Χρηματιστήριο: Νίκησαν κατά κράτος οι πωλητές στο τέλος

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη με τις συναλλαγές στα 136 εκατ. ευρώ. Βύθιση Εθνικής παρά το θετικό ξεκίνημα. Κύμα πωλήσεων σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank. Αντεξαν Viohalco, Titan.

Χρηματιστήριο: Νίκησαν κατά κράτος οι πωλητές στο τέλος

Ακριβώς πριν 148 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30/9/1876 ξεκίνησε η επίσημη ιστορία του Χ.Α., όταν επί Κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη του Στέγη βρισκόταν στον Χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυρόπουλου, στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής". Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα, ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση Στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Η μοναδική, καλλιτεχνικά, αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα "παλαιού Χρηματιστηρίου", άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου Κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσέφερε στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο, παραπλήσια με το παλιό, επί της Οδού Σοφοκλέους 10.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α., στην Οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκίνησε η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο Κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 έκλεισε για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό Κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, ως Χρηματιστήριο και επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο Κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό, μέσα από τη μοντέρνα όψη του, όμως παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο Κτίριο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών, που έδινε άλλο παλμό και ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις.

Η Οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί Κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα, όμως από την αίθουσα συνεδριάσεων έχουν απομείνει το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης, για να θυμίζουν από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών σε ιστορικά υψηλά και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των Ξένων Αγορών.

Η συνεδρίαση

Ερχόμενοι στο σήμερα, συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου στο πρώτο μισό επικράτησαν οι ήπιες μεταβολές και οι εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και πέρα και προς το τέλος των συναλλαγών, οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν σημαντικά περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά (στο χαμηλό ημέρας και 9 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης) και με το σύνολο των ενεργών traders και όχι μόνο, να έχει επικεντρωμένη την προσοχή του στην μετοχή της Εθνικής, αλλά και στην ειδησεογραφία που αφορά το placement του ΤΧΣ.

Πιο συγκεκριμένα, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Οι εγγραφές ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 2 Οκτωβρίου, στις 16.00. Η διάθεση των μετοχών θα πραγματοποιείται στο εύρος 7,30 ευρώ έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται υπερκάλυψη έξι φορές, γεγονός που συνιστά νέο ρεκόρ για τις διαδικασίες πώλησης μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Beta Sec., “μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται να εκκινήσουν εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβασή τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας, που σαν γεγονός θα δοκιμάσει τις αντοχές ρευστότητας του Συστήματος. Από την άλλη, η Αγορά έχει σημαντική ‘πλάτη’ από τις θεμελιώδεις επιδόσεις των Εισηγμένων και μια ισχυρή παρακαταθήκη για το δεύτερο μισό της χρήσης. Επόμενη ζώνη αντίστασης είναι το φετινό υψηλό των 1505 μονάδων, η περιοχή αυτή είναι το επόμενο σκληρό πεδίο αύξησης της προσφοράς και το βασικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των καλών τζίρων, προκειμένου να απορροφηθούν χωρίς ‘κραδασμούς’ οι κερδισμένοι της πρόσφατης ανόδου. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το roadshow της ΕΧΑΕ στην Γαλλία”.

Επιστροφή της επιφυλακτικής εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “την εβδομάδα που ξεκίνησε, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή. Τα πρώιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν αύριο Τρίτη, είναι απίθανο να αποτρέψουν μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν ακόμα χαμηλό πληθωρισμό, ενώ τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται”.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής DAX, EuroStoxx 600 και Dow Jones.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν τις διαθέσεις της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού σήμερα ολοκληρώθηκε το χρηματιστηριακό εννεάμηνο, χωρίς προσπάθειες “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων και το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης θα τιμολογηθούν τα μηνύματα από το placement της ΕΤΕ, με τον βαθμό της τελικής υπερκάλυψης και την τιμή διάθεσης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με τις συναλλαγές να εντείνονται προς το τέλος και η διάθεση κάποιων επενδυτών να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αναπροσαρμόζοντας ταυτόχρονα και τις επενδυτικές τους κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ενεργοποίηση περισσότερων “κωδικών λιανικής”, αλλά και χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την τάση και τα οποία, περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Τεχνικά, πρώτο ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση των 1474 μονάδων, που δείχνουν να απομακρύνονται.

Επιστροφή των, ήπια, ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,60% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,77% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,131% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1469,49 (+0,05%) και 1454,23 μονάδων (-0,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1454,58 (-0,96%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1451,09 (-1,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1451,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 138,1 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΑΒΑΞ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 138,1 εκατ., τα 124,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Ο Σεπτέμβριος δεν τήρησε την αρνητική παράδοση και ολοκληρώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 1,45%. Στο ίδιο διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,12%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 12,28% και ο ΔΤΡ κέρδη 17,88%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η DotSoft με κέρδη 218,4%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα ολοκληρώνονται στο εσωτερικό οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ενώ αναμένουμε και τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο και όσον αφορά τις Διεθνείς Αγορές, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στις θέσεις εργασίας μη Αγροτικού τομέα Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθούμε στους μετοχικούς δείκτες της Κίνας που σημειώνουν σημαντική άνοδο και σήμερα, με τον Shanghai Shenzhen CSI 300 να καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το 2015. Βέβαια, κλειστή θα παραμείνει από αύριο η εν λόγω Αγορά, για μία εβδομάδα, λόγω αργίας”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Στη τελική ευθεία το placement μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ σε Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές. Στις 1478 μονάδες το πλησιέστερο όριο αντίστασης για τον ΓΔ” σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, παρά τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια και παρέχουν στήριξη”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Η Εθνική Τράπεζα στο επίκεντρο σήμερα. Την τρέχουσα βδομάδα: διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, έκτακτη γενική συνέλευση της Cenergy για αύξηση κεφαλαίου την Τετάρτη”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα και να κάνουν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς. Επιπλέον, η εβδομάδα είναι γεμάτη με σημαντικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τους μισθούς, που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η Fed θα προβεί σε άλλη μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο. Στο εγχώριο μέτωπο η διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κυριαρχεί, με το βιβλίο να ανοίγει σήμερα και να κλείνει την Τετάρτη. Ως τελική σημείωση, η προθεσμία για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου λήγει σήμερα. Μέχρι στιγμής 99 εισηγμένες εταιρείες (66%) έχουν σημειώσει αύξηση κατά περίπου 15% τόσο στα EBITDA όσο και στα καθαρά κέρδη, υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις και την τάση της Αγοράς”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Είχαμε μήνες να δούμε μία τόσο κερδοφόρο εβδομάδα, όσο η τελευταία, ‘συμπτωματικά’ μετά την λήξη των Παραγώγων, με τον FTSE25 να κερδίζει 3,5%, τον ΓΔ 3,05% και τον Τραπεζικό 4,68%.

Στις αρχές της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η πώληση του “πακέτου” της Εθνικής και η υπερκάλυψη θα μας δείξει και την τιμή, αλλά και την πιθανή ζήτηση μετά το placement.

Οι συναλλαγές ανέβασαν στροφές, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται μέρα με την μέρα. Το ΚΡΙ ΚΡΙ έκανε νέο placement της τάξεως του 3%, στα 12 ευρώ, μεγαλώνοντας το free float στην μετοχή, με την Εταιρεία να ‘αλλάζει πίστα’ μετά την είσοδο και στην Αμερική. Μπροστά μας η Α.Μ.Κ. της CENERGY, με τον Όμιλο να έχει ενδιαφέρον και λόγω των συνηθισμένων ράλι του το τελευταίο τρίμηνο.

Μην ξεχνάμε και την Α.Μ.Κ. της Αττικής, που θα προσπαθήσει να μπει σοβαρά στον Τραπεζικό χάρτη.

Όλα δείχνουν πως τα αποτελέσματα και του 2024 θα έχουν σημαντικά ρεκόρ σε αρκετές Εταιρείες, με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να κάνει την διαφορά, από πλευράς αποτελεσμάτων, το επόμενο διάστημα, δικαιολογώντας εύκολα τις παρούσες, αλλά και καλύτερες αποτιμήσεις.

Στο τεχνικό σκέλος, η Αγορά κατοχυρώνοντας το 1450 έκανε την διαφορά, με το επίπεδο να γίνεται στήριξη.

Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία μεγαλύτερη σε χρόνο ανοδική κίνηση, με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1580 - 1600 μονάδες.

Από πλευρά τίτλων, εκτός από πολλά νέα αγοραστικά σήματα, ενδιαφέρουσα μεσοπρόθεσμη διάσπαση έκανε η ΔΕΗ, αφήνοντας πίσω τα 12 ευρώ, ενώ λείπει μία κατοχύρωση του 1290 στον Τραπεζικό δείκτη, για να δούμε περαιτέρω επιθετική τάση στον κλάδο.

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται με ήρεμους ρυθμούς και χωρίς να ‘σηκώνει σκόνη’, γεγονός θετικό για την συνέχιση της ανόδου”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,8), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (ΑΛΦΑ -2,20%, ΕΤΕ -2,14%, ΠΕΙΡ -2,65%, ΕΥΡΩΒ -1,53%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,63 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,576 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,616 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,4975 ευρώ.

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,18 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,01 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 7,473 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,369 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,924 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,936 – 1,925 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,047 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 ευρώ. Η επόμενες στηρίξεις στα 3,80, 3,786, 3,734 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,645 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1283,44 (+0,50%) και 1254,38 μονάδων (-1,77%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1255,66 (-1,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1251,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1221 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η εξυγίανση της Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί. Πλέον κοιτάζει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να δω την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας να πηγαίνει από τα 5 δισ., στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Σαφή “υπεροπλία” των “κόκκινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΒΙΟ (+0,34%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,23%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%), TITC (+0,85%).

Ακούραστη η μετοχή της TITC (+0,85%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 205 μηνών.

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 7,065 ευρώ (+1,07%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,07%). Στα 7,28 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,59 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,71 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 6,94 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+171,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+106,37%), SOFTWEB (+105,23%), MONTA (+96,86%), ΚΟΥΑΛ (+94,74%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+67,06%), TITC (+66,43%), OPTIMA (+66,41%), ΓΚΜΕΖΖ (+58,76%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της “Epsilon Net” αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΛΕΒΚ (+5%), ΑΑΑΚ (+9%), SOFTWEB (+3,82%), ΣΙΔΜΑ (+0,91%), ΠΑΙΡ (+0,40%), ΔΟΜΙΚ (+2,35%), ΛΕΒΠ (+3,05%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,30%), ΦΛΕΞΟ (+6,21%).

Η ΦΒΜΕΖΖ στα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε εμφανίζει μεγάλη αναπροσαρμογή των ομολογιών που κατέχει και συγκεκριμένα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα 70,2 εκατ. ευρώ, από 26,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023, εγγράφοντας λογιστικό κέρδος 43,7 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που εκτίναξε τα κέρδη περιόδου σε 52,5 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές προεξοφλούν πως θα καταφέρουν οι servicers να εξυγιάνουν δάνεια και να εισπράξουν κεφάλαια από πωλήσεις Ακινήτων που έχουν ενέχυρο και να γυρίσουν δάνεια “θεραπευμένα” στις Τράπεζες. Έτσι θα λάβουν κεφάλαια και οι Τράπεζες θα αυξήσουν τις εργασίες τους. Ουσιαστικά περιμένουν πως θα εξοφληθούν οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και θα πληρωθούν και οι ενδιάμεσες που έχουν τα ΜΕΖΖ.

Προσοχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, στις εν λόγω Εταιρείες τα έσοδα υποχωρούν και εμφανίζονται αναβολές πληρωμών, πλην ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ που δεν έχει ακόμα εισπράξει.

Μαζική επιστροφή αγοραστών σήμερα στα ΜΕΖΖ (ΦΒΜΕΖΖ +9,71% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, ΣΑΝΜΕΖΖ +9,89%, ΓΚΜΕΖΖ +9,98%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ +9,29% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου, έβγαλαν σημαντικές πωλήσεις στην Βιοκαρπέτ (-7,11%).

Δεν ικανοποίησε η τελική γραμμή, στα αποτελέσματα εξαμήνου της Performance (-4,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και λόγω αποτελεσμάτων, για την Ίλυδα (+6,23%) και τέσσερις για Αλουμύλ (+1,53%) και Lavipharm (+1,59%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (-1,09%) και Πλ. Θράκης (-1,04%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 4,5 μηνών σε ΑΤΕΚ (+9,55%) και ΠΡΕΜΙΑ (+4,67%).

Επιστροφή αγοραστών στην AS Company (+1,09%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,914 ευρώ (κλείσιμο 13/9) η Ναύπακτος (-3,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1410 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1393 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3423 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3385 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Διορθώνει η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,1147 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2650 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), κάτω από τα $31,40 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $63700 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2615 το Ethereum.

Ο Σιγκέρου Ισίμπα, ο οποίος θα γίνει αύριο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα ότι “προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, ένα χρόνο νωρίτερα και πριν από τις αμερικανικές Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου”.

Η Βρετανική οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο. Μια προκαταρκτική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο είχε δείξει αύξηση του εγχώριου προϊόντος κατά 0,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δεν ανέμεναν να αναθεωρηθεί ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης στα επικαιροποιημένα στοιχεία. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7%, πιο λίγο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση 0,9%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πρόκειται να μειώσουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του 2024 σε, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητα, από 0,3% που προέβλεπαν προηγουμένως”.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψαν άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Σε μηνιαία βάση οι τιμές κινήθηκαν 0,1% χαμηλότερα, έναντι πρόβλεψης ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% και αυτό θα αποτυπωθεί στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η ενίσχυση της ανησυχίας για τη δυναμική της Παγκόσμιας Οικονομίας, η αβεβαιότητα για την προοπτική της νομισματικής πολιτικής και η εκτίμηση ότι θα ενισχυθεί η μεταβλητότητα, εν όψει των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μας οδήγησαν σε περισσότερο ουδέτερη επενδυτική προσέγγιση, όσον αφορά τις μετοχές. Βραχυπρόθεσμα θεωρούμε ότι οι αποδόσεις στη λήξη Κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα, ενώ διατηρούμε την υπερέκθεση σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης. Παραμένει ουδέτερη η στάθμιση για την τιμή του Πετρελαίου, παρά την υποχώρηση που παρουσίασε το γ΄ τρίμηνο, καθώς η ανησυχία για τη δυναμική σημαντικών Οικονομιών έχει οδηγήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις για την Παγκόσμια ζήτηση. Ελαφρώς υπέρβαρη η στάθμιση για τον Χρυσό, λόγω διατήρησης της ανοδικής δυναμικής και της εκτίμησης ότι θα προσφέρει διαφοροποίηση σε περίπτωση καθοδικών κινδύνων. Υπόβαρη η στάθμιση για τιμές Βασικών Μετάλλων, λόγω προβληματισμού για την προοπτική της Οικονομίας της Κίνας. Ουδέτερη η στάθμιση σε ρευστότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι να εκμεταλλευτούμε περίπτωση διόρθωσης των Αγορών, όπως συνέβη στις αρχές Αυγούστου” επισημαίνει η Alpha Bank, στην έκθεση “Navigator” για το τέταρτο τρίμηνο.

“Το Τελ Αβίβ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση περιορισμένης έκτασης στον Λίβανο, η οποία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα”, σύμφωνα με την “Washington Post”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ., στα 101,7 δισ. ευρώ.

“Bullish” για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δηλώνει η Optima Bank, επισημαίνοντας πως “η υποαπόδοση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρα δικαιολογημένη και έχει ως αποτέλεσμα οι Ελληνικές μετοχές να έχουν πλέον μεγαλύτερο discount και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις”. Οι κορυφαίες επιλογές της για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2025 είναι: Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 6,00 ευρώ, Εθνική Τράπεζα με τιμή - στόχο τα 12 ευρώ, Eurobank με τιμή - στόχο τα 2,80 ευρώ, Metlen με τιμή - στόχο τα 49 ευρώ, TITC με τιμή - στόχο τα 40,6 ευρώ, Cenergy με τιμή - στόχο τα 12,6 ευρώ.

Τιμή - στόχο στα 26 ευρώ, θέτει η Euroxx Sec. για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Όπως επισημαίνει, “διατηρεί τη θετική της στάση απέναντι στη μετοχή, λόγω του ελκυστικού χαρτοφυλακίου Παραχωρήσεων και δύναμης πυρός ύψους 2 δισ. ευρώ για νέες ευκαιρίες. Η ΓΕKΤΕΡΝΑ είναι, μια από τις καλύτερες μετοχές, για να αξιοποιήσει κανείς την ανάπτυξη των έργων Υποδομής στη Χώρα”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Lamda Development στα 9,5, από 9,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή τονίζει ότι “αναμένει ετήσια άνοδο των EBITDA της Εισηγμένης κατά 3-5% ως το 2026, ενώ βλέπει περιθώριο νέας αύξησης στην τιμή - στόχο καθώς θα προχωρά το έργο του Ελληνικού”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo.

Κατώτερη τη αρχικής η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.683 συμβόλαια).

Στα 4.481 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.425 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.326 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.326 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 278, 273 για τον Οκτώβριο και 5 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.537,25), κινήθηκε μεταξύ 3.532,25 και 3.585 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.297).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.543,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 20.800 Ιντρακόμ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.745), Πειραιώς (6.774), Εθνική (3.448), Alpha Bank (5.985), ΔΕΗ (340), ΑΔΜΗΕ (209), ΕΛΧΑ (241), Motor Oil (211).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.467, Πειραιώς 80.165, ΑΔΜΗΕ 26.210, ΔΕΗ 21.574, Eurobank 18.478, Εθνική 19.232, ΓΕΚ 11.171, Τέρνα Ενεργειακή 17.020.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.288.051 τεμ., (από 66.080.110 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.956.368 τεμ. (35.956.368), ΟΠΑΠ 1.665.078 τεμ. (1.665.078), Εθνική 13.168.492 τεμ. (13.542.603), ΟΤΕ 1.892.686 τεμ. (1.898.344), Πειραιώς 13.783.701 τεμ. (13.775.173), Ελ. Πετρέλαια 1.302.473 τεμ. (1.302.008), Intralot 1.880.374 τεμ. (1.862.548), Motor Oil 1.220.716 τεμ. (1.113.562).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v