Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία πάνω από τις 1.500 μονάδες

Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση κοντινών στηρίξεων, με τους long να επιζητούν συνέχεια στο θετικό ξεκίνημα της χρονιάς. Το διεθνές κλίμα, τα ελληνικά assets και η πλειοδοσία αναλυτών για τις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία πάνω από τις 1.500 μονάδες

Μικτές τάσεις στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Προσώρας, πιθανότερο το ενδεχόμενο της μη νέας μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 30ής-31ης Ιανουαρίου.

Ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, στο 4,70% το 10ετές -με τους Τραμπ, Μπέσεντ να προτίθενται να τις κρατήσουν υψηλά προκειμένου να προσελκύσουν και άλλο χρήμα από τις διεθνείς αγορές σε αυτή των ΗΠΑ.

Σε ελεγχόμενη διόρθωση τα ευρωπαϊκά, πλην όμως τα δυσκολότερα είναι μπροστά, συνεκτιμώντας όσα εύστοχα αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων για τις «μουγκές» (Φον ντερ Λάιεν - Κάγια Κάλας) της Κομισιόν, και την εκκωφαντική απουσία της Ευρώπης από τα ιστορικά δρώμενα.

Πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα από την πρώτη και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, ενδεικτική η κατά 5,4% μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Νοέμβριο στη Γερμανία.

Από τις 20.329,94 (-0,05%) ο DAX, από τις 7.452,42 (-0,49%) ο CAC40 και από τις 8.251,03 (0,07%) ο FTSE100 -με ανησυχητική την εκρηκτική άνοδο/επιβάρυνση των αγγλικών ομολόγων (θυμίζοντας εποχές Λιζ Τρας, το 2022).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, με διακριτή την αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας, ρευστότητας/αβεβαιότητας, το κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ανάλογο των καλών ημερών τις πρώτες ημέρες του 2025. Στο 3,298% το ελληνικό 10ετές έναντι 3,365% του αντίστοιχου γαλλικού και μακράν του ιταλικού στο 3,684%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την πρώτη «έξοδο» του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, για εφέτος.

Στο συν 4,57% και τις 1.353,90 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τους διεθνείς οίκους να πλειοδοτούν ως προς τη στοχοθεσία και για τις 4 μετοχές των συστημικών, στο 1,96% και τις 3.672,83 μονάδες ο FTSE25, απόρροια ικανοποιητικών εισροών από «ισχυρά ξένα χέρια», που προφανώς προσβλέπουν στην προοπτική διαμόρφωσης υψηλότερων τιμών.

Ενδεικτική των προθέσεων των αναλυτών ξένων και εγχώριων οίκων η προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη, με τις τιμές-στόχους σε undervalue επίπεδα.

Ισχυρά θετικές προοπτικές υπό τρεις προϋποθέσεις, εκτιμά ο Γιώργος Λινάτσας -σύμφωνα με άρθρο του Group Managing Director & Founding Partner της AXIA Ventures Group στην Ειδική Εκδοση Business Review του Euro2day.gr και των New York Times.

Η πλήρωση των προϋποθέσεων είναι το ζητούμενο για όσους long συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτού του ενθαρρυντικού κλίματος τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Προοπτικές για την οικονομία, επιχειρηματικότητα, που θα απαιτηθεί να επιβεβαιωθούν και επί του πεδίου, ειδικότερα σε όσα αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής. Στα ενεργειακά σχέδια του άξονα Ριάντ-Αθήνας αναφέρεται ο Γιώργος Φιντικάκης, όπως επίσης στις business Κοπελούζου και HelleniQ Energy στην Αίγυπτο. Κοινή εκτίμηση πως ο ενεργειακός είναι ο δεύτερος «καυτός» κλάδος του 2025, μετά τον τραπεζικό.

Κινείται για το ΧΑ το Fais Group, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα, επίσης κοινή εκτίμηση ότι η εμβάθυνση της αγοράς είναι από τα κύρια στοιχήματα του έτους. Νέες εισαγωγές όπως του ομίλου Φάις, η πρόθεση για είσοδο στο ΧΑ της διοίκησης της Aegean Baltic Bank συνδυαστικά με την προοπτική αναβάθμισης της Εναλλακτικής Αγοράς -σύμφωνα με όσα ανάφερε εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με ζητούμενη την επιβεβαίωση -όπως και εχθές- των κοντινών στηρίξεων.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, όπου τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις πραγματοποιείται πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, περίπου 90 εκατ. την Τρίτη και άλλα 85 εκατ. στις μετοχές των Eurobank (2,346), Πειραιώς (4,18%), Εθνικής (7,914) και Alpha Βank (1,727).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v