Μικρό προβάδισμα για τους long στο Χρηματιστήριο

Από τις 1.437 μονάδες ξεκινά ο Γενικός Δείκτης, κλειδί της τάσης η συμπεριφορά της Εθνικής, δοκιμάζεται η αντίδραση των blue chips. Η αυξημένη μεταβλητότητα και το διεθνές κλίμα.

Μικρό προβάδισμα για τους long στο Χρηματιστήριο

Eurogroup με τα μάτια στραμμένα στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου είναι εστιασμένα και των επενδυτών.

Φρενίτιδα για το πετρέλαιο, ποντάρουν ότι θα φτάσει τα 100$/βαρέλι, με τις εξελίξεις στο μέτωπο να διαμορφώνουν-κατ' αρχήν- την βραχυπρόθεσμη στάση των traders.

Πάντως, νωρίτερα στις αγορές της Ασίας οι αγοραστές οδήγησαν υψηλότερα τους δείκτες- ενώ κλειστές παραμένουν και σήμερα τα κινεζικά χρηματιστήρια- τα futures του S&P500 παραμένουν χαμηλότερα του ορίου των 20 στις 19,21 μονάδες και οι τιμές για το WTI διαμορφώνονταν οριακά χαμηλότερα στα 74,30$/βαρέλι.

Με αυτά τα εντελώς αμφίσημα δεδομένα, η εβδομάδα προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα, με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα-κυκλοφορία ρευστότητας, με τους επενδυτές να συνεκτιμούν επίσης τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την ανακοίνωση των πρακτικών της FeD και την "αυλαία" για τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου στην Wall Street. Στο τέλος της εβδομάδας τα μεγέθη των τραπεζικών JPMC, Wells Fargo, BlackRock e.t.c

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εκκίνηση γίνεται από τις 1.437,88 μονάδες, μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 2,10% αλλά ηχηρή επάνοδο αγοραστών στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το συν 1,37% στις 1.437,88 οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας, με υπεραπόδοση για τον Δείκτη Τραπεζών και επαναφορά της Εθνικής πάνω από τα 7,55 ευρώ του placement έδωσαν προβάδισμα στους long. Στο υψηλό ημέρας των 1.227,93 για τον Δείκτη Τραπεζών, στο επίκεντρο ο κλάδος και λόγω των αλλαγών στην στάθμιση της διαμόρφωσης των δεικτών.

Οπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιο μας οι αλλαγές στην στάθμιση του Γενικού Δείκτη- καθώς αυξάνεται η "βαρύτητα" για τον τίτλο της Εθνικής, ενώ προστίθεται η Τράπεζα Κύπρου ως 61η μετοχή του ΓΔ. Επίσης αλλάζει η στάθμιση της ΕΤΕ στους δείκτες FTSE/Russell και MSCI, εξέλιξη που δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εισροές/εκροές.

Για τον επιπλέον λόγο, καθώς την Τρίτη ο οίκος FTSE θα ανακοινώσει το market classification των αγορών, κατάταξη που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Θα μετρήσουν αυτές οι αλλαγές, εκτιμούν χρηματιστές οι οποίοι θεωρούν- σχεδόν- βέβαιη την εκ νέου μεγάλη συσχέτιση της στάσης των traders με την τάση στα ευρωπαϊκά, για όσο δεν απαντάται το ερώτημα στο δίλημμα του Ισραήλ- εάν θα απαντήσει στο Ιράν με αεροσκάφη ή πυραύλους.

Αυξημένη μεν η μεταβλητότητα και στο ΧΑ πλην όμως- προσώρας- διαχειρίσιμη από τους traders οι οποίοι...εξοικειώθηκαν σχετικά λόγω του placement της ΕΤΕ από την προηγούμενη εβδομάδα. "Κλειδί" η μετοχή της Εθνικής, στα 7,738 ευρώ (2,49%) με συναλλαγές 10,79 εκατ. την Παρασκευή, πρακτικά πάνω από τα 7,55 ευρώ της διάθεσης (κυρίως σε ξένους) αλλά χαμηλότερα των 7,974 ευρώ (΄σε αρκετούς εγχώριους).

Παράλληλα, σήμερα θα δοκιμασθεί και η αντίδραση των blue chips της Παρασκευής, ειδικότερα της 5άδας των μετοχών με τις περισσότερες συναλλαγές. ΟΤΕ στα 15,78 (1,68%) με συναλλαγές 390 χιλ. τμχ., Metlen στα 34 (0,89%) με 177 χιλ. τμχ, ΟΠΑΠ στα 16,06 (2,23%) με 344 χιλ. τμχ. Jumbo στα 26,12 (3,98%) με 157 χιλ. τμχ και ΔΕΗ στα 11,70 (0,34%) με 310 χιλ. τμχ. Αλλά και σε TCI (34,90), Cenergy Holdings (9,86), HelleniQ Energy (7) κ.α.

Ειδικότερα για την τελευταία, ενδιαφέρουσα η αποκάλυψη του ΧΑΜαιλέοντα για ενδιαφέρον των Trafigura με τον εφοπλιστή Γ. Οικονόμου και εφοπλιστικά κεφάλαια για το ποσοστό της ΡΟ&ΙΗ (Λάτσης) για όταν και όπως προχωρήσει το επόμενο placement ( ; ).

Κινητικότητα σε επιλεγμένα mid caps, αλλά με την πλειονότητα της περιφέρειας να έχει μείνει εκτός του ράλι, στο πρώτο 6μηνο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v