Πάτησε γκάζι στο τέλος το Χρηματιστήριο

Κλείσιμο στις 1.462 μονάδες και το υψηλό ημέρας σε μια συνεδρίαση με εναλλαγή προσήμων. Νέα ισχυρή άνοδος για Εθνική, τιμές ρεκόρ για Titan και ΟΤΕ. Κέρδη και για Elvalhalcor.

Πάτησε γκάζι στο τέλος το Χρηματιστήριο

Σαφώς πιο επιφυλακτικοί σήμερα οι αντισυμβαλλόμενοι στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ηπιότερους ρυθμούς σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Σε πρώτη ανάγνωση, ίσως έπαιξε ρόλο η πιο επιφυλακτική εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς δείχνουν να επέστρεψαν οι ανησυχίες για τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που επιμένουν να ανακοινώνονται στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη και σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “η Εγχώρια Αγορά χρειάζεται στάση για ‘ανάσες’, προκειμένου να ‘χωνευτούν’ τα νέα επίπεδα και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους οι γρήγοροι”.

Μένει να φανεί η διάρκεια του “επιτόπιου βηματισμού” καθώς, λόγω placement της Εθνικής, αλλά και γιατί πλησιάζει η λήξη του τρίτου χρηματιστηριακού τριμήνου - εννεαμήνου (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις), δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, τουλάχιστον σε όποιους τίτλους δραστηριοποιούνται “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Από την άλλη, δεν έλλειψαν και σήμερα οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και μαζί τους και εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του μεριδίου έως και 12% στην Εθνική Τράπεζα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος.

"Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 10% - 12% τη Δευτέρα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη", δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η “ερώτηση του εκατομμυρίου” είναι “αν η βελτιωμένη εικόνα που παρουσίασε το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις θα διατηρηθεί και μετά την διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ και θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, ενεργοποιώντας περισσότερους ‘κωδικούς λιανικής’, ή πρόκειται για πρόσκαιρη ‘αναλαμπή’, απλά για την δημιουργία θετικού κλίματος και διαθέσεων”.

Στην πρώτη περίπτωση και αν η αναρρίχηση των αποτιμήσεων συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί αύξηση του ενδιαφέροντος από εισροές κεφαλαίων, χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την τάση και τα οποία, προς το παρόν, παραμένουν επιφυλακτικά και περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από εκεί και πέρα, σήμερα σημειώθηκαν διαθέσεις σχετικής διαφοροποίησης στην “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ. Οι τοποθετήσεις από πλευράς αγοραστών έγιναν σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως πολλές Εισηγμένες παραμένουν, πεισματικά, στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και η κίνηση του Δείκτη σε ένα σχετικά στενό εύρος, έστω και αν αυτό δεν τον εμπόδισε να κλείσει στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 37 συνεδριάσεων. Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1/8 και στις 1474,44 μονάδες, που θέλει ισχυρό καταλύτη για να υπερκεραστεί.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,54% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,118% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,85% ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που διενέργησε ο ΟΔΔΗΧ (η απόδοση στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων εξαμήνου, στις 24 Αυγούστου, είχε διαμορφωθεί στο 3,09%). Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1.062 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,12 φορές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1449,14 (-0,34%) και 1459,97 μονάδων (+0,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1458,73 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1462,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος στα 114,7 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΑΑ, BOCHG, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 114,7 εκατ., τα 103 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Ελληνική Αγορά, ως γνωστόν, είναι ‘ρηχή’, με αποτέλεσμα τόσο οι ανοδικές κινήσεις, όσο και οι πτωτικές να μην δίνουν εύκολα ευκαιρία για είσοδο. Προ λήξης των ΣΜΕ Σεπτεμβρίου, είχαμε αρκετά αγοραστικά σήματα σε μετοχές, ενώ στην διάρκεια της εβδομάδας που ξεκίνησαν έδωσαν αγορά και κάποιοι δείκτες. Να σημειωθεί πως αν μέχρι την Παρασκευή συντηρήσουμε το 1450 τότε έχουμε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα και μόνο μέλημά μας μετά, είναι και η κατοχύρωση του 1473. Θυμίζουμε ότι ο στόχος έτους είναι η ζώνη του 1600. Το προηγούμενο διάστημα η ΔΕΗ απλά συσσώρευσε πλάγια με μοναδική βιαστική υπερβολή το 10,10, δίνοντας αγοραστικό σήμα την Παρασκευή και διάσπαση σχηματισμού χτες. Ο μεγάλος στόχος είναι η ζώνη του 14,50, με το 12,67 και 13,26 κοντινά επίπεδα αντιστάσεων. Το 12,00 – 11,80 γίνεται επίπεδο στήριξης. Ξύπνησε και η ΕΛΧΑ και ψάχνει να κατοχυρώσει την ‘γειτονιά’ πάνω από τα 2,00 ευρώ”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι επενδυτές αξιολογούν την αντιστάθμιση του κινδύνου, μετά την πρόσφατη ανάκαμψη, υπό το φως της χαλάρωσης της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται”, αναφέρει η Optima Bank.

Η Αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο επίπεδο αντίστασης, το οποίο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την εγχώρια ροή ειδήσεων για να το διασπάσει. Σημειώνουμε ωστόσο τις βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζουν μια συνέχεια, καθώς περισσότερες Εταιρείες συμμετέχουν στο ράλι”, τονίζει η Beta Sec.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα τα 6μηνιαία αποτελέσματά του. Το placement του 10% - 12% των μετοχών της Εθνικής αναμένεται να διατεθεί σε Διεθνείς και Εγχώριους επενδυτές, σύμφωνα με το πετυχημένο μοντέλο του περασμένου Νοεμβρίου. Η Αγορά προεξοφλεί την επιτυχία και της παρούσας διαδικασίας, με τον ΓΔ να ξεπερνά τις 1450 μονάδες και να είναι πιθανή η συνέχεια της ανοδικής κίνησης”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

H εικόνα των Αγορών είναι καλή, ενώ συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε μακροοικονομικά δεδομένα και εταιρικά αποτελέσματα. Στο εσωτερικό, αναμένουμε αποτελέσματα εξαμήνου αύριο από την ΜΠΕΛΑ και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Βλέπουμε πιθανή μια ανοδική συνέχεια στο Χ.Α., αλλά ο ρυθμός αυτής θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Δύσκολη η άμεση ανοδική διαφυγή του ΓΔΧΑ από την περιοχή των 1500 μονάδων, χωρίς την ύπαρξη καταλύτη”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε το rebalancing του MSCI και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russell, χωρίς να διαρρηχτεί η περιοχή των 1400 μονάδων. Έχει μπροστά του, την εβδομάδα που έρχεται, το placement της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ και την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2024. Η συσσώρευση των τελευταίων μηνών πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί ανοδική κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις ,σε μια προσπάθεια να διασπάσει ανοδικά την τρίμηνη συσσώρευση, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήτας.

Αιχμή σε αυτή την κίνηση αποτελούν τα υψηλά 52 εβδομάδων των ΟΤΕ και TITC, η έντονα ανοδική κίνηση των ΔΕΗ, ΒΙΟ και ΜΥΤΙΛ αλλά και η ανάκαμψη των Τραπεζών.

Αυτό είχε ως συνέπεια αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να πραγματοποιήσουν αξιόλογες κινήσεις.

Θα ξεχωρίζαμε αυτές των ΑΒΑΞ, ΕΛΧΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις Εταιρείες Πληροφορικής και ειδικότερα στις ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ.

Η ώθηση δόθηκε από το εξωτερικό με την μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των επιτοκίων από τη FED κατά 0,50%.

Το γεγονός αυτό είχε άμεση ανταπόκριση στις Διεθνείς Αγορές και για πρώτη φορά, μετά από καιρό, φαίνεται να ακολουθεί, έστω και καθυστερημένα και η Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ 0%, ΕΤΕ +2,08%, ΕΥΡΩΒ +0,39%, ΠΕΙΡ +0,26%).

Μεταξύ 1262,28 (-0,57%) και 1278,52 μονάδων (+0,71%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1276,00 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1279,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1218 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1199 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου από τους τίτλους που έκλεισαν με θετική μεταβολή, ξεχώρισαν οι Viohalco (+1,89%), ΕΛΧΑ (+3,83%), ΟΤΕ (+2,19%), Motor Oil (+1,44%) και TITC (+1,49%).

Νέα υψηλά 205 μηνών για τον τίτλο της TITC (+1,49). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 34,15 ευρώ, που δοκίμασε σήμερα και η πρώτη στήριξη στα 31,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ήταν “ημέρα της ΔΕΗ”, λόγω του μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, “το ΔΣ της Επιχείρησης αποφάσισε να προτείνει προς τη γ.σ. των μετόχων της την ακύρωση 12730000 μετοχών της ΔΕΗ ονομαστικής αξίας €2,48 η κάθε μία, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου (κατά στρογγυλοποίηση), με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €31570400. Μετά από αυτή τη μείωση, εφόσον εγκριθεί από την γ.σ., το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ θα ανέρχεται σε €915789600 διαιρούμενο σε 369270000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €2,48 η κάθε μία.

Η προτεινόμενη ακύρωση θα συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, με θετική επίπτωση στην εικόνα τους στην Επενδυτική Κοινότητα, ενώ η θέση των μετόχων βελτιώνεται και η αξία των μετοχών αυξάνεται”.

Εν τω μεταξύ, σε ενίσχυση του Αιολικού της χαρτοφυλακίου προχωρά η ΔΕΗ, υπογράφοντας συμφωνία - πλαίσιο συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW (δύο Αιολικά Πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW και Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW σε λειτουργία), την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην Εταιρεία “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.”, η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%), έναντι 27 εκατ. ευρώ και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για την εν λόγω συμφωνία, ο Όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, θα καταβάλει ποσό ύψους 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης 12,21 ευρώ η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024.

Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “η ανάγνωση της συμφωνίας δείχνει ότι το πρώτο μεγάλο κέρδος για την Επιχείρηση είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός του πράσινου portfolio της, με πολλά και μεγάλα Αιολικά, υψηλής απόδοσης, κίνηση που ενισχύει τη προσπάθεια καθετοποίησης στα Βαλκάνια, βασική επιδίωξη της στρατηγικής του Ομίλου από τότε που εξαγόρασε τη Θυγατρική της Enel στη Ρουμανία. Το δεύτερο όφελος που ‘κουμπώνει’ με το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι αποκτά τη καταστατική πλειοψηφία (αυξάνοντας το μερίδιο της στο 71%, έναντι του 51%) σε μια σύγχρονη και αμιγώς εξαγωγική Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο ακριβώς τις Αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή στην Αλεξανδρούπολη”.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,66%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 7,5 μηνών. Οι στηρίξεις στα 11,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,20 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,12 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,67 ευρώ, “αλλάζει πίστα”.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΛΧΑ (+3,83%), που αύξησε και συναλλαγές. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,81 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 1,895 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη αντίσταση στα 1,962 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η μεγάλη “μάχη” θα δοθεί στα 2,00 ευρώ.

Στα υψηλά ημέρας και σε υψηλά 22 μηνών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,19%). Η επόμενη αντίσταση στα 16,14 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+135,71%), ΚΟΥΑΛ (+100,33%), MONTA (+104,19%), SOFTWEB (+97,67%), ΦΒΜΕΖΖ (+85,77%), OPTIMA (+67,95%), TITC (+58,74%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,09%), ΒΙΟΣΚ (+53,74%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΠΕΝ (+0,70%), ΠΑΙΡ (+2,62%), ΛΕΒΚ (+2,34%), ΚΥΡΙΟ (+0,94%), ΑΚΡΙΤ (+1,33%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,83%), ΑΤΤΙΚΑ (+0,43%), ΤΖΚΑ (+0,70%), ΠΛΑΚΡ (+4,83%), ΑΣΤΑΚ (+3,46%). ΜΟΝΤΑ (+0,52%).

Στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, ο ΑΔΜΗΕ (+2,62%) ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ, από 29,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 27,2% φθάνοντας τα 0,16 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,13 την αντίστοιχη περίοδο το 2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας, την 30/6/2024, ανέρχονταν στα 35,1 εκατ. ευρώ. Το χρέος της είναι μηδενικό. Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 18/9, αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι. Σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 13 μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG (-1,33%), “η Θυγατρική της ‘ROBNE KUĆE BEOGRAD DOO’ ολοκλήρωσε την πώληση οικοπεδικής έκτασης στην Πόλη Nις της Σερβίας, έναντι 320 χιλ. ευρώ. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος 149,5 χιλ. ευρώ, το οποίο θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου”.

Στο χρονοδιάγραμμα της Α.Μ.Κ. συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων και των warrants, 735 εκατ. ευρώ, εστίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Τρ. Αττικής (+0,21%), κα Ελένη Βρεττού.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της Α.Μ.Κ., έτσι όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκτακτης γ.σ. των μετόχων, έχει ως εξής:

4 Οκτωβρίου: Έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου.

8 Οκτωβρίου: Αποκοπή δικαιώματος Α.Μ.Κ.

11 Οκτωβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων Α.Μ.Κ. και μετοχών μετά το reverse split (σύμφωνα με τη CEO της ΑΤΤ, της Α.Μ.Κ. θα προηγηθεί το reverse split, 100 παλαιές μετοχές θα συνενωθούν σε 1 νέα μετοχή, ώστε ο συνολικός αριθμός των μετοχών να μειωθεί σε 530000, από 53 εκατ.).

24 Οκτωβρίου: Ολοκλήρωση άσκησης δικαιωμάτων Α.Μ.Κ.

31 Οκτωβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών από Α.Μ.Κ.

Οκτώβριος – Νοέμβριος: Περίοδος άσκησης τίτλων κτήσης (warrants).

Νοέμβριος: Έναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών από warrants.

Μετά το reverse split, κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή του 1,87 ευρώ. Επιπλέον, τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2371 νέες μετοχές έναντι 0,05 ευρώ. Έτσι, συνολικά κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3048 νέες μετοχές, με μία μέση τιμή κτήσης 0,45 ευρώ, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 13/9 και νέο ιστορικό υψηλά για Λάμψα (+0,52%), πάντα με λίγες συναλλαγές, αλλά και με “bid” από πλευράς αγοραστών.

Σε χαμηλά 46 μηνών η ΑΑΑΚ (-9,21%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Frigoglass (+9,71%), αλλά με σαφώς αυξημένη προσφορά σήμερα.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για NOVAL (+1,70%), τρεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,81%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για Medicon (+2,09%) και Ελλάδος (+3,02% και προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά 47 μηνών).

Αξιοσημείωτο “bid” βγήκε στην Foodlink (+5,44%).

Σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για Ιντρακόμ (+0,32%).

“Υψοφοβικά σύνδρομα” πάνω από τα 7,05 ευρώ, στην Performance (+0,58%).

Σε υψηλά διμήνου η AS Company (+2,51%). Η μετοχή συνεχίζει να δείχνει φτηνή, αλλά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου δεν ενθουσίασαν.

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+1,16%), ΓΚΜΕΖΖ (+2,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,22%).

Αφού μαζεύτηκε όλη η προσφορά πέριξ των 0,387 – 0,388 ευρώ, σήμερα ο τίτλος της ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%) ηγήθηκε της αντίδρασης όλων των ΜΕΖΖ. Παραμένει ζητούμενο η διάρκεια και η ανοδική διαφυγή πάνω από τα 0,469 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1407 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1391 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3415 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3378 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενο “profit taking” στην Ευρώπη, ήπιες μεταβολές και μικτά πρόσημα στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,1156 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2690 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,30 κινείται το Ασήμι.

Υψηλότερα από τα $63800 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $2610 το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) ενός έτους από 2,3%, σε 2%.

“Τo δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κινδυνεύει να σκαρφαλώσει πάνω από το 6% του ΑΕΠ φέτος”, προειδοποίησε ο νέος Υπουργός Προϋπολογισμού της Χώρας, Λορέν Σαιν-Μαρτέν.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν 4,7%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 716000 κατοικιών τον Αύγουστο, από 751000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 700000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 103,3 δισ. ευρώ.

Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς των Ελληνικών Τραπεζών σήμερα, είναι σχεδόν σαν να μην υπήρξε ποτέ Ελληνική οικονομική κρίση. Ωστόσο, μια ‘κληρονομιά’ της κρίσης παραμένει: οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs), οι οποίες δεν αποτελούν εμπόδιο για τη σταδιακή υψηλότερη διανομή κεφαλαίων από τις Ελληνικές Τράπεζες”, τονίζει η JP Morgan.

Οι Οίκος για την Alpha Bank δίνει τιμή - στόχο τα 2,30 ευρώ, για την Eurobank τα 2,80 ευρώ, για την Εθνική τα 9,70 ευρώ και για την Πειραιώς τα 5,90 ευρώ, όλες με σύσταση “overweight”.

Την τιμή - στόχο των 3 ευρώ, διατηρεί για τη μετοχή της Παπουτσάνης η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι “τα μεγέθη δευτέρου εξαμήνου αναμένονται καλύτερα έναντι του πρώτου, ενώ αναμένει διψήφια ανάπτυξη την επόμενη διετία, λόγω αύξησης των μεριδίων Αγοράς και επέκτασης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, Autohelllas, Cenergy, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και στο χαμηλό η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.866 συμβόλαια).

Στα 3.647 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.474 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.335 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.335 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 591, 552 για τον Οκτώβριο και 39 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.560), κινήθηκε μεταξύ 3.535 και 3.566,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 6, 6 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.284,25), κινήθηκε μεταξύ 1.284,25 και 1.284,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.490,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.048), Πειραιώς (5.387), Εθνική (6.072), Alpha Bank (6.762), ΔΕΗ (568), ΕΛΧΑ (510), ΑΔΜΗΕ (1.070), Άβαξ (206), Ιντρακόμ (208), Motor Oil (630), Ελλάκτωρα (261), Viohalco (473).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 150.349, Πειραιώς 70.626, ΑΔΜΗΕ 22.226, ΔΕΗ 21.632, Eurobank 16.392, Εθνική 20.742, ΓΕΚ 11.028, Τέρνα Ενεργειακή 17.001.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.459.127 τεμ., (από 66.327.272 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.967.395 τεμ. (35.967.395), ΟΠΑΠ 1.682.412 τεμ. (1.687.412), Εθνική 12.747.038 τεμ. (12.679.875), ΟΤΕ 1.912.146 τεμ. (1.635.840), Πειραιώς 14.468.762 τεμ. (14.468.762), Ελ. Πετρέλαια 1.311.518 τεμ. (1.276.179), Intralot 1.982.243 τεμ. (1.040.384).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v