν σε πιο επιφυλακτική εικόνα, τιμολογώντας τις τελευταίες ειδήσεις.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Washington Post ανέφερε ότι “η ομάδα του Τραμπ εξετάζει ένα σχέδιο επιβολής δασμών σε όλες τις Χώρες, αλλά μόνο σε κρίσιμα εισαγόμενα αγαθά, αν και αυτά δεν διευκρινίστηκαν”. Ο Τραμπ αμφισβήτησε το ρεπορτάζ σε ανάρτησή του στο Truth Social, αναφέροντας πως “το δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται τις λεγόμενες ανώνυμες πηγές, οι οποίες δεν υπάρχουν, αναφέρει εσφαλμένα ότι η δασμολογική μου πολιτική θα αλλάξει. Αυτό είναι λάθος. Η Washington Post γνωρίζει ότι είναι λάθος. Είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα Fake News”.
Από την άλλη, “ο ετήσιος πληθωρισμός της Ζώνης του Ευρώ αναμένεται να έχει επιταχυνθεί στο 2,4% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο”, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα η προσοχή είναι στραμμένη στην επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, με το πρωταρχικό ερώτημα να είναι οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν οι Fed και ECB και αν η Δεύτερη θα συμπλεύσει με την Πρώτη, ή θα ακολουθήσει διαφορετική επιτοκιακή πολιτική. Οι απορίες θα λυθούν την 30η Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΔΣ της ECB.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις επισημάνσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες, “η Τραπεζοκεντρική δομή της Εγχώριας Αγοράς παραμένει και όλοι οι traders περιμένουν που θα ολοκληρωθεί η νέα ανοδική κίνηση του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, με ισχυρό δέλεαρ για τους διαχειριστές την προοπτική διανομής κερδών (2024) σε μέρισμα (2025) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να υπολογίζουν περί το 1,5 δισ. (συνολικά οι τέσσερις Συστημικές), σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (κέρδη 2023). Κοινή εκτίμηση στην Επενδυτική Κοινότητα είναι, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο Τραπεζικός (8 και 9 τρέχοντος το road show της Citi, στο Λονδίνο)”.
Από την άλλη, η επιμονή των βασικών δεικτών σε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, η οποία σήμερα συνοδεύτηκε και από ευδιάκριτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), σαφή ένδειξη ενεργοποίησης Ξένων χαρτοφυλακίων, δίνει το δικαίωμα “αφύπνισης” σε περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι η στάση που θα κρατήσουν οι “όψιμοι” αγοραστές, αν έλθει σοβαρή “εισαγόμενη” διόρθωση.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “αν ‘δεν μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι’ από σημαντική ‘εισαγόμενη’ διόρθωση, δεν αποκλείεται η χρονιά που ξεκίνησε να “χρωματιστεί από ενδιαφέρουσες πινελιές” σημαντικών deals που θα συμπεριλάβουν Εισηγμένες από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις. Ταυτόχρονα αναμένεται να δρομολογηθεί η αποεπένδυση μεγαλομετόχων, χωρίς διαδοχή, από Εισηγμένες Εταιρείες”.
Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,27% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,63% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,21% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,28% ανηφορίζει η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1485,83 (-0,07%) και 1506,18 μονάδων (+1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1506,18 (+1,30%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1506,93 (+1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1506,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο τζίρος στα 167,2 εκατ., από τα οποία τα 17,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, BOCHGR, OPTIMA, ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΑΛ, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 167,2 εκατ., τα 151,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η Πειραιώς φαίνεται να τελειώνει με την απορρόφηση της Α.Μ.Κ. και πλέον το κλείσιμο πάνω από το 4,06 ανοίγει δόμο για το 4,60. Το 3,94 κοντινή στήριξη και το 3,8120 ημερήσιο ‘stop’ σε κλείσιμο. Η ΕΛΧΑ φαίνεται ότι θέλει να δοκιμάσει το 2,34 επίπεδο, ενώ όσο κλείνει πάνω από το 2,00, που είναι στήριξη, η τάση είναι επιθετική, Οι πιστοί κουρασμένοι μέτοχοι ανταμείβονται, ενώ οι traders προσπαθούν να πάρουν κομμάτια της τάσης. Η αναζήτηση του 15 μπροστά στον ΓΔ και η προσπάθεια νέου υψηλού 52 εβδομάδων είναι ξεκάθαρη. Η αύξηση του τζίρου και η διάχυση είναι πασιφανέστατη, ενώ πλέον οι περισσότεροι αισθανόμαστε ‘Ινδουιστές γκουρού’ στο trading. Μπορεί το Δολάριο να μοιάζει ο κυρίαρχος των Νομισμάτων, μπορεί τα Αμερικάνικα ομόλογα να δίνουν αισθητά μεγαλύτερες αποδόσεις από τα Ευρωπαϊκά, παρόλα αυτά το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος αγοράζοντας Δολαριακά ομόλογα υπάρχει και είναι και μεγάλος. Θα θυμίσουμε όσοι έσπευσαν να πάρουν δάνεια με Ελβετικό Φράγκο και το τι συνέβη στην πορεία. Ζούμε στην Ευρώπη και καταναλώνουμε Ευρώ και όχι Δολάρια. Μία πτώση του Δολαρίου δεν είναι παράλογη και ίσως είναι και κάτι που ισορροπεί ακόμα και την Οικονομία της Αμερικής. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος επενδύσει σε ένα Ευρωπαϊκό ομόλογο μπορεί να έχει απόδοση 3,2% και σε ένα Αμερικάνικο 4,6%. Παρόλα αυτά, μία ανοδική κίνηση του Ευρώ στο 108 θα γράψει απώλειες 4%. Αν κάποιος λοιπόν σπεύσει να επενδύσει σε Αμερικάνικα ομόλογα θα πρέπει να αντισταθμίσει το αντίστοιχο ποσό υπέρ του EUR/USD, αν θέλει να κλειδώσει την απόδοση. Αν αυτό είχε συμβεί και όταν οι Τράπεζες διαφήμιζαν και πούλαγαν τα Ελβετικά δάνεια, δεν θα υπήρχαν απώλειες στους δανειζόμενους, αλλά δυστυχώς οι τραπεζικοί είναι μόνο πωλητές. Στο Χ.Α., ο ΔΤΡ συνεχίζει και το 2025 να είναι μπροστάρης. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς, έχουμε διάχυση σε μεγάλο μέρος μετοχών και όχι μόνο σε μετοχές που έχουν μεγάλη βαρύτητα στον ΓΔ. Είμαστε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα σε μία φάση έξαρσης, γεγονός που μπορεί να ‘σκουιζάρει’ αρκετές θέσεις και να αναγκάσει πολλούς που περίμεναν να δουν την Αγορά να πέφτει, να ψάξουν να βρουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Πιστεύουμε σε όλες τις μορφές επένδυσης, όπως μετοχές, ομόλογα, Χρυσό, Ακίνητα, real economy. Κρυπτονομίσματα, με την διαφορά ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και στρατηγική. Το κυνήγι του γρήγορου κέρδους μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αλλά νομοτελειακά στο τέλος η ζημιά και η απογοήτευση είναι δεδομένη. Δυστυχώς η νέα γενιά έχει πάει προς τα εκεί και πιστεύει ότι τα Κρυπτονομίσματα είναι αυτά που θα τους κάνουν πλούσιους σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καν να μπορούν να αποτιμηθούν έστω στοιχειωδώς”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Ανοδική η πρώτη συνεδρίαση μετά τις γιορτές, στο Χ.Α., που όλες οι βασικές Διεθνείς Αγορές είναι ανοιχτές και ολόκληρη η Επενδυτική Κοινότητα είναι ενεργή. Το ΧΑ συνέχισε ανοδικά, προσεγγίζοντας τα τοπικά υψηλά στις 1500 μονάδες, μετά από καιρό, ενώ το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει θετικό. Αντιθέτως, με αυξημένη μεταβλητότητα διαπραγματεύονται οι μετοχές στις ΗΠΑ προ διακυβέρνησης Τραμπ”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις εκτιμήσεις για τους δασμούς στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Αναμένουμε ότι η θετική δυναμική θα συνεχιστεί, με την Aktor Group να είναι στο επίκεντρο”, σημειώνει η Optima Bank.
“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον διατηρεί το θετικό momentum στο Χ.Α. καθώς πλησιάζει κρίσιμα επίπεδα αντίστασης. Οι Τραπεζικές μετοχές είναι ο βασικός καταλύτης για την πορεία της Αγοράς, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να βάλουν κάποιους επενδυτές στον πειρασμό της αποκόμισης κερδών και να αυξήσουν την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Στο 2,5% και 2,8% οι ‘χρησμοί’ των Wood και UBS για την αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ για το 2025. Δεν υπάρχει πλέον άλλη αντίσταση, παρά μόνο εκείνη της τοπικής κορυφής των 1505 μονάδων. Πλησιέστερη στήριξη η μέχρι πρότινος αντίσταση των 1469 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά με τον FTSEM να δείχνει ότι ξεκινάει να κλείσει την μεγάλη ψαλίδα του προηγούμενου διαστήματος, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη. Το πιο σημαντικό δεδομένο, είναι ότι η χρονιά ξεκίνησε με διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και όχι σε συγκεκριμένους τίτλους που μας είχε συνηθίσει.
Η διάσπαση του 1460 επιπέδου έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 1644 μονάδες, με πρώτο μέλημα την καταγραφή νεότερου υψηλού από αυτό του 2024, με τον Τραπεζικό κλάδο, έστω και με σχετική καθυστέρηση να βοηθάει στην κίνηση της Αγοράς.
Πλέον το Χ.Α. θα αναγκάσει κεφάλαια που έχουν μείνει εκτός και περίμεναν πτώση να μπουν στην Αγορά και τους “short” να αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις, κάτι που μπορεί να κάνει την Αγορά να κινηθεί με πιο επιθετική τάση.
Από την μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η ΑΣΚΟ που κατέγραψε νέα υψηλά και μάλιστα με “πακέτα”, η πιεσμένη ΣΠΙ που κέρδισε μέσα σε μία συνεδρίαση τις απώλειες όλου του 2024, ο ΑΒΑΞ που δείχνει ότι είναι τρίτος σε κατάταξη στον “sexy” Κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και οι PERFORMANCE και ΙΛΥΔΑ στον κλάδο της Πληροφορικής.
Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση έκανε το “come back” ο Όμιλος της Viohalco, με την αισθητά υποτιμημένη Θυγατρική ΕΛΧΑ να κάνει την διαφορά.
Επίσης η ΔΕΗ δείχνει ότι έχει ξεκινήσει “ταξίδι” για τα 15 ευρώ, ενώ η ΜΟΗ κάνει προσπάθεια να μαζέψει πίσω τις απώλειες του τελευταίου εξαμήνου.
Στο τεχνικό σκέλος τώρα, όλα δείχνουν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τον πρώτο στόχο της ζώνης των 1650 μονάδων και ότι οι πρώτοι μήνες του χρόνου έχουν όλες τις πιθανότητες να δώσουν σημαντική κίνηση και να αυξήσουν την συμμετοχή των επενδυτών.
Πλέον σε ημερήσιο γράφημα έχουμε το “μαξιλάρι” των 1440 μονάδων σαν “stop”, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος στοχεύει, σε πρώτη φάση, τις 1370 μονάδες.
Η Τράπεζα Αττικής ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της OPTIMA και όλα δείχνουν ότι μία κίνηση προς τα 1,5 δισ. κεφαλαιοποίηση, έχει όλες τις πιθανότητες. Το τι κινήσεις πρέπει να κάνει για να δικαιολογήσει την αποτίμησή της θα το δούμε στο μέλλον. Το θέμα είναι ότι το free float της μετοχής είναι αστείο και οι μεγαλομέτοχοι έχουν μεγάλες βλέψεις και σχέδια.
Εν κατακλείδι, η ίδια η Αγορά και η τάση της, θα μας δείξει τις δυνάμεις της και πόσα νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές μπορεί να προσελκύσει.
Το 2025 φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα έτος με μεγάλες αποδόσεις και όσο το επιτρέπει η κανονικότητα των υπόλοιπων Οικονομιών, που έχουν μπει σε μια διαδικασία μείωσης επιτοκίων, έστω και με διαφορετικές ταχύτητες, με σκοπό την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Μέχρι τώρα, οι αποφάσεις μας έχουν την ‘πολυτέλεια’ να έχουμε χρόνο πριν παρθούν. Το μέλλον θα δείξει αν μπούμε σε μία περίοδο που θα πρώτα θα αποφασίζουμε και μετά θα σκεφτόμαστε”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Ο Ντόλαντ Τράμπ αναμένεται να αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ την 20η Ιανουαρίου, όμως ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες σε διάφορα πεδία, που προϊδεάζουν για πολλά από τα επερχόμενα”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ο Ελον Μασκ επιθυμεί να προωθήσει συμφωνίες συναφείς με τις νέες Τεχνολογίες και ευεργετικές για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως η ύψους $1,6 δισ. που αναγγέλθηκε στην Ιταλία και αφορά επένδυση της διαστημικής Εταιρείας “Space X” για ασφαλή διασύνδεση με το Διαδίκτυο. Με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην Ε.Ε. μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Τραμπ.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνομιλεί ήδη με τον Τράμπ και διαφαίνεται ότι θα επιδιωχθεί η λήξη του πολέμου στο επόμενο διάστημα, καθώς η συντήρησή του έχει ως παρεπόμενο τη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σύσφιξη των σχέσεων: διαδικασία που είναι ανεπιθύμητη για τις ΗΠΑ, που θεωρούν ότι πρέπει να προωθούνται πολιτικές που δεν συμβάλλουν στη περαιτέρω ενδυνάμωση της Κίνας, βασικού Αντιπάλου των ΗΠΑ στο διπολικό σκηνικό της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Παράλληλα, στη Μ. Ανατολή αναμένεται με ενδιαφέρον η διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ, σε συνέχεια των εξελίξεων στη Συρία, με την Τουρκία που επιθυμεί να κυριαρχήσει στην Περιοχή, εκτοξεύοντας καθημερινά απειλές κατά των Κούρδων.
Με την Ευρώπη να κυριαρχείται από εσωστρέφεια, γίνεται φανερό ότι η διαμόρφωση της “νέας Αμερικανικής πολιτικής” για τις αμυντικές δαπάνες, την εμπορική πολιτική και άλλα θέματα που σύντομα θα εξειδικευθεί, έχει ισχυρές πιθανότητες να επικρατήσει, στο βαθμό που το έλλειμμα προσωπικοτήτων στις Ηγεσίες των Χωρών της Ε.Ε. δεν σκιαγραφεί εναλλακτικές επιλογές.
Σκηνικό που οι Αγορές το υποδέχονται με σχετική αισιοδοξία, με τις Ευρωπαϊκές μάλιστα να κινούνται ανοδικά, θεωρώντας ότι θα αποφευχθεί ένας πόλεμος δασμών που θα βλάψει τελικά την Παγκόσμια Οικονομία.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει ανοδικά, καταγράφοντας συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με το ΓΔ να ξεπερνά την περιοχή των 1500 μονάδων.
Με την ανεργία του Νοεμβρίου να υποχωρεί στο 9,6% και την πιστωτική επέκταση του ίδιου μήνα να φτάνει το 10% στον Ιδιωτικό τομέα και στο 16,2% στις Επιχειρήσεις, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι Τράπεζες θα δρομολογήσουν πολιτικές περισσότερων δανείων για το 2025, ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Σαν αποτέλεσμα, οι Οίκοι Wood και UBS αναπροσαρμόζουν στο 2,5% και 2,8%, αντίστοιχα τους εκτιμώμενους ρυθμούς μεγέθυνσης για το 2025 ξεχωρίζοντας σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Με το Road Show των JP Morgan και ΕΧΑΕ να είναι η πρώτη παρουσίαση Ελληνικών τίτλων σε διεθνείς επενδυτές και την απόφαση της MCSI για ένταξη του Χ.Α. σε watch-list ενόψει της προσεχούς μετάταξής του στις Ανεπτυγμένες Αγορές να πιθανολογείται το Καλοκαίρι, με τη Moody’s να έχει προηγουμένως αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία τον Μάρτιο. Σαν αποτέλεσμα, η υπεροπλία των αγοραστών χαρακτηρίζει τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, προϊδεάζοντας για εκπλήρωση του “January effect”.
Στο βαθμό που εξωγενείς παράγοντες δεν διαταράξουν το περιβάλλον, με τη τιμή του Φυσικού Αερίου να απειλεί με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, καθώς η Κεντρική Ευρώπη θα τροφοδοτηθεί με ακριβότερο Αέριο σε συνέχεια της διακοπής της λειτουργίας του αγωγού που περνάει από την Ουκρανία”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,6), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (5), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,4), CENER (2,1), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (+2,19%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+3,18%), Εθνική (+3,12%) και Πειραιώς (+3,23%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,556 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,75 ευρώ.
Στα 1,585 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 1,559 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,524 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 8,10 – 8,12 ευρώ.
Στα 7,66 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 7,391 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,988 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 2,35 ευρώ.
Στα 2,031 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 2,001 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,812 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 4,20 ευρώ.
Στα 3,792 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 3,697 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Μεταξύ 1312,79 (-0,17%) και 1349,45 μονάδων (+2,62%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1349,45 (+2,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1351,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,78%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.
Στις 1244 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1217 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “Με νέα ‘έξυπνα’ προϊόντα, αλλά και με τα Κρατικά προγράμματα στήριξης για την απόκτηση στέγης, σχεδιάζουν οι Τράπεζες να αυξήσουν εντός του 2025 την πίτα των ‘αδύναμων’, ως προς τις νέες εκταμιεύσεις, στεγαστικών δανείων. Με την εκτίμηση ότι οι αποπληρωμές των παλαιότερων στεγαστικών δανείων θα περιοριστούν, η αύξηση του όγκου των νέων χορηγήσεων θα επιφέρει θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση στον συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που θα αποτελέσει εντός της νέας χρονιάς το εφαλτήριο για το ‘ξεπάγωμα’ της στεγαστικής πίστης. Το 2024 οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων της κατηγορίας ανήλθαν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όταν οι νέες εκταμιεύσεις έφθασαν το 1,5 δισ. ευρώ”.
Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,17%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,22%), ΕΥΔΑΠ (-0,17%), ΛΑΜΔΑ (-1,21%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,20%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ και OPTIMA.
“Στο 51,142% θα ανέβει το ποσοστό της Reggeborgh επί των δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ, μετά την άσκηση του υφιστάμενου δικαιώματος προαίρεσης (call option) αγοράς μετοχών”, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας στο Χ.Α. Όπως αναφέρεται, η Reggeborgh έστειλε στις 31 Δεκεμβρίου 2024 στην Motor Oil ειδοποίηση άσκησης του δικαιώματος για 10,4 εκατ. μετοχές στην προσυμφωνημένη τιμή των 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 31 Ιανουαρίου 2025. Συνολικά το call option αφορά 15,6 εκατ. μετοχές και μπορεί να ασκηθεί μεταξύ 6/5/2022 και 6/5/2025.
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (+0,66%), “το ΔΣ αποφάσισε τη διάθεση 250000 ιδίων μετοχών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του εγκεκριμένου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 13,52 ευρώ/μετοχή. Οι εν λόγω μετοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,23% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Ως κατώτατη τιμή πώλησης ορίστηκε η τιμή των 20,00 ευρώ/μετοχή και ως χρονικό διάστημα της διάθεσης των μετοχών η περίοδος από τις 8 Ιανουαρίου 2025 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2025. Οι μετοχές θα διατεθούν στην Αγορά του Χ.Α. μέσω της Piraeus Sec. Επιπρόσθετα το ΔΣ της Εταιρείας αποφάσισε την αναστολή του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, μέχρι την ολοκλήρωση των πωλήσεων των ανωτέρω 250000 ίδιων μετοχών”.
Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΔΑΑ (+0,85%). Παραμένει πρώτο ζητούμενο η επιστροφή του τίτλου πάνω από τα 8,20 ευρώ. Στα 8,007 η εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 7,978 ευρώ ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+16,5%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΣΠΙ (+14,34%), ΑΤΤ (+13,62%), ΑΒΑΞ (+13,39%), ΛΑΝΑΚ (+12,22%), BIOKA (+10,93%), ΕΛΧΑ (+10,68%), ΚΟΥΑΛ (+10,13%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της Ιντρακάτ (+0,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 43.478.478 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 0,270853467785515 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €4,60. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 10/1/2025 έως και 24/1/2025 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίστηκε από 10/1/2025 έως και 21/1/2025. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 4,7950.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΚΡΙΤ (+9,72%), ΧΑΙΔΕ (+10,34%, με συνολικό όγκο μόλις 31 τεμ. κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 0,56 -3,45 και 0,64 ευρώ +10,34%), ΒΟΣΥΣ (+2,68%), ΤΖΚΑ (+0,98%), ΚΑΡΕΛ (+2,98%), ΒΙΟΚΑ (+1,46%), MED (+1,82%), ΚΥΡΙΟ (+1,20%), ΜΕΝΤΙ (+3,18%), ΠΑΙΡ (+4,62%), ΛΕΒΚ (+4%).
Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην Foodlink (+0,45%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,96%).
Στην ACAG (0%) αποφασίστηκε η έναρξη νέου προγράμματος αγοράς έως 727077 ιδίων μετοχών, από 10/1/2025 έως 9/7/2025, με κατώτατη τιμή το 1,00 και ανώτατη τα 12,00 ευρώ ανά μετοχή.
Δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα στην ΠΡΔ (+4,35%).
Ανοδικό “καρέ” για την Τρ. Αττικής (+0,77%).
Σε υψηλά 52 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+0,56%), σε υψηλά 10 μηνών Ιντεάλ (+1,79% και “πακέτο” 50000 τεμ. στα 6,25 ευρώ) και Άβαξ (+2,01%), σε υψηλά 9μηνου η Q&R (+6,20% και “πακέτο” 50000 τεμ. στα 1,316 ευρώ) και σε υψηλά τετραμήνου η Profile (+2,67%).
Με αυξημένες συναλλαγές, προσπάθησε να αντιδράσει στο -2,78% της Παρασκευής ο Λούλης (+2,86%).
Αύξησε συναλλαγές η ΟΛΥΜΠ (+3,29%).
Αγορές από τον μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΔΣ στην ΑΣΚΟ (-0,65%).
Επιστροφή αγοραστών στην Εβροφάρμα (+1,88%).
Στις 20/12 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Ίλυδα (+6,39%). Σε υψηλά 177 μηνών ο τίτλος, με “καύσιμο” και από την επικείμενη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/2π.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1432 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1411 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.
Το ετήσιο κερί έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου στις 1469,67 μονάδες, πολύ υψηλότερα από τις 1379,42 μονάδες (υψηλό του 2014). Η ενεργοποίηση του σχηματισμού, σύμφωνα με την θεωρία, αναφέρει πως η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (2338 μονάδες).
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3477 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3427 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με αρνητικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Τεχνολογικό κλάδο.
Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,035 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2670 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,65 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Προς τα $97700 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3455 το Ethereum.
“Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,2% τον τελευταίο μήνα του έτους”, σύμφωνα με την έκθεση της Halifax.
“Ποτέ δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη απόκλιση στην αποτίμηση των Ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών μετοχών”, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι “τώρα προτιμά τις Ευρωπαϊκές μετοχές, θέτοντας σύσταση ‘overweight”.
Ο αξιωματούχος της Fed, Τομ Μπάρκιν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των πληθωριστικών πιέσεων, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
“Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Νοέμβριο στα $78,2 δισ.”, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των $78 δισ.
“Οι εταιρικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την επομένη της Παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς τα αυξημένα επιτόκια και η εξασθενημένη καταναλωτική ζήτηση ‘τιμωρούν’ τους προβληματικούς Ομίλους. Τουλάχιστον 686 Αμερικανικές Εταιρείες κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης το 2024, ποσοστό περίπου 8% υψηλότερο από το 2023 και υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, από τις 828 αιτήσεις το 2010”, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 8,1 εκατ., από 7,74 εκατ. τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στα 7,7 εκατ.
O τομέας των Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, διευρύνοντας το ανοδικό σερί. Ειδικότερα, ο δείκτης Υπηρεσιών ISM σκαρφάλωσε στις 54,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 52,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου.
Η KPMG International προβλέπει ότι “η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει μικρή αύξηση της τάξης του 3,2% το 2025, προτού οι πολιτικές της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ περιορίσουν το Παγκόσμιο ΑΕΠ στο 3,0% το 2026”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,4 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 106,7 δισ. ευρώ.
Ελαφρώς χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Δεκέμβριο, στο 2,9%, από 3,0% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και με το θετικό η ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo και στο χαμηλό η ΤΕΝΕΡΓ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 93 ανοδικούς τίτλους, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.180 συμβόλαια).
Στα 4.881 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.845 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).Στα 1.250 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 827, 654 για τον Ιανουάριο και 173 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.674,5), κινήθηκε μεταξύ 3.617 και 3.684,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.360), κινήθηκε μεταξύ 1.360 και 1.360 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.580,5).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (8.692), Εθνική (2.055), Alpha Bank (12.078), ΔΕΗ (370), Ελλάκτωρα (314), ΑΔΜΗΕ (1.606), Cenergy (389), ΕΥΔΑΠ (157), Eurobank (3.278), Viohalco (123), Αεροπορία Αιγαίου (213), ΕΛΧΑ (913), Ιντρακόμ (492), ΕΧΑΕ (120), Ελ. Πετρέλαια (290), Μυτιληναίο (185), ΟΠΑΠ (109), Motor Oil (437).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.180, Πειραιώς 77.167, Eurobank (18.845), ΑΔΜΗΕ (26.540), ΓΕΚ (11.662), ΔΕΗ (21.699), Εθνική (14.599).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.170.122 τεμ., (από 57.170.122 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.353.560 τεμ. (62.353.560), ΟΠΑΠ 1.711.059 τεμ. (1.711.059), Εθνική 18.589.593 τεμ. (18.632.593), ΟΤΕ 1.935.834 τεμ. (1.915.834), Πειραιώς 14.152.897 τεμ. (14.152.897), Ελ. Πετρέλαια 2.290.294 τεμ. (2.251.900), Motor Oil 1.388.726 τεμ. (1.395.046), Intralot 1.405.544 τεμ. (1.431.544), Τέρνα Ενεργειακή 1.300.465 τεμ. (1.300.465), Ιντρακάτ 1.168.401 τεμ. (1.133.401).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.