Χρηματιστήριο: Πτώση με βύθιση τζίρου και την Attica Bank στο επίκεντρο

Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips διέκοψαν το ανοδικό σερί. Μόλις 84,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Αναστολή και επανεκκίνηση για μετοχή και δικαίωμα Attica Bank.

Χρηματιστήριο: Πτώση με βύθιση τζίρου και την Attica Bank στο επίκεντρο

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 2,27% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες θετικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,06% και σήμερα, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα και τις εναλλαγές προσήμων που ακολούθησαν, λίγο μετά τις 12.00 οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επικράτησαν, ενώ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων έπαιξε και η επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή στο Ελληνικό rating, το βράδι της Παρασκευής, η Standard and Poor's, διατηρώντας την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας “ΒΒΒ-” με θετικές προοπτικές.

Έτσι, όσοι traders πόνταραν σε κάποιο “δώρο” από τον Οίκο αξιολόγησης, από σήμερα κιόλας κλήθηκαν να αναπροσαρμόσουν θέσεις και επενδυτική στρατηγική.

Οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από τα όσα έγιναν με επίκεντρο την μετοχή της Τρ. Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 530.644 (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Αττικής, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 53.064.387 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Η νέα ονομαστική αξία στα €0,05, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,5240 και με διευρυμένα όρια διαπραγμάτευσης, μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση.

Λόγω λίγων μετοχών και μεταβλητότητας ενεργοποιήθηκε συχνά ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (Α.Μ.Ε.Μ.) στην μετοχή της ΑΤΤ, που με όγκο μόλις 924 τεμ. βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 20 ευρώ (+3716,79%), έχοντας σαν χαμηλό ημέρας τα 0,70 ευρώ (+33,59%). Η τιμή αυτή αντιστοιχούσε σε κεφαλαιοποίηση 32,36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αριθμό μετοχών όπως θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. και την άσκηση των warrants.

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 530.644 δικαιώματα (ΑΤΤΔ) της Τρ. Αττικής συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 21/10/2024 έως και 30/10/2024, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €210,00. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 21/10/2024 έως και 4/11/2024.

Το ΑΤΤΔ (269 ευρώ, +28,10%) κινήθηκε μεταξύ 194,00 (-7,62%) και 274,00 ευρώ (+30,48%), ενώ διακίνησε συνολικά 414 τεμ.

Η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και του δικαιώματος της Τρ. Αττικής αποφασίστηκε σε εφαρμογή του Άρθρου 2.6.9.1 του κανονισμού του Χ.Α., για την προστασία της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς και εφαρμόστηκε στις 12.09. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι συναλλαγές που έχουν γίνει στη μετοχή της Τρ. Αττικής το προηγούμενο διάστημα.

Και οι δύο τίτλοι επέστρεψαν σε δημοπρασίες στις 16.00 και σε συναλλαγές στις 16.15, με την λήξη της συνεδρίασης να βρίσκει την μετοχή της ΑΤΤ στα 7,02 ευρώ (+1.239,69%, με συνολικό όγκο 1.485 τεμ.) και το ΑΤΤΔ στα 225,00 ευρώ (+7,14%, με συνολικό όγκο 606 τεμ.).

Επιστρέφοντας τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι λίγες πρωτοβουλίες των “buyers” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο που έχει αρχίσει να διακινείται σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, με επενδυτικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκε η περίοδος πίεσης από τις αναδιαρθρώσεις θέσεων, λόγω των πρόσφατων placement και Α.Μ.Κ. Αν το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δεν προκαλέσει δραστική μείωση στη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου και δεν αυξηθούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, δεν αποκλείεται η Εγχώρια Αγορά να επιχειρήσει ένα λελογισμένο “year-end rally” για σχετική καλυτέρευση των αποτιμήσεων, μέχρι την λήξη του χρόνου.

Σύμφωνα με την ίδια αισιόδοξη οπτική, “αν επιστρέψει η αργή ανοδική κίνηση, η μεγάλη ‘μάχη’ θα δοθεί στην ζώνη 1450 – 1475. Υπέρβαση αυτής της ζώνης θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τις 1615 μονάδες”.

Ωστόσο, για την υπέρβαση κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών με εισροή “φρέσκου” χρήματος, κάτι που δεν φάνηκε σε πολλές από τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πέραν όλων των παραπάνω, η εβδομάδα που ξεκίνησε δεν στερείται ενδιαφέροντος τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “στο εσωτερικό εκκινούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αρχής γενομένης με την Παπουτσάνης την Τρίτη, ενώ η Σαράντης θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης. Την Πέμπτη το πρωί ακολουθεί η Metlen, η οποία θα ανακοινώσει το συνοπτικό set των βασικών σημείων των αποτελεσμάτων. Τεχνικά, οι 1410 μονάδες δικαίωσαν τις ιδιότητες τους ως επίπεδο στήριξης και έδωσαν μια μικρή ώθηση προς την γνώριμη αντίσταση των 1450 μονάδων. Το τεχνικό ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 1455 μονάδων, οι οποίες έχουν στο κοντινό παρελθόν ανακόψει ανάλογες ανοδικές κινήσεις και στο οποίο επίπεδο αναμένουμε αύξηση της προσφοράς. Τα αποτελέσματα των Εταιρειών στις ΗΠΑ επιταχύνουν και ως το τέλος της εβδομάδας, το 40% των Εταιρειών του S&P 500 θα έχει δώσει ένα αυξημένο δείγμα γραφής των οικονομικών επιδόσεων του γ’ τριμήνου. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι 3M, General Electric, Philip Morris, General Motors, Verizon, Alphabet, Microsoft, Snap, Visa (22/10) Boeing, CME, Coca-Cola, ΙΒΜ, AT&T, Tesla (23/10), Mastercard, Intel Corp, Amazon (24/10) και Exxon Mobil, Aon (25/10)”.

Με αρνητικό βηματισμό, αλλά ελεγχόμενες απώλειες, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αναλυτές να αποδίδουν την επιστροφή των αρνητικών προσήμων στη διάθεση για κατοχύρωση κερδών και στις αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως “οι δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά θα αρχίσουν να διαδραματίζουν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στις Αγορές Συναλλάγματος, ίσως και περισσότερο από ότι οι ανακοινώσεις σημαντικών οικονομικών στοιχείων και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών”.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής DAX, Dow Jones και S&P 500.

Ξαφνική αλλαγή κλίματος, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,98% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,110% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1445,11 (+0,11%) και 1432,27 μονάδων (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1437,46 (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1438,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.

Ο τζίρος στα 83,9 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, CENER), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 83,9 εκατ., τα 76,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές σταθμίζουν τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε σχέση με το επιδεινούμενο γεωπολιτικό σκηνικό”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Οικονομίας, με τις ΗΠΑ να παραμένουν στο τιμόνι. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 του δείκτη MSCI World Index. Γενικότερα, οι Αγορές συνεχίζουν στον ρυθμό των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, ενώ αναμένουμε και τις Tesla (Τετάρτη), Texas Instr, lam Research, GM και AT&T τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό, αναμένουμε το γ΄ τρίμηνο από Σαράντη (Τετάρτη πσ) και Metlen (Πέμπτη πσ). Για τον ΓΔΧΑ εκτιμούμε ότι θα κινηθεί εντός των 1420 και 1480 μονάδων την τρέχουσα εβδομάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι βελτίωση καταγράφουμε στα περιθώρια Διύλισης της Μεσογείου την περασμένη εβδομάδα. Άλλες σημαντικές εξελίξεις αφορούν τις μειώσεις επιτοκίων στην Κίνα, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, Επιπλέον, αύριο και με διάρκεια 3 ημερών έχουμε την συνάντηση των BRICS στην Ρωσία”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Ο άθλος της υπέρβασης των 1450 μονάδων είναι ο επόμενος στόχος για το ΓΔ στο Χ.Α.”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξύπνησε, μετά από μεγάλο διάστημα, η Αγορά και έκλεισε με σημαντικά κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα δοκιμάζοντας πάλι το 1450 επίπεδο. Θυμίζουμε ότι το 1470 είναι το μεγάλο ‘Make or break’ για τον ΓΔ. Το 1430 γίνεται και πάλι κοντινή στήριξη, ενώ έδωσε αγοραστικό σήμα και ο Τραπεζικός δείκτης, που ουσιαστικά ήταν και ο ‘αδύναμος κρίκος’ του προηγούμενου διαστήματος, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πάντα σε ένα ανοδικό κύκλο μεγάλο, η μικρό τα Δεικτοβαρή “χαρτιά” έχουν τον πρώτο λόγο στο Χ.Α. και ειδικά ο Τραπεζικός κλάδος.

Οι εκροές από Αμοιβαία και Ξένους Θεσμικούς έχουν πάντα “ουρές”, με την διαφορά ότι πλέον υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά.

Ψάχνουμε τον λόγο που θα μπορούσαμε να δούμε μία έντονα πτωτική Αγορά και εκτός από μία βίαιη πτώση των Ξένων, λόγω κάποιου γεγονότος, δεν βρίσκουμε άλλο λόγο για να έχουμε μία τέτοια εξέλιξη.

Τα αποτελέσματα βοηθάνε προς την θετική κατεύθυνση, ενώ μόνο αναβαθμίσεις μπορούμε να έχουμε μπροστά μας.

Τα Ελληνικά ομόλογα φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά από αρκετές Ευρωπαϊκές Χώρες, ενώ ότι Ελληνικό βγαίνει προς πώληση, απορροφάται εύκολα σε πρώτο χρόνο.

Η αύξηση στα έσοδα από την σύνδεση των pos, έκανε την διαφορά στα έσοδα του Κράτους, με την διαφορά ότι αυτή η αύξηση θα καταγραφεί μία φορά. Στόχος της Κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι μόνο η εισπραξιμότητα από αδήλωτα εισοδήματα τόσο σε ΦΠΑ, όσο και σε φόρους, αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ από ανάπτυξη.

Εκεί φαίνεται να υστερεί σημαντικά, μιας και δυσκολεύεται να λύσει θέματα που την ταλαιπωρούν ανέκαθεν.

Στο ταμπλώ, εκτός από την αντίδραση του Τραπεζικού συνεχίζει να ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ που πλέον πλησιάζει και τα υψηλά έτους. Ο Όμιλος Στασινόπουλου φαίνεται να ξυπνά, μετά και την τοποθέτηση στην CENERGY ενώ αγοραστικό σήμα μας έδωσε και ο τίτλος της Metlen. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ συνεχίζει την σταθερότητα και την επαφή με το 18 επίπεδο ενώ η Eurobank συνεχίζει να έχει την καλύτερη συμπεριφορά στον Τραπεζικό κλάδο. Ο ΟΤΕ με τον ΟΠΑΠ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πέριξ του 16, περιμένοντας την ευκαιρία για υψηλότερα. Η Ιντεάλ δείχνει να αφήνει πίσω το επίπεδο 6 και να το κάνει στήριξη και ότι θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και πάλι τα υψηλά έτους. Στην Performance η πίεση φαίνεται να ήταν από την έξοδο βιαστικού Θεσμικού, που μόλις τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε και πάλι πάνω από το 6,30.

Η Αγορά θυμίζουμε ότι έχει δύο μεγάλα επίπεδα το ένα είναι το 1400, όπου και συντήρησε εύκολα παρ’ όλη την προσπάθεια των πωλητών και το 1470 που είναι και κύρια αντίσταση και θέλει την προσοχή μας όσο δεν κατοχυρώνεται. Ο τζίρος στην παρούσα δεν βοηθάει και χρειάζεται αύξηση αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση προς το 1600 που είναι και ο στόχος έτους.

Είχε τους λόγους της η ΔΕΗ με την τόσο καλή συμπεριφορά μιας και προχωράει σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. χωρίς εξασφαλίσεις με λήξη το 2031. Σκοπός της η εξέλιξη έργων για κεφαλαιακές ανάγκες. Το roadshow ξεκινάει άμεσα. Περιμέναμε μεγαλύτερη πίεση στον ΟΤΕ μετά τον πρόστιμο για λάθος υπολογισμό ΦΠΑ στην Ρουμάνικη Θυγατρική του” σύμφωνα με την άποψη του κ Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (-2,33%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,80%), ΕΤΕ (-0,35%) και ΠΕΙΡ (+0,21%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,452 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,565 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,614 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,40 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,798 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 7,565 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στα 8,01 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 7,385 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,18 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,924 ευρώ και τις ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,963 – 1,934 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,633 και την επόμενη αντίσταση στα 4,047 και 4,22 ευρώ. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις 3,775 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,66 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1239,04 (+0,10%) και 1222,32 μονάδων (-1,25%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1226,34 (-0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1226,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1189 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1233 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 1204 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,17%), ΔΕΗ (+0,58%), ΕΥΔΑΠ (+0,18%), ΜΥΤΙΛ (+0,12%), ΟΠΑΠ (+0,31%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,37% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Στη Ρουμανική Θυγατρική του ΟΤΕ οι Αρμόδιες Φορολογικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 33,5 εκατ. ευρώ, λόγω εσφαλμένου υπολογισμού ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, όπως επισήμανε η στήλη από το σχόλιο της Παρασκευής.

Η TKRM σκοπεύει να κάνει χρήση διάταξης, που επιτρέπει την απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις, εφόσον καταβληθεί το αρχικό ποσό και εν συνεχεία να αμφισβητήσει δικαστικά το πόρισμα. Μέχρι νεωτέρας, το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματικής διανομής από τα καθαρά έσοδα πώλησης της TKRM απομακρύνεται.

Για τον τίτλο του Οργανισμού, η πρώτη στήριξη στα 15,2 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 16,12 ευρώ.

Μη εξασφαλισμένες ομολογίες πρώτης τάξης (senior notes) 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2031 προτίθεται να εκδώσει η ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα έσοδα από την προσφορά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των υπό εξέλιξη έργων κεφαλαιακών δαπανών της και των Θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. H Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του βιβλίου προσφορών και η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank Aktiengesellschaft, η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Société Générale και οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Optima, Τράπεζα Πειραιώς, Ambrosia Capital Sec., AXIA Ventures Group Limited και Euroxx Sec. ενεργούν από κοινού ως Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών σε σχέση με την προσφορά. Το roadshow της προσφοράς ξεκίνησε σήμερα.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο Τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,58%) ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 12,01 ευρώ (-1,15%), για να ακολουθήσει αντίδραση και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Οι στηρίξεις στα 11,62 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,35 (ημερήσιο “stop long”) και 11,30 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 12,39 ευρώ.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι “μάχες” αγοραστών – πωλητών στον τίτλο της Cenergy (-1,%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 9,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+152,75%), ΑΤΤ (+147,52%), ΦΒΜΕΖΖ (+95,33%), MONTA (+94,76%), SOFTWEB (+90,12%), ΚΟΥΑΛ (+87,50%), OPTIMA (+66,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,56%), TITC (+55,01%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust – Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ.» (-0,30%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,1794400901 ανά μετοχή (καθαρό ποσό) και οι μετοχές της Moda Bagno (+0,54%) χωρίς το ποσό €0,0381347687 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0362280303 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΛΑΚΡ (+4,23%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+2,31%), ΝΑΥΠ (+1,85%), ΚΕΚΡ (+1,11%), ΔΟΜΙΚ (+0,72%), SOFTWEB (+1,24%), ΚΑΡΕΛ (+1,75%), ΞΥΛΚ (+1,09%), ΜΟΝΤΑ (+0,54%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντρακάτ (+1,29%), “στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, εξετάζει διαρκώς επιλογές και αναζητά κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες που συνάδουν με το στρατηγικό της πλάνο. Ωστόσο, η Εταιρεία γνωστοποιεί κατηγορηματικά στο Επενδυτικό Κοινό ότι ουδεμία συμφωνία υφίσταται, η οποία να αφορά είτε τη φερόμενη στο ως άνω δημοσίευμα

Εξαγορά, ή οποιαδήποτε άλλη εξαγορά”.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ήθελαν την ΙΝΚΑΤ να βρίσκεται σε συζητήσεις για απόκτηση σημαντικού χαρτοφυλακίου Ακινήτων από την Prodea ΑΕΕΑΠ.

Στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις η ΦΡΙΓΟ (-2,52%) καταγράφει επτά πτωτικές, δύο ανοδικές και μόλις μία ανοδική συνεδρίαση.

Η ΙΝΤΚΑ (+2,05%) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (-2,73%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΑΒΕ (-4,67%) και ΙΛΥΔΑ (-2,57%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/10 για Ελλάδος (+1,89%).

Σε χαμηλά μήνα η Λάμψα (-2,63%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Κρι Κρι (+0,38%) και η Έλτον (+6,17%, με αυξημένες συναλλαγές), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΡΙΛΙΝΑ (+2,11%) και Performance (+0,78%).

Αύξησε συναλλαγές η Attica Group (+3,62%).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 3000 τεμ. στα 8,30 ευρώ (+7,79%) για Flexopack (+7,79%). Ο επόμενος αγοραστής με 420 τεμ. στα 7,70 ευρώ (0%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Προοδευτική (+9,57%).

Σε νέα υψηλά 14 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+1,04%).

Απόλυτα αναμενόμενο το σημερινό +9,42% στην Βιοτέρ (+9,42%). Αν συνυπολογιστεί το ανεκτέλεστο των 52498 τεμ. και οι περίπου 80000 μετοχές από “market” εντολές που ακυρώθηκαν, μάλλον έχει και συνέχεια η ανοδική κίνηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1408 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1420 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1398 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3413 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3449 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 3404 και 3395 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοίγουν βήμα οι πωλητές στην Ευρώπη, με μικρότερες, μέχρι στιγμής, απώλειες, οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,082 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2735 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $34,00 ανηφορίζει το Ασήμι.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η τάση για τον Χρυσό είναι επιθετική όσο δίνει κλεισίματα πάνω από το 2722, με το 2780 επόμενο στόχο. Το 2645 κοντινή στήριξη με το ημερήσιο ‘stop’ στο 2601”

Προς τα $67000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2670 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το μονοετές και πενταετές επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,1% και 3,6%, αντίστοιχα, μείωση την οποία είχε προαναγγείλει ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Pan Gongsheng.

Ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings υποβάθμισε το Γαλλικό αξιόχρεο σε “AA-”, από “AA”, με σταθερές προοπτικές. "Η διαρκής επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και οι προκλητικές πολιτικές προοπτικές οδήγησαν στην υποβάθμιση", ανέφερε η Scope στην έκθεσή της.

Η Fitch διατήρησε το Ιταλικό αξιόχρεο στο “BBB”, αλλά βλέπει θετικές προοπτικές, επικαλούμενη τις πρόσφατα ισχυρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις και τη δέσμευση της Χώρας στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πτώση παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 1,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη μείωση, κατά 1%.

H Fitch αναμένει ότι η ΕΚΤ θα περικόψει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσει με τέσσερις μειώσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης το 2025 (τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο). Η Fitch βλέπει τα επιτόκια να φτάνουν στο επίπεδο του 2% στο τέλος του 2025.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 10,1 δισ., στα 112,4 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Η Morgan Stanley συνάντησε τις Διοικήσεις των Τραπεζών στην Αθήνα και παρότι διατήρησε τις συστάσεις “overweight”, προχώρησε σε μικρή μείωση των τιμών - στόχων για τις Τραπεζικές μετοχές. Για την Αlpha Bank από τα €2,50, στα €2,28, την Εθνική Τράπεζα από τα €10,43, σε €10,25, για την Τράπεζα Πειραιώς από €5,51, στα €5,39 και για τη Eurobank από τα €2,66, στα €2,63.

Την τιμή - στόχο των 49 ευρώ και τη σύσταση “buy” διατηρεί για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Optima bank. Η Χρηματιστηριακή αναμένει επιτάχυνση στην άνοδο των κερδών για το υπόλοιπο της φετινής χρήσης, με την Εταιρεία να βρίσκεται σε τροχιά για να πετύχει, ή και να ξεπεράσει το στόχο για λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 1,1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 50 ανοδικούς τίτλους, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Διόρθωση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.731 συμβόλαια).

Στα 3.837 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.429 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.655 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.665 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 310, 289 για τον Νοέμβριο και 21 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.498), κινήθηκε μεταξύ 3.480 και 3.516 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.257,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.403).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (53.030 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (605), Πειραιώς (3.358), Εθνική (558), Alpha Bank (5.325), ΔΕΗ (135), Ιντρακάτ (257), Μυτιληναίο (209), ΓΕΚ (254), Motor Oil (110), ΑΔΜΗΕ (171), Lamda Development (337).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 181.171, Πειραιώς 88.946, ΑΔΜΗΕ 28.978, ΔΕΗ 21.290, Eurobank 17.969, Εθνική 20.290, ΓΕΚ 11.440, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.569.398 τεμ., (από 66.335.552 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 51.376.403 τεμ. (50.371.527), ΟΠΑΠ 1.672.791 τεμ. (1.672.791), Εθνική 13.256.080 τεμ. (13.729.459), ΟΤΕ 1.992.441 τεμ. (2.003.040), Πειραιώς 13.443.927 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.335.867 τεμ. (1.337.070), Intralot 1.123.661 τεμ. (1.116.210), Motor Oil 1.476.980 τεμ. (1.482.277), Cenergy 1.392.474 τεμ. (2.007.289).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v