Χρηματιστήριο: Rotation στην ανοδική προσπάθεια

Εθνική και Titan πήραν σήμερα την σκυτάλη, με τις συνολικές συναλλαγές να φτάνουν τα 113 εκατ. ευρώ. Στα 8,97 ευρώ το κλείσιμο Cenergy. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Rotation στην ανοδική προσπάθεια

Χωρίς εξάρσεις, εντυπωσιασμούς και ευδιάκριτη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, οι λίγοι αγοραστές πέτυχαν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με περισσότερο θετική ένδειξη την διεύρυνση του ενδιαφέροντος και έξω από τα στενά όρια του FTSE25.

Σημαντικές βοήθειες και από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, που διατηρήθηκε σταθερός και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην τρίτη μείωση επιτοκίων φέτος, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και στη δεύτερη διαδοχική περικοπή τους. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011, που προχωρά σε μείωση επιτοκίων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και σύμφωνα με αναλυτές, “δείχνει ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25%, στο 3,25%, καθώς αρχίζει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προστασία της Οικονομίας, καθώς η Ευρωζώνη έχει μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε όρους οικονομικής ανάπτυξης”.

Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι “ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σε κάθε συνεδρίαση και δεν δεσμεύεται σε έναν συγκεκριμένο μονοπάτι για την πορεία των επιτοκίων. Η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, οι Επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους με αργό ρυθμό και τα Νοικοκυριά πραγματοποίησαν λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες από ότι αναμενόταν”.

Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι “η ΕΚΤ ανησυχεί για την ανάπτυξη, αλλά εξακολουθεί να αναμένει μια ‘ομαλή προσγείωση’ και δεν βλέπει διολίσθηση της Οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχει αυξηθεί σχετικά το ενδιαφέρον, καθώς το Χ.Α. αρχίζει να δείχνει κάποια πρώτα σημάδια αφύπνισης και αντανακλαστικών, ενώ η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καλεί σε επαναδραστηριοποίηση τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν πεισματικά αυτό το κομμάτι του ταμπλώ.

Από την άλλη, ασφαλώς και απόλυτα δικαιολογημένα, υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις.

Ενδεικτική η άποψη παλαιού παράγοντα της Αγοράς σύμφωνα με την οποία, “η Αγορά δύσκολα θα κινηθεί έντονα ανοδικά, ενόσω ‘χωνεύει’ το placement ETE και ο τίτλος της Εθνικής αδυνατεί να επιστρέψει ψηλότερα των 7,55 ευρώ, την ώρα που οι περισσότεροι από τους Ξένους επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, εν όψει των Αμερικανικών εκλογών, που απέχουν μόλις 12 συνεδριάσεις”.

Η προσοχή των traders αύριο Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Σύμφωνα με την “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, “δεν αποκλείεται η καλή πορεία της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, να έχει να κάνει με κάποια εκτίμηση επενδυτών ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας και έτσι έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο ‘front running’ στις αποτιμήσεις επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων”.

Ωστόσο, για την υπέρβαση κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση συναλλαγών με εισροή “φρέσκου” χρήματος, κάτι που δεν φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.

Η προσοχή στις Διεθνείς Αγορές και στο NYSE, όπου παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν Dow Jones και S&P 500, όλο και περισσότεροι Διαχειριστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ισχυρή διόρθωση, αν το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου τιμολογηθεί αρνητικά από τις Αγορές.

“Η Χρηματιστηριακή Αγορά, πιθανότατα, θα είναι ασταθής τις επόμενες εβδομάδες, εν μέσω της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και όσο πλησιάζουμε προς τις Προεδρικές εκλογές”, τονίζουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί το κλείσιμο βιβλίων, από 30/11 έως 15/12, για την πλειονότητα των Ξένων Επενδυτικών Οργανισμών και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιοι Διαχειριστές θα ρισκάρουν τα κέρδη της χρονιάς, προχωρώντας σε τοποθετήσεις της “τελευταίας στιγμής”.

Μικτές οι διαθέσεις που εμφανίζουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,99% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,08% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,053% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1428,08 (-0,14%) και 1438,55 μονάδων (+0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1438,55 (+0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1438,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος στα 116,5 εκατ., από τα οποία τα 24,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, CENER, BOCHGR, ΚΟΥΑΛ, ΕΕΕ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, ΕΧ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 116,5 εκατ., τα 104 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διάσπαση του 20,70 πέταξε αρκετούς εκτός, με τον τίτλο της ΜΟΗ να δείχνει ότι μπορεί να γράψει τιμές κάτω από το 20. Σε κάθε περίπτωση το 21,62 είναι κύρια αντίσταση, με το ‘stop short’ σε ημερήσιο να είναι το 21,28, σε κλείσιμο ημέρας. Βιαστική η μετοχή της ΚΟΥΕΣ στην χτεσινή συνεδρίαση, φαίνεται να έχει κάποιο νέο στην ‘φαρέτρα’ της. Το 5,76 κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο ΔΤΡ δοκιμάζει το ημερήσιο ‘make or break’ σε κλείσιμο, που είναι το 1232”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην απόφαση της ΕΚΤ και στις επακόλουθες κατευθύνσεις της προέδρου Λαγκάρντ. Ο ρυθμός και η έκταση των μελλοντικών μειώσεων παραμένουν αντικείμενα έντονου ενδιαφέροντος για τους οικονομολόγους, τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Σταθεροποιητικό, άρα και ευνοϊκό για το Χ.Α., παραμένει το κλίμα στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Για σήμερα, στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ βαρύτητα δόθηκε και στην ομιλία Λαγκάρντ, καθώς η Αγορά αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες, για το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον το επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με την άποψη της Depolas Investment Services.

“Δίχως δυναμική το Χ.Α., δεν πείθει ενόσω παραμένει καθηλωμένο στο ‘κλασικό’ πλέον εύρος μεταξύ 1400 και 1450 μονάδων, όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης. Παρ’ ότι οι αγοραστές έβγαλαν κάποια αντίδραση στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1400 μονάδων, η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού.

Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την Αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα και η οποία δεν είναι και άπλετη.

Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και “δεύτερες σκέψεις” για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρόμοιες μεγάλες κινήσεις “αποστράγγισης ρευστότητας”, οι οποίες θα σπεύσουν να επωφεληθούν από το διεθνώς υποστηρικτικό επενδυτικό, επιτοκιακό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Τη στιγμή που οι Ξένοι δεν “καίγονται” για νέες καθαρές εισροές προς τη Λεωφόρο Αθηνών και οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αδυνατούν να δημιουργήσουν ανοδική τάση, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αναλώνονται σε ένα “rotation” μεταξύ των γνωστών “χαρτιών”, σε μία προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας, συντήρησης δυνάμεων και αποκομιδής κερδών.

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, ούτε λόγος.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, ενώ η Τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Πάντως, κοιτώντας τα θεμελιώδη, τα “γερά χαρτιά” του Χ.Α., ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθμοί μακροοικονομικής επέκτασης, παρά τα οικονομικά “σύννεφα” στην Ευρωζώνη και τα πολεμικά στη Μέση Ανατολή, διατηρούνται και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι “μπαλαντέρ”, όπως η πορεία αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του Χ.Α., η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιμάκωση του spread του Κρατικού ομολόγου, οι υψηλές μερισματικές διανομές κλπ., παράγοντες όμως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται “δεδομένοι”, να μην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να μην προκαλούν “βιασύνη εισόδου” στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να προτιμήσουν “κουρασμένα”, ή “ρηχά” χρηματιστηριακά ταμπλώ, εις βάρος των S&P, DAX, Χρυσού κλπ. που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, αναρωτούμεθα ποιοι θα είναι εφεξής οι καταλύτες που θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ανοίξουν εκ νέου τα “μαγκωμένα” επενδυτικά πορτοφόλια της Λεωφόρου Αθηνών.

Μετά την προηγηθείσα “χρυσή πενταετία ανατιμήσεων”, κάποιοι ίσως ανέμεναν την αδιάλειπτη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη, ή και της πλειονότητας των Ελληνικών τίτλων, έναντι των Ξένων.

Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε άλλη, συντηρητικότερη φάση, για να μην μιλήσουμε για Αγορά που έχει αρχίσει να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά “διανομής”, δηλαδή “ξεφορτώματος χαρτιών” από το “έξυπνο χρήμα”.

Στο μεν θετικό σενάριο ίσως πρόκειται για “χώνεμα” των κερδών του ολιγοετούς δομικού ράλι, στο δε αρνητικό ίσως επίκειται ευρύτερη αναδίπλωση, μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων ή και χοντρή διόρθωση κάποιων αποτιμήσεων.

Οι Aγορές αυτές τις ώρες αποτιμούν τα λεγόμενα Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ, με το Ευρώ/Δολάριο να δίνει τη δική του “μάχη παραμονής” πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Κι όλα αυτά με τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, να αποτελούν έναν επιπλέον “γνωστό άγνωστο”.

Επιστρέφοντας στα αμιγώς “δικά μας”, την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Παραγώγων Οκτωβρίου, ενώ η εβδομάδα θα κλείσει με τον “χρησμό” του Οίκου S&P για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,7), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,6), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+1,34%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+0,63%), ΕΤΕ (+2,20%) και ΠΕΙΡ (-0,68%).

Μεταξύ 1217,17 (-0,17%) και 1232,0 μονάδων (+1,04%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1232,0 (+1,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1232,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,08%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1189 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1231 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 1203 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σχετικά εύκολη επικράτηση οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΛΠΕ (-0,70%), ΕΥΔΑΠ (-0,18%), ΜΠΕΛΑ (-0,23%), ΟΠΑΠ (-0,88%), CENER (-0,33%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Ξεκινώντας από την Cenergy, ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ 9,10 (+1,11%) και 8,91 ευρώ (-1%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 8,97 ευρώ (-0,33%) και κάτω από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “στο επενδυτικό στόχαστρο του ‘Norges Bank Investment Management’, που ελέγχει το μεγαλύτερο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο στον Κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 19,3 τρισ. Νορβηγικές κορώνες, ή 1,6 τρισ. ευρώ σε 70 Χώρες, αυτό της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται τον ορυκτό πλούτο της Χώρας, βρίσκεται και επίσημα εδώ και λίγες μέρες η μετοχή της ΔΕΗ. Κρίνοντας από την πολιτική συμμετοχών που ακολουθεί σε πλειάδα Ελληνικών Επιχειρήσεων, η είσοδος στη ΔEΗ του ‘Government Pension Fund Global’, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, μπορεί να αφορά ένα καταρχήν ποσοστό της τάξης του 1% - 2%, εκτιμούν άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις”.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ (+0,75%) οι στηρίξεις στα 11,60 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,29 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,12 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12,39 ευρώ.

Την πρόωρη εξόφληση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €500,0 εκατ., με επιτόκιο 2,50% ανακοίνωσε η Μυτιληναίος αφότου άντλησε προ ημερών 750 εκατ. ευρώ μέσω πράσινου ομολόγου. Η κίνηση επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πηγές της Αγοράς, την ευρωστία του Ομίλου, αλλά και την αξιοπιστία που χτίζεται απέναντι στην Επενδυτική Κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι κατά της σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,85%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 33,76 ευρώ (+2,61%). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 34,99 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 36,10 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,44 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη στήριξη στα 32,46 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+150,55%), ΦΒΜΕΖΖ (+98,3%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), MONTA (+87,43%), SOFTWEB (+86,05%), OPTIMA (+66,15%), TITC (+57,11%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,13%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΔΑΙΟΣ (+7,36%), ΛΕΒΚ (+3,73%), ΜΕΝΤΙ (+2,22%), ΤΖΚΑ (+3,91%), ΡΕΒΟΙΛ (+3,03%), ΚΟΡΔΕ (+2,12%), ΜΙΓ (+1,52%), ΠΡΔ (+1,52%), ΚΑΡΕΛ (+2,34%).

Δύο “πακέτα” συνολικά 150000 τεμ. πέρασαν για την ΚΟΥΑΛ (-0,51%) στα 1,18 ευρώ.

Δύο “πακέτα”, συνολικά 741470 τεμ. πέρασαν για την ΕΧ (0%) στα 3,80 ευρώ. Αυτός ήταν και ο συνολικός ημερήσιος όγκος.

“Πακέτο” 155000 τεμ. στα 14,50 ευρώ, πέρασε για την ΝΤΟΤΣΟΦΤ (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+1,44% και υψηλά 7μηνου), Αλουμύλ (+3,36% και υψηλά 13 μηνών), Unibios (+7,38%), Πλ. Θράκης (+3,42%) και Ελινόιλ (+4,88% και προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 22 μηνών. Κάθε άλλο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για SoftWeb (-3,03%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 6μηνου για Performance (+2,39%) και από τα χαμηλά 11 μηνών για ΕΚΤΕΡ (+6,45%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Ναύπακτο (+9,41%), ΕΥΑΘ (+2,22%) και Mevaco (+1,37%).

Πλαγιοανοδικά από τα 1,584 ευρώ (κλείσιμο 2/10) η Trade Estates.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+1,98%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ (0%), “επικυρώθηκε από το ΔΣ η διάθεση ποσοστού 20% της Θυγατρικής του Εταιρείας, ‘Αριάδνη Interconnection Α.Ε.Ε.Σ.’, στην Εταιρεία ‘State Grid International Development Belgium Ltd’, η οποία είχε υποβάλει δεσμευτική, βελτιωμένη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό”. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το τίμημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βιοτέρ (+9,52%), “ολοκληρώθηκε η καταβολή των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους εργαζόμενους και ξεκίνησε η μεταβίβαση των Ακινήτων σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Εξυγίανσης”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1419 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1397 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3445 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3393 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, ήπια ανοδικά και η Wall Street.

Πλάγια κίνηση στο Πετρέλαιο, στο 1,083 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2710 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), αλλά υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, προς τα $31,90 σταθεροποιείται το Ασήμι.

Στα $67500 το Bitcoin, προς τα $2630 κινείται το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Χώρας υποχώρησαν 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές που περίμεναν να εμφανίσουν άνοδο 0,5% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

“Η Κίνα θα επεκτείνει τον ‘λευκό κατάλογο’ με τα έργα real estate που έχουν δρομολογηθεί, ενώ θα επιταχύνει και τις διαδικασίες για τον Τραπεζικό δανεισμό στα 4 τρισ. γιουάν ($561,8 δισ.) μέχρι το τέλος του έτους”, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Στέγασης, Αστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ni Hong, σε συνέντευξη Τύπου. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερο πακέτο στήριξης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,1%, από 2,4% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων Τροφίμων, υποχώρησε στο 2,7% ετησίως, από 2,8% έναν μήνα πριν.

Το πλεόνασμα του Διεθνούς Εμπορίου αγαθών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ανέφερε η Eurostat. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη πτώση, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσό του Ιουλίου των 19,7 δισ. ευρώ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, υποχώρησε στις 241000, από 260000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο, κατά 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

“Οι προβλέψεις μας υποδεικνύουν έναν αμείλικτο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, ένα δύσκολο μέλλον” σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μια εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 101,8 δισ. ευρώ.

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της εκτίμηση έκανε λόγο για 3,0%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, TITC και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό οι ΟΠΑΠ, Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.685 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.563 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.226 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.615 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.605 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.841, 1.384 για τον Οκτώβριο, 1.456 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.501,25), κινήθηκε μεταξύ 3.474,75 και 3.505 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 50, 50 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.241,5), κινήθηκαν μεταξύ 1.237 και 1.241,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.336).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.190), Πειραιώς (2.295), Εθνική (1.054), Alpha Bank (3.117), ΔΕΗ (219), Ελλάκτωρα (346), Μυτιληναίο (281), Cenergy (209), Ιντρακόμ (179), ΑΔΜΗΕ (162), Viohalco (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 179.824, Πειραιώς 89.336, ΑΔΜΗΕ 29.059, ΔΕΗ 20.763, Eurobank 18.252, Εθνική 19.459, ΓΕΚ 11.380, Τέρνα Ενεργειακή 16.632.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.376.827 τεμ., (από 66.696.191 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.293.756 τεμ. (50.594.558), ΟΠΑΠ 1.674.703 τεμ. (1.674.799), Εθνική 13.807.119 τεμ. (13.807.739), ΟΤΕ 1.995.101 τεμ. (2.011.999), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.331.386 τεμ. (1.333.020), Intralot 1.082.236 τεμ. (1.091.750), Motor Oil 1.489.175 τεμ. (1.506.171).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v