Δείχνει να επιμένει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά οκταμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/5/2024 (1496,35 μονάδες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα το Χ.Α. κινήθηκε κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και στη συνεχιζόμενη διολίσθηση της Wall Street.
Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό κλείσιμο στο NYSE, σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί τους από τα μέσα Απριλίου.
«Για το 2025, οι Αγορές περιμένουν πλέον η Fed να κόψει τα επιτόκια της κατά 50 - 75 μονάδες βάσης συνολικά, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να υιοθετήσει μία πιο προσεκτική στάση, εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας γύρω από τις φορολογικές και εμπορικές πολιτικές της νέας Κυβέρνησης Τραμπ», τονίζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η επιμονή των βασικών δεικτών σε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, παρά την σχετικά αναιμική συναλλακτική δραστηριότητα, δίνει το δικαίωμα να «ξεθαρρέψουν» όλο και περισσότερες από τις θεωρούμενες «Περιφερειακές δυνάμεις» και αυτό φαίνεται στην αυξανόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι «δυνάμεις» αυτές θα συνεχίσουν να «δηλώνουν παρουσία», αν αυξηθούν οι «εισαγόμενες» πιέσεις και για αυτό τον λόγο χρειάζεται προσοχή, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν, αλλά δεν χαρακτηρίζονται για τα «γρήγορα αντανακλαστικά τους».
Από την άλλη, σε αντίθεση με χθες, λιγότερο μαζική ήταν η συμμετοχή στην ανοδική κίνηση, από πλευράς μη Τραπεζικών blue chips, ενώ το συνεχιζόμενο «rotation» επανέφερε στο προσκήνιο τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την μετοχή της Eurobank να είναι «μία κατηγορία μόνη της» (ο τίτλος κινείται σε υψηλά 110 μηνών).
Σε κάθε περίπτωση, αν και συνήθως οι πρώτες συνεδριάσεις του κάθε έτους δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τη συνέχεια, λόγω των χαμηλότερων τζίρων, οι πρώτες συνεδριάσεις του 2025 στο Χ.Α., μπορεί να υποστηριχθεί ότι είχαν κάποια ποιοτικά - ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά, ενθαρρυντικά, όπως η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν αυτή διατηρηθεί.
Σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή, «από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επανέλθουν οι Ξένοι και αυτό θα φανεί στον ημερήσιο τζίρο. Αν η ΕΚΤ ευθυγραμμισθεί με τη FED, δίνοντας στίγμα πιο αργής μείωσης επιτοκίων, το κλίμα για τις Τράπεζες θα βελτιωθεί σημαντικά και ίσως αυτό έσπευσαν να προεξοφλήσουν οι σημερινές κινήσεις στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ. Αν η ψυχολογία παραμείνει θετική, μπορεί να αντισταθμίσει την όποια επιφυλακτικότητα έχουν οι επενδυτές στις Αγορές του εξωτερικού και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να διατηρήσουν το θετικό κλίμα».
Το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι η στάση που θα κρατήσουν οι «όψιμοι» αγοραστές, αν έλθει σοβαρή «εισαγόμενη» διόρθωση.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,54% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,198% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,25% ανηφορίζει η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1474,85 (-0,41%) και 1490,87 μονάδων (+0,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1486,77 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1486,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.
Ο τζίρος στα 83,6 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΑΛΦΑ, ΑΣΚΟ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 83,6 εκατ., τα 73,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας κέρδη 2,02% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,78%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 1,17% και ο ΔΤΡ κέρδη 2,25%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ψυχολογία στην Αγορά είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για την κίνησή της. Σίγουρα θα θυμάστε πόσες φορές έχετε πουλήσει και αγοράσει πολύ υψηλότερα το επόμενο διάστημα, επειδή η Αγορά κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από το πιστεύω σας, ή και πόσες φορές έχετε πουλήσει και αγοράσει υψηλότερα, μιας και η Αγορά δεν διόρθωσε όπως αναμένατε.
Επίσης υπάρχουν φορές που δεν μας ενδιαφέρει μία μετοχή γιατί την θεωρούμε ακριβή και ερχόμαστε σε πολύ υψηλότερες τιμές και την αγοράζουμε εύκολα. Πόσοι από εμάς δεν αγοράσαν ΔΕΗ το 2012 στα 2 ευρώ, ή Μυτιληναίο στα 6 πουλώντας με σημαντικό κέρδος, χάνοντας παρόλα αυτά την μεγάλη κίνηση. Φυσικά σήμερα εύκολα μπορεί να αγοράζουμε 5 φορές παραπάνω από τότε και να αναμένουμε σημαντικά κέρδη στο μέλλον.
Πόσες φορές επίσης δεν έχει τύχει να έχουμε επενδύσει σε μία Εταιρεία που πραγματικά έχει αξία και δεν κινείται για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να την πουλάμε και αμέσως μετά η μετοχή να κάνει μεγάλη κίνηση, λες και περίμενε εμάς να πουλήσουμε.
Στην παρούσα φάση η Αγορά έχει κουράσει και ‘κοιμίσει’ θα λέγαμε τους τελευταίους 11 μήνες, έχοντας πετάξει εκτός αρκετά κεφάλαια. Παρόλα αυτά μία πιθανή ανοδική τάση θα αναγκάσει σταδιακά τους επενδυτές να επανέλθουν και πάλι στην Αγορά. Είναι φορές που δεν μας νοιάζει πολύ ο ΓΔ, αλλά οι μετοχές. Το 2024 ήταν μια χρονιά που μπορεί ο ΓΔ να απέδωσε, αλλά αυτό έγινε με πολύ λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Σήμερα ήλθε και ο Τραπεζικός να δώσει τάση και να ανοίξει τον στόχο του 1370 με το ‘stop’ στο Intraday στο 1269. Το υψηλό του 2024 έτοιμο να πληρωθεί πλέον. Και έρχεται ‘η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου’. Η Αττικής είναι φτηνή ή ακριβή; Είναι μόνο το fundamental της υπόθεσης αυτό που πρέπει να κοιτάμε, ή πρέπει να βάζουμε μέσα και άλλους παράγοντες στην απόφασή μας για επένδυση.
Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από το επενδυτικό προφίλ του κάθε επενδυτή. Αυτές είναι οι Αγορές, αυτούς τους κανόνες έχουν και ερχόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με σύνεση, στρατηγική σε βάθος χρόνου και όχι μόνο σε μικρά χρονικά διαστήματα. Είναι η πρώτη μέρα, μετά από πολλούς μήνες, που βλέπουμε ότι κινείται το σύνολο της Αγοράς και όχι το μόνιμο ‘rotation’, με σκοπό τον ‘καλλωπισμό’ του ΓΔ. Δύσκολα αυτό δεν θα έχει κάποια διάρκεια, μιας και οι περισσότεροι τίτλοι της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν μαζευτεί και συσσωρεύσει μεγάλο διάστημα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Στις Διεθνείς Αγορές, οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τα σενάρια χαλάρωσης της πολιτικής της FED για τα επιτόκια, έναντι των Παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί στο Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank. “Η Αγορά θα διατηρήσει το ανοδικό της momentum, λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank.
“Με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά. Ο ΓΔ υπερπήδησε τις 1475 μονάδες, ακυρώνοντας έτσι σχηματισμούς που τόσο πολύ τον ταλαιπώρησαν κατά την πολύμηνη περίοδο της συσσώρευσης εντός του 2024, κατά τις επισημάνσεις της τεχνικής ανάλυσης. Αυξάνονται επομένως οι πιθανότητες να δούμε ένα ικανοποιητικό ‘January effect’, στο βαθμό οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος δεν προκαλέσουν αναταράξεις στους δείκτες των Αγορών”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Με άνοδο υποδέχθηκαν το 2025 το Χ.Α., αλλά και οι βασικοί Ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες, βρίσκοντας στήριξη και στην αδυναμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη, είχαμε την 5η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τις μετοχές στις ΗΠΑ.
Σταθεροποιητικά κινούνται την τελευταία εβδομάδα οι 10ετεις Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις, μετά την άνοδο του τελευταίου μήνα, με εξαίρεση την Κίνα, η απόδοση 10ετιας της οποίας υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά και συγκεκριμένα χαμηλότερα από το 1,6%. Στο εσωτερικό, η παραλαβή της σκυτάλης της ανόδου από νέους πρωταγωνιστές δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Θετικά ξεκίνησε η χρονιά για την Αγορά μας, κάτι που απεικονίζει την αισιοδοξία που υπάρχει για τις προοπτικές των Ελληνικών Επιχειρήσεων και γενικότερα της Οικονομίας μας. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, είναι αξιοσημείωτο ότι πλέον εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον και σε Εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στο εξωτερικό, το επόμενο διάστημα εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού στις 20/1 αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του ο νέος Προέδρος των ΗΠΑ, ενώ στις 23/2 θα διεξαχθούν οι Γερμανικές εκλογές, οπότε θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις σε θέματα εξωτερικού Εμπορίου, διεθνών σχέσεων και αμυντικών δαπανών. Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία PMI που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα προβληματίζουν και για την Ευρωζώνη, αλλά και για την Κίνα. Τεχνικά, σε επίπεδο ΓΔ, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1490 και 1505 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1432 μονάδες”, σημειώνει η Merit Sec.
“Τo δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση Κρυπτονόμισμα, καλεί τους αγοραστές για τοποθετήσεις", όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.
"Πρόκειται για το Κρυπτονόμισμα του πολύ εξελιγμένου ομώνυμου δικτύου, με φανατικούς λάτρεις. Το τελευταίο διάστημα το Ethereum έχει αποκτήσει μια αμυντική συμπεριφορά τόσο στα πτωτικά σκέλη, όσο και στα ανοδικά. Ενδεικτικά, στο έτος κατέγραψε “μόλις” +47% απόδοση, ιδιαίτερα χαμηλή αν συγκρίνει κανείς με αποδόσεις άλλων Κρυπτονομισμάτων.
Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς επέδειξε ιδιαίτερα κρίσιμη ανθεκτικότητα και την πιο μεσοπρόθεσμη στόχευση των κατόχων του. Διαγραμματικά, έχει δώσει αγοραστικό σήμα στην περιοχή των $3330, μετά την επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης, με αφορμή την εκλογή του Trump (ο οποίος αναμένεται να “διευκολύνει” την Κρύπτο Αγορά).
Σημειώνεται δε ότι η πολυήμερη παραμονή της τιμής του στη ζώνη των $3300 - $3400, θεωρείται κρίσιμη για τη συνέχεια, καθώς αφενός επιβεβαίωσε τη σημασία της, αφετέρου εξασφαλίζει “μεγάλη” κίνηση.
Ο μεγάλος στόχος, για το 2025, είναι το επίπεδο των $5200”, όπως εκτιμά ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,4), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +2,04%, ΕΤΕ +1,46%, ΕΥΡΩΒ +1,20%, ΠΕΙΡ +2,03%).
Σε υψηλά τετραμήνου η ΠΕΙΡ και οριακά πάνω από τα 4,00 ευρώ (τιμή placement).
Μεταξύ 1289,44 (-0,41%) και 1319,18 μονάδων (+1,88%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1310,76 (+1,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1315,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,56%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1244 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1214 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.
Υποδεέστερη της χθεσινής, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΔΕΗ (-1,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,28%), ΕΛΠΕ (-0,52%), ΜΟΗ (-0,19%), ΜΠΕΛΑ (-1,37%), ΟΠΑΠ (-0,25%), ΟΤΕ (-0,27%), ΣΑΡ (-0,18%), TITC (-1,13%).
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Jumbo (-1,37%). Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, πάρα πολλά θα παιχτούν στην ζώνη 25,58 – 25,24 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη αντίσταση στα 26,78 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΤΡΑΣΤΟΡ (+17,14%), ΛΑΝΑΚ (+15,56%), ΣΠΙ (+14,7%), ΑΤΤ (+12,75%), ΑΒΑΞ (+11,15%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΚΡΙΤ (+2,13%), ΚΟΡΔΕ (+1,60%), ΙΝΤΕΤ (+2,20%), ΜΕΝΤΙ (+3,77%), ΛΑΝΑΚ (+8,33%), ΠΛΑΚΡ (+1,39%).
Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ σε ACAG (+0,34%) και Foodlink (+1,85%).
Αύξησε συναλλαγές η MED (-5,17%).
Επιστροφή αγοραστών σε Ευρωσυμβούλους (+2,92%).
Τρία “πακέτα”, συνολικά 87750 τεμ. στα 2,80 ευρώ για AS Company (+4,08% και υψηλά εξαμήνου).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+5,40%), Δομική Κρήτης (+4,72%), Attica Group (+3,56%), Trastor (+9,82% και υψηλά 9μηνου) και Άβαξ (+2,42%), τρεις για Τρ. Αττικής (+8,06%), ΕΧΑΕ (+2,37%) και Autohellas (+3,09%) και τέσσερις ανοδικές για Performance (+4,21%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,97%).
Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 9μηνου για CPI (+14,70%, ξεχάστηκαν οι πωλήσεις Πικούνη στον βασικό μέτοχο στα 0,15 ευρώ;).
Ξαφνική εμφάνιση “bid” στο Ιατρικό (+4,61%).
Σε υψηλά τριμήνου η ΕΚΤΕΡ (+5,12%).
Σε υψηλά 197 μηνών η Ίλυδα (+6,83%, θα διανείμει δωρεάν μετοχές σε αναλογία 1ν/2π).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1431 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1410 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.
Το ετήσιο κερί έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου στις 1469,67 μονάδες, πολύ υψηλότερα από τις 1379,42 μονάδες (υψηλό του 2014). Η ενεργοποίηση του σχηματισμού, σύμφωνα με την θεωρία, αναφέρει πως η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (2338 μονάδες).
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3650 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3475 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3424 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, σε προσπάθεια αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.
Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,03 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2650 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,2 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Στις παρυφές των $98000 το Bitcoin, προς τα $3590 αντιδρά το Ethereum.
Οι επενδυτές άντλησαν $333 εκατ. από το iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT) της BlackRock χθες Πέμπτη, στο μεγαλύτερο ποσό που έχει αποσυρθεί από την έναρξη λειτουργίας του κορυφαίου fund. Το εν λόγω ETF είχε εκροές για τρίτη συνεχόμενη μέρα, στο μεγαλύτερο σερί απωλειών του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας φέρεται να σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια "την κατάλληλη στιγμή" φέτος, όπως ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι σχόλια αξιωματούχων από την Κεντρική Τράπεζα. Το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 7 ημερών της Χώρας ορίζεται επί του παρόντος στο 1,5%.
Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10000 άτομα τον Δεκέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση κατά 15000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 6,1%, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.
Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μπλόκαρε το deal ύψους $14,1 δισ. για την αγορά της United States Steel Corp. από την Nippon Steel Corp. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του σήμερα, μετά την παραπομπή της υπόθεσης σε αυτόν από την αρμόδια Επιτροπή των ΗΠΑ, πριν από την προθεσμία που έληγε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. “Η US Steel θα παραμείνει μια περήφανη Αμερικανική Εταιρεία, μια Αμερικανική Εταιρεία που τελεί υπό Αμερικανική διαχείριση, από Αμερικανούς εργάτες Χάλυβα, η καλύτερη στον Κόσμο”, επεσήμανε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.
Υψηλότερα κινήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα ο δείκτης του Ινστιτούτου ISM που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Μεταποίησης αυξήθηκε κατά μια σχεδόν μονάδα τον τελευταίο μήνα του 2024, στις 49,3 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο. Η μέτρηση είναι καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,6 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 105,3 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό η ΔΕΗ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 78 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.644 συμβόλαια).
Στα 4.845 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.751 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 533, 383 για τον Ιανουάριο και 150 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.617,25), κινήθηκε μεταξύ 3.585,25 και 3.629 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.331), κινήθηκε μεταξύ 1.331 και 1.318,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.542).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.100 Eurobank, 8.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (7.547), Εθνική (579), Alpha Bank (7.185), ΔΕΗ (345), Ελλάκτωρα (711), ΑΔΜΗΕ (463), ΓΕΚ (187), Ιντρακάτ (105), Eurobank (609), Viohalco (218), Αεροπορία Αιγαίου (207), ΕΛΧΑ (1.733), Ιντρακόμ (147), ΕΧΑΕ (195).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.827, Πειραιώς 74.369, Eurobank (18.510), ΑΔΜΗΕ (26.932), ΓΕΚ (11.586), ΔΕΗ (21.633), Εθνική (14.442).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.170.122 τεμ., (από 57.170.122 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.353.560 τεμ. (62.353.560), ΟΠΑΠ 1.711.059 τεμ. (1.712.228), Εθνική 18.632.593 τεμ. (18.435.901), ΟΤΕ 1.915.834 τεμ. (1.895.834), Πειραιώς 14.152.897 τεμ. (14.108.744), Ελ. Πετρέλαια 2.251.900 τεμ. (2.242.665), Motor Oil 1.395.046 τεμ. (1.390.046), Intralot 1.431.544 τεμ. (1.439.544), Τέρνα Ενεργειακή 1.300.465 τεμ. (1.300.465), Ιντρακάτ 1.133.401 τεμ. (1.133.401).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.