Νέο κύμα πωλήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο

Σχεδόν στο χαμηλό ημέρας και στις 1.418 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ. Νέες πωλήσεις στις τράπεζες στα 7,55 ευρώ του placement η Εθνική. Τα πακέτα εκτόξευσαν τον τζίρο στα 812 εκατ. Αμυνες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Νέο κύμα πωλήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο

Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής έγινε στα 7,55 ευρώ, τιμή στην οποία έκλεισε σήμερα ο τίτλος. Τα 77,75 εκατ. μετοχών της ΕΤΕ για τη Διεθνή προσφορά πέρασαν σήμερα, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, από το Χ.Α. εκτινάσσοντας στα ύψη τον τζίρο και δίνοντας στην Εθνική το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η αναδιάρθρωση και η ενοποίηση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος πλησιάζει στο τέλος της”, τονίζει η S&P σε έκθεσή της με τίτλο: “Η έξοδος του ΤΧΣ από την Εθνική αποτελεί ορόσημο στο έπος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας μετά την κρίση”.

Παρά τα θετικά σχόλια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΤΕ (-1,31%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 7,48 ευρώ (-2,22%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στην τιμή του placement, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται στην πιθανότητα, κάποιοι traders, στο πλαίσιο του Τ+2, να προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων, πριν ακόμα πιστωθούν τα καινούργια “χαρτιά”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή, ήταν ακόμα μία συνεδρίαση με ευδιάκριτη την διάθεση αποφυγής σημαντικού επενδυτικού ρίσκου και μένει να φανεί αν τα ικανοποιητικά θεμελιώδη αρκετών Εισηγμένων, θα επαναφέρουν κάποια στιγμή τους αγοραστές στο προσκήνιο, ή η επιφυλακτικότητα θα παραμείνει το κυρίαρχο στοιχεία στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, “μετά την ΕΤΕ, στις ράγες μπαίνει το εγχείρημα της Α.Μ.Κ. της Cenergy, με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεση των νέων μετοχών, μέσω βιβλίου προσφορών, με την γενική συνέλευση να δίνει την σχετική εξουσιοδότηση στο ΔΣ. Οι παρουσιάσεις που έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο έχουν ‘προθερμάνει’ τους Ξένους επενδυτές και πλην εξαιρετικού απροόπτου, η Α.Μ.Κ. θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου. Στόχος είναι να διενεργηθεί η διάθεση σε χαμηλό discount έναντι της τρέχουσας τιμής”.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της έχει οριστεί έως τα 200 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προσοχή και στα μηνύματα από το σημερινό roadshow της ΕΧΑΕ στην Γαλλία, στο Park Hyatt Vendome Hotel, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Société Générale. Στους Γάλλους Θεσμικούς θα παρουσιαστούν οκτώ Εισηγμένες: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, TITC, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Χώρα μας, στόχος παραμένει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές”, τόνισε στο Συνέδριο ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, πέτυχε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε λάθος timing, καθώς εδώ και καιρό το Χ.Α. έδειχνε αδύναμο να ακολουθήσει τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς προς νέα ιστορικά υψηλά, παρά το συνεχιζόμενο “re – rating” στις Ελληνικές μετοχές, από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους.

Την ίδια ώρα, η τρέχουσα ειδησεογραφία δεν δείχνει να ευνοεί κινήσεις ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Υπενθυμίζεται η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α, όπου αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, τρομοκρατική απειλή ως απόρροια της θέσης που έχει λάβει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πιθανό αντίκτυπο για την Περιοχή και την Παγκόσμια Οικονομία, ενώ περιμένουν τα αυριανά στοιχεία για την Αγορά εργασίας, τον Σεπτέμβριο, στις ΗΠΑ.

Οι Διεθνείς Αγορές, δεν φαίνεται προεξοφλούν τα χειρότερα σενάρια γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όμως οι τιμές του Πετρελαίου συνεχίζουν ανοδικά και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Από την άλλη, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανέφερε ότι “η Τράπεζα θα μπορούσε να κινηθεί πιο επιθετικά για τη μείωση των επιτοκίων της αν υπάρξουν και άλλα καλά νέα από τον πληθωρισμό, αλλά η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ράλι τις τιμές του Πετρελαίου”. Οι επενδυτές περιμένουν η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της το Νοέμβριο.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά της δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, σύμφωνα με τις οποίες, “η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις Εταιρείες που ωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Χώρας”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,59% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 6,16% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Στο Χ.Α., οι ‘συνετοί’ μειώνουν θέσεις, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν σε ένα ‘sell off’ είναι μεγάλος, με χειρότερες συνέπειες, κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, από το να επαναγοράσουν ότι πούλησαν, ακόμα και σε υψηλότερες αποτιμήσεις και εφόσον τα πράγματα ομαλοποιηθούν. Οι λίγο πιο υπομονετικοί και ίσως όσοι διακρατούν ‘χαρτιά’ με κέρδος, διατηρούν τις θέσεις τους, καθώς θεωρούν ότι θα ανεχτούν ένα καλό ‘τράνταγμα”, τονίζει ο στενός συνεργάτης της στήλης, Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει επιδεινούμενη και με την απώλεια της στήριξης στις 1430 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς “νοτιότερα” επίπεδα. Απομακρύνεται αισθητά η πρώτη αντίσταση στις 1473 – 1474 μονάδες.

Συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,68% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,82% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,111% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε και σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1416,19 μονάδες (-0,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1416,35 (-0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1418,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 810,2 εκατ., από τα οποία τα 609,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑ), ενώ, όπως προαναφέρθηκε η ΕΤΕ απασχόλησε το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 810,2 εκατ., τα 802,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΕΚΤ έχει ήδη παρέμβει δις στα επιτόκιά της, καθώς κρίνεται (ορθά) ότι τα υψηλά επιτόκια δεν χρειάζονται πλέον, ελέω άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων. Τα τελευταία ευρήματα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (κάτω από 2%) δικαιολογούν περαιτέρω μειώσεις, με τους αναλυτές να δίνουν 90% πιθανότητα να μειωθούν εκ νέου στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου. Τα ομόλογα των Ευρωπαϊκών Χωρών συνεχίζουν σε νεότερα υψηλά διετίας (κατά περίπτωση), επιβεβαιώνοντας τα μακροοικονομικά. Η Εθνική συντηρούσε την Αγορά. ενώ η ‘έκπτωση’ στο 7,55 έστρεψε κάποια funds να δημιουργήσουν ρευστότητα, για να εισέλθουν σε μία Αγορά ‘ρηχή’ που είχε σαν αποτέλεσμα την εικόνα που είδαμε χθες και σήμερα. Μπορεί το intraday να είναι σε υπερπώληση, παρόλα αυτά περιμένουμε να δούμε που θα ηρεμήσει και μας δείξει η Αγορά ότι μπορεί να έρθει μία αντίδραση. Σε πρώτη φάση θα θέλαμε συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τις 1423 μονάδες σε ημερήσιο, με το 1408 να είναι επόμενη στήριξη. Ο ΔΤΡ μπορεί να ‘φλερτάρει’ και πάλι την ζώνη του 1200 που έχει στηρίξεις, ενώ χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από το 1220 για να ανακόψει την επιθετική τάση. Ο Τραπεζικός κλάδος δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και όγκο πωλήσεων και είναι και ο πρώτος που κατάφερε να δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τον 200αρη εκθετικό κινητό του σε ημερήσιο. Στις 5 Αυγούστου 2024 έχασε το αντίστοιχο επίπεδο για 1 μόλις συνεδρίαση. Ουσιαστικά από την μία βλέπουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια να τοποθετούνται στον κλάδο και από την άλλη βιαστικά κεφάλαια να εγκαταλείπουν στρέφοντας το κεφάλι τους σε άλλες Αγορές To ‘stop’ στο ‘short’, σε ημερήσιο, πλέον στο 21,68 σε κλείσιμο μέρας, για την ΜΟΗ. Το 20,80 – 20,70 επίπεδο συνεχίζει την συντήρησή του, ενώ μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση σε τιμές κάτω από το 20,00”, σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές κινούνται εν μέσω αυξανόμενης νευρικότητας στο γεωπολιτικό μέτωπο, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην αυριανή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, για ενδείξεις σχετικά με το μέγεθος της επόμενης μείωσης της FED”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε πως η διάθεση για αποφυγή ρίσκου θα συνεχιστεί, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή” αναφέρει η Optima Bank.

Άλλη μία μέρα αστάθειας. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας, οι επενδυτές περιμένουν την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών ελλείψει σημαντικών εγχώριων ειδήσεων. Ως εκ τούτου το Χ.Α. θα διατηρήσει τη στενή συσχέτιση με την τάση του εξωτερικού”, επισημαίνει η Beta Sec.

Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, με τη διαμόρφωση εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν εκτοξεύουν την αβεβαιότητα και δημιουργούν προϋποθέσεις για βλαπτικές επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία”, σπεύδει να σημειώσει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η γεωπολιτική ένταση ανεβάζει τις τιμές του Πετρελαίου και δημιουργεί ανησυχίες για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια. Η αβεβαιότητα μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας στις Αγορές, με αποτέλεσμα να έχουμε, σε πολλές περιπτώσεις, παραβιάσεις κρίσιμων τεχνικών στηρίξεων και αντιστάσεων. Για τον ΓΔΧΑ βλέπουμε πιθανή μια ενεργοποίηση των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον επικρατήσουν ‘ήσυχα νερά’ στο εξωτερικό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Depolas Investment Services.

Θετικό για τον Γενικό Δείκτη το συνολικό φετινό πρόσημο, με την απόδοσή του να ταλαντώνεται πέριξ του 10%. Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα Ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό ‘Santa Claus Rally’ τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να ‘γράψει’ την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις “κορεσμού” που το Χ.Α. δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα “άνευρο” trading σε στενό εύρος 1400 - 1450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά, σκορπώντας “χαμόγελα” σε momentum traders και αναλυτές της Αγοράς, εσχάτως επανήλθε εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1450 σε ύπουλη “αγοραστική παγίδα” (bull trap) και τις 1.400 μονάδες σε στήριξη - κλειδί.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της Αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας “παλεύει” να κρατηθεί στο “συν” για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.

Στη “ρηχή” ούτως, ή άλλως Λεωφόρο Αθηνών, οι “προβολείς” στρέφονται στην προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Η άνετη υπερκάλυψη του placement οπωσδήποτε στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία αλλά, για να τα λέμε όλα, δεν δείχνουν να προκαλούν και “κύματα αγοραστικού ενθουσιασμού” στο Τραπεζικό και μη ταμπλώ, ενώ δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι “φρέσκια”, ή αν το χρήμα θα “ανακυκλωθεί” από επενδυτικές θέσεις σε άλλες Εγχώριες Εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και “υπομονής” θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ.

Σε διεθνές πλαίσιο, όπως έχουμε αναφέρει, τη στιγμή που οι “Αμερικανικοί” και ο “Γερμανικός” δείκτης “παλεύουν με νύχια και με δόντια” να διατηρήσουν τα κεκτημένα ιστορικά υψηλά τους, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άλλη “συχνότητα”, μη μπορώντας για την ώρα να “κοιτάξει στα μάτια” το φετινό “στρογγυλό” υψηλό των 1500 μονάδων, το οποίο έχει αρχίσει να “στοιχειώνει”.

Βάζοντας όλους τους παράγοντες στη “ζυγαριά”, προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει ο “τελευταίος γύρος” (δ΄ τρίμηνο) του 2024.

Το εκρηκτικό “κοκτέιλ” γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων Οικονομιών και το αναπόφευκτο “profit taking” σε ξένους δείκτες και μετοχές - πρωταγωνίστριες από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων Ελληνικών Εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της Ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα “Αρκούδων” και “Ταύρων”, αντίστοιχα, για τη συνέχεια.

Η ετυμηγορία στους επενδυτές”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (-1,31%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,37%), ΕΥΡΩΒ (-1,27%) και ΠΕΙΡ (-0,89%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1204,91 μονάδες (-1,19%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1207,33 (-0,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1207,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,99%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 1224 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετική υπεροπλία στους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με “πράσινες” εξαιρέσεις τους ΑΡΑΙΓ (+0,57%), ΟΠΑΠ (+0,19%), ΟΤΕ (+0,84%), ΟΤΟΕΛ (+0,55%), ΣΑΡ (+0,56%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,64 ευρώ (-0,26%), σημειώθηκε ενεργοποίηση αγοραστών στη μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,19%). Η πρώτη αντίσταση στα 16,18 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και οι στηρίξεις στα 15,62 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,52 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (0%), για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες που την έκλεισαν αμετάβλητη, στο υψηλό ημέρας και απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η πρώτη στήριξη στα 5,47 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 5,74 – 5,78 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Cenergy (-2,04%), με τους πωλητές να εμφανίζουν, σήμερα, επιθετικότερες διαθέσεις και ο τίτλος να υποχωρεί μέχρι τα 9,4 ευρώ (-3,98%), εν μέσω εκτιμήσεων ότι η επικείμενη Α.Μ.Κ. μπορεί να συντελεστεί σε σχετικά χαμηλότερες τιμές. Το ημερήσιο “stop short” στα 10,16 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 9,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+142,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+96,39%), ΚΟΥΑΛ (+95,72%), MONTA (+93,72%), SOFTWEB (+93,02%), OPTIMA (+65,13%), TITC (+58,74%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,12%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΞΥΛΠ (+3,65%), ΣΙΔΜΑ (+1,55%), ΣΠΙ (+2%), ΛΟΥΛΗ (+1,93%), ΧΑΙΔΕ (+1,67%), ΣΠΕΙΣ (+0,33%), ΜΕΡΚΟ (+3,24%), ΠΑΙΡ (+3,83%), ΜΟΝΤΑ (+0,82%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,64%), ΛΑΝΑΚ (+2,22%), ΙΝΤΕΤ (+2,06%).

Τέταρτη συνεδρίαση υψηλών συναλλαγών για ΠΡΕΜΙΑ (+1,29%).

Συνεχίζονται οι αγορές ΙΝΛΟΤ (-0,54%) από ΙΝΤΚΑ (-1,65%).

“Καρέ” πτώσης για ΒΙΟΚΑ (-1,79%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 26/9 για Foodlink (+7,16%), που σήμερα έβγαλε “bid” και αύξησε συναλλαγές.

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,55%), Q&R (+2,59%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,45%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,98%), ΜΟΤΟ (+0,19%), ΑΣΤΑΚ (+1,42%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, από τα 1,63 ευρώ (κλείσιμο 25/9) η Ίλυδα (+4,29%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Performance (+1,39%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+1,66%). Προσοχή στην ζώνη αντίστασης 28,30 – 28,40 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστική διόρθωση από τα 320 ευρώ (κλείσιμο 23/9), πάντα με λίγες συναλλαγές, ο Καρέλιας (+1,75%). Αν ήταν σε άλλη Αγορά και οι βασικοί μέτοχοι ενδιαφερόντουσαν για την χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής, με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, θα δικαιολογούσε και διπλάσια αποτίμηση (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1412 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1394 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3428 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3387 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ταϊβάν και Ν. Κορέα.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει έντονα ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,1016 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2670 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), οριακά ψηλότερα των $32,00 το Ασήμι.

Κάτω από τα $60600 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2340 διορθώνει το Ethereum.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shigeru Ishiba, μετά την συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, δήλωσε ότι, “ότι οι οικονομικές συνθήκες αυτή την στιγμή δεν υποστηρίζουν άλλη μία αύξηση των επιτοκίων”, δίνοντας ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Χώρας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου σε ύφεση τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών της HCOB για το Μπλοκ, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 49,6 τον Σεπτέμβριο, από το 51,0 του Αυγούστου.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη επέστρεψαν σε αύξηση τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε στις 225000, από 219000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 220000.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε εργοστάσια στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 0,2%, μετά από άλμα 5% τον Ιούλιο. Αυτός ήταν ο τρίτος από τους τέσσερις τελευταίους μήνες που καταγράφεται πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες.

O τομέας των Υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης Υπηρεσιών ISM σκαρφάλωσε στις 54,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2023. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ISM, προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 51,8 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 99,5 δισ. ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τα Ελληνικά ομόλογα, την Ελληνική Οικονομία και τις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές στην Οικονομία και στις Τράπεζες. Η ανάπτυξη θα παραμένει σε καλό δρόμο, για να φτάσει την πρόβλεψή μας για 2,5% φέτος και 3% το 2025” τονίζει η UBS.

Η Pantelakis Sec. διατηρεί την αξιολόγηση “overweight” για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες, με υψηλότερους στόχους τιμών για την Εθνική Τράπεζα στα 11,20 ευρώ (λόγω των αυξημένων μεσοπρόθεσμων κερδών) και τη Eurobank στα 2,70 ευρώ (λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής που θα αυξήσει την αξία). Την ίδια στιγμή, αφήνει αμετάβλητους τους στόχους τιμών για την Alpha Bank, στα 2,25 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,50 ευρώ, καθώς οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων αντισταθμίστηκαν από ένα ελαφρώς υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, TITC και με το αρνητικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.737 συμβόλαια).

Στα 4.302 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.484 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.331 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.331 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 365, 340 για τον Οκτώβριο και 25 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.433), κινήθηκε μεταξύ 3.429 και 3.467,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 118, 118 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.220,5), κινήθηκε μεταξύ 1.219,75 και 1.230,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.308,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.368 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.613), Πειραιώς (5.301), Εθνική (2.165), Alpha Bank (8.680), ΔΕΗ (711), ΑΔΜΗΕ (337), ΔΑΑ (100), Άβακα (201), ΓΕΚ (109), ΕΧΑΕ (298), Μυτιληναίο (325), Cenergy (207), ΕΛΧΑ (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.707, Πειραιώς 84.659, ΑΔΜΗΕ 28.383, ΔΕΗ 21.916, Eurobank 20.528, Εθνική 18.112, ΓΕΚ 11.080, Τέρνα Ενεργειακή 16.645.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.025.295 τεμ., (από 66.384.325 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.056.368 τεμ. (36.120.627), ΟΠΑΠ 1.709.895 τεμ. (1.712.942), Εθνική 18.242.780 τεμ. (13.596.477), ΟΤΕ 1.893.585 τεμ. (1.854.467), Πειραιώς 13.774.915 τεμ. (14.014.189), Ελ. Πετρέλαια 1.261.069 τεμ. (1.255.026), Intralot 1.178.122 τεμ. (1.167.224), Motor Oil 1.314.020 τεμ. (1.300.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v