Χρηματιστήριο: Η απουσία ξένων και τα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες

Οι «εγκλωβισμένοι» των τελευταίων μηνών στην εγχώρια αγορά και ποιες είναι οι εκτιμήσεις αναλυτών για τη συνέχεια. Η αναζήτηση καταλύτη και η γεωπολιτική αστάθεια.

Χρηματιστήριο: Η απουσία ξένων και τα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα για τους επενδυτές στην Wall Street και στα ευρωπαϊκά. Από τις εξαιρέσεις, με αρνητικό ταμείο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 5.815,03 με εβδομαδιαία άνοδο 1,11% για τον S&P 500, από τις 19.373,83 με 1,32% για τον DAX, από τις 7.577,89 με 0,48% για τον CAC 40 και από τις 1.416,78 με εβδομαδιαίες απώλειες 1,47% για τον Γενικό Δείκτη.

Σταθερά διορθωτική η πορεία για το ΧΑ, από την τελευταία «κορυφή» των 1.474,67 στην συνεδρίαση της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσει έκτοτε σταθερή μείωση θέσεων από διαχειριστές ξένων funds αλλά και εγχώριους διαχειριστές.

Κοινή εκτίμηση πως, το placement για το 10% της Εθνικής «τράβηξε» ρευστότητα από την αγορά, που δεδομένης της «ρηχότητας» της συνδυαστικά με τη μέτρια εισροή «νέων κεφαλαίων» είχε ως συνέπεια την κόντρα κίνηση του ΧΑ έναντι των διεθνών.

Ωστόσο, όπως εύστοχα σημείωνε χρηματιστής την εβδομάδα που ο οίκος Fitch υποβάθμιζε τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Γαλλίας, ο CAC40 διαμορφωνόταν (την Παρασκευή) στις 7.577,89 με θετικό ημερήσιο/και εβδομαδιαίο πρόσημο, ήταν στο ΧΑ που καταγραφόταν άλλη μία εβδομάδα απωλειών.

Ο συγκεκριμένος, όπως και αρκετοί ακόμη συνάδελφοι του αποδίδουν την πτωτική πορεία όχι τόσο στην διάθεση του 10% της Εθνικής όσο στην απουσία ενεργότερης παρουσίας των διαχειριστών ξένων funds. Επίσης κοινή εκτίμηση πως, η πιο διακριτή περίπτωση συμμετοχής των funds ήταν στην Εθνική, και αυτή από την πλευρά πωλητών. Στο 3,72% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, στα 7,45 (0,38%) την Παρασκευή αλλά σταθερά σε short τάση στο 3μηνο.

Short η φορά και για τον ΔΤΡ σε εβδομαδιαίο, σε μήνα και σε 3μηνο, προφανώς έχοντας δημιουργήσει ομάδες «εγκλωβισμένων». Ικανή και απαραίτητη συνθήκη για αναστροφή της φοράς η υπέρβαση των 1.285 μονάδων.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την διαμόρφωση των δεικτών-εν μέρει και του κλίματος- με τους πωλητές να υπερισχύουν των αγοραστών, παρά τις συνεχείς θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων. Το αποθαρρυντικό είναι πως αύξηση των καθαρών εισροών δεν σημειώθηκε ούτε με την ένταξη του ΧΑ σε watch list από τον οίκο FTSE/Russell. Η Jefferies αναλύει μεν τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, αλλά προσώρας οι πωλητές έχουν το «πάνω χέρι».

Γιατί δεν αντιδρά το υποτιμημένο ΧΑ, επιχειρεί να εξηγήσει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας στο περιβάλλον αβεβαιότητας.
Μένει να φανεί εάν (και πως) θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν υπερβάλλοντες αγοραστές, την προσεχή εβδομάδα είτε με αφορμή την συνεδρίαση της ΕΚΤ είτε με την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,70), ΔΑΑ (7,55), Coca Cola HBC (32,80), HelleniQ Energy (7,02), Eurobank (1,9895), OTE (15,89) οι μόλις 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με εβδομαδιαίο θετικό πρόσημο, ένδειξη πως οι πωλητές δεν περιορίστηκαν μόνο στην Εθνική και τον τραπεζικό κλάδο. Αλλωστε η μείωση της συμμετοχής των ξένων ήταν συνεχής τους προηγούμενης μήνες, με την τάση να μην έχει μεταβληθεί στο πρώτο ήμισυ του Οκτωβρίου.

Μάλιστα το πλεονέκτημα των short αρχίζει να πιέζει τον ΓΔ προς σημαντικές στήριξης -συγκεκριμένα των 1.396 μονάδων- περιοχή ΚΜΟ 200 ημερών. Ενδεχόμενη απώλεια της συγκεκριμένης στήριξης θα ενεργοποιούσε ακόμη περισσότερους πωλητές -θα εξαρτηθεί από το εάν έχει μείνει... ουρά hedge funds στην Εθνική- με τους short να στόχευαν και προς το triple witching της Παρασκευής.

Η λήξη τριών σειρών στα Παράγωγα, στο τέλος της εβδομάδας, θα μπορούσε να βάλει σε... πειρασμό τους short να επιδιώξουν πωλήσεις χαμηλότερα των 1.396 μονάδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιβεβαιώνονταν όσοι εδώ και 2 εβδομάδες εκτιμούν πως οι αυξημένες συναλλαγές είναι αποτέλεσμα διανομής δηλαδή πωλήσεων σε «τοπικά υψηλά» διαδικασία που συνήθως ακολουθείται από περαιτέρω διόρθωση.

Στις διεθνείς αγορές η προσοχή παραμένει μεν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -όσο δεν απαντά το Ισραήλ στο Ιράν, ο δείκτης VIX/CBOE συντηρείται πάνω από το όριο των 20 μονάδων (σ.σ. στις 20,62)- αλλά οι επενδυτές (παρ) ακολουθούν και τις οικονομικές εξελίξεις, τα μεγέθη 3μηνου.

Goldman Sachs, BofA, Citigroup, Johnson & Johnson μεθαύριο Τρίτη, Abbot Laboratories (16/10), Morgan Stanley, Netflix, (17/10) και American Express, P&G την Παρασκευή ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v