Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος 13,65% για τον ΓΔ η κληρονομιά του 2024

Κέρδη 21,14% για τον τραπεζικό δείκτη την χρονιά που τελειώνει. Ποιες μετοχές κυριάρχησαν σε αποδόσεις στην τετραετία. Θετικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.

Χρηματιστήριο: Ανοδος 13,65% για τον ΓΔ η κληρονομιά του 2024

Από επιλεκτικές κινήσεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση του 2024 και με όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, να επισημαίνουν ότι “έστω και με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση, το παραδοσιακό ‘window dressing’ έκανε αισθητή την παρουσία του και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Ο τζίρος, όπως ήταν αναμενόμενο, χαμηλός, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις με “market” εντολές και ελάχιστες συναλλαγές, απλά για την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά δεν έπεισαν κανέναν.

Σημαντικές και οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον Γενικό Δείκτη, αλλά και επτά τίτλους του FTSE 25.

Από εκεί και πέρα, μπορεί το 2024 να ολοκληρώνεται με κέρδη για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως αν κάποιος δει προσεκτικότερα τις επιδόσεις των επιμέρους τίτλων, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει ότι στην ανοδική κίνηση δεν συμμετείχε σημαντικό κομμάτι της Αγοράς, με τον Τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά, μαζί με μερικούς ακόμα τίτλους του FTSE25.

Σε γενικές γραμμές καλή η χρονιά, αλλά αφήνει πίσω της μία μάλλον πικρή γεύση, όχι μόνο γιατί πολλές μετοχές δεν ακολούθησαν, ειδικά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και διότι μικρός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων, συνέχισε να απασχολεί περισσότερο από το 85% της συνολικής μικτής ημερήσιας αξίας συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE 25 ήταν με θετικό πρόσημο, εικόνα που ελάχιστα άλλαξε στην συνέχεια.

Με σχετικά αυξημένη κινητικότητα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως λίγες ήταν οι μετοχές που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Με θετικές διαθέσεις, πλην Κίνας, ολοκλήρωσαν την χρονιά, όσες από τις μεγάλες Διεθνείς Αγορές πραγματοποίησαν συναλλαγές σήμερα σε Ασία και Ευρώπη (αργία σε Ιαπωνία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στις 12.30 και στην Γαλλία στις 14.05).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και λόγω αργιών, η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,24% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,52% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,194% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,19% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,82%, ενισχυμένη έναντι του 2,63% σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβριο. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 722 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1467,78 μονάδες (+0,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1466,51 (+0,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1469,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,92%.

Ο τζίρος στα 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΤΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ), ενώ οι ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ  απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τον συνολικό τζίρο των 71,3 εκατ., τα 63,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού 12μηνου. Ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 5,47% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 11,9%.

Το 2024 αποδείχθηκε τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό έτος. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 13,65% και ο ΔΤΡ κέρδη 21,14%.

Στην ανοδική τετραετία, ο ΓΔΧΑ σημείωσε αθροιστικά κέρδη 81,67% και ο ΔΤΡ κέρδη 147,85%. Μετά το +3741% της ΤΖΚΑ το 2018, το +540,88% της ΑΛΜΥ το 2019, το +481,48% της ΒΙΟΤ το 2020, το +340,63% της ΙΝΛΟΤ το 2021, το +242,86% της ΕΧ το 2022 και το +302,47% της ΔΟΜΙΚ το 2023, ήταν η σειρά της DotSoft, με κέρδη 253,77%, να αναδειχθεί “μετοχή της χρονιάς”, για το 2024, δικαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό όλους αυτούς που να υποστηρίζουν, ότι οι μεγαλύτερες αποδόσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με διάθεση για καλλωπισμό αποτιμήσεων η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, αντικατέστησε την στάση αναμονής των προηγούμενων ημερών και με την τεχνική ανάλυση να θεωρεί τις τελευταίες συνεδριάσεις ‘ως μη γενόμενες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ΓΔΧΑ έκλεισε σχετικά κοντά στο 1474, που είναι και το κύριο ‘make or break’ επίπεδο. H ΔΕΗ πλησίασε το 12,35 και φαίνεται να θέλει να ξεκινήσει την χρονιά δυνατά”, όπως αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ακόμη μία συνεδρίαση περιορισμένης διακύμανσης και χαμηλού όγκου συναλλαγών”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Τελευταία συνεδρίαση για την Εγχώρια και τις Διεθνείς Αγορές σήμερα, για το 2024, χωρίς έμπνευση, που χαρακτηρίστηκε από κάπως περισσότερες κινήσεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, παρά από μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Η ετήσια απόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποδηλώνει τέταρτο συνεχόμενο έτους ανόδου για το Γενικό Δείκτη. Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε πως η θετική τάση θα συνεχιστεί και το 2025”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Οι δείκτες στη Wall Street ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των Διεθνών Αγορών, ελέω των υπεραποδόσεων των Τεχνολογικών Κολοσσών με το δείκτη Nasdaq να φτάνει το 30% και τον  S&P 500 το 23,7%. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, οι αυξημένες ρευστοποιήσεις αποτυπώνουν το σκεπτικισμό για το εύλογο των αποτιμήσεων (κοντά στο 30 το P/E του S&P 500) και τον Πρόεδρο της Rockfeller International Ruchir Sharma να χαρακτηρίζει την Αμερικανική Αγορά ‘μητέρα των φουσκών’, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

"Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη οι αποτιμήσεις χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές, αν και οι επιδόσεις των δεικτών ποικίλουν: από το +19% του Dax στη Φρανκφούρτη, καθώς οι Εταιρείες που τον απαρτίζουν έχουν μεγάλο μέρος των εσόδων εκτός Γερμανίας, το +5,8% του Stoxx 600, αλλά και το -2,5% του δείκτη Cac 40 στο Παρίσι.

Με την ΕΚΤ αλλά και τους αναλυτές να συνομολογούν, ότι η ανάπτυξη του επόμενου έτους δεν θα ξεπεράσει τη μία ποσοστιαία μονάδα για την Ε.Ε.

Οι Διεθνείς Οίκοι συμφωνούν ότι οι αβεβαιότητες της διεθνούς σκηνής είναι πολλές, καθώς δεν υπάρχουν “εύκολες” απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από έναν  απρόβλεπτο Πλανητάρχη, όπως είναι ο Ντόναλντ Τράμπ: θα δρομολογηθεί, ή όχι η λήξη του πολέμου της Ουκρανίας; Θα μακροημερεύσει η νέα Κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν στη Γαλλία,  ή όχι; Οι Γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, θα επιτρέψουν τον σχηματισμό ισχυρής Κυβέρνησης,  ή  ενδεχόμενη ισχυροποίηση του AFD, που είναι υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από την Ε.Ε., θα προκαλέσει πολιτικό “σεισμό” στην Ευρώπη; Τα νέα δεδομένα στη Μ. Ανατολή, σε συνέχεια της ανατροπής Άσαντ στη Συρία,  θα οδηγήσουν σε μείωση της έντασης στην Περιοχή,  ή το αντίθετο και πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη διατήρηση των  “ήρεμων νερών” στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και των Ελληνικών συμφερόντων στην Ν.Α. Μεσόγειο;

Παρά τη διαμόρφωση προϋποθέσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε “αχαρτογράφητα ύδατα” το σκηνικό για τις Αγορές το 2025, δεν λείπουν οι αισιόδοξες  φωνές που θεωρούν ότι το σενάριο της μικρότερης έντασης και του χαμηλότερου γεωπολιτικού κινδύνου έχει σημαντική πιθανότητα να επικρατήσει, ευεργετώντας την Παγκόσμια Οικονομία και τις Εταιρείες με εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα, τυχόν εφαρμογή πολιτικής υψηλών δασμών από τον  Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει τις εμπορικές ροές και συνολικά την παγκοσμιοποίηση, επαναφέροντας τον πληθωρισμό που έχει σε σημαντικό βαθμό τιθασευτεί, επιτρέποντας στις Κεντρικές Τράπεζες να σχεδιάζουν και νέες μειώσεις επιτοκίων το 2025.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει τις προϋποθέσεις να καταγράψει και 5η συνεχόμενη ανοδική χρονιά: στηριζόμενο στο ελπιδοφόρο αφήγημα της συνέχισης της μεγέθυνσης του ΑΕΠ, από κοινού με τη βελτίωση των κρίσιμων δεικτών που παρακολουθούν οι Διεθνείς Οίκοι, προσβλέποντας σε περαιτέρω αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης, με τη Moody’s να αποδίδει, πιθανότατα, την επενδυτική βαθμίδα στις 14/3/2025.

Και με τα θεμελιώδη των Εισηγμένων Εταιρειών να υπόσχονται βελτιωμένες επιδόσεις για το 2025 και χρηματικές διανομές που θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 5%.

Με δεδομένη ωστόσο την υψηλή συμμετοχή των Ξένων στις συναλλαγές, η συνέχιση της ανοδικής πορείας στο Χ.Α. συνυφαίνεται με την πορεία των Διεθνών Αγορών, καθώς η αυτόνομη πορεία του δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, στο βαθμό μάλιστα που παραμένει χαμηλή η συμμετοχή εγχώριων επενδυτών.

Πάντως, στο βαθμό που ολοκληρωθεί η πολύμηνη συσσώρευση που περιέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του 2024, η τεχνική ανάλυση επισημαίνει ότι η υπέρβαση των 1500 μονάδων θα υλοποιηθεί άμεσα και είναι πιθανή η ανοδική κίνηση να έχει ως στόχο την περιοχή των 1675 - 1700 μονάδων του Γ.Δ.”, τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΠΕΙΡ (+0,79%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-0,28%), ΕΤΕ (+0,98%) και ΕΥΡΩΒ (-0,45%).

Μεταξύ 1280,14 (-0,10%) και 1295,42 μονάδων (+1,09%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1290,94 (+0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1286,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1243 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1213 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Στο απόλυτο “πράσινο” η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου αμετάβλητος έκλεισε μόνο ο τίτλος του ΔΑΑ.

Σε συνέχεια της από 19 Δεκεμβρίου 2024 ανακοίνωσης, η Ελ. Πετρέλαια ανακοίνωσε ότι “στις 30 Δεκεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της Εταιρείας (35%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε.”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+0,80%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά πενταμήνου. Αν η μετοχή πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,675 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 7,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά 4,5 μηνών, σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,27%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο η μετοχή, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 14,57 – 14,68 ευρώ, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελλάκτωρα (+1,36%), με σαφώς ηπιότερους συναλλακτικούς ρυθμούς, αλλά και υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 2,275 ευρώ (+3,41%). Συνεχίζεται η επιβίβαση “ραντιέρηδων”, λόγω της ανακοίνωσης της θηριώδους επιστροφής κεφαλαίου 0,85/μετοχή, που θέλουν μέσα και στην επόμενη χρήση να δείξουν εισόδημα (ως γνωστόν όλες οι χρηματικές διανομές μέσω Χ.Α. μπορούν να υποστηρίξουν τεκμήρια).

Σημειώνεται πως η αποκοπή της επιστροφής θα γίνει 24/3 και η έναρξη καταβολής στις 31 Μαρτίου και το ζητούμενο είναι το πότε οι traders θα θεωρήσουν την αποτίμηση “απαιτητική”.

Η μετοχή κινείται σε υψηλά 10,5 μηνών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα, ή σε υψηλά 214 μηνών η μετοχή της TITC (+0,88%). Προβλημάτισαν οι επιθετικές κινήσεις “profit taking”, από τα υψηλά ημέρας των 40,70 ευρώ (+2,13%).

Οι τίτλοι με κέρδη πάνω από 50%, το 2024

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγήθηκε η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+128,57%), ΚΟΥΑΛ (+104,61%), ΦΒΜΕΖΖ (+103,96%), SOFTWEB (+103,49%), MONTA (+95,29%), TITC (+87,41%), OPTIMA (+65,9%), ΚΡΙ (+56,58%), ΑΤΕΚ (+55,03%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,65%), ΕΒΡΟΦ (+50,83%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 700.000 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της “ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.Ε.Α.Π.”. Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 42.500.000 (ΚΟ) μετοχές. Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 4378682 νέες (ΚΟ) μετοχές της “ΕΚΤΕΡ”, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της μη Εισηγμένης Εταιρείας “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ”, με βάση την εγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της “ΕΚΤΕΡ” που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ,Α. ανέρχεται σε 26878682 (ΚΟ) μετοχές, ενώ η επωνυμία της Ιντρακάτ άλλαξε σε “ΑΚTOR Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ”, με νέο διακριτικό τίτλο “AKTOR ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+7%), ΚΕΚΡ (+2,13%), ΠΑΙΡ (+3,75%), ΙΝΤΕΤ (+4,76%), ΜΕΝΤΙ (+1,89%), ΚΟΡΔΕ (+1,87%), ΕΛΒΕ (+4,17%), ΕΛΣΤΡ (+0,50%), SOFTWEB (+0,86%), ΟΛΘ (+1,82%), ΜΙΝ (+2,46%), ΠΛΑΚΡ (+2,86%), ΑΚΡΙΤ (+5,71%), ΝΑΚΑΣ (+6,99%), ΛΟΥΛΗ (+1,41%), ΜΟΥΖΚ (+9,92%).

Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (+0,69%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lavipharm (+0,13%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 4,5 μηνών), “υπεγράφη η σύμβαση πώλησης (το «SPA») του συνόλου των μετοχών της στην Εταιρεία ‘PHARMA PLUS ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΕ’ (η «Εταιρεία»), που αντιστοιχεί στο 100% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, προς τη Diorama Investments II RAIF, S.C.A, Επενδυτικό Fund το οποίο διαχειρίζεται η ‘Deca Investments Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.’, έναντι τιμήματος, το οποίο περιλαμβάνει σταθερό ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και μεταβλητό ποσό που θα προσδιοριστεί με βάση τα μελλοντικά οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας. Η μεταβίβαση των μετοχών και η καταβολή του σταθερού ποσού του τιμήματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε περίπου 20 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής του SPA (30/12)”.

Το τίμημα των 1,5 εκατ. ευρώ είναι αρκετά υψηλότερο από το ποσό με το οποίο η Pharma Plus είναι αποτιμημένη στα “βιβλία” της Lavipharm, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Εισηγμένη θα καταγράψει σημαντικό λογιστικό έκτακτο κέρδος στην οικονομική χρήση του 2024. Επιπρόσθετα, η είσπραξη του τιμήματος από τη συγκεκριμένη πώληση, διευκολύνει το σχεδιαζόμενο επενδυτικό άνοιγμα στο μέτωπο των φαρμάκων, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2025.

Επιστροφή αγοραστών σε Ελινόιλ (+5,91%), Ικτίνο (+2,45%), Κρι Κρι (+1,35%), ΕΧΑΕ (+1,12%), Τρ. Αττικής (+3,29%) και ACAG (+2,41%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Centric (+4,30%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 8,5 μηνών), AVE (+3,48%), Εβροφάρμα (+3,13%), Μοτοδυναμική (+3,36%) και Performance (+2,02%).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Διοίκησης της Καρέλιας (0%), “ολοκληρώθηκε η χρονιά με αύξηση του τζίρου κατά 9,5%, σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ περίπου (εκτός ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ). Μέσα στο 2024, ισχυροποιήθηκαν κατά 15% τα ήδη σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα και βελτιώθηκε η απόδοση των τοποθετήσεων της Εταιρείας”.

Καμία αναφορά, όσον αφορά την απαιτούμενη αύξηση του free float.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1431 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1408 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3474 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3420 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με ήπιες απώλειες και αδυναμία αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,035 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2640 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $29,3 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $95000 το Bitcoin, προς τα $3400 αντιδρά το Ethereum.

Ο επίσημος δείκτης PMI, για τον Δεκέμβριο, έφτασε στις 50,1 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Η μέτρηση έχασε τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, για 50,3 μονάδες.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να εφαρμοσθεί μια πιο ενεργή μακροοικονομική πολιτική για το 2025, σύμφωνα με επίσημα Μέσα Ενημέρωσης. Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι “το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας θα έχει αυξηθεί το 2024 γύρω στο 5%”.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές, ενισχύθηκε 4,2% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023. Ο ευρύτερος Εθνικός δείκτης, ενισχύθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Εκροές ρεκόρ, ύψους $450 δισ., σημειώθηκαν το 2024 από ενεργά (active) διαχειριζόμενα Μετοχικά Κεφάλαια, καθώς η στροφή προς φθηνότερες επενδύσεις που ακολουθούν δείκτες, αναδιαμορφώνει τον κλάδο της διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Οι εκροές από τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια επισκιάζουν το περσινό προηγούμενο υψηλό των $413 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, και υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι παθητικές επενδύσεις και τα ETFs, εκμηδενίζουν την άλλοτε κυρίαρχη Αγορά των ενεργητικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,8 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 103,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Optima, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και στο χαμηλό η Eurobank.

“Φτιασιδωμένη”, αλλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.690 συμβόλαια).

Στα 4.722 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.720 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 346, 295 για τον Ιανουάριο και 51 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.552), κινήθηκε μεταξύ 3.552 και 3.578 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.298,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.442,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.100 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (5.109), Εθνική (652), Alpha Bank (3.956), ΔΕΗ (420), Ελλάκτωρα (422), ΑΔΜΗΕ (896), ΓΕΚ (187), Ελ. Πετρέλαια (213), Eurobank (187), Viohalco (154).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 147.274, Πειραιώς 71.870, Eurobank (18.242), ΑΔΜΗΕ (27.494), ΓΕΚ (11.541), ΔΕΗ (21.538), Εθνική (13.773).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.392.823 τεμ. (62.392.823), ΟΠΑΠ 1.764.681 τεμ. (1.764.681), Εθνική 18.468.941 τεμ. (18.493.211), ΟΤΕ 1.891.282 τεμ. (1.893.758), Πειραιώς 14.106.828 τεμ. (13.981.286), Ελ. Πετρέλαια 2.185.206 τεμ. (2.163.751), Motor Oil 1.423.831 τεμ. (1.440.829), Intralot 1.446.090 τεμ. (1.447.386), Τέρνα Ενεργειακή 1.300.465 τεμ. (1.300.465)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Καλή χρονιά με υγεία για όλους

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v