Χρηματιστήριο: Η αντίδραση και τα μηνύματα

Σημάδια… ζωής έδωσε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ δεικτοβαρή blue chips συνέβαλαν στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 1.423 μονάδες. Οριακά «κόκκινες» Motor Oil, Lamda, Metlen. Η εικόνα στα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση και τα μηνύματα

Με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να επαναπροσεγγίζει απειλητικά το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, υποχωρώντας σε χαμηλά μήνα και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1200 μονάδων και τα χαμηλά 2,5 μηνών, σήμερα οι λίγοι αγοραστές επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου ο ΓΔΧΑ να αποφύγει τα χειρότερα, την ώρα που δείκτες – σηματωροί (DAX, Dow Jones, S&P 500), καταγράφουν συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά.

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, με σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που βλέπουν την καθαρή αξία συναλλαγών να παγιώνεται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως “με αυτούς τους τζίρους, δεν μπορεί το Χ.Α. να περιμένει σημαντική ανοδική κίνηση, ακόμα και αν παραμείνει θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς το Χ.Α. θυμίζει περισσότερο Αγορά με ‘χαλασμένα αντανακλαστικά’ και τα ‘μαγικά’ των τελικών δημοπρασιών, δύσκολα θα πείσουν τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς”.

Από την άλλη, συνεχίζεται η παραφιλολογία για το αν θα ευνοηθούν, ή όχι οι Ελληνικές μετοχές από μία πιθανή αναβάθμιση της Αγοράς σε Ανεπτυγμένη, μία διαδικασία που όμως έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της και δεν θα γίνει αύριο.

Συνεχίζεται το μπαράζ θετικών εκθέσεων από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους, ιδιαίτερα για τον Τραπεζικό κλάδο, όμως σύμφωνα με γνωστό χρηματιστηριακό αξίωμα, “καμία μετοχή δεν ανέβηκε μόνο επειδή ήταν φθηνή, αν τα θεμελιώδη δεν μπορούν να κινητοποιήσουν νέα κεφάλαια για τοποθετήσεις”.

Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, “με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση τα Ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε ρόλο θεατή, ή επιλεκτικού πωλητή, καταλύτης για re-rating στον Τραπεζικό κλάδο, που συνεχίζει να είναι ο ‘σηματωρός της Αγοράς’ θα αποτελέσει ενδεχόμενη αύξηση του υποσχόμενου ‘payout’, ήδη από τα κέρδη χρήσης 2025”.

Ελπίδες και βλέμματα είναι στραμμένα και στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, τουλάχιστον του 67%, της ΤΕΝΕΡΓ από την Masdar, κίνηση που θα οδηγήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει, θα μετακυλιστεί από την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, σε άλλες επενδυτικές θέσεις, όμως και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν η κρατούσα τάση στο Χ.Α. επιβάλλει την απόλυτη επιφυλακτικότητα.

Από την άλλη, μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι “η Αγορά δεν μπορεί να μείνει για πολύ, στα τρέχοντα επίπεδα και πλησιάζει η ώρα που θα βγάλει κίνηση.

“Τα δύο ουσιαστικά επίπεδα είναι το 1395 - 1405 από την μία και το 1465 - 1475 από την άλλη. Κάποιος που θέλει να μπει με μεγαλύτερη ασφάλεια περιμένει διάσπαση του άνω επιπέδου. Ο διάχυτος φόβος είναι μην σπάσει την στήριξη της ζώνης 1400 και η Αγορά αποφασίσει να προσεγγίσει και πάλι το 1310, επίπεδο που δοκίμασε και τον Αύγουστο. Για αυτό και βλέπουμε αυτή την συμπεριφορά της Αγοράς το τελευταίο διάστημα. Πλησιάζει η φάση που το Χ.Α. θα βγάλει κίνηση. ‘Κόκκινη’ ή ‘πράσινη’ θα το δείξει η ιστορία”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Εν τω μεταξύ, τα χρονοδιαγράμματα αρχίζουν να πιέζουν, καθώς πλησιάζουν οι Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές (5/11), με αρκετούς Διαχειριστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ισχυρή διόρθωση, ανάλογα με το πως θα τιμολογήσουν οι Αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα. Εν συνεχεία είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο βιβλίων, από 30/11 έως 15/12, για την πλειονότητα των Ξένων Επενδυτικών Οργανισμών και δεν είναι καθόλου πιθανό κάποιοι Διαχειριστές να ρισκάρουν τα κέρδη της χρονιάς, προχωρώντας σε τοποθετήσεις της “τελευταίας στιγμής”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την “υποψιασμένη σχολή σκέψης” “η έκρηξη της συναλλακτικής δραστηριότητας, που έφερε το πρόσφατο placement της ΕΤΕ, αλλά και τα συνεχόμενα rebalancing, έδωσαν την ‘ευκαιρία’ σε Ξένα χαρτοφυλάκια να μειώσουν σχεδόν ‘αναίμακτα’ θέσεις στο ‘ρηχό’ Χ.Α. και σε Δεικτοβαρείς τίτλους, εν όψει επερχόμενων αστάθμητων παραγόντων και λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς”.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, με την σημαντική αύξηση του “ειδικού του βάρους” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έχει εξελιχθεί σε απόλυτο “σηματωρό” της Αγοράς και δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του κλίματος, όσο η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,55 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πλην Κρι Κρι, όλες οι τελευταίες εισαγωγές και τα placements, σε μικρό χρονικό διάστημα, υποχωρούν χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής, χωρίς διαθέσεις ανάκαμψης, προκαλώντας εκνευρισμό στους traders που σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους.

Εκτός από την μετοχή της ΕΤΕ, η προσοχή των traders στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

“Σιγή ασυρμάτου” από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι αγοραστές έχουν εξελιχθεί σε “σπάνιο είδος” και οι περισσότερες μετοχές ανεβαίνουν με “market” εντολές, χωρίς πειστικό “bid”, ενώ υποχωρούν με εξαιρετική ευκολία.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,95% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,07% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,144% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1423,47 μονάδες (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1422,38 (+0,77%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1423,95 (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1423,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.

Ο τζίρος στα 105,8 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, CENER, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΡΦ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, TITC, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 105,8 εκατ., τα 98,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Παραμένει η υποαπόδοση του ΓΔΧΑ έναντι των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Η διαφορά για τον μήνα Οκτώβριο πλέον ξεπερνά και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες περιπτώσεις (έναντι FTSEMIB της Ιταλίας). Στο Χ.Α. δεν αποκλείεται να δούμε τιμές οριακά χαμηλότερα και των 1400 μονάδων, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε επανενεργοποίηση των αγοραστών, εφόσον το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

“Οι επενδυτές ενδέχεται να κρατήσουν επιλεκτική στάση, εστιάζοντας στις επερχόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα”, είναι η άποψη της Beta Sec.

“Το Ισραήλ είναι σε διαβούλευση με τις ΗΠΑ για το είδος των αντιποίνων προς το Ιράν, καθώς η προεκλογική περίοδος στην Αμερική είναι στην τελική της φάση και η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή εκτιμάται ότι θα βλάψει τόσο τον Πρόεδρο Μπάϊντεν όσο και την υποψήφια για την Προεδρία Κάμαλα Χάρις, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ευνοείται," όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σαν αποτέλεσμα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το ενδεχόμενο μιας ανοδικής κίνησης της τιμής του Πετρελαίου είναι πιθανό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί η προσφορά του από άλλες Χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα, αν το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ προκαλέσει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό.

Παρ’ όλα αυτά, οι δείκτες στη Wall Street, ο Dow Jones και ο S&P 500 ιδιαίτερα, συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, με την Αμερικανική Οικονομία να κινείται δυναμικά με ρυθμό 3%, την ανεργία να υποχωρεί στο 4,1% το Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα των Εταιρειών να καταγράφουν ικανοποιητικές επιδόσεις στο 3ο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη η Οικονομία δύσκολα φτάνει στο 0,6%, με τη Γερμανία να καταγράφει αρνητικό ρυθμό στο 2ο τρίμηνο, αλλά τις Χώρες του Νότου (Ισπανία και Ελλάδα κυρίως) να διαφοροποιούνται, καθώς καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση στο ΑΕΠ τους. Ωστόσο, η αδυναμία της Ε.Ε. να δρομολογήσει την κατάλληλη μεταρρυθμιστική ατζέντα, για να ανακτήσει η Ευρωπαϊκή Οικονομία την ανταγωνιστικότητά της, δεν εμποδίζει τον DAX να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

Ενόψει των παραπάνω, θα ήταν λογικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο να καταγράφει επιδόσεις που να βρίσκονται στη ζώνη των επιδόσεων του Μαΐου, οπότε είχε καταγραφεί η μέχρι τώρα υψηλή επίδοση του έτους, λίγο πάνω από τις 1500 μονάδες.

Όμως άλλα συμβαίνουν, καθώς ο ΓΔ κινείται λίγο πάνω από τις 1400 μονάδες, με τον εκθετικό ΜΚΟ των 200 ημερών που εντοπίζεται στις 1396 μονάδες του ΓΔ να προσφέρει την ισχυρή του στήριξη.

Οι αγοραστές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί προσμετρώντας το γεωπολιτικό κίνδυνο, ή για άλλους δικούς τους λόγους, θεωρώντας ότι οφείλουν να κρατήσουν στάση αναμονής και οι πωλητές επιβάλλουν την υπεροπλία τους.

Παράλληλα, η φετινή άντληση κεφαλαίων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, με Α.Μ.Κ., νέες εισαγωγές, placements και ομολογιακές εκδόσεις, συνιστά μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά έχει και παρενέργειες βραχυχρόνια: η απορρόφηση νέων τίτλων υπό συνθήκες χαμηλής ρευστότητας απαιτεί άλλες ρευστοποιήσεις προκαλώντας υποχώρηση των τιμών, ενώ και το “χώνεμα” στη συνέχεια απαιτεί εύλογο χρόνο, καθώς οι μεταβολές των συντελεστών στάθμισης των τίτλων στους βασικούς δείκτες απαιτεί αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, η έλευση “φρέσκων” κεφαλαίων τελικά θα συντελεστεί, στο βαθμό που δεν διαταραχθεί η θετική πορεία των μακροοικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, δείκτης χρέους/ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις ανεργία κοκ) και τα θεμελιώδη των Εισηγμένων Εταιρειών για τη τρέχουσα χρήση και τις επόμενες.

Με τη ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη “watch list” του Οίκου FTSE Russell να φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση του Χ.Α. στις Ανεπτυγμένες Αγορές, διαδικασία που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει το θετικό της αποτύπωμα σε νέα ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ασύμμετρη συμπεριφορά που καταγράφεται στο Χ.Α., στην παρούσα φάση και δεν συγχρονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, έχει ορατό τέλος, στον βαθμό που οι γεωπολιτικές αναταράξεις αμβλυνθούν.

Με την Ελλάδα να είναι πιθανό να τις βιώνει ως ευκαιρία, παρά ως απειλή, όπως απέδειξαν οι ενεργειακές εξελίξεις την τελευταία διετία, καθώς τείνει να μεταμορφωθεί σε Ενεργειακό Κόμβο για τη μεταφορά του LNG και Ηλεκτρικής Ενέργειας προς άλλες Χώρες”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας, (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ). 

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” ο τίτλος της ΕΤΕ (+1,46%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+2,52%), ΕΥΡΩΒ (+1,61%) και ΠΕΙΡ (+2,07%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1209,06 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1208,73 (+1,61%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1211,01 (+1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1210,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,75%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1232 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 1203 - 1230 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1189 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε κεντρικό στρατηγικό στόχο ανάγεται για τις Τράπεζες η αναθέρμανση της πιστωτικής επέκτασης στο retail δανειακό χαρτοφυλάκιο, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τις χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες (σ.σ. για τα Ελληνικά δεδομένα) Επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση προς την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, είναι η αύξηση των νέων εκταμιεύσεων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, καθώς συνεχίζεται η αναιμική ζήτηση νέων δανείων στεγαστικής πίστης”.

“Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η Ελλάδα πούλησε σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής της στον Εγχώριο Τραπεζικό τομέα, κίνηση που ακολουθούν και άλλες Κυβερνήσεις στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούν να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με την οικονομική κρίση που έπληξε την Περιοχή πριν από μια δεκαετία. Από την Ιρλανδία και την Ιταλία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πωλούν μερίδια που κατείχαν από την οικονομική κρίση. Επωφελούνται από τις αυξανόμενες αποτιμήσεις για να καλύψουν κενά στον προϋπολογισμό, προτού η πτώση των επιτοκίων αρχίσει να επιβαρύνει ξανά την κερδοφορία των Τραπεζών”, σημειώνει το Bloomberg.

“Μια πρόσφατη πώληση μετοχών στην Εθνική Τράπεζα προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που απέφερε στην Ελληνική Κυβέρνηση 3,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Μέχρι στιγμής φέτος, οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πούλησαν Τραπεζικές μετοχές αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ” σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν από το Bloomberg.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,23%), ΕΛΧΑ (-0,22%), ΛΑΜΔΑ (-0,13%), ΜΟΗ (-0,10%), ΜΥΤΙΛ (-0,30%), ΟΤΕ (-0,63%).

Ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (-0,63%), έστω και αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 15,72 ευρώ (-1,13%). Στα 15,20 το ημερήσιο “stop long” και η επόμενη στήριξη στα 14,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Θέλει επιστροφή και συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 16,08 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,21%), προσπαθώντας να αντιδράσει από τα χθεσινά χαμηλά μήνα. Οι στηρίξεις στα 11,60 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,12 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12,39 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του Σαράντη (+1,87%), ενώ με “market” εντολές αγορών, ενεργοποιώντας και Α.Μ.Ε.Μ. βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 11,60 ευρώ (+8,21%). Η επόμενη αντίσταση στα 11,08 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι στηρίξεις στα 10,48 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,30 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+150,0%), MONTA (+96,86%), ΚΟΥΑΛ (+94,74%), SOFTWEB (+94,19%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,63%), OPTIMA (+65,64%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,56%), TITC (+52,21%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΚΡ (+0,36%), ΒΟΣΥΣ (+2,79%), ΝΑΥΠ (+3,61%), ΠΑΙΡ (+1,24%), ΚΤΗΛΑ (+1,12%), ΚΟΥΑΛ (+1,89%), ΣΠΕΙΣ (+0,96%), ΜΟΝΤΑ (+1,90%), ΚΛΜ (+0,95%), ΙΛΥΔΑ (+0,26%), ΕΛΣΤΡ (+0,49%), ΒΙΟΚΑ (+1,97%), ΣΠΙ (+1,31%), ΑΤΤΙΚΑ (+1,36%), ΜΙΓ (+0,93%), ΜΙΝ (+0,90%), ΜΕΝΤΙ (+0,90%), ΕΣΥΜΒ (+1,71%).

Υπό πίεση η μετοχή της Τρ. Αττικής (-21,85%), καθώς σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης. Αύριο μπαίνει σε αναστολή, για reverse split και αποκοπή δικαιώματος. Όταν επιστρέψει, στις 21 Οκτωβρίου, θα είναι και κομμένη και θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση και το δικαίωμα.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά Praktiker και Real Consulting από τη DIS, με την Τελευταία να αξιώνει αποζημιώσεις εκατομμυρίων από τις δύο Εταιρείες πιέζει την μετοχή της Realcons (-3,13%) σε χαμηλά 8μηνου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών πιθανολόγησε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS από τις ανωτέρω Εταιρείες στα λογισμικά προγράμματα που χορήγησε η DIS, στο πλαίσιο συμβατικής σχέσης με την Εταιρεία Praktiker Hellas και αποφάσισε προσωρινά και μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής απόφασης, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσει στη Real Consulting τη χρήση του αναφερόμενου λογισμικού σε τρίτες Εταιρείες.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΧΑΕ (+0,45%).

Αγορές από “insiders” στην Revoil (-0,88%).

Εντυπωσιακή κίνηση μεταξύ +6,92% και -7,69% από ΦΡΙΓΟ (-7,69%).

Σε χαμηλά 6μηνου η Performance (-4,61%). Αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, θα ανοίξει την “καταπακτή” για τα 5,10 ευρώ.

Σε νέα χαμηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α. η BOCHGR (-1,83%).

Ξαφνική υποχώρηση αγοραστών και τζίρου στην ΑΒΕ (-3,41%). Διόλου θετική ένδειξη.

Σε νέα χαμηλά 11 μηνών η ΕΚΤΕΡ (-1,68%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά διετίας για τα Πλ. Θράκης (+1,25%).

“Καρέ” ανόδου και υψηλά 7 μηνών για Λούλη (+0,35%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΠ (+1,85%), Profile (+4,10%), Αλουμύλ (+1,01%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1396 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 3391 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες και σημαντικότερες στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις και μακριά από τα πρωινά υψηλά η Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.

Συνεχίζονται οι κινήσεις “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,090 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Με απώλειες που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες Brent και WTI, μετά το δημοσίευμα της “Washington Post”, που επικαλείται δύο αξιωματούχους και σύμφωνα με το οποίο, “ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και όχι Πυρηνικές, ή Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις”. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

“Η αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος και του χρόνου, με την Κίνα να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση”, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Είχαν προηγηθεί οι νέες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ για την πορεία της ζήτησης το 2024 και το 2025. Σύμφωνα με αυτές, η Παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, αντί για 2 εκατ. βαρέλια που περίμενε προηγουμένως. Για το 2025 το Καρτέλ περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,7 εκατ. βαρέλια.

Προς τα $2680 αναρριχάται ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,70 κινείται το Ασήμι.

“Δεδομένης της περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών και (γεω)πολιτικών συνθηκών, η τιμή - στόχος του μοντέλου μας είναι λίγο πάνω από τα $4800 έως το τέλος του 2030. Σε αυτό το πλαίσιο ο Χρυσός, εξακολουθεί να είναι φθηνός”, αναφέρει η Gold Switzerland .

Οριακά ψηλότερα από τα $66400 το Bitcoin, προς τα $2590 διορθώνει το Ethereum.

“Η ζήτηση για Τραπεζικά δάνεια σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ των 20 Χωρών, αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τα στεγαστικά δάνεια των Νοικοκυριών να οδηγούν την επέκταση”, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο. Ο δείκτης Μεταποίησης Empire State υποχώρησε στις 23,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, στις -11,9 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed Νέας Υόρκης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Stret Journal προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 3 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών βούτηξε 19,6 μονάδες, στις -10,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

“Τα $100 τρισ., ή το 93% του Παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αγγίξει το Παγκόσμιο δημόσιο χρέος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα”. Αυτό προβλέπει ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ταμείο αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι “οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 99,9 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και με το θετικό ο ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, όμως μόλις 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.020 συμβόλαια). Εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.540 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.998 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.600 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.565 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.664, 2.336 για τον Οκτώβριο, 2.305 για τον Νοέμβριο και 23 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.456,5), κινήθηκε μεταξύ 3.424,5 και 3.456,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.216,5), κινήθηκαν μεταξύ 1.216,5 και 1.216,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.223,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.163), Πειραιώς (6.595), Εθνική (1.783), Alpha Bank (8.234), ΔΕΗ (852), Ελλάκτωρα (135), Μυτιληναίο (127), Cenergy (156), Motor Oil (105), ΑΔΜΗΕ (162), Αεροπορία Αιγαίου (126), ΓΕΚ (128), Viohalco (208).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.611, Πειραιώς 88.897, ΑΔΜΗΕ 28.959, ΔΕΗ 21.098, Eurobank 18.830, Εθνική 18.448, ΓΕΚ 11.237, Τέρνα Ενεργειακή 16.632.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.134.105 τεμ., (από 67.409.559 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.095.842 τεμ. (50.005.168), ΟΠΑΠ 1.660.859 τεμ. (1.669.296), Εθνική 13.865.734 τεμ. (14.032.734), ΟΤΕ 1.905.421 τεμ. (1.899.360), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.322.870 τεμ. (1.309.277), Intralot 1.097.759 τεμ. (1.157.793), Motor Oil 1.444.971 τεμ. (1.445.374).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v