Χρηματιστήριο: Ισορροπία στο ταμπλό, πιέσεις στις τράπεζες

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης στα όρια των 1.420 μονάδων, με ελεγχόμενες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές και διστακτικές κινήσεις από τους traders. Ανοδική αντίδραση για Attica Bank.

Χρηματιστήριο: Ισορροπία στο ταμπλό, πιέσεις στις τράπεζες

Με μικρό πλεονέκτημα των πωλητών η εξέλιξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, μικτές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 0,20% χαμηλότερα.

Στις 19,184 (-0,38%) ο DAX, στις 7.542 (-0,23%) ο CAC40 και στις 1.420 (0,12%) ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.
Μέτριος ο ρυθμός εντολών, περισσότερο επιφυλακτικοί στην πλειονότητά τους οι traders, προτελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας με οριακά αρνητικό -προσώρας- πρόσημο.

Στο 0,66% η μέχρι τώρα εβδομαδιαία διόρθωση για τον ΓΔ, απόρροια της διόρθωσης κυρίως τραπεζικών μετοχών αλλά και αρκετών τίτλων blue chips.

Στις 1.200 ο Δείκτης Τραπεζών, με νέες απώλειες 0,14% σήμερα και συνολικά 1,51% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Σε διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής και σήμερα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα (με ορίζοντα το αυριανό κλείσιμο της Παρασκευής).

Στο μείον 2,80% η μετοχή της ΕΤΕ σε αυτό το διάστημα, με την απώλεια της τιμής-σημείου αναφοράς των 7,55 ευρώ να υποχρεώνει -κυρίως- βραχυπρόθεσμους να ρευστοποιήσουν ακόμη και με υποαξίες στα 7,44 ευρώ. Χρηματιστής πιθανολογούσε ότι ορισμένοι traders ενδεχομένως να έχουν ενεργοποιήσει -από εχθές;- τακτικές stop loss. Μένει να φανεί σήμερα -ειδικότερα αύριο, ανάλογα με την τελική τιμή.

Με πλεονέκτημα πωλητών στις άλλες 3 τραπεζικές, Eurobank στο 1,9525 ευρώ, Πειραιώς στα 3,686 και Alpha Bank στο 1,481 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, οι μέχρι τώρα παρουσιάσεις σε ξένους διαχειριστές, οι θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων κ.λπ. δεν αποφέρουν μεγαλύτερη ζήτηση, ικανή να απορροφήσει τη σταθερή προσφορά κυρίως θεσμικών ξένων funds. Και αυτό συνιστά πρόβλημα, καθώς περνούν οι μέρες από το placement της Εθνικής.

Στις 3.439 (-0,04%) ο FTSE25, με μικτές τάσεις για blue chips-σηματωρούς, ωστόσο κοινή η εκτίμηση πως η απουσία ουσιαστικών κινήτρων (ή η ακύρωση ακόμη και των ελάχιστων) αποστερεί τη δυνατότητα στους long να (παρ)ακολουθήσουν τις εκάστοτε ανοδικές κινήσεις των ομολόγων τους σε Ευρώπη, Wall Street.

Στα 33,35 η μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International, στα 5,74 της Viohalco, στα 7,03 της HelleniQ Energy, στο 1,84 της ElvalHalcor, στα 20,80 της Motor Oil, με μικρό πλεονέκτημα αγοραστών.

Ανοδο 11% καταγράφει ο τίτλος της Attica Bank, μετά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Στα 10,05 εκατ. η αξία συναλλαγών, μέσω προσυμφωνημένων εντολών, στις 11:04 ακόμη ένα μεγάλο πακέτο στην Εθνική. Για 1.000.000 μετοχές στα 7,45 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v