Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με 4x4 σε υψηλά 39 συνεδριάσεων

Στις 1.471 μονάδες ο ΓΔ με την αντίδραση να συνεχίζεται με παράλληλη κίνηση τραπεζών και blue chips, όπως οι Aegean, Jumbo και Titan. Πρώτη διόρθωση αυτή την εβδομάδα για Εθνική.

Χρηματιστήριο: Με 4x4 σε υψηλά 39 συνεδριάσεων

Το 4Χ4 έκαναν οι αγοραστές για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με το σημερινό κλείσιμο να σηματοδοτεί νέα υψηλά 39 συνεδριάσεων. Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1/8 και στις 1474,44 μονάδες, επίπεδο που δοκιμάστηκε σήμερα και θεωρητικά, θέλει ισχυρό καταλύτη για να υπερκεραστεί, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως “το θετικό διεθνές κλίμα, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, μπορούν να συντηρήσουν το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ”.

Θετική η εικόνα και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το θετικό κλίμα να μεταφέρεται από την Ασία και τις νεότερες ειδήσεις από την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού στις Τράπεζες, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ενός επιθετικού πακέτου τόνωσης της Οικονομίας που περιλαμβάνει βήματα για την ενίσχυση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και της Αγοράς Ακινήτων. Στο μεταξύ, το Bloomberg μετέδωσε ότι “το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει κεφάλαια έως και 1 τρισ. Γουάν ($142 δισ.) στις μεγαλύτερες Κρατικές Τράπεζες, για να ενισχύσει την ικανότητα τους να στηρίξουν την Οικονομία. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από την έκδοση νέων ειδικών Κρατικών ομολόγων”.

Με νέα ιστορικά υψηλά, “φλερτάρουν” ο Γερμανικός DAX, αλλά και ο EuroStoxx 600.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, από την ικανοποιητική συναλλακτική δρστηριότητα, αλλά και από κάποιες “αναγνωριστικές κινήσεις” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μένει να φανεί αν η βελτιωμένη εικόνα της Αγοράς θα διατηρηθεί μετά την λήξη του τρίτου χρηματιστηριακού τριμήνου - εννεαμήνου (απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις), αλλά και μετά την διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ.

Παραμένει ζητούμενο η επέκταση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που θα ενεργοποιήσει περισσότερους “κωδικούς λιανικής”, που προς το παρόν παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Αν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα από εισροές κεφαλαίων, χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την τάση και τα οποία, περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Μικτές οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,59% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,80% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,101% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1474,67 μονάδες (+0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1469,81 (+0,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1471,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 140,7 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΟΥΑΛ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, BOCHG, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΠΕΙΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 140,7 εκατ., τα 129,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διάσπαση του 1450 ΓΔΧΑ, δίνει την αναμενόμενη πρώτη κίνηση στην ζώνη του 1475 που βραχυπρόθεσμα θέλει προσοχή. Κοντινή επιθετική στήριξη όσο συντηρείται το 1458 και κύρια το 1450. Αύριο κλείσιμο πάνω από το 1450 μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η δυναμική αύξησης της ανάληψης κινδύνου συνεχίζεται απρόσκοπτα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής και της στήριξης στην Κίνα”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους, αξιολογώντας τις νέες ειδήσεις από τα αποτελέσματα και τη δραστηριότητα στις εξαγορές. Σημειώνεται πως σήμερα οι Jumbo και ΕΥΔΑΠ, προς συνεδρίασης και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., δημοσιεύουν αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και ενδέχεται να προκαλέσουν επιλεκτικό ενδιαφέρον”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Το θετικό momentum συνεχίστηκε για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο ΓΔ συνέχισε την ανοδική του πορεία με ηπιότερους ρυθμούς. Θετική εξέλιξη η παραμονή του ΓΔΧΑ υψηλότερα της ζώνης των 1461 - 1470 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνέχισε ανοδικά ο ΓΔΧΑ, εν μέσω και του επικείμενου placement στην ΕΤΕ. Υποστηρικτικό παραμένει και το διεθνές επενδυτικό κλίμα, με την Κίνα να βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο, οι μετοχικοί δείκτες της οποίας κατέγραψαν, εκ νέου, σημαντικά κέρδη σήμερα το πρωί. Αυξημένη μεταβλητότητα και ενδιαφέρον, κατά περίπτωση, αναμένουμε στην Περιφέρεια του Χ.Α., καθώς πυκνώνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Μετά από 27 ‘βαρετές’ συνεδριάσεις στενού εύρους διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να κατοχυρώσει την παραμονή του πάνω από τη στήριξη των 1450 μονάδων, με το επόμενο μεγάλο ‘στοίχημα’ να είναι η υπέρβαση του υπερδεκατούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1500 μονάδες, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Όπως φαίνεται, η Αγορά πήρε αρκετές "ανάσες" και ξεπέρασε την οποία "υψοφοβία", με την γενική τάση να παραμένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. Άπαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συμπεριλαμβάνουν Ελληνικούς τίτλους, το rebalancing των χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν και οι ετυμηγορίες των Ξένων Οίκων για το Ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς και τα "μεγάλα κεφάλια" επιθυμούν την επιτυχή περάτωση του placement, με ότι αυτό συνεπάγεται για το "κλίμα" που ("πρέπει" να) επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών. Σε αυτά τα πλαίσια, η Τραπεζοκεντρικότητα του Χ.Α. όχι μόνο διατηρείται, αλλά και ενισχύεται μετά και την καλοδεχούμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου και ενόψει της (μεγάλης) προσφοράς τίτλων της ΕΤΕ.

Δεδομένων των συνθηκών, παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι στο ταμπλώ υπάρχουν αρκετές (λιγότερο γνωστές) μετοχές - "διαμάντια" που αναζητούν τους επόμενους κατόχους τους, επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν και επιβραβεύουν Επιχειρήσεις με υγιές cash flow, υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση και ευοίωνο outlook.

"Πεδίον δόξης λαμπρόν", λοιπόν, για τούς ντόπιους “stock pickers” που, σημειωτέον, δεν χρειάζεται να έχουν το... ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ για να ανακαλύψουν τις εν λόγω επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, τα ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες - οδηγούς, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που οφείλονται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών και το “window dressing”, συνδράμουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων λίγο πριν τη λήξη του 3ου τριμήνου.

Τα macro data δημιουργούν μεν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία και την κατεύθυνση των μεγάλων Οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη), κάτι όμως που γίνεται "βούτυρο στο ψωμί" των Αγορών, οι οποίες εν τέλει "γιορτάζουν τα άσχημα νέα σαν να είναι καλά", έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιθετικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος θα συνεχιστούν, σενάριο που θα βελτίωνε, εκτός των άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών και θα αύξανε τεχνικά τις προεξοφλούμενες τιμές - στόχους των Εισηγμένων”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (+0,31%) και ΕΤΕ (-0,66%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΕΥΡΩΒ (+2,21%) και ΠΕΙΡ (+0,77%).

Μεταξύ 1279,14 (-0,03%) και 1287,78 μονάδων (+0,65%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1286,04 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1286,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1219 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1200 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε “πράσινο φόντο” η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου “κόκκινες” εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι ΒΙΟ (-0,67%), ΔΑΑ (-0,13%), ΕΛΧΑ (-1,23%), ΕΥΔΑΠ (-0,52%), ΟΤΟΕΛ (-0,18%), ΣΑΡ (-0,18%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,20%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “στα 460,3 εκατ. ευρώ, από 424,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις εξαμήνου και στα 121,7 εκατ. ευρώ, από 106,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδητης Jumbo, μάλλον καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ισχυρές οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 97,2 εκατ. ευρώ, με το ταμείο να είναι στα 428 εκατ. ευρώ και υπήρχαν και κάποια άλλα σε άλλες τοποθετήσεις”.

Να σημειωθεί ότι με βάση την λογιστική κατάσταση της 30/6/2024, η Εισηγμένη ήταν Κάτοχος 2,66 εκατ. μετοχών της BOCHG με κλείσιμο στις 30/6 3,99 ευρώ και κέρδος 320 χιλ. ευρώ. Σήμερα οι μετοχές είναι στα 4,83 ευρώ και αν έχουν διακρατηθεί θα έχει επιπλέον κέρδη 2,23 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+2,53%). Οι στηρίξεις στα 25,17 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 23,72 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 27,82 ευρώ.

Πωλήσεις 174,5 εκατ. ευρώ, από 162,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 10,06 εκατ. ευρώ, από 700 χιλ. ευρώ ανακοίνωσε, για το α΄ εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε -5 εκατ. €, από -19 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Οι επενδυτικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές στα -11,2 εκατ. € (εξαιτίας των αγορών ενσωμάτων ακινητοποιήσεων ύψους -23,3 εκατ. € και των εισπραχθέντων επιχορηγήσεων +8,5 εκατ. €), από -5,3 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ΕΥΔΑΠ αναμένει την έκδοση της νέας ΚΥΑ, η οποία θα αντικαταστήσει την ακυρωμένη από το ΣτΕ υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του Νερού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η Εταιρεία θα εισηγηθεί το νέο τιμολόγιο βάσει της μεθοδολογίας του επιτρεπόμενου εσόδου.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,52%). Το ημερήσιο “stop long” στα 5,47 ευρώ, ενώ αν η μετοχή δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 5,76 – 5,79 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε “αναμέτρηση” με το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο στην μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,77% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), με ζητούμενο την συνέχεια. Το ημερήσιο “stop short” στα 11,54 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 11,37 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στα 11,79 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 10,61 ευρώ.

“Μία κατηγορία μόνη της” και σήμερα ο τίτλος της TITC (+2,79%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 205 μηνών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 35,82 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,21%), ΚΟΥΑΛ (+103,62%), MONTA (+100,00%), SOFTWEB (+97,67%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,96%), OPTIMA (+65,9%), TITC (+63,17%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%), ΒΙΟΣΚ (+50,11%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΒΙΟΤ (+3,05%), MED (+1,90%), ΕΛΙΝ (+1,97%), ΔΟΜΙΚ (+0,47%), ΦΛΕΞΟ (+1,90%), ΔΡΟΜΕ (+1,95%), ΛΑΝΑΚ (+1,64%), ΜΙΝ (+2,59%).

Η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσής της με απορρόφηση της Εταιρείας με την “Ενεργειακός Κόμβος”. Η Τελευταία δραστηριοποιείται στον Κατασκευαστικό και Τουριστικό κλάδο και λειτουργεί ήδη το πολυτελές Ξενοδοχείο “SUMMER SENSES LUXURY RESORT” στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 2024, η ΕΚΤΕΡ ολοκλήρωσε την εξαγορά του 56% των μετοχών της “Ενεργειακός Κόμβος” με πωλητές τους κ.κ. Κωνσταντίνο Α. Σίψα Μπούζα και Κωνσταντίνο Ιωάννου Στούμπο, ενώ το υπόλοιπο 44% των μετοχών του “Ενεργειακoύ Κόμβου” παραμένει στην κυριότητα του κ. Αθανάσιου Σίψα.

Ως ημερομηνία σύνταξης λογιστικής κατάστασης μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31/7/2024, βάσει της οποίας θα διενεργηθεί η αποτίμηση του “Ενεργειακoύ Κόμβου” από την Ανεξάρτητη Ελεγκτική Εταιρεία “IG AUDIT ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”. Ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών του “Ενεργειακoύ Κόμβου” και της ΕΚΤΕΡ, προτείνεται 8,6 περίπου νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΚΤΕΡ για κάθε 1 κοινή ονομαστική μετοχή του “Ενεργειακoύ Κόμβου”. Δεδομένου όμως ότι η ΕΚΤΕΡ κατέχει ήδη το 56% της Απορροφώμενης, οι μετοχές της θα ακυρωθούν λόγω συγχύσεως και επομένως δεν θα λάβει νέες κοινές μετοχές στο πλαίσιο της Συγχώνευσης. Ως εκ τούτου, μόνο ο έτερος μέτοχος του “Ενεργειακoύ Κόμβου”, ήτοι ο κ. Αθανάσιος Σίψας, θα λάβει νέες μετοχές της ΕΚΤΕΡ λόγω της συγχώνευσης, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του στην ΕΚΤΕΡ, το οποίο θα ανέρχεται πλέον σε 19,6%. Οι λοιποί υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν τον αριθμό των κοινών μετοχών που κατέχουν στην ΕΚΤΕΡ. Η σχέση ανταλλαγής μετοχών τελεί υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης του δίκαιου και ευλόγου της από την Ανεξάρτητη Ελεγκτική Εταιρεία που ορίζεται κατά τα ανωτέρω.

Πρόθεση της Εταιρείας είναι η συγχώνευση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισηγμένη εξαγόρασε το 56% της “Ενεργειακός Κόμβος” έναντι 2,4 εκατ. ευρώ (!)

Τώρα με το 44% της “Ενεργειακός Κόμβος”, ο κ. Σίψας θα αυξήσει το ποσοστό του στο 19,6% της ΕΚΤΕΡ (-0,52%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΕΚΤΕΡ στα 42,84 εκατ. και το 19,6% στα 8,4 εκατ. (!)

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+9,73%) και Ευρωσυμβούλους (+1,54%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Τρ. Αττικής (+7,66%) και ΦΒΜΕΖΖ (+1,71%, με αυξημένες συναλλαγές).

Τρεις οι ανοδικές συνεδριάσεις και για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,33%), αλλά και σημαντική υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 0,457 ευρώ (+6,53%). Σήμερα ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 4μηνου.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/9 για Άβακα (+3,63%), στις 18/9 για ΑΔΜΗΕ (+1,70%) και στις 20/9 για Μοτοδυναμική (+1,70%).

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΑΣΚΟ (-1,40%).

Λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, αύξησε συναλλαγές ο ΟΛΘ (+0,48%), αλλά υποχώρησε άτσαλα από το αρχικό υψηλό των 21,60 ευρώ (+3,35%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+1,90%) και Έλαστρον (+1,90%).

Σε νέα χαμηλά 46 μηνών η ΑΑΑΚ (-7,83%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Αλουμύλ (+1,94%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,23%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Κρι Κρι (+3,08%).

Με χαμηλή προσφορά, σε νέα ιστορικά υψηλά η Λάμψα (+2,07%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1408 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1391 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3418 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3381 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,1173 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των $100 για την τιμή ενός βαρελιού Αργού Πετρελαίου, καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, σε μια ένδειξη ότι το Ριάντ έχει αποδεχτεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα”, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Δοκίμασε τιμές πάνω από τα $2700 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, προς τα $32,30 κινείται το Ασήμι.

Υψηλότερα από τα $65000 το Bitcoin, προς τα $2650 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στην τρίτη μείωση επιτοκίων, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,0%. Η κίνηση είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ετοιμάζονται να παλέψουν για μια μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας τον Οκτώβριο, μετά από ένα μπαράζ αδύναμων μακροοικονομικών ανακοινώσεων, μια κίνηση που ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των πιο επιφυλακτικών συναδέλφων τους”, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επτά πηγές.

Σε κοινή έκθεση που δημοσιεύσαν το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στο Χάλε, το Ινστιτούτο του Κιέλου, το RWI στο Έσσεν και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο, ανέφεραν ότι “το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα φέτος και θα αναπτυχθεί κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2025. Το 2026 η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%”. Την Άνοιξη προέβλεπαν ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,4% το 2025.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας διολίσθησε στις 218000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, από 222000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 225000.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Οικονομικών. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτωτική αναθεώρηση στο 2,9%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 103,7 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη 2,4% εφέτος και 2,6% το 2025 προβλέπει για την Ελληνική Οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την τελευταία έκθεση για τις προοπτικές των Χωρών που χρηματοδοτεί.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 41,00, από 38,2 ευρώ δίνει η NBG Sec. σε έκθεσή της με τίτλο “τα καλύτερα έρχονται”, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “outperform”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, TITC και με το θετικό οι ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, Autohellas και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.766 συμβόλαια).

Στα 3.790 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.647 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.329 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.335 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.240, 1.207 για τον Οκτώβριο και 33 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.595), κινήθηκε μεταξύ 3.571 και 3.606 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.296), κινήθηκε μεταξύ 1.296 και 1.296 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.528,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (33.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.355), Πειραιώς (6.486), Εθνική (1.424), Alpha Bank (4.313), ΔΕΗ (553), ΓΕΚ (120), ΑΔΜΗΕ (2.041), Cenergy (127), Ιντρακόμ (141), Motor Oil (397), Ελλάκτωρα (381), ΕΛΧΑ (194), Αεροπορία Αιγαίου (176), Ελ. Πετρέλαια (120), Μυτιληναίο (364).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 150.477, Πειραιώς 75.015, ΑΔΜΗΕ 22.210, ΔΕΗ 21.697, Eurobank 19.608, Εθνική 20.370, ΓΕΚ 11.059, Τέρνα Ενεργειακή 17.007.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.052.469 τεμ., (από 66.459.127 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.106.368 τεμ. (35.967.395), ΟΠΑΠ 1.665.078 τεμ. (1.682.412), Εθνική 13.532.278 τεμ. (12.747.038), ΟΤΕ 1.908.750 τεμ. (1.912.146), Πειραιώς 14.077.669 τεμ. (14.468.762), Ελ. Πετρέλαια 1.310.535 τεμ. (1.311.518), Intralot 1.959.848 τεμ. (1.982.243).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v