Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνημα με το δεξί στο Χρηματιστήριο, οι πρωταγωνιστές

Θετική εκκίνηση με τον ΓΔ να αναρριχάται στις 1.480 μονάδες με χαμηλό τζίρο. Ισχυρή απόδοση για Viohalco-Elvalhalcor, ακολούθησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πωλητές σε ΟΤΕ, Coca Cola, Optima Bank. Η εικόνα στα μεσαία.

Ξεκίνημα με το δεξί στο Χρηματιστήριο, οι πρωταγωνιστές

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση του 2025, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας (ΓΔ), ή πολύ κοντά σε αυτά (FTSE25) το ενδιαφέρον να επεκτείνεται και έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίνοντας ενδείξεις “January effect”, αλλά με τον τζίρο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω χωρίς μεγάλες βοήθειες από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά τους “καλωπισμούς” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ και με το επιφυλακτικό κλίμα να συνεχίζεται στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών, η στήλη συνέχισε την παράδοση, παραθέτοντας τα “συγκεντρωτικά αποτελέσματα” για το 2024.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και από τον Ιαπωνικό Nikkei 225, αυτός ολοκλήρωσε το 2024 με κέρδη 19,53%. Στο +17,67% ο Hang Seng, στο +14,68% ο CSI 300, στο +7,49% ο Αυστραλός S&P/ASX 200.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης EuroStoxx 600 ολοκλήρωσε τη χρονιά που πέρασε με κέρδη 6,08%, ενώ ο EuroStoxx 50 κατέγραψε κέρδη 8,49%. Ο FTSE100 σημείωσε ετήσια κέρδη 5,85%, ο DAX κέρδη 18,72% και ο CAC 40 ετήσιες απώλειες 1,99%.

Στην “άλλη πλευρά” του Ατλαντικού, ο δείκτης – σηματωρός S&P 500 τερμάτισε το 2024 με ετήσια κέρδη 24,01%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 30,78%, ο Dow Jones κατά 12,8%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, Russel 2000, τερμάτισε το 2024 με κέρδη 10,8%

Το Brent έχασε 3,24% από το τελικό του κλείσιμο το 2023, ενώ το WTI σημείωσε οριακές απώλειες 0,35%. 

Με τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2010 ολοκλήρωσε το 2024 ο Χρυσός, σημειώνοντας άλμα 26,17%.

Το Ασήμι σημείωσε την καλύτερη χρονιά του από το 2020, με συνολικά κέρδη 21,79%.

Η κίνηση του Χρυσού, δεν άφησε αδιάφορη την τιμή της Χρυσής Λίρας, έστω και αν το τεράστιο spread που συνεχίζει να διατηρεί η Τράπεζα Ελλάδος, “απαγορεύει” την ενασχόληση των επενδυτών, με το ιστορικό Χρυσό Νόμισμα. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα ημερήσια δελτία τιμών, στις 29/12/2023 η τιμή αγοράς της Χρυσής Λίρας, από την ΤτΕ, ήταν στα 425,10 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 512,25 ευρώ, ενώ στις 31/12/2024 η τιμή αγοράς ήταν στα 568,5 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 666,31 ευρώ.

Στο Χ.Α., το 2024 αποδείχθηκε τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό έτος. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 13,65% και ο ΔΤΡ κέρδη 21,14%.

Στην ανοδική τετραετία, ο ΓΔΧΑ σημείωσε αθροιστικά κέρδη 81,67% και ο ΔΤΡ κέρδη 147,85%.

Μετά το +3741% της ΤΖΚΑ το 2018, το +540,88% της ΑΛΜΥ το 2019, το +481,48% της ΒΙΟΤ το 2020, το +340,63% της ΙΝΛΟΤ το 2021, το +242,86% της ΕΧ το 2022 και το +302,47% της ΔΟΜΙΚ το 2023, ήταν η σειρά της DotSoft, με κέρδη 253,77%, να αναδειχθεί “μετοχή της χρονιάς”, για το 2024, δικαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό όλους αυτούς που να υποστηρίζουν, ότι οι μεγαλύτερες αποδόσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Ερχόμενοι στο νέο χρηματιστηριακό έτος, συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες χωρίς, όμως, να παραγνωρίζουν τις αβεβαιότητες που συνεχίζουν να υφίστανται για τις Αγορές και σημειώνοντας πως αν έλθει σοβαρή διόρθωση, αυτή θα είναι “εισαγόμενη”.

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “τα γεωπολιτικά και οι πληθωριστικές πιέσεις, αν επανέλθουν, θα είναι η βασικοί κίνδυνοι, σε συνδυασμό με μία πιθανή παύση της μείωσης των επιτοκίων. Η αβεβαιότητα της νέας διακυβέρνησης Trump και ο κίνδυνος ύφεσης των μεγαλύτερων Οικονομιών τη Ευρώπης, επίσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των Αγορών. Πάντως αν υπάρξει πίεση, αυτή θα έρθει από το εξωτερικό καθώς, με τις τρέχουσες συνθήκες, τα μάκρο της Χώρας φαίνεται να βαίνουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 2,5%. Ερώτημα παραμένει αν οι Εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν τόσο υψηλά κέρδη για τρίτη συνεχή χρονιά”.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αυτό που “έκλεψε την παράσταση” κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η αυξημένη κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια, ενώ πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια που ξεκίνησαν να αναζητούν “χαρτιά” του FTSE25 που “έχουν μείνει πίσω”, όπως ΒΙΟ και ΕΛΧΑ.

Εμφανώς επιφυλακτικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής, μετά την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ, από τον Donald Trump (20/1).

Στα θετικά των Ευρωπαϊκών Αγορών, η διάθεση αντίδρασης από τα πρωινά χαμηλά.

Συνεχίζεται η μετατόπιση κεφαλαίων από τις μετοχές στα Κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,22% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,53% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,168% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,17% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1480,73 μονάδες (+0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1478,7 (+0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1480,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,77%.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ παραπέμπει σε υψηλά εξαμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/7/2024 (1482,43 μονάδες).

Ο τζίρος στα 78,9 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΒΙΟ, ΑΤΤ, ΕΤΕ, ΑΣΚΟ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ  απασχόλησαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 78,9 εκατ., τα 67,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αν ο ΓΔ καταφέρει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από το 1474, τότε το πιο πιθανό είναι να δούμε ένα καλό ‘January effect’. Η Αγορά είναι ‘κοιμισμένη’ σχεδόν 11 μήνες και πλέον δείχνει ότι αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται πιο επιθετική. Μην μπαίνετε στην διαδικασία να βλέπετε την μικρή εικόνα και τα μικρά trades, όχι πως αυτά δεν θα αποφέρουν αποδόσεις. Το ΚΡΙ ήταν από τους πρωταθλητές του 2024 με απόδοση 56,58%. Το θυμόμαστε από την κεφαλαιοποίηση των 30 εκατ. ευρώ, όταν είχαμε δει τις προοπτικές της Εταιρείας και σήμερα ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ Κάθε χρόνο, ακόμα και μέσα στην κρίση, ή ακόμα και από την μεγάλη πυρκαγιά του 2012, μας  αποδείκνυε πόσο καλό management έχει και πόσο καλή ανάπτυξη πετύχαινε χρόνο με τον χρόνο. Πλέον έχει όλες τις προοπτικές να πρωταγωνιστήσει Πανευρωπαϊκά στον κλάδο της, μιας και συνεχίζει να επενδύει και να μεγαλώνει χωρίς ιδιαίτερο νέο δανεισμό, προσφέροντας παράλληλα και γενναίο μέρισμα στους  μετόχους της. Είναι από της Εταιρείες - παράδειγμα προς μίμηση και είναι τιμή μας να την έχουμε εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο ΔΤΡ σαφώς πιο συντηρητικός, μιας και φαίνεται να είναι, βραχυπρόθεσμα, σε άλλη φάση τεχνικά, με το βάρος της κίνησης από άλλους  τίτλους. Ο FTSEM σήμερα έκανε την διαφορά, ξεκινώντας να κλείσει την ψαλίδα με την υπόλοιπη Αγορά, η οποία είχε ανοίξει την προηγούμενη περίοδο. Όσο κλείνει πάνω από το 2361 η τάση είναι επιθετική, ενώ ο στόχος είναι τα υψηλά του 2024, στις 2457 μονάδες”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Κοιτάζοντας προς το 2025, οι προοπτικές για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν θετικές, λαμβάνοντας υπόψη α) την αναμενόμενη ταχύτερη αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ, β) την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, γ) την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% το 2025 και την περαιτέρω μείωση του λόγου Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ, δ) τις χαμηλότερες αποδόσεις του ΓΔ, ε) τις βαθύτερες εκπτώσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχέση με πέρυσι και στ) τη μερισματική απόδοση 6,2% το 2025 (Factset), υψηλότερη από τις αντίστοιχες της ΕΕ. Σημαντικές προκλήσεις κατά την άποψή μας για το έτος παραμένουν η έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, η έγκαιρη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, οι πιθανές εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μια σημαντική διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές μετοχών, ιδίως στις ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τούτου λεχθέντος, παραμένουμε αισιόδοξοι για το 2025”, σημειώνει η Optima Bank.

Το 2024 αποδείχθηκε εξαιρετικά ταραχώδες, με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις - προφανές αποτέλεσμα της νέας εποχής, των νέων κανόνων και των μοναδικών συνθηκών που επικρατούν στην Παγκόσμια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Τα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, παρέμειναν ενεργά και απέδωσαν καθοριστικά γεγονότα για το μέλλον. Πολλές αβεβαιότητες από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές μετατοπίσεις παρέμειναν, θέτοντας σημαντικές απειλές για την Παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, οι Αγορές σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις πέρυσι, χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη και στις κινήσεις λόγω AI. Στις αρχές του 2025 αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν, μαζί με μια πιθανή νέα πολιτική δασμών των ΗΠΑ. Ωστόσο, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το επόμενο έτος, καθώς η Ελληνική Οικονομία προβλέπεται, για ένα ακόμη έτος, με σταθερή ανάπτυξη άνω του 2%, η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα μερίσματα προβλέπεται να φθάσουν τα 4,8 δισ. ευρώ και η αποτίμηση της Αγοράς δεν είναι απαιτητική, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες αποτίμησης των Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτιμούμε την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και την Autohellas ως τις κορυφαίες επιλογές μας για το 2025”, τονίζει η Beta Sec.

Οι προσδοκίες για ένα ‘year-end rally’ δεν εκπληρώθηκαν. Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται σε ένα ‘January effect’, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει τις προϋποθέσεις να το υλοποιήσει, υπερβαίνοντας τις 1500 μονάδες του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το 2024 ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που ο ΓΔΧΑ κατέγραψε κέρδη, κάτι το οποίο έχει να συμβεί από την περίοδο 2003 - 2007, όπου είχαμε 5 συνεχόμενες κερδοφόρες χρονιές. Πλέον, απέχουμε λίγες ημέρες πριν την νέα περίοδο Τραμπ και η αβεβαιότητα για τη νέα διακυβέρνηση της μεγαλύτερης Οικονομίας αποτελεί βαρίδι στην διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ωστόσο, συνολικά παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές στο εσωτερικό και εξωτερικό για το 2025, αλλά το ‘stock picking’ θα είναι εκ νέου η κυρίαρχη στρατηγική μας”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα ότι ‘κάθε κατεργάρης στον πάγκο του’ για τους επενδυτές, καθώς πολλοί από τους εν δυνάμει συναλλασσόμενους προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής, αναλύοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν, επιτέλους, να μετακινήσουν τον Γενικό Δείκτη από το γνωστό, περιορισμένο εύρος διακύμανσης των τελευταίων πολλών εβδομάδων, είτε προς τον ξεκάθαρο ανοδικό στόχο που θέτει το πολυετές υψηλό των 1500 μονάδων του... περσινού Μαΐου, είτε προς την εσωστρέφεια μιας βαθύτερης διόρθωσης," όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

"Οι σημαντικότεροι "υποψήφιοι καταλύτες", στους οποίους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, καλούνται να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών στις "ράγες του τρένου της ανατίμησης" για 5η συναπτή χρόνια, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα συναρπαστικό για την Αγορά μας, η οποία μέσω του εν εξελίξει “bull market” δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα... αλήστου μνήμης "πέτρινα χρόνια".

Ασφαλώς όλα θα κριθούν στο ταμπλώ, με τα θετικά εγχώρια εταιρικά outlook, τη σύγκλιση του προφίλ του Χ.Α. προς τα αναπτυγμένα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και την σταθερή αποκλιμάκωση του Ελληνικού δημοσιονομικού ρίσκου, να αντιπαρατίθενται πλέον ευθέως με τις "δεύτερες σκέψεις" που αφορούν σε "παρατραβηγμένο" διεθνές μετοχικό ράλι, παράταση των γεωπολιτικών αναταράξεων και μακροοικονομική αποδυνάμωση των "δυνατών κρίκων" της Ευρωζώνης.

Εντός αυτού του περίπλοκου επενδυτικού περιβάλλοντος, η θετική εποχικότητα του "φαινομένου του Ιανουαρίου" των Παγκόσμιων σηματωρών Κεφαλαιαγορών θα "υποδεχθεί" εντός ολίγων ημερών τον νέο "ένοικο του Λευκού Οίκου", συνεχίζοντας να αποτιμά τις εξαγγελίες του περί αυστηρών δασμολογικών εμπορικών πολιτικών, μεγαλύτερο έλεγχο της πανίσχυρης Federal Reserve, περαιτέρω καθιέρωση των Κρυπτονομισμάτων κ.ο.κ.

Ανακεφαλαιώνοντας, πιθανώς θα απογοητεύσουμε αρκετούς από τους αναγνώστες της στήλης αποφεύγοντας τις μεγαλεπήβολες προβλέψεις και τις "τιμές - στόχους" για Γενικό Δείκτη και επιμέρους blue chips σε δωδεκάμηνο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία χρονιά θα επιστήσουμε την προσοχή των εν Ελλάδι ενεργών χαρτοφυλακίων τόσο στη συνετή θεμελιώδη ανάλυση των εταιρικών δημοσιεύσεων κερδοφορίας, ταμειακών ροών, μερισματικής διανομής, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων κλπ. όσο και σε όσα πρεσβεύει η τεχνική ανάλυση, δλδ. στην ανάλυση της ψυχολογίας της Αγοράς μέσω των τιμών και όσων αυτές προεξοφλούν για το χρηματιστηριακό μέλλον”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,3), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9),   BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+2,34%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Eurobank (+1,21%) και Εθνική (-0,16%).

Μεταξύ 1284,74 (-0,10) και 1300,02 μονάδων (+1,09%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1290,57 (+0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1294,78 μονάδες,  με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1243 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1214 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΔΑΑ (-0,12%), ΕΕΕ (-0,36%), ΛΑΜΔΑ (-1,23%), OPTIMA (-1,55%), ΟΤΕ (-1,08%), TITC (-1%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΣΑΡ.

Να σημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+4,93%) και το κλείσιμο σε υψηλά 123 μηνών, για τους γνωστούς λόγους της μεγάλης επιστροφής κεφαλαίου (0,25 ευρώ ανά μετοχή).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,51% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπληρώνοντας “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 130 μηνών. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η ΔΕΗ δοκιμάζει τις αντιστάσεις της ζώνης του 12,64. Το ημερήσιο ‘stop’ στο 11,54, ενώ όσο κλείνει πάνω από το 12,39 έχει επιθετική τάση. Μία κατοχύρωση του 12,64 ανοίγει τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο, λίγο κάτω από τα 15, με ενδιάμεσες αντιστάσεις τα 13,10 και 13,60 ευρώ”.

Η προσοχή και στη ζώνη στήριξης 11,58 – 11,52 ευρώ, όπου συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο” κινήθηκε ο τίτλος της Viohalco (+6,07%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 2,5 μηνών. Η πρώτη στήριξη στη ζώνη 5,68 – 5,58 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και η επόμενη αντίσταση στα 5,99 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την ΕΛΧΑ (+6,25%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 2,14 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 1,87 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΒΑΞ (+8,53%), ΙΚΤΙΝ (+7,76%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+6,67%), ΛΑΝΑΚ (+6,67%), ΕΛΧΑ (+6,25%), ΒΙΟ (+6,07%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,53%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 9.121.181 νέες (ΚΟ) μετοχές της “BRIQ PROPERTIES”, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της “ΙΝΤΕΡΚΟ”. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της “BRIQ PROPERTIES” που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 44885774.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+4,56%), ΚΕΚΡ (+5,42%), ΙΑΤΡ (+1%), ΕΛΣΤΡ (+3,50%), ΙΝΤΕΤ (+3,18%), ΛΑΝΑΚ (+6,67%), ΣΙΔΜΑ (+0,95%).

Σε νέα υψηλά 35 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+3,69%).

Μετά το “πακέτο” 250000” 250000 τεμ. στα 2,77 ευρώ, έβγαλε “bid” η AS Company (+5,38%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+7,76%), ΕΧΑΕ (+2,88%) και Αττικής (+4,35%), τρεις για Performance (+2,52%), AVE (+2,24%), ΞΥΛΚ (+4,23%), και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακόμ (+3,52% και υψηλά 3,5 μηνών).

Κάποιοι πρόσεξαν ότι η Ελινόιλ (+4,29%) διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e, ακόμα και αν βγάλει μηδενικά αποτελέσματα στο δ΄ τρίμηνο.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-0,82%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+8,53%), Δομική Κρήτης (+2,14%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,23%), Realcons (+1,71%), ΕΚΤΕΡ (+1,01%), ΟΛΠ (+1,83%), Attica Group (+2,74%), Βιοκαρπέτ (+3,73%), ΓΚΜΕΖΖ (+0,16%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,53%), Fourli (+3,29%).

Με πωλητές ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο ΟΛΘ (-2,68%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/12 για Centric (+0,27%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+2,67%).

Σε υψηλά 184 μηνών η Ίλυδα (+2,5%), αλλά και αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 2,11 ευρώ (+5,50%).

Έκανε “ποδαρικό” με 22 τεμ. στα 0,446 ευρώ (-29,76%) ο Χαϊδεμένος, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 0,58 ευρώ (-8,66%) με συνολικό όγκο 57 τεμ. (!)    

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1431 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1409 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.   

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3474 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3422 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος, αντιδρώντας από τα πρωινά χαμηλά, οι δείκτες στην Ευρώπη, με ήπια κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, στο 1,024 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2670 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $97500 το Bitcoin, προς τα $3480 αντιδρά το Ethereum.

Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο μεταποιητικός δείκτης Caixin/S&P Global PMI υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 50,5 μονάδες, από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να ενισχυθεί ελαφρώς στις 51,7 μονάδες.

Η δραστηριότητα των Εργοστασίων στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται και τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global διαμορφώθηκε στο 45,1, οριακά χαμηλότερα και από την προκαταρκτική μέτρηση (45,2). Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, με την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να συρρικνώνεται σταθερά από τα μέσα του 2022 και μετά.

Οι τιμές των κατοικιών στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters, μεταξύ οικονομολόγων, είχε δείξει αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση ανηφόρισαν κατά 4,7% τον Δεκέμβριο.

“Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2% είναι ορατός”, σύμφωνα με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ. Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ για το 2025 ως “βαριά ατζέντα”, η Λαγκάρντ έκανε λόγο επίσης “για την αναθεώρηση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, το Ψηφιακό Ευρώ και τον επανασχεδιασμό των τραπεζογραμματίων της Ευρωζώνης, αν και το τελευταίο έργο δεν θα ολοκληρωθεί εντός του έτους”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας διολίσθησε στις 211000 την τελευταία εβδομάδα του 2024, από 220000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 222.000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,9 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.,  στα 104,7 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, OPTIMA. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό η Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 84 ανοδικούς τίτλους, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.048 συμβόλαια).

Στα 4.751 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.722 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 774, 607 για τον Ιανουάριο και 167 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.599), κινήθηκε μεταξύ 3.567,75 και 3.599 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.302,5), κινήθηκε μεταξύ 1.302,5 και 1.302,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.481).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (2.163), Εθνική (564), Alpha Bank (4.943), ΔΕΗ (743), Ελλάκτωρα (700), ΑΔΜΗΕ (551), ΓΕΚ (140), Ελ. Πετρέλαια (322), Eurobank (642), Viohalco (432), Αεροπορία Αιγαίου (154), Άβακα (1.162), ΕΛΧΑ (782), Ιντρακόμ (244), Μυτιληναίο (355), ΟΤΕ (100), Cenergy (347), Jumbo (109), Motor Oil (370).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 148.364, Πειραιώς 72.958, Eurobank (18.198), ΑΔΜΗΕ (26.825), ΓΕΚ (11.494), ΔΕΗ (21.363), Εθνική (14.052).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.170.122 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.353.560 τεμ. (62.392.823), ΟΠΑΠ 1.712.228 τεμ. (1.764.681), Εθνική 18.435.901 τεμ. (18.468.941), ΟΤΕ 1.895.834 τεμ. (1.891.282), Πειραιώς 14.108.744 τεμ. (14.106.828), Ελ. Πετρέλαια 2.242.665 τεμ. (2.185.206), Motor Oil 1.390.046 τεμ. (1.423.831), Intralot 1.439.544 τεμ. (1.446.090), Τέρνα Ενεργειακή 1.300.465 τεμ. (1.300.465), Ιντρακάτ 1.133.401 τεμ. (992.438).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v