Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και ακόμα χαμηλότερου ενδιαφέροντος, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και προτελευταία του μήνα και του χρόνου, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος και να προσπαθεί να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 1460 μονάδων, με τους περισσότερους από τους επιμέρους τίτλων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να παραμένουν στο περιθώριο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, εικόνα που ήταν σαφώς χειρότερη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν περισσότερες των ανοδικών, καθώς το παραδοσιακό “window dressing” αναβλήθηκε, άγνωστο για πότε και με μονοψήφιο αριθμό μετοχών να απασχολεί την μερίδα του λέοντος στην ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, εικόνα απόλυτα γνωστή και επαναλαμβανόμενη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θέλει να αναβαθμιστεί και στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι λίγοι αντισυμβαλλόμενοι αναλώθηκαν στην προσπάθεια υπέρβασης των 1458-1460 μονάδων, που ήταν ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, κάτι το οποίο τελικά δεν επετεύχθη, με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά τίποτα περισσότερο.
Από εκεί και πέρα, μπορεί το 2024 να ολοκληρώνεται με κέρδη για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως αν κάποιος δει προσεκτικότερα τις επιδόσεις των επιμέρους τίτλων, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει ότι στην ανοδική κίνηση δεν συμμετείχε σημαντικό κομμάτι της Αγοράς, με τον Τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά, μαζί με μερικούς ακόμα τίτλους του FTSE 25.
Σε γενικές γραμμές καλή η χρονιά, αλλά αφήνει πίσω της μία μάλλον πικρή γεύση, όχι μόνο γιατί πολλές μετοχές δεν ακολούθησαν, ειδικά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και διότι μικρός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων, συνέχισε να απασχολεί περισσότερο από το 85% της συνολικής μικτής ημερήσιας αξίας συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Όσον αφορά τον χρόνο που έρχεται και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “Januaryeffect” με πρωταγωνιστές τους ίδιους τίτλους και με την περαιτέρω πορεία να εξαρτάται από τις κινήσεις Τραμπ και πόσα θα υλοποιήσει, από αυτά που έχει εξαγγείλει.
Το αισιόδοξο σενάριο δεν φαίνεται να “ψηφίζουν” οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εκεί το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό, με ήπιες ημερήσιες μεταβολές, οι οποίες “βάρυναν” μετά το ξεκίνημα της Wall Street στο “κόκκινο” και τις εκτιμήσεις για μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και πέραν όλων των παραπάνω, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι και το 2025, οι υψηλές αποδόσεις θα έλθουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.
Σαφώς πιο ζωηρή η Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται αξιοσημείωτη υποχώρηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα στις πιο κοντινές λήξεις, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,27% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,215% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,19% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1454,86 (-0,17%) και 1461,83 μονάδων (+0,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1459,19 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1456,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.
Ο τζίρος στα 80,5 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΑΤΤ, ACAG, BOCHGR, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ οι ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 80,5 εκατ., τα 72 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η προσφορά πολύ μικρή και ο τζίρος σε ‘χαμηλές πτήσεις’, με τον ΓΔ να συνεχίζει να φλερτάρει με το 1460 επίπεδο. Ακόμα μία συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί το 2024, ενώ στην σημερινή ξεχώρισαν και πάλι ο Ελλάκτωρας και η ΑΛΦΑ, η οποία θέλει να δοκιμάσει και πάλι το μεγάλο ‘make or break’ του 1,65 επιπέδου. Μπορεί ο ΓΔ να κλείνει με μόλις 4% απόσταση από τα υψηλά έτους, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κλείνει αισθητά χαμηλότερα από αυτό, με κύριο υπαίτιο τον FTSEM, που το κλείσιμο έτους τον βρίσκει 10% κάτω από τα υψηλά, αλλά και με πολύ μικρότερα κέρδη από ΔΤΡ και FTSE 25.
Η αλήθεια είναι ότι το 2023 είχαμε ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα και είναι ένας σημαντικός λόγος για αυτή την εικόνα. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι έτρεξαν συγκεκριμένες Δεικτοβαρείς μετοχές, λόγω του ότι η συμμετοχή φέτος ήταν, στο μεγαλύτερο μέρος, από Ξένους Θεσμικούς. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση δείχνει ότι ξεκίνησε να κλείνει την ψαλίδα τις τελευταίες συνεδριάσεις και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχιστεί και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Ο στόχος των 1500 μονάδων στο τέλος του έτους, για τον ΓΔΧΑ, δεν θα επιτευχθεί, απ΄ ότι φαίνεται, αλλά πιθανολογούμε ότι αυτό ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός του Γενάρη. Πιθανή η συνέχιση της συσσώρευσης, αλλά οι διαθέσεις παραμένουν θετικές, παρόλο που σκαρφάλωσαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις το τελευταίο μήνα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, εν μέσω του σκεπτικισμού των επενδυτών, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων το 2025”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Θα περιμέναμε οι επιλεκτικές κινήσεις, λόγω των προοπτικών του 2025, να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Περιμένουμε πως το Χ.Α. θα συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.
“Άλλη μία συνεδρίαση ‘ωραιοποίησης’, με περιορισμένο ενδιαφέρον και με το Γενικό Δείκτη να συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ απομένει μόλις 1 συνεδρίαση για να αποχαιρετήσει το 2024 που ήταν άλλη μία θετική χρονιά”, όπως σημειώνει η Beta Sec.
“Το 2024 ολοκληρώνεται με ανάμικτα συναισθήματα στην Αγορά. Ο όρος ‘δύο ταχυτήτων’ περιγράφει με ακρίβεια την πορεία των επενδύσεων: ενώ η γενική Αγορά παρέμεινε σταθερή, χωνεύοντας τα εντυπωσιακά κέρδη του 2023, ο Τραπεζικός κλάδος και λίγες επιλεγμένες μετοχές κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνει με αισθητά μικρότερα κέρδη, θυμίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει πολύ μεγάλα κέρδη που θέλουν χρόνο για να απορροφηθούν", όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
"Η χρονιά υπήρξε ορόσημο για τις Ελληνικές Τράπεζες, που για πρώτη φορά από την κρίση του 2008 επέστρεψαν σε διανομή μερίσματος, ανακτώντας μέρος της αξιοπιστίας τους, ενώ αναμένεται ο κλάδος να πρωταγωνιστήσει και το 2025, θυμίζοντας ότι πλέον ανήκει σε Ιδιώτες Θεσμικούς επενδυτές, με τα τελευταία placement κοντά στα σημερινά επίπεδα.
Το 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων των τελευταίων ετών, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο στέφθηκε με επιτυχία. Η Ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, μετά από νέα ΑΜΚ, έδωσε ώθηση στον ανταγωνισμό. Η ύφεση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Οικονομίες οδήγησε την ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων. Αυτό δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την Ελληνική Οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τις επενδύσεις.
Η συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων το 2025 αναμένεται να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη ρευστότητα των Επιχειρήσεων, αλλά και τα αποτελέσματά τους.
Το 2024 είχε νέες εισαγωγές αυτές του ΔΑΑ, της BOCHGR και της NOVAL ΑΕΕΑΠ, Θυγατρική της Viohalco.
Ανακοινωμένη εισαγωγή είναι της “ALTER EGO” ενώ σε μετάταξη στην Κύρια Αγορά θα προχωρήσει η MED, με αλλαγή ονόματος και παρουσίασης του μεγάλου Τουριστικού project της.
Φορολογικά κίνητρα από το Κράτος μπορούν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα του Θεσμού και να πείσουν πολλές Εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν, να αποφασίσουν την εισαγωγή τους στο Χ.Α.
Κατασκευαστικός Τομέας
Το 2025 προβλέπεται έτος ανάπτυξης για τις Κατασκευές, με Εταιρείες όπως: ΓΕΚΤΕΡΝΑ (απαλλαγμένη από μεγάλα δανειακά βάρη, μετά την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ), Άκτωρ (με νέα κεφάλαια και αυξημένες επενδυτικές δυνατότητες).
Η Πληροφορική διατηρεί το ενδιαφέρον της Αγοράς, με σημαντική στήριξη από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι Εταιρείες Ιντεάλ, Quest, Performance, Ίλυδα, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Στη Βιομηχανία, ο Όμιλος Viohalco ξεχωρίζει με Θυγατρικές την Cenergy και την ΕΛΧΑ.
Παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση, ο ενεργειακός κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει ευκαιρίες με: ΔΕΗ (συνεχίζει τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ οι προβλέψεις για τη μετοχή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Το επενδυτικό πλάνο μέχρι το 2027 μπορεί να οδηγήσει την μετοχή κοντά στα 20 ευρώ, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος (παρά τις διακυμάνσεις, διαθέτουν τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάκαμψη, με την Δεύτερη να έχει πιθανότητες να “αλλάξει πίστα” και να Ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Η Μυτιληναίος προχωράει σε παράλληλη εισαγωγή στο LSE, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι στιγμής, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει την διαφορά, σε Παγκόσμιο πλέον επίπεδο).
Για να πετύχουμε υψηλές αποδόσεις, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε στρατηγικές όπως:
Διασπορά και σωστές επιλογές: Προσεκτική επιλογή μετοχών με βάση την ανάλυση και το επιχειρηματικό Mentality της Διοίκησης.
Dividend Kings: Μετοχές με σταθερή μερισματική πολιτική, όπως ο ΟΠΑΠ, αποτελούν αξιόπιστη λύση για μακροπρόθεσμες αποδόσεις, χωρίς μεγάλο ρίσκο, κάτι που χρειάζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο, έστω σε ποσοστό του.
Μoney management: Το μεγάλο κλειδί για αποδόσεις.
Τεχνική ανάλυση: Το εργαλείο για αναζήτηση τάσης και διακοπή ζημιών.
Αγορά ομολόγων: Η πτωτική πορεία των επιτοκίων, δημιουργεί ευκαιρίες για σταθερές αποδόσεις σε ομολογιακές εκδόσεις με ορίζοντα 3-4 χρόνια.
Προβλέψεις για το 2025:
Γενικός Δείκτης: Πιθανή άνοδος στις 1620 - 1750 μονάδες.
Τεχνικό Μαξιλάρι: Οι 1359 μονάδες προσφέρουν στήριξη σε περίπτωση υποχώρησης.
Το 2025 ανοίγει τον δρόμο για νέες ευκαιρίες στην Αγορά, με τις σωστές επιλογές και στρατηγικές να καθορίζουν την επιτυχία. Επενδύστε μεθοδικά, παρακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank +2,63%, Εθνική -0,71%, Eurobank +0,22%, Πειραιώς -0,78%).
Μεταξύ 1270,28 (-0,72%) και 1288,37 μονάδων (+0,70%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,04 (+0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1281,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1243 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1213 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.
Μικτή η τελική εικόνα και οι διαθέσεις στον μη Τραπεζικό FTSE 25, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΔΕΗ (+1,93%), Ελλάκτωρ (+1,85%), Cenergy (+1,51%), Motor Oil (-1,36%), ΟΤΕ (-1,02%), Σαράντης (-2,20%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (+1,85%), που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας στις συναλλαγές σε υψηλά 10,5 μηνών. Να σημειωθεί η αξιοσημείωτη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 2,305 ευρώ (+6,71%) και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι η στήλη είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, “εν μέσω φημών για νέα διανομή μετρητών προς τους μετόχους κινήθηκε ο Ελλάκτωρ”, σημείωνε η στήλη στις 20/12. “Επιμένουν οι φήμες για πιθανή, νέα επιστροφή κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα” ανέφερε η στήλη στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 23/12.
Θυμίζουμε ότι στις 22/7 απέκοψε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ και πάει να μοιράσει ακόμα 0,85 ευρώ, μετά την συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου. Συνολικά η Ελλάκτωρ θα έχει επιστρέψει στους μετόχους της το ποσό των 470 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 352,5 εκατ. θα τα αποκομίσουν Motor Oil (26,88%) και Reggeborgh (48,1551%). Το Ολλανδικό Fund “Atlas” με ποσοστό 9,798% θα εισπράξει συνολικά 46 εκατ. ευρώ και οι μικροεπενδυτές (15,1%) θα μοιραστούν 71,2 εκατ. ευρώ.
“Το 2,04 κοντινή επιθετική στήριξη. Συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 2,12 ευρώ, βάζουν σαν επόμενο, πρώτο, στόχο τα 2,24 ευρώ και επόμενο τα 2,28 ευρώ”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Σημειώνεται πως η αποκοπή της επιστροφής θα γίνει 24/3 και η έναρξη καταβολής στις 31 Μαρτίου.
Η Beta Sec., εκτιμά πως “τα μερίσματα το 2025 θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ με την ανακοίνωση της επιστροφής της Ελλάκτωρ θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ”. H προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν το 2007, όταν τα μερίσματα άγγιξαν τα 5,3 δισ. ευρώ.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΔΕΗ (+1,93%). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12,38 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 11,57 – 11,51 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+131,32%), ΚΟΥΑΛ (+105,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+102,97%), SOFTWEB (+101,74%), MONTA (+95,29%), TITC (+85,78%), OPTIMA (+63,08%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,64%), ΑΤΕΚ (55,03%), ΚΡΙ (+54,49%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, οι μετοχές της “ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.” ήταν διαπραγματεύσιμες με νέο κωδικό ΟΑΣΗΣ: “EVR” (από “ΚΛΜ”).
Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντρακάτ (-0,10%), “για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου. Τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται από τις 10/1 και μέχρι τις 21/1”. Υπολογίζεται πως οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 4 Φεβρουαρίου.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΟΡΔΕ (+2,64%), ΔΡΟΜΕ (+2,61%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,10%), ΞΥΛΚ (+2,60%), ΜΕΝΤΙ (+0,95%), ΚΥΡΙΟ (+2,20%), ΙΑΤΡ (+0,33%), REALCONS (+2,56%), ΜΟΤΟ (+1,71%), ΑΒΕ (+0,23%), ΓΕΒΚΑ (+0,36%), ΜΠΤΚ (+10%), ΑΤΕΚ (+8,45%), ΒΙΟΤ (+4,17%), ΔΟΜΙΚ (+3,44%), ΚΤΗΛΑ (+2,09%), ΜΙΓ (+1,77%).
Επιστροφή αγοραστών στην Εβροφάρμα (+2,63%).
Συνεχίζεται το ασανσέρ σε κίνηση και ημερήσιο όγκο συναλλαγών στον ΛΟΓΟ (+3,25%).
Σε υψηλά 2,5 μηνών η Ίλυδα (+1,01%).
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές για Lavipharm (+2,98%, σήμερα με το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων).
Τη συγκέντρωση όλων των ΑΠΕ στη νεοσυσταθείσα “Rev Energy” ανακοίνωσε η Revoil (+1,48%). Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας Εταιρείας ανέρχεται σχεδόν στα 8,7 εκατ. ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται εξ ολοκλήρου από εισφορές. Στη νέα Θυγατρική, η Revoil συμμετέχει με ποσοστό 100% θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου στις ΑΠΕ σε ένα κοινό Σχήμα.
Ξαφνική εμφάνιση “bid” με αύξηση των συναλλαγών στην Centric (+4,49%), μετά το deal στην Novibet.
Με συνολικό ημερήσιο όγκο 37 τεμ., η Χαϊδεμένος (+4,96%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 0,47 (-22,31%) και 0,635 ευρώ (+4,96%) κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας (!)
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1407 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3473 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3419 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αρνητικός βηματισμός για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, προσπαθεί να μαζέψει τις, βαριές, αρχικές, απώλειες η Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,038 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2610 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $29,35 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Προς τα $92000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3335 το Ethereum.
Η βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, μεγαλύτερη από την πτώση 0,4% που ανέμεναν αναλυτές σε δημοσκόπηση για το πρακτορείο Reuters. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,1%, αύξηση μικρότερη από τις προσδοκίες για άνοδο 0,4%.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης PMI σημείωσε άνοδο στις 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ελαφρώς πάνω από τις 49 τον Νοέμβριο και σημειώνοντας την πιο ήπια συρρίκνωση δραστηριότητας των τελευταίων τριών μηνών. Ωστόσο, ο αριθμός παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
“Η επόμενη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, μετά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Ένα πιθανό σενάριο είναι οι δασμοί του Τραμπ να οδηγήσουν σε γενικότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης και να δημιουργήσουν και πληθωριστικές πιέσεις. Περισσότερο στις ΗΠΑ, παρά σε Εμάς. Το πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν και πόσο θα ανατιμηθεί το Δολάριο και θα υποτιμηθεί το Ευρώ” τόνισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Robert Holzmann, στην Αυστριακή εφημερίδα “Kurier”.
Σε συνέντευξή του, στην “La Tribune Dimanche”, ο νεοδιορισθείς Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Ερίκ Λομπάρ, δήλωσε ότι “ο επικείμενος προϋπολογισμός της Χώρας για το 2025, θα στοχεύει σε ένα έλλειμμα λίγο πάνω από το 5%”.
“Η Κίνα μπορεί να αρχίσει να πουλά τα προϊόντα της στην Ευρώπη σε μειωμένες τιμές, εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας νέους δασμούς”, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Ολλανδική εφημερίδα “Volkskrant”.
Οι Τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης κινούνται για να κλείσουν το έτος στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία. Ο δείκτης EuroStoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τους μεγαλύτερους Ομίλους στο Μπλοκ, αναμένεται να κλείσει το έτος πάνω από τις 142 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2010, έχοντας εκτιναχθεί περισσότερο από 20% το 2024.
“Οι Δανειστές πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, διέγραψαν $46 δισ. από ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα δανείων τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, ποσό αυξημένο κατά 50% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών”, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που συγκέντρωσε η BankRegData.
“Οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού περί τα μέσα Ιανουαρίου”, προειδοποίησε η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, καλώντας το Κογκρέσο να αναλάβει δράση.
O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία θα εκτελεστούν μετά από ένα ή δύο μήνες, κατέγραψε άνοδο τον Νοέμβριο. Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 2,2%, σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 79 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο άνοδο 0,9%. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023, οι πωλήσεις κινήθηκαν 6,9% υψηλότερα.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 103 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, TITC και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Optima bank, Cenergy και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, Σαράντης.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.940 συμβόλαια).
Στα 4.720 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.779 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 174, 149 για τον Ιανουάριο και 25 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.538,5), κινήθηκε μεταξύ 3.538,5 και 3.560 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.296,75).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.439,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (1.090), Εθνική (108), Alpha Bank (5.509), ΔΕΗ (499), Ελλάκτωρα (708), ΑΔΜΗΕ (774), Ιντρακάτ (111), Ελ. Πετρέλαια (123), Eurobank (487).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 147.961, Πειραιώς 71.152, Eurobank (18.109), ΑΔΜΗΕ (28.126), ΓΕΚ (11.523), ΔΕΗ (21.655), Εθνική (13.728).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.392.823 τεμ. (62.392.823), ΟΠΑΠ 1.764.681 τεμ. (1.764.681), Εθνική 18.493.211 τεμ. (18.101.030), ΟΤΕ 1.893.758 τεμ. (1.933.848), Πειραιώς 13.981.286 τεμ. (13.973.227), Ελ. Πετρέλαια 2.163.751 τεμ. (2.205.732), Motor Oil 1.440.829 τεμ. (1.404.268), Intralot 1.447.386 τεμ. (1.483.080), Ιντρακάτ 993.938 τεμ. (1.029.738), Τέρνα Ενεργειακή 1.300.465 τεμ. (509.596)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.