Χρηματιστήριο: «Πυραυλοκίνητοι» πωλητές έκαναν το 4x4

Βαριές απώλειες με την Coca Cola να σώζει τα προσχήματα για τον Γενικό Δείκτη. Στην Εθνική το 37% των συναλλαγών με πακέτα 55 εκατ. ευρώ. Η τεχνική εικόνα και οι τίτλοι που πιέστηκαν περισσότερο.

Χρηματιστήριο: «Πυραυλοκίνητοι» πωλητές έκαναν το 4x4

Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, επανέφερε το γεωπολιτικό ρίσκο στην θέση του οδηγού, όσον αφορά την διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων και έβαλε τις Αγορές σε νέα φάση αυξημένης μεταβλητότητας και επαγρύπνησης, με αρκετούς επενδυτές να μεταφέρουν ρευστότητα σε “ασφαλέστερα” Assets.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αύξηση της γεωπολιτικής έντασης μειώνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και σύμφωνα με αναλυτές, “τα τύμπανα του πολέμου θα επηρεάσουν αρνητικά τις Αγορές, μεταφέροντας στο περιθώριο του ενδιαφέροντος θετικές ειδήσεις, όπως η μείωση του πληθωρισμού στο 1,8% στην Ευρωζώνη και οι δηλώσεις του προέδρου της FED ότι ‘η πτώση του πληθωρισμού επιτρέπει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024”.

Η Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά από το γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς αυξήθηκαν κάθετα οι ανησυχίες για αυξημένες μεταναστευτικές ροές, επιφυλακτικότερο κλίμα σε Τουρισμό και Αερομεταφορές, αλλά και νέες αναταράξεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτιμάται από τους αναλυτές, πως θα διατηρήσει το πτωτικό momentum, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “η έκταση των ‘risk-off’ κινήσεων στις Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα εξαρτηθεί από το εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση στην Περιοχή παραμένει ρευστή, το ενδεχόμενο χειροτέρευσης έχει αυξηθεί και κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής”.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, πέτυχε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε λάθος timing, καθώς εδώ και καιρό το Χ.Α. έδειχνε αδύναμο να ακολουθήσει τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς προς νέα ιστορικά υψηλά, παρά το συνεχιζόμενο “re – rating” στις Ελληνικές μετοχές, από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται αντιληπτό γιατί οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν το 4Χ4 και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 2,89% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 5,21%.

Σαφώς πιο ψύχραιμες, σε πρώτη φάση, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, κινούνται με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, αλλά με την προσοχή στραμμένη στην Μέση Ανατολή, στις τιμές του Πετρελαίου, αλλά και στην απεργία που ξεκίνησαν οι λιμενεργάτες κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Κόλπο του Μεξικού, σε όλα τα μεγάλα Λιμάνια, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως πιθανή επιδείνωση των συνθηκών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και να αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες, να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Εκτός όλων των παραπάνω, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κάτω όριο τα 7,55 ευρώ έβαλε το ΤΧΣ στο placement για το 10% της Εθνικής Τράπεζας. Η απόφαση του ΤΧΣ πρακτικά περιορίζει το εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7,55 με 7,65 ευρώ, καλώντας τους επενδυτές που έχουν υποβάλει χαμηλότερες προσφορές να τις αναπροσαρμόσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στο βιβλίο. Κατά πληροφορίες δε, σε αυτό το επίπεδο για γίνει και η διάθεση των τίτλων.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) ενώ. σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, στο εγχώριο βιβλίο υπάρχουν προσφορές άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την Τράπεζα, για την τελική τιμή διάθεσης και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Beta Sec., “μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται να εκκινήσουν εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβασή τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας, που σαν γεγονός θα δοκιμάσει τις αντοχές ρευστότητας του Συστήματος, πάντα υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως όλα τα παραπάνω θα τα επιτρέψει το διεθνές κλίμα”.

Αύριο είναι προγραμματισμένο το roadshow της ΕΧΑΕ στην Γαλλία, στο Park Hyatt Vendome Hotel, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Société Générale. Στους Γάλλους Θεσμικούς θα παρουσιαστούν οκτώ Εισηγμένες: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, TITC, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΧΑΕ. ”.

Στις 9 Οκτωβρίου, η ΕΧΑΕ διοργανώνει το δεύτερο “mid cap roadshow”, στη Φρανκφούρτη με τη συμμετοχή δώδεκα Εταιρειών: ΑΔΜΗΕ, AustriaCard, Lamda Development, OΛΠ, Profile, ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης, Οptima bank, Μυτιληναίος, OΠΑΠ, Μotor Oil, Ελ. Πετρέλαια.

Το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην αρχή του 2025 πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει επιδεινούμενη και με την απώλεια της στήριξης στις 1430 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς “νοτιότερα” επίπεδα. Απομακρύνεται αισθητά η πρώτη αντίσταση στις 1473 – 1474 μονάδες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές που πήγαν ψηλότερα και τον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) και η παντελής απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Συμπερασματικά και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, πάρα πολλά θα κριθούν από την εικόνα των Διεθνών Αγορών, αλλά και από τα μηνύματα που θα έλθουν από τον βαθμό υπερκάλυψης του placement της ΕΤΕ.

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,63% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,77% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,068% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,84%, από το 3,23% της περασμένης αντίστοιχης δημοπρασίας στις 31 Ιουλίου. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 946 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,89 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1423,93 μονάδες (-1,6%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1425,71 (-1,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1428,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,26%.

Ο τζίρος στα 197,7 εκατ., από τα οποία τα 69,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑ, TITC), ενώ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 197,7 εκατ., τα 187,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά όχι μόνο άφησε ‘χάσμα’, αλλά έχασε με χαρακτηριστική ευκολία κάποιες πρώτες στηρίξεις, αφήνοντας περιθώρια για νέα επίσκεψη στις 1420 μονάδες. Το στένεμα του εύρους της τιμής στο placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας, προσγειώνει τις αρχικές προσδοκίες του Πωλητή, σε μια προσπάθεια το μίγμα των επενδυτών να γείρει υπέρ των μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Εμφανής η διάθεση για αποφυγή ρίσκου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς είναι η τελευταία μέρα της προσφοράς του ΤΧΣ”, όπως σημειώνει η Piraeus Sec.

Περιμένουμε ότι το αρνητικό momentum θα συνεχιστεί, καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει κλιμακωθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει η Optima Bank.

Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος εγείρει ανησυχίες που θέτουν τους επενδυτές στο περιθώριο, σε σειρά ασταθών συνεδριάσεων”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο με το Ισραήλ αναβάθμισε το γεωπολιτικό κίνδυνο, προκαλώντας ολική ανατροπή στην κατεύθυνση των δεικτών. Η προσοχή στις 1430 μονάδες, που είναι η πλησιέστερη στήριξη για τον ΓΔΧΑ”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων δεν δείχνει να βελτιώνεται, μετά και την πυραυλική επίθεση του Ιράν. Μια απότομη ευρύτερη κλιμάκωση στην Περιοχή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις Αγορές, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δυσδιάκριτο και σε τέτοιες περιπτώσεις οι Αγορές συνήθως κινούνται αναλόγως μόνο αν υπάρξει γεγονός. Πάραυτα, αναμένουμε αυξημένες διακυμάνσεις στο εξωτερικό”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Μετά τη χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ενισχύθηκαν τα επενδυτικά ‘καταφύγια’ του Χρυσού, Ασημιού και ομολόγων, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν το Πετρέλαιο και οι κλάδοι Ενέργειας και Άμυνας. Όμως οι traders απέρριψαν τα πιο απειλητικά σενάρια. Οι Αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους. Το ζητούμενο είναι για πόσο ακόμη. Για το Χ.Α., ήταν μια αρκετά δυσάρεστη σύμπτωση η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το placement των μετοχών της Εθνικής. Σε κάθε περίπτωση, αν και το Χ.Α. έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα, πολλά θα κριθούν από το αν θα επανέλθει η σταθερότητα στις Διεθνείς Αγορές”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει και πάλι από τις 1480 μονάδες, προς την βάση του στις 1400 μονάδες, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Τα νέα υψηλά 17 ετών της TITC και το υψηλό 52 εβδομάδων του ΟΤΕ, δεν στάθηκαν ικανά για την υπέρβαση, καθώς υποαποδίδουν οι Τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

Πέρα από την παρατεταμένη “χαλαρότητα” των Τραπεζών τους τελευταίους μήνες, προστέθηκε και το mega placement της ΕΤΕ που φυσιολογικά προκάλεσε ρευστοποιήσεις, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ το εύρος που θα πραγματοποιηθεί το placement της ΕΤΕ άφησε μια γλυκόπικρη γεύση.

Σίγουρα, η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά την χτεσινή επίθεση του Ιράν, θα επηρεάσει την αποτίμηση του κινδύνου στις επόμενες συνεδριάσεις. Εκεί θα εστιαστεί το ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς και στα μηνύματα από το placement της ΕΤΕ, αλλά και στην προσέγγιση ισχυρών στηρίξεων στις 1400 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1200 μονάδες για τον δείκτη Τραπεζών” σύμφωνα με την άποψη του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-3,,03%), ΕΥΡΩΒ (-2,32%) και ΠΕΙΡ (-1,85%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (0%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1213,11 μονάδες (-2,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1217,87 (-1,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1219,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,54%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΔΑΑ (+0,11%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%) και ΕΕΕ (+1,38%), μόνιμος “σωματοφύλακας” των βασικών δεικτών στις “δύσκολες” συνεδριάσεις.

Οι σειρήνες του πολέμου, εκτός από τις μετοχές, “ενοχλούν” και τις Αερομεταφορές και αυτό επιβεβαιώθηκε στα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλώ, αλλά και στην κίνηση της “δικής μας” Αεροπορίας Αιγαίου (-3,65%), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 11,54 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 11,35 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη τα 11,78 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη στα 10,44 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+136,81%), SOFTWEB (+95,35%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,48%), MONTA (+92,15%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), OPTIMA (+65,13%), TITC (+62,94%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΞΥΛΠ (+4,35%), ΑΒΕ (+1,28%), MED (+0,58%), ΕΛΣΤΡ (+0,49%), ΑΤΤΙΚΑ (+1,32%), ΔΡΟΜΕ (+1,29%), ΜΑΘΙΟ (+5,63%), ΜΟΝΤΑ (+0,55%), ΚΥΡΙΟ (+2,43%).

Με ελάχιστες συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+2,96%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΟΛΠ (+0,18%).

Πωλήσεις από “insiders”, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά 85 μηνών για τον Ικτίνο (-4,86%).

Συνεχίζονται οι αγορές ΙΝΛΟΤ (-2,45%) από ΙΝΤΚΑ (-2,57%).

Και σήμερα υπό πίεση τα ΜΕΖΖ (ΓΚΜΕΖΖ -5,25%, ΣΑΝΜΕΖΖ -6,20%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -5,27%, ΦΒΜΕΖΖ -2,76%).

Πτωτικό “πενταρέ” για ΕΚΤΕΡ (-2,64%) και χαμηλά 11 μηνών.

Από το κακό στο χειρότερο η Doppler (-9,84% και νέα χαμηλά 9 μηνών).

Με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά, σε νέα χαμηλά η BOCHG (-0,86%), απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1411 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1394 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3427 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3386 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα και Ινδίες.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,1048 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι “οι τιμές του Αργού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και τα $50 το βαρέλι, αν αυτοί που ‘κλέβουν’ εντός του ΟΠΕΚ+ δεν τηρήσουν τα συμφωνημένα όρια παραγωγής”, ανέφεραν στη WSJ εκπρόσωποι Χωρών Μελών του Πετρελαϊκού Καρτέλ.

Προς τα $2670 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), πάνω από τα $32,00 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $61800 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2455 το Ethereum.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ, τον Αύγουστο, ήταν 6,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024 και μειωμένο από το 6,6% τον Αύγουστο του 2023. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 5,9%, μειωμένο από 6,0% τον Ιούλιο του 2024 καθώς και τον Αύγουστο του 2023.

Οι θέσεις εργασίας στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 143000 τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 128000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ., στα 100,1 δισ. ευρώ.

Κατά περίπου 1,5 φορές ξεπέρασε η ζήτηση την προσφορά στη δημόσια προσφορά μετοχών Εθνικής σε Εγχώριους επενδυτές, καθώς η αξία των αιτήσεων ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ προσεγγίζοντας τα 160 εκατ. ευρώ. Πέραν των μικροεπενδυτών και Θεσμικών χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμμετοχή family offices, εφοπλιστών και επιχειρηματιών, καθώς και από μεγάλα Ιδιωτικά πορτοφόλια. Η κατανομή θα διενεργηθεί σήμερα το βράδυ και θα ανακοινωθεί αύριο.

H UniCredit Bank προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη φέτος στην Ελληνική Οικονομία από το 1,9%, σε 2,3% το 2024, έναντι 2% το 2023, ενώ διατηρεί αμετάβλητη στο 1,7% την ανάπτυξη για το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Lamda Development και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικούς τίτλους, έναντι 100 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.746 συμβόλαια).

Στα 4.484 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.500 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.331 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.326 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 829, 809 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.460), κινήθηκε μεταξύ 3.445 και 3.498 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.265), κινήθηκε μεταξύ 1.265 και 1.265 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.409,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.132), Πειραιώς (7.137), Εθνική (5.674), Alpha Bank (20.572), ΔΕΗ (1.045), ΑΔΜΗΕ (797), Αεροπορία Αιγαίου (316), Motor Oil (296), Ελλάκτωρα (285), Ιντρακόμ (259), Μυτιληναίο (322), Cenergy (162), ΕΛΧΑ (364), ΟΤΕ (121), ΤΕΝΕΡΓ (400), Viohalco (263).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.312, Πειραιώς 85.086, ΑΔΜΗΕ 27.876, ΔΕΗ 21.624, Eurobank 17.912, Εθνική 19.239, ΓΕΚ 11.128, Τέρνα Ενεργειακή 17.020.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.384.325 τεμ., (από 66.217.475 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.120.627 τεμ. (36.056.368), ΟΠΑΠ 1.712.942 τεμ. (1.712.942), Εθνική 13.596.477 τεμ. (13.596.977), ΟΤΕ 1.854.467 τεμ. (1.861.933), Πειραιώς 14.014.189 τεμ. (13.774.915), Ελ. Πετρέλαια 1.255.026 τεμ. (1.307.088), Intralot 1.167.224 τεμ. (1.174.926), Motor Oil 1.300.372 τεμ. (1.287.585).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v