Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδειξε «τραπεζικό»... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Με όπλο τις τραπεζικές μετοχές, πλην ΕΤΕ, ελαχιστοποιήθηκαν οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips. Στα 164 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Εδειξε «τραπεζικό»... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Σε σχετικά στενό εύρος και με εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σαν αποτέλεσμα του απόλυτα ελεγχόμενου “profit taking” που έκανε την εμφάνισή του στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με την προσφορά να απορροφάται από τους αγοραστές και με το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης να παίζεται μέχρι τέλους.

Αξίζει υπενθύμισης ότι μόλις χθες ο ΓΔΧΑ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/4/2011 (1531,04 μονάδες), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,45%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,96% (υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 και στις 1405,8 μονάδες).

Με τις Διεθνείς Αγορές να επιστρέφουν σε επιφυλακτική εικόνα και τις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων να συνεχίζουν ανοδικά, δεν ήταν λίγοι οι ενεργοί traders στο Χ.Α. που επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο”, επιλέγοντας να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις και θεωρώντας ότι αν συνεχιστεί η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, δημιουργούνται προϋποθέσεις παύσης της ανοδικής κίνησης και στο Χ.Α.

Από την άλλη και όσο οι απώλειες των Διεθνών Αγορών δείχνουν ελεγχόμενες, η επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει θετική και δεν αποκλείεται, η όποια διόρθωση να εκληφθεί ως ευκαιρία αύξησης θέσεων, από επενδυτές που θα επιλέξουν να τοποθετηθούν, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. γύρισε σε θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη, οι πτωτικές μετοχές ήταν περισσότερες των ανοδικών και αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει όσον αφορά την δραστηριοποίηση των λεγόμενων “Περιφερειακών δυνάμεων”.

Επιφυλακτική, όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Γάλλο CAC 40, με τους ενεργούς traders να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μάκρο που ανακοινώνονται, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, “το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Εθνικό επίπεδο, ώστε να του δοθεί νομική δυνατότητα επιβολής μεγάλης δέσμης καθολικών δασμών σε Συμμάχους και Αντιπάλους, εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον Τραμπ να οικοδομήσει ένα νέο δασμολογικό πρόγραμμα με τη χρήση του Νόμου για τις διεθνείς οικονομικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης, ο οποίος εξουσιοδοτεί έναν Πρόεδρο να διαχειρίζεται τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας Εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, σύμφωνα με το CNN.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η παραίτηση του Μάικλ Μπαρ, αντιπροέδρου εποπτείας της Fed, παραμένοντας όμως στο ΔΣ, κίνηση που ανοίγει το δρόμο για την αντικατάστασή του από τη Διοίκηση Τραμπ και στοχεύει να προλάβει προσπάθεια υπονόμευσής του. Η παραίτηση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Φεβρουαρίου 2025, σαφώς νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας του, τον Ιούλιο του 2026.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα η προσοχή είναι στραμμένη στην επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, με το πρωταρχικό ερώτημα να είναι οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν οι Fed και ECB και αν η Δεύτερη θα συμπλεύσει με την Πρώτη, ή θα ακολουθήσει διαφορετική επιτοκιακή πολιτική. Οι απορίες θα λυθούν την 30η Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΔΣ της ECB.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις επισημάνσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες, “η Τραπεζοκεντρική δομή της Εγχώριας Αγοράς παραμένει και σε περίπτωση αδυναμίας των Βαρύδεικτων Τραπεζικών τίτλων, δύσκολα βρίσκονται οι εναλλακτικές λύσεις που θα τραβήξουν ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τουλάχιστον με πειστική διάρκεια.

Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το road show της Citi, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά, με τον ΓΔΧΑ να ισοφαρίζει το σερί των περιόδων 1995 - 1999 και 2003 – 2007 θα έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις δεν είναι στη ‘ζώνη του τζάμπα’, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φθηνές μετοχές που διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα καλά νέα για το Χ.Α. είναι ότι φέτος δεν υπάρχει η αντίστοιχη περσινή ανάγκη διάθεσης ποσοστών από Εισηγμένες Εταιρείες. Οι χρηματικές διανομές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου θα κινηθούν προς τα 4,6 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων. Άγνωστος ‘Χ’ παραμένει η συμπεριφορά των Ξένων χαρτοφυλακίων στην αλλαγή του status της Ελληνικής Αγοράς. Η εκκίνηση της διαδικασίας ενδέχεται να δημιουργήσει ένα θέμα συντονισμού εισροών/εκροών με τον αντίκτυπο να εστιάζεται κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ένα τμήμα της Αγοράς δείχνει ανήσυχο, επισημαίνοντας την ‘τραυματική εμπειρία’ του 2001. Τέλος, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δείχνουν να κρατάνε τον καλό ρυθμό που είδαμε σε όλη τη διάρκεια του 2024. Η συνθήκη αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, δίνοντας κλαδικά υπερτιμήματα, όπως έγινε πέρυσι με τον κλάδο Πληροφορικής. Οι Τράπεζες μπορούν να μπουν στο επίκεντρο μιας τέτοιας διαδικασίας, τα μετοχικά και θεμελιώδη δεδομένα είναι υποστηρικτικά. Η προσοχή και στις Διεθνείς Αγορές και κυρίως στο NYSE, δεδομένου ότι σε βάθος 35ετιας, η Ελληνική Αγορά συντονίζεται 8 στις 10 φορές με το πρόσημο της Αμερικής”.

Για το θέμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, επιμένουν οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες “αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, δεν αποκλείεται η χρονιά που ξεκίνησε να ‘χρωματιστεί από ενδιαφέρουσες πινελιές’ σημαντικών deals που θα συμπεριλάβουν Εισηγμένες από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις”.

Από την άλλη και σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “οι αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων αυξάνονται, ακολουθώντας τα Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, καθώς τα τελευταία μάκρο δημιούργησαν ανησυχίες, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο από ότι περιμένουν οι Αγορές, τον ρυθμό χαλάρωσης της επιτοκιακής πολιτικής της”.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,28% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,71% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,274% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,34% ανηφορίζει η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1497,85 (-0,58%) και 1509,24 μονάδων (+0,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1506,85 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1506,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 160,9 εκατ., από τα οποία τα 20,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΙΝΚΑΤ, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, ΙΝΛΟΤ, ΛΑΜΔΑ, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 160,9 εκατ., τα 146 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

To ημερήσιο της ΑΛΦΑ δοκιμάζει το κύριο ‘make or break’ του 1,72 επιπέδου. Το 1,685 κοντινή στήριξη, με κύρια το 1,63. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο και μόνο του 1,72 μπαίνει σε επιθετική τάση, θυμίζοντας ότι το υψηλό 52 εβδομάδων είναι το 1,79 και μεγάλος στόχος το 2,05. Μένει να δούμε αν θελήσει άμεσα διάσπαση, ή πάει για μία διόρθωση. Η ΔΕΗ, όσο συντηρεί σε κλείσιμο το 12,48 έχει επιθετική τάση με κοντινό πρώτο στόχο το 13,02. Το 15,00 μεσοπρόθεσμος. Η διπλή κορυφή του ΓΔ είναι λογικό να κάνει ‘stop’ στην Αγορά. Ο ταλαντωτής μας έδωσε το έναυσμα, που το πιο πιθανό είναι να μην είναι τόσο μεγάλη διόρθωση τιμών, όσο χρόνου. Το 1497 είναι κοντινή επιθετική στήριξη, ενώ κύρια στήριξη, σε περίπτωση που πληρωθεί, είναι η ζώνη του 1480. Όταν η Αγορά είναι καλή, κανένας δεν κοιτάει τις Ξένες Αγορές και την διακύμανσή τους. Αν στραβώσει κάτι, τότε όλοι λένε μα οι Ξένοι πέφτουν. Συμπέρασμα, μην προσπαθείτε μέρα με την μέρα να πιάσετε τι θα κάνει η Αγορά, ψάχνοντας αφορμές και δικαιολογίες. Ακολουθήστε σε όλη την διάρκεια το όποιο σχέδιο έχετε στο μυαλό σας. Όταν ο rsi είναι σε υπέρ αγορασμένη περιοχή, δεν κοντράρουμε την Αγορά. Μπορεί αν παραμείνει για μεγάλο διάστημα και για όσο μένει, δίνει και τα γρηγορότερα κέρδη. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπέρ πώληση”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιφυλακτική η εικόνα σήμερα στην Ευρώπη, ακολουθώντας την πτώση των Αγορών στις ΗΠΑ και τις επιφυλακτικές κινήσεις στην Ασία σήμερα το πρωί, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τον κίνδυνο δασμών στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, περιμένουμε ότι η Εγχώρια Αγορά θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική για λόγους αποτίμησης και ανακατανομής χαρτοφυλακίων στο ξεκίνημα του έτους”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Ο Γενικός Δείκτης έτρεξε ένα σερί 4 ανοδικών συνεδριάσεων με αθροιστικά κέρδη 3,45%, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών σημείωσε έξι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και συνολική άνοδο 5,96%. Οι προσδοκίες για υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, έναντι των Διεθνών, υπερισχύουν, ενώ αρκετές εκκρεμείς εταιρικές συμφωνίες και εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο, βοηθούμενες και από την θετική ψυχολογία που είναι σε υψηλά επίπεδα. Περιμένουμε μία βραχύβια παύση, αν και η γενική εικόνα είναι θετική”, επισημαίνει η Beta Sec.

Με την χθεσινή άνοδο, ο ΓΔΧΑ εκπλήρωσε τον ελάχιστο βραχυπρόθεσμο στόχο μας, που ήταν η περιοχή των 1500 μονάδων. Σήμερα είχαμε αρκετά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί το βράδυ στα πρακτικά της FED. Στο εσωτερικό, δεν αποκλείουμε προσέγγιση της περιοχής των 1550 - 1570 μονάδων για τον ΓΔΧΑ, με την προϋπόθεση ότι το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτικό”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οριακή η χθεσινή υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1505 μονάδων, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα νέο πολυετές ρεκόρ Με αυτήν ο ΓΔ εισέρχεται πρακτικά σε ‘αχαρτογράφητα νερά’ με ανοικτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τρεις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Οικονομίες (Γερμανία - Γαλλία – Ιταλία) δείχνουν εγκλωβισμένες στα δικά τους προβλήματα, σε μία στιγμή που η Ευρώπη τις χρειάζεται ισχυρές. Στην Ελληνική Αγορά, οι Τράπεζες είναι αυτές που προσφέρουν στήριξη και δίνουν ώθηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης. Ο Ιανουάριος μπήκε δυνατά και οι επενδυτές με τελείως διαφορετική διάθεση. Προφανώς και οι Τράπεζες είναι πρώτη επιλογή των Ξένων και άρα χωρίς αυτές δεν έχουμε άνοδο. Οι 1500 μονάδες και τα νέα υψηλά (1507 μονάδες) ήρθαν με σχετική ευκολία. Ο κλάδος της Τεχνολογίας τραβάει και πάλι τα βλέμματα των επενδυτών, προεξοφλώντας κυοφορούμενες επιχειρηματικές κινήσεις”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Τo 2024 ήταν μια ήπια ανοδική χρονιά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ικανοποιητική άνοδο 13,65%, όπως υπενθυμίζει ο Γιώργος Πήττας.

Η Αγορά πάντως, στο σύνολό της, δεν παρουσίασε ανάλογη απόδοση, καθώς η ανοδική κίνηση περιορίστηκε στις Δεικτοβαρείς μετοχές και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πρωταγωνιστής στις αποδόσεις αναδείχτηκε ο δείκτης Τραπεζών με οδηγό την ΕΥΡΩΒ και απόδοση 21,14%. Σίγουρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η αποκάλυψη ήταν η TITC με ετήσια απόδοση που ξεπέρασε το 87%, μετά από ανάλογη περυσινή χρονιά. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά και στις Optima και ΚΡΙ που πραγματοποίησαν ιστορικά υψηλά και απόδοση πάνω από 60%.

Για το 2025 αναμένεται να συνεχιστούν με ήπιο ρυθμό οι μειώσεις των επιτοκίων. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κυμαίνονται στο 2% - 2,5% και οι αποτιμήσεις δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.

Αν λοιπόν αυτές οι παραδοχές επιβεβαιωθούν και δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη από αυτές που έχουμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία, θα αναμέναμε μια ήπια ανοδική χρηματιστηριακή χρονιά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (5,2), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), ΜΟΗ (2,4), CENER (2,1), BOCHGR (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers”.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,44%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,675 ευρώ (-1,62%), της ΕΤΕ (-1,10%) μέχρι τα 7,906 ευρώ (-1,20%), της ΕΥΡΩΒ (+0,51%) μέχρι τα 2,306 ευρώ (-1,20%) και της ΠΕΙΡ (+0,72%) μέχρι τα 4,093 ευρώ (-1,37%).

Μεταξύ 1336,02 (-1,15%) και 1356,43 μονάδων (+0,36%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1352,52 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1353,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.

Στις 1244 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1217 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ως ‘αλεξικέραυνο’ αναμένεται να λειτουργήσει φέτος, για τις Εγχώριες Συστημικές Τράπεζες, ο αναμενόμενος ισχυρός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, καθώς θα αντισταθμίσει, σύμφωνα με τις Διοικήσεις, μέρος της επίπτωσης, που φέρνει η αποκλιμάκωση επιτοκίων, διαφοροποιώντας, ταυτόχρονα, το επενδυτικό τους αφήγημα από αυτό των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Για κάθε μείωση επιτοκίων κατά 25μ.β., η απώλεια καθαρών επιτοκιακών εσόδων είναι της τάξης των 30 με 35 εκατ. ευρώ. Για την Alpha η επίπτωση είναι μικρότερη (περί τα 12 εκατ. ευρώ), για την Eurobank, λόγω Ελληνικής, μεγαλύτερη (42 με 45 εκατ. ευρώ). Οι Τράπεζες προγραμματίζουν να διενεργήσουν νωρίς φέτος τις τακτικές γενικές συνελεύσεις, αφενός αναδεικνύοντας τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις τους, αφετέρου για να δρομολογήσουν προγράμματα buyback”.

Μικτή και καλύτερη της αρχικής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-1,32%), ΔΑΑ (+1,14%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,52%), ΕΛΧΑ (+1,88%), ΜΠΕΛΑ (-2,26%), ΜΥΤΙΛ (-2,06%), ΟΠΑΠ (-1,19%), CENER (+1,22%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2024, ανήλθε σε 2,13 εκατ., αυξημένη κατά 14,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 6,2% και 18,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, σε ετήσια βάση, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 31,85 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,1%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,3% και 15,7% αντίστοιχα. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για το έτος 2024 ανήλθε σε 268301, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 11,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,1% και 15,5% σε σχέση με το 2023.

Η Διοίκηση έχει πει πως θα διανέμει το μέγιστο των κερδών που επιτρέπεται δηλαδή το 100%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το μέρισμα θα είναι 0,70 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2024 και 2025. Παραμένει πρώτο ζητούμενο η επιστροφή του τίτλου πάνω από τα 8,20 ευρώ. Στα 8,008 η εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στα 7,975 ευρώ ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+27,5%), ΚΟΥΑΛ (+16,56%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+16,19%), ΑΒΑΞ (+15,62%), ΑΤΤ (+13,33%), ΣΠΙ (+12,9%), ΕΛΧΑ (+12,76%), ΤΖΚΑ (+12,75%), ΛΑΝΑΚ (+12,22%), ΑΣΚΟ (+10,39%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΣΠΥΡ (+9,42%), ΤΖΚΑ (+8,39%), ΛΕΒΠ (+1,92%), ΣΠΕΙΣ (+2%), ΜΕΝΤΙ (+2,20%), ΙΝΤΕΤ (+2,13%), ΕΒΡΟΦ (+0,26%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+9,16%), ΕΛΙΝ (+2,17%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και υψηλά τριμήνου για BOCHGR (+2,59%), με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή με κλεισίματα υψηλότερα των 4,78 ευρώ. Πιθανόν και ανάλογα με το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, η περαιτέρω διάθεση μετοχών, εντός του πρώτου τριμήνου, που κατέχουν η CarVal Investors (6%) και το Gaius Capital (5,4%). Και τα δύο funds έχουν δηλώσει, από το Καλοκαίρι του 2024, ότι προτίθεται να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην Κυπριακή Τράπεζα.

Σε νέα υψηλά 177 μηνών η Ίλυδα (+9,44%), με τον υψηλότερο ημερήσιο όγκο των τελευταίων 141 μηνών. Από αύριο η μετοχή χωρίς το δικαίωμα στην διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1ν/2π. Οι νέες μετοχές θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 14/1.

Σημειώνεται πως η γ.σ. έχει λάβει απόφαση για έγκριση ομολογιακού έως 10 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμου σε μετοχές, μέσα στην επόμενη πενταετία, με το Δ.Σ. να έχει το “πράσινο φως” για να αποφασίσει όλες τις λεπτομέρειες. Αυτή η απόφαση δημιούργησε φημολογία για είσοδο επενδυτή.

Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (-2,26%). Μικρότερες πωλήσεις από άλλα μέλη του ΔΣ.

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου στον Παπουτσάνη (+4,60%).

Ξαφνική εμφάνιση “bid” στην ΕΥΑΠΣ (+2,45%, ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 6μηνου).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+3,50%).

Σε νέα υψηλά 52 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+0,35%), σε υψηλά 10 μηνών Quest (+1,50%) και Άβαξ (+1,97%), σε υψηλά 9μηνου η Q&R (+5,84%), σε υψηλά 3,5 μηνών ο Fourlis (+1,30%).

Επιστροφή αγοραστών στον ΟΛΠ (+1,33%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1433 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1412 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.

Το ετήσιο κερί έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου στις 1469,67 μονάδες, πολύ υψηλότερα από τις 1379,42 μονάδες (υψηλό του 2014). Η ενεργοποίηση του σχηματισμού, σύμφωνα με την θεωρία, αναφέρει πως η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (2338 μονάδες).

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3478 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3429 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,030 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2685 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,85 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $94900 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3335 το Ethereum.

Στην Ιαπωνία, Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι “η περαιτέρω αδυναμία του Γεν θα μπορούσε να προκαλέσει παρέμβαση στην Αγορά συναλλάγματος”. Το Γεν υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν έξι μηνών, έναντι του Δολαρίου αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, “οποιαδήποτε παρέμβαση είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια απότομη ανάκαμψη του Γεν, η οποία θα μπορούσε να πιέσει τους Ιάπωνες Εξαγωγείς”.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών μειώθηκαν οι παραγγελίες στα Γερμανικά εργοστάσια τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, η ζήτηση το Νοέμβριο ήταν μειωμένη κατά 5,4%, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών, σε έρευνα του Bloomberg, προέβλεπε οριακή υποχώρηση κατά 0,2%.

Ο ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,5%, σε πραγματικούς όρους, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο, σημειώνει η Destatis στην έκθεσή της. Σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών, σε πραγματικούς όρους, μειώθηκε κατά 0,6%.

Η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους και στις 89 μονάδες. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα παρέμενε αμετάβλητη από τον Νοέμβριο, στις 90 μονάδες.

Τον Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία μειώθηκαν κατά 1,2% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 122000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν κατά 140000 τον περασμένο μήνα.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, υποχώρησε στις 201000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου, από 211000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 11 μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 218000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 106,8 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι ενεργοί επενδυτές, αλλά και οι παράγοντες της Αγοράς, περιμένουν από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και την παροχή κινήτρων για την εισαγωγή Εταιρειών στο Χ.Α.

Η UBS υπολογίζει την πλήρη ενσωμάτωση και ιδιοκτησία της Ελληνικής Τράπεζας στα μεγέθη της Eurobank, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% το 2026 και την τιμή - στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα €3,00, από προηγούμενη τιμή - στόχο στα €2,75, ενώ η σύσταση “buy” διατηρείται.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη ΔΕΗ στα 16 ευρώ, από 14,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citi, με σύσταση “buy”. Οι αναλυτές του Οίκου κάνουν λόγο για αύξηση του EBITDA από 1,8 δισ. ευρώ το 2024, σε 2,5 δισ. ευρώ το 2027.

Στα 12,5 ευρώ αναβαθμίζει η NBG Sec. την τιμή - στόχο για την Cenergy Holdings, από 11 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της μετοχής σε “outperform”, τονίζοντας πως “η επέκταση της Cenergy στην Αγορά των ΗΠΑ δημιουργεί νέες ευκαιρίες”.

Σε έναρξη της κάλυψης της Σαράντης προχώρησε η Euroxx Sec., δίνοντας σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 13,8 ευρώ. Για το σύνολο του 2024 περιμένει κέρδη 49 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ για το 2025.

Σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα 14,6 ευρώ βάζει για τη μετοχή της Autohellas η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της. Η εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη το 2024 είναι στα €76,5 εκατ., -1% σε ετήσια βάση και περίπου 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Cenergy, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.684 συμβόλαια).

Στα 4.840 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.881 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.250 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.250 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 807, 686 για τον Ιανουάριο και 121 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.669), κινήθηκε μεταξύ 3.645 και 3.680 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 7, 7 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.362), κινήθηκε μεταξύ 1.359 και 1.362 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.706,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (12.728), Εθνική (797), Alpha Bank (17.454), ΔΕΗ (1.155), Ελλάκτωρα (207), ΑΔΜΗΕ (331), Cenergy (122), Άβακα (106), Eurobank (468), Viohalco (154), ΕΛΧΑ (595), Ιντρακόμ (434), ΟΤΕ (102), Ελ. Πετρέλαια (161), Μυτιληναίο (212), Motor Oil (223).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 155.551, Πειραιώς 74.528, Eurobank (18.524), ΑΔΜΗΕ (25.125), ΓΕΚ (11.650), ΔΕΗ (21.656), Εθνική (15.022).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.170.122 τεμ., (από 57.170.122 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 61.982.823 τεμ. (62.353.560), ΟΠΑΠ 1.711.059 τεμ. (1.711.059), Εθνική 18.526.311 τεμ. (18.589.593), ΟΤΕ 1.935.834 τεμ. (1.935.834), Πειραιώς 14.658.778 τεμ. (14.152.897), Ελ. Πετρέλαια 2.281.274 τεμ. (2.290.294), Motor Oil 1.344.113 τεμ. (1.388.726), Intralot 1.409.544 τεμ. (1.405.544), Τέρνα Ενεργειακή 1.389.293 τεμ. (1.300.465), Ιντρακάτ 1.168.401 τεμ. (1.168.401).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v