Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές αντέδρασαν με… ελατήριο

Ισχυρά κέρδη για blue chips, τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένους τίτλους στα «μεσαία», οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν πιεστεί το τελευταίο διάστημα. Πάνω από 100 εκατ. οι καθαρές συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές αντέδρασαν με… ελατήριο

Σε όλα τα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας, η στήλη είχε τονίσει πως “από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και μετά την ολοκλήρωση του ‘triple witching’ Σεπτεμβρίου και το rebalancing των δεικτών FTSE Russel, η Εγχώρια Αγορά ίσως δώσει σαφέστερα δείγματα γραφής, όσον αφορά τις διαθέσεις της βραχυπρόθεσμης τάσης”.

Έτσι σήμερα, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα αργά, αλλά σταθερά οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε σταθερά θετικό βηματισμό, τον οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους και μένει να φανεί αν ο ΓΔΧΑ θα επιχειρήσει να δοκιμάζει το “make or break” των 1450 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή επιχείρηση αντίδρασης συμμετείχαν τα περισσότερα από τα Δεικτοβαρή blue chips, παρά την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όπου οι αγοραστές άνοιξαν βήμα πολύ αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε νέα ιστορικά υψηλά, με το Bloomberg να προειδοποιεί πως “για τους traders της Wall Street, των οποίων η όρεξη για κερδοσκοπία φαίνεται να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, η μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα ήταν μια στιγμή δικαίωσης. Τώρα, με την διευκολυντική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να στηρίζει τις οικονομικές προοπτικές, μια άλλη μεταβλητή, η αποτίμηση, αναδύεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον προσδιορισμό του πόσο μακριά μπορεί να πάει η ανοδική κίνηση. Η τρέχουσα κατάσταση αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους, σε περίπτωση που συμβεί κάτι που εκτροχιάσει τα μεγάλα ‘στοιχήματα’ των επενδυτών. Μια απογοήτευση από οποιονδήποτε από τους ‘Magnificent Seven’, ένα κακό σημάδι από τον πληθωρισμό και φυσικά οτιδήποτε σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, θα ήταν επικίνδυνο για τις αποτιμήσεις”.

Μεγάλη προσοχή, στην εβδομάδα που ξεκίνησε, θα δοθεί στα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες από τις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, οι 443.457.297 (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Κύπρου (+4,60% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), με κωδικό ΟΑΣΗΣ “BOCHGR”, τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €4,78 και μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%. Η Euroxx Sec. ανέλαβε ειδικός διαπραγματευτής.

Επίκειται άμεσα το placement των μετοχών του εκκαθαριστή της Λαϊκής (4,84%).

Εν τω μεταξύ, σε “ανοιχτή γραμμή” με το Λονδίνο είναι οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 26/9 το roadshow της Bank of America, όπου είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.

Από την άλλη, τους λόγους για τους οποίους θα συνεχιστεί η υποαπόδοση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς αναλύει η Eurobank Equities, καθώς θα απορροφηθεί ρευστότητα που θα ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “η ισχυρή δυναμική κατά το 1ο τρίμηνο του 2024 διακόπηκε κάπως από την πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλα placement τον Μάιο (Metlen, Jumbo). Αυτά τα γεγονότα ρευστότητας δημιούργησαν μια ‘υπερπροσφορά’ η οποία φαίνεται να επιβάρυνε την Ελληνική Αγορά, ελλείψει σταδιακής αγοραστικής διάθεσης. Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης της MSCI να μην θέσει την Αγορά της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, ωθώντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές”.

Η Eurobank Equities τονίζει ότι “η θεμελιώδης ιστορία παραμένει ανέπαφη, κατά την άποψή της, υποστηριζόμενη από: 1) ένα υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο, 2) συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία 3) ευνοϊκή δυναμική χρέους 4) επιτακτικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση.

Με βάση τα παραπάνω, υποστηρίζει θέση στην Τράπεζα Πειραιώς, τη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Metlen και την TITC. Επίσης, συστήνει τον Σαράντη και την Κρι Κρι, καθώς διαθέτουν ισχυρούς συντελεστές κερδοφορίας.

Βραχυπρόθεσμα η ΑΧΕ εκτιμά πως “το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται στο τρέχον εύρος, προτού χρήμα από το εξωτερικό μπει σε λειτουργία στην Αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2025 (με την ελπίδα ότι η MSCI θα τοποθετήσει τελικά το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση σε Ανεπτυγμένη Αγορά)”.

Με τα παραπάνω δεδομένα που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαιρετικής σημασίας δείχνει η αναμενόμενη δημόσια πρόταση για την ΤΕΝΕΡΓ, που αναμένεται να αποδώσει στους μετόχους της περίπου 1 δισ. ευρώ”.

Σύμφωνα με μία τρίτη άποψη, “στην παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης του Χ.Α., ίσως αξίζει προσοχής η, συνεχιζόμενη, αυξημένη αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά Δεικτοβαρείς τίτλους και χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Το σε τι ‘χέρια’ οδηγούνται αυτά τα ‘πακέτα’ θα φανεί στην επόμενη ανοδική, ή καθοδική διαφυγή”.

Παρά την διάθεση αντίδρασης και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1440 μονάδων, χωρίς διαθέσεις βελτίωσης παρέμεινε η εικόνα για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζουν να περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους (!)

Με μικτές διαθέσεις κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,58% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αναρριχάται αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,169% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1421,91 (-0,23%) και 1444,13 μονάδων (+1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1442,75 (+1,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1442,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,22%.

Ο τζίρος στα 129,5 εκατ., από τα οποία τα 26,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, BOCHG, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 129,5 εκατ., τα 102,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης, από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη, προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί την 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα. Μας ανησυχεί η συνεχιζόμενη παραμονή του Δείκτη στην εγγύτητα του ΜΟ 200 ημερών και της σημαντικής στήριξής του στο 1420. Ένα νέο πτωτικό σκέλος, με στόχο τις πρόσφατες αντοχές στήριξης της περιοχής 1380 - 1360, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, στον βαθμό που και την τρέχουσα εβδομάδα, δεν καταφέρει ο Δείκτης να κινηθεί και να υπερβεί το 1430, στην λήξη της”, επισημαίνει η HellasFin Investment Services.

Συγκρατημένα αισιόδοξο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς το θετικό κλίμα από τις μειώσεις επιτοκίων. μετριάζεται από τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ξεκίνησαν διαπραγμάτευση σήμερα στο Χ.Α. με τη τιμή 4,78 ευρώ”, αναφέρει η Piraeus Securities.

Η Αγορά μπορεί να συνεχίσει να κινείται με διάθεση συσσώρευσης, περιμένοντας του οριστικούς όρους για τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Στο επίκεντρο σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, οι μετοχές της οποίας ξεκίνησαν διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.”, σημειώνει η Beta Sec.

Στο εσωτερικό, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με κυριότερες, αυτή την εβδομάδα, των ΑΔΜΗΕ (Τετάρτη μ.σ.) και ΕΥΔΑΠ (Πέμπτη π.σ.). Για τον ΑΔΜΗΕ θα περιμέναμε μια ανοδική κίνηση, δεδομένου ότι θα προχωρήσει εν τέλει το project του GSI”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Depolas Investment Services.

Στις 1446 μονάδες του ΓΔ εντοπίζεται η πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη αντίσταση. Η τριπλή αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασης αποδεικνύει του λόγου το αληθές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά έδειξε ότι πλέον είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συσσώρευσης, με κάποιους τίτλους, ήδη, να έχουν αλλάξει συμπεριφορά, χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζεται στις τιμές του ΓΔ. ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ είναι κάποιες εξ’ αυτών, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η περιβόητη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επιτέλους υπογράφτηκε και είναι και το μεγαλύτερο νέο την εβδομάδα που πέρασε.

Η φωτιά της ΜΟΗ μπορεί να μην δημιουργεί τόσο μεγάλες ζημιές στην Εισηγμένη με την μετοχή να δέχεται το νέο σε μία ήδη πτωτική κίνηση των τελευταίων μηνών.

Η μείωση 0,50% της FED έδωσε την ευκαιρία για νέα υψηλά στην Αμερική και κέρδη για όλα τα Χρηματιστήρια, με τον ΓΔ, στην παρούσα, να “σφυρίζει αδιάφορα”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί με πολύ πιο γρήγορο τρόπο να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Το roadshow της Bank of America ξεκινά, με το σύνολο του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου να έχει γεμίσει την ατζέντα του με ραντεβού.

Να θυμίσουμε ότι οι Ξένοι τοποθετούνται προσεχτικά σε επιλεγμένους τίτλους, με τις περισσότερες φορές να μην θέλουν να ανέβει ο ΓΔ, μιας και οι πωλητές θα λιγοστέψουν.

Από την άλλη αν δούμε το μέσο όρο τζίρου στα 70 εκατ. και σκεφτούμε ότι μπροστά μας έχουμε placement σε Εθνική, αλλά παράλληλα άλλα μικρότερα placements και Α.Μ.Κ. (πχ CENERGY), καταλαβαίνουμε το ότι η ζήτηση πηγαίνει χωρίς βιασύνες σε συγκεκριμένες Εταιρείες.

Η Αγορά των ομολόγων, με τα εισηγμένα στο Χ.Α. να είναι αυτά που δίνουν πρόσβαση στους μικροεπενδυτές και καταθέτες, αποτελούν ιδανική ευκαιρία για κάποιους να κλειδώσουν υψηλά επιτόκια για τα επόμενα 3 - 5 χρόνια κοντά στο 4%.

Στο τεχνικό σκέλος, η Αγορά δεν μας έδωσε νέα δεδομένα, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για πολύ. Πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους, που συνήθως βγάζει σημαντικές κινήσεις.

Στα επιμέρους και εκτός από τα αγοραστικά σήματα σε κάποιους τίτλους, φαίνεται ότι και ο Μυτιληναίος ξεκινάει εκ νέου μία ανοδική προσπάθεια, μετά από σημαντικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Ο Όμιλος Viohalco επίσης δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μία νέα κίνηση, με την ΕΛΧΑ να “ξυπνάει από τον λήθαργο” και την CENER να ετοιμάζεται για την Α.Μ.Κ. Η ΔΕΗ, για πολλοστή φορά τεστάρει το μεγάλο “mob” επίπεδο της ζώνης των 12,00.

Η περίοδος είναι ιδανική για “stock picking” μας και Εταιρείες με καλά μεγέθη και “story” έχουν διορθώσει, συσσωρεύσει και είναι έτοιμες για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πολύ ‘ρηχό’ και εύκολο στην κίνηση, από την στιγμή που νέα κεφάλαια θελήσουν να εισρεύσουν στην Αγορά. Φυσικά αυτό έχει αποδειχτεί και στην πτώση, με την διαφορά ότι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος η συσσώρευση να δώσει πτωτική και όχι ανοδική λύση. Το βαρίδι της Εθνικής ήταν αυτό που κράτησε τον κλάδο τόσο χαμηλά. Σήμερα αντέδρασε. Το intraday stop, για τον ΔΤΡ, στο 1239 σε κλείσιμο ώρας”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (+4,46%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+0,31%), ΕΥΡΩΒ (+2,92%) και ΠΕΙΡ (+1,87%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,497 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,614 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η στήριξη στα 1,574 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,18 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,01 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 7,431 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) 7,345 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,24 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 2,059 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,925 – 1,917 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,047 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 ευρώ. Η επόμενες στηρίξεις στα 3,80, 3,786, 3,716 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,631 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1214,67 (-0,49%) και 1251,55 μονάδων (+2,59%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1251,15 (+2,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1249,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,43%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1216 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1198 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,56%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,10%), ΕΥΔΑΠ (-0,52%), CENER (-1,31%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%), TITC (-0,76%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της ΕΕΕ (+0,37%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop long” στα 31,36 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 34,10 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+109,89%), MONTA (+107,85%), SOFTWEB (+97,67%), ΚΟΥΑΛ (+94,74%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,17%), OPTIMA (+66,67%), ΒΙΟΣΚ (+55,56%), TITC (+52,68%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΠΕΝ (+2,04%), ΔΟΜΙΚ (+0,31%), ΜΙΓ (+2,24%), ΣΙΔΜΑ (+1,86%), ΕΒΡΟΦ (+1,30%), ΜΟΝΤΑ (+2,06%), ΜΕΒΑ (+3,73%), ΡΕΒΟΙΛ (+2,54%), REALCONS (+1,10%).

Στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση προχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος σηματοδοτώντας το ξεμπλοκάρισμα της υλοποίησης του έργου. Στο κείμενο προβλέπεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του Φορέα υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence. Επισφραγίζεται ο επιμερισμός του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50 - 50% μεταξύ των δύο Χωρών. Η σχετική πρόβλεψη θα επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή. Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην τροποποίηση της μεθοδολογίας εσόδου, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου (από αρχές 2025 έως τέλος 2029) και να επεκταθεί το WACC στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 έτη που προβλεπόταν αρχικά).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “η αναστροφή του κλίματος και το ξεμπλοκάρισμα του έργου, ‘ξαναζεσταίνουν’ τις συζητήσεις με τη Γαλλική Εταιρεία Meridiam, το Κρατικό Αμερικανικό επενδυτικό fund DFC και το Εμιρατινό fund TAQA, που εφόσον μετουσιώσουν σε οριστική συμφωνία το αρχικό τους ενδιαφέρον, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου του έργου θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, μαζί φυσικά με την προσθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 30%”.

Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,88%), επιβεβαίωσε και σήμερα ότι έχει πωλητή.

Όπως η στήλη σημείωσε στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, η Frigoglass προέβη στην υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με τις Ισπανικές Εταιρείες Tricorporación, S.L. και World on - Premise España, S.L., ιδιοκτήτριες της Ισπανικής Εταιρείας Provisiona Iberia, S.L. και της Πορτογαλικής Εταιρείας Serlusa Refrigerantes, LDA αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανωτέρω νομικά δεσμευτική συμφωνία, η Provisiona και η Serlusa Refrigerantes, οι οποίες δραστηριοποιούνται με τη διακριτική επωνυμία “Interbeverage Services” στην Αγορά της Εμπορίας και συντήρησης επαγγελματικών ψυγείων, θα καταστούν 100% Θυγατρικές της Εταιρείας, ενώ οι Νέοι Μέτοχοι θα αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία που θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 29,5%. Με αυτή την κίνηση η ΦΡΙΓΟ (+9,88%) βελτιώνει κάπως τα ίδια κεφάλαια, ενώ αποκτά και τζίρο και αυτό έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Στην τιμή των 1,20 ευρώ ανά μετοχή πέρασε “πακέτο” 14173932 μετοχών της Intralot (+0,17%), ή το 2,31% της Εισηγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, οι μετοχές αποκτήθηκαν από την Ιντρακόμ (+4,65%), οι οποία έκανε αγορές και στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η αξία του “πακέτου” ήταν στα 17 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+8,64% και πονταρίσματα για βελτιωμένα αποτελέσματα εξαμήνου), ΕΧΑΕ (+2,47%), Κέκροπα (+1,05% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Μοτοδυναμική (+2,52%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 5,5 μηνών στην Ελλάδος (-1,86%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, η Λάμψα (+1,60%). Η στήλη έχει επισημάνει την μετοχή από τα 29,20 ευρώ (κλείσιμο 19/3).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΕΒΚΑ (+4,74%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Σε χαμηλά 7μηνου ο ΚΥΡΙΟ (-5,09%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η Profile (+0,18%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1405 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1389 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3411 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3375 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Ελεγχόμενο “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,1134 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2655 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,10 υποχωρεί το Ασήμι.

Υψηλότερα από τα $63600 το Bitcoin, πάνω από τα $2675 το Ethereum.

“Τo Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας μπορεί να εκτιναχτεί έως το 6% του ΑΕΠ το 2024, πάνω από το 5,1% που αναμενόταν προηγουμένως, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα από την Κυβέρνηση”, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας ‘Les Echos’.

“Η Γερμανία δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank, προς το παρόν, καθώς η στρατηγική της Τράπεζας προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία”, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Οικονομικών της Χώρας. Η Γερμανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει το 12% της Commerzbank.

Από την άλλη, στο 21% έχει φτάσει το ποσοστό της UniCredit στη Commerzbank, με την Ιταλική Τράπεζα να υποβάλει αίτημα για αύξηση της συμμετοχής έως και 29,9%. Η UniCredit απέκτησε τις πρόσθετες μετοχές της Commerzbank μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

“Οι επιθετικές εξαγορές και οι εχθρικές επιθέσεις δεν έχουν καλά αποτελέσματα για τις Τράπεζες”, διαμήνυσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από τη Νέα Υόρκη.

Η δραστηριότητα του Ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από κοινή προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI προσγειώθηκε στο 47,2, μειωμένος από το 48,4 που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε απότομα και απροσδόκητα αυτόν τον μήνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 48,9 αυτόν τον μήνα, από το 51,0 του Αυγούστου, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5, από 52,9, κάτω από όλες τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε υποχώρηση στο 52,1. Ο δείκτης PMI που καλύπτει τη Μεταποίηση, ο οποίος προβλεπόταν στο 45,6, υποχώρησε στο 44,8, από 45,8.

“Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα ανακοινώσει πρόταση για απαγόρευση της χρήσης software και hardware Κινέζικης κατασκευής σε όλα τα αυτοκίνητα, είτε απλώς συνδεδεμένα, είτε αυτόνομης οδήγησης που κυκλοφορούν στους Αμερικανικούς δρόμους λόγω ανησυχιών για την Εθνική ασφάλεια”, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

“Οι Ηγέτες των κομμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία, που προβλέπει βραχυπρόθεσμη παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, ως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος παράλυσης τομέων της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς πλησιάζουν στον ορίζοντα οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου”. Η είδηση ήταν απόλυτα αναμενόμενη από τις Αγορές.

Ο δείκτης PMI του τομέα των Υπηρεσιών διολίσθησε στις 54,4 τον Σεπτέμβριο, από 55,7 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. Ο δείκτης PMI του Μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47 μονάδες, από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 μηνών. Ο σύνθετος δείκτης PMI κινήθηκε χαμηλότερα στις 54,4 μονάδες, από 54,6 τον Αύγουστο.

Ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε ότι “διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν η Fed θα κατορθώσει να οδηγήσει την Αμερικανική Οικονομία σε ‘ομαλή προσγείωση’ και αν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τόσο εύκολα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3,3 δισ., στα 102,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στο ΥΠΕΘΟ και την Κομισιόν για τα νέα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών την περίοδο 2025 - 2028. Για τον ρυθμό ανάπτυξης, οι προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ για επέκταση με 2,5% φέτος και 2,6% του χρόνου δίνουν τη θέση τους σε χαμηλότερες εκτιμήσεις κοντά στις αντίστοιχες της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% φέτος και 2,3% του χρόνου”.

Από την άλλη tα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι “σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, η παράδοση από το Ελληνικό Δημόσιο του Αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού στο νέο Παραχωρησιούχο (Νέα Αττική Οδός Α.Ε.) θα γίνει την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024”.

Η Citi ξεκινάει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή - στόχο τα 14,70 ευρώ και σύσταση “buy”.

Σύμφωνα με τον Οίκο, “η ΔEΗ θα προσφέρει κορυφαία αύξηση κερδών στον κλάδο, με EBITDA το 2026 ύψους 2,3 δισ. ευρώ (15% μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) που υποστηρίζεται από τα νέα κέρδη από ΑΠΕ, την απομάκρυνση της ζημιογόνου Λιγνιτικής δραστηριότητας και τη συνεχή επέκταση της διανομής, λόγω της αύξησης της ρυθμιζόμενης αξίας και της αύξησης ρυθμιζόμενης απόδοσης στη Ρουμανία”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.412 συμβόλαια).

Στα 3.544 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.995 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.314 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.271 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.213, 1.080 για τον Οκτώβριο και 133 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.512,25), κινήθηκε μεταξύ 3.440,25 και 3.516 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 21, 21 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.252), κινήθηκε μεταξύ 1.238,5 και 1.252 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 80, 20 για τον Οκτώβριο, 20 για τον Νοέμβριο, 20 για τον Δεκέμβριο και 20 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.375), κινήθηκε μεταξύ 5.372 και 5.375 μονάδων.

Ελάχιστος αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 OPTIMA, 12.600 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.678), Πειραιώς (7.542), Εθνική (2.250), Alpha Bank (6.190), Ιντρακόμ (525), ΔΕΗ (896), Αεροπορία Αιγαίου (119), ΑΔΜΗΕ (215), Άβαξ (613), Lamda Development (154), Motor Oil (113), Ελλάκτωρα (108), ΓΕΚ (248), Μυτιληναίο (180).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 147.404, Πειραιώς 62.920, ΑΔΜΗΕ 22.257, ΔΕΗ 20.640, Eurobank 16.778, Εθνική 21.028, ΓΕΚ (10.787, Τέρνα Ενεργειακή 17.001.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.496.798 τεμ., (από 66.432.566 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.947.657 τεμ. (35.947.657), ΟΠΑΠ 1.687.904 τεμ. (1.687.904), Εθνική 12.592.621 τεμ. (12.586.007), ΟΤΕ 1.641.093 τεμ. (1.669.436), Πειραιώς 14.468.762 τεμ. (14.649.020), Ελ. Πετρέλαια 1.257.529 τεμ. (1.269.898), Intralot 1.595.769 τεμ. (1.595.769).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v