Ισορροπία με τραπεζικό «βαρίδι» στο Χρηματιστήριο

Οριακές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη παρά τις πιέσεις σε Εθνική και τη «βαριά» Coca Cola. Σε θετικό έδαφος η Alpha Bank, άνοδος και για ΔΕΗ. Νέο limit down για Attica Bank.

Ισορροπία με τραπεζικό «βαρίδι» στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά, σταθερά στο «κόκκινο» για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλλαγή τάσης στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης -νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από 0,39% υψηλότερα, εξέλιξη που έχει συμβάλει στον μετριασμό των ρευστοποιήσεων/απωλειών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο.

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον διεθνώς, στην Αθήνα οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από τη χθεσινή συνεδρίαση, που επιβεβαιώθηκε στην προσυνεδρίαση σήμερα και συντηρείται μέχρι τώρα, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.422 (-0,47%).

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, μετοχή-κλειδί η Εθνική, σημείο αναφοράς σε αυτή τη φάση της αγοράς. Με επιπλέον μετοχές στα χέρια των εγχώριων επενδυτών, η ροή εντολών/προσφοράς είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Εως τα 7,558 ευρώ οι πωλήσεις από την αρχική τιμή των 7,658 ευρώ, με την κλίση να διαμορφώνεται μετά τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης, έκτοτε παραμένοντας στα χαμηλά ημέρας όπου και απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Μέτριες οι συναλλαγές, συνεκτιμώντας το σύνολο των ενεργών μετοχών, ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (*) είχαν πραγματοποιηθεί μετρημένα πακέτα και μάλιστα όχι μεγάλα σε απόλυτο αριθμό. Συνολικά, στο 1,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος για 3 πακέτα, σε σύνολο 2,9 εκατ., μέγεθος μικρό συγκριτικά με των προηγούμενων ημερών. Θα μπορούσε να είναι μία πρώτη ένδειξη σταθεροποίησης, εκτιμούν χρηματιστές, συνεκτιμώντας τα 7,55 ευρώ -τιμή του placement. Εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι).

Στις 1.217 (-0,66%) ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς τις πωλήσεις στην Εθνική ακολουθούν ανάλογες σε Πειραιώς (3,74), Eurobank (1,97), αλλά με την προσφορά να απορροφάται σε λογικά χαμηλότερες τιμές. Με αγοραστές στο 1,4975 (0,50%) για τη μετοχή της Alpha Bank.

Στις 3.446 (-0,54%) ο FTSE25, με τα νεότερα από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προσμετρώνται στα ενθαρρυντικά των long στη συνέχεια.

Στην «Αττική Οδό» μπαίνει η Μαριάννα Λάτση, με την Πέννυ Κούτρα να έχει το ρεπορτάζ. Στα 17,16 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την κοινότητα εύλογα να διερωτάται εάν θα υπάρξει συνέχεια με επόμενη ανάλογη κίνηση-διάθεση ποσοστού σε έτερο επενδυτή.

Στο 1,868 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να υπάρξει συνέργεια με την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα 11,54 με αγορές η μετοχή της ΔΕΗ, στα 7,522 του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αφορμή τα αυξημένα μεγέθη (για την κίνηση), στα 25,80 της Jumbo, στα 10,72 της Sarantis.

Ξεκινά σήμερα η αμκ 200 εκατ. της Cenergy Holdings, διαδικασία με στόχευση την αγορά των ΗΠΑ. Στα 9,63 (-1,25%) η μετοχή, μετά και τον ορισμό του άνω ορίου της αμκ, πιθανότατα επειδή θεσμικοί παίκτες αντλούν ρευστότητα.

Optima Bank (12,92), Lavipharm (0,781), ΚΡΙ ΚΡΙ (13,10), τα μόλις 3 από τα mid caps του FTSEMidCap με κέρδη, με την Attica Bank «κλειδωμένη» στο -30%. 

(*) στα 34 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών λίγο πριν τις 14:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v