Πήρε… θάρρος στο τέλος το Χρηματιστήριο

Κόντρα στο πάρτι που στήθηκε στις μεγάλες διεθνείς αγορές η εγχώρια κινήθηκε νωχελικά κλείνοντας ωστόσο στο υψηλό ημέρας. ΔΕΗ, Lamda Development, στους κερδισμένους. Αρνητικό πρόσημο για την Εθνική.

Πήρε… θάρρος στο τέλος το Χρηματιστήριο

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2020 προχώρησε η Federal Reserve, επιλέγοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της Αγοράς που ανέμενε ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση, προκειμένου να αποφύγει την επιβράδυνση της Αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς της Fed να μειώνεται κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2025 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, καταλήγοντας σε εύρος 2,75% - 3,00%.

Η οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,1% για το 2024 και 2% το επόμενο έτος, όπως και στον τελευταίο γύρο προβλέψεων που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτός ο στόχος για ήπια προσγείωση της Οικονομίας, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο της ύφεσης.

Ο αρχικός ενθουσιασμός των traders, που έστειλε Dow Jones και S&P 500 σε νέα, ενδοσυνεδριακά, ιστορικά υψηλά, δεν είχε συνέχεια, καθώς επικράτησαν “δεύτερες σκέψεις”, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η Fed κινήθηκε τόσο "επιθετικά” διότι βλέπει κάτι ανησυχητικό να έρχεται και άλλους αναλυτές να εκτιμούν πως επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά το ”front running” που κατέγραψε το NYSE, εν όψει της πολυαναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων. Το κλίμα βαραίνει και από την ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς δεν φαίνεται “φως στο τούνελ”.

Παρά το γύρισμα στην Wall, θετικά υποδέχτηκαν τα νέα οι Ασιατικές Αγορές, με το θετικό κλίμα να επεκτείνεται και στην Ευρώπη.

Από την άλλη, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, μετά τη μείωση τους κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5% τον Αύγουστο. Ψήφισε επίσης να μειώσει το απόθεμα των Βρετανικών Κρατικών ομολόγων κατά άλλα 100 δισεκατομμύρια λίρες τους επόμενους 12 μήνες, επιβαρύνοντας τα οικονομικά της Κυβέρνησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε ότι “η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει ότι η BoE θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια σταδιακά τους επόμενους μήνες”.

Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις επιτοκίων έχει αύριο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/9).

Σύμφωνα με την Solidus Sec.,για τους επόμενους μήνες, η BoJ έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 1%. Από την άλλη, η FED αρχίζει την αντίθετη πορεία, με την μείωση των επιτοκίων και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα οδηγηθεί προς το 3,5%. Η μείωση του spread, θα οδηγήσει τους δανεισμένους στο Ιαπωνικό Νόμισμα Διαχειριστές, να συνεχίσουν το κλείσιμο θέσεων. Αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για τις Αγορές”.

Η θετική εικόνα των Αγορών σε Ασία και Ευρώπη, άφησε σχεδόν αδιάφορη την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με το Χ.Α. να παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, συνεχίζοντας την ασύμμετρη συμπεριφορά, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους λίγους αγοραστές να αναπτύσσουν σχετικά περισσότερες πρωτοβουλίες μετά τις 14.00 και σε αυστηρά επιλεγμένο αριθμό τίτλων, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Είναι τουλάχιστον ευδιάκριτο, πως το σύνολο των ενεργών traders περιμένει από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να κάνει το “επόμενο βήμα”, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Εγχώρια Αγορά θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το “triple witching” Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, αλλά και το rebalancing των δεικτών FTSE-Russel.

Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του Οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) εισέρχεται η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ υποβαθμίζεται η μετοχή της Viohalco από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Αξίζει υπενθύμισης ότι την Δευτέρα, 23/9, επιστρέφει στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ η μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την κίνηση του Γενικού Δείκτη μέσα σε ένα σχετικά στενό εύρος, με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να περιστρέφεται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αλλά θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), αλλά και η κάπως μεγαλύτερη κινητοποίηση των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών, που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE25) στα υψηλά ημέρας.

Χωρίς διαθέσεις βελτίωσης η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Συνέχισαν να επιδεικνύουν ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,63% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,75% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,179% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1416,78 (-0,19%) και 1426,27 μονάδων (+0,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1425,9 (+0,45%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1428,42 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1428,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 125,7 εκατ., από τα οποία τα 17,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΙΝΛΟΤ, ΣΑΡ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 125,7 εκατ., τα 117 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τo ‘roll over’ συνεχίζεται, με την Αγορά να συσσωρεύει στην ζώνη πέριξ του 1420. Αν θέλει να πείσει στην παρούσα, πρέπει να συντηρήσει το εν λόγω επίπεδο και να καταφέρει να κατοχυρώσει το 1430, ή ακόμα καλύτερα το 1437. Οι περισσότεροι βλέπουν την Αμερική σε ιστορικά υψηλά και σκέφτονται τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν διορθώσει η Wall. Η Αγορά μας είναι στον δικό της ρυθμό και σε πρώτη φάση θα την δούμε ξανά μετά το ‘triple witching’. Προς το παρόν οι χαμηλοί τζίροι δεν μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα αλλά καλώς, η κακώς το ‘manipulation’ είναι πολύ εύκολο στην περίπτωσή μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως Αγορά και Οικονομία είναι σε τελείως διαφορετική φάση από τους ξένους. Προσοχή στον ΟΤΕ αν κατοχυρώσει το 15,20 σε κλείσιμο. Η ΑΛΦΑ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με το ‘stop’ στο ‘long’ να ορίζεται στο 1,4970”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Διεθνείς Αγορές ανταποκρίνονται στη μεγάλη μείωση επιτοκίων από τη FED, κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία αντανακλά την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να κατευθύνει την Οικονομία προς μία ήπια προσγείωση”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed προκάλεσε κάποιες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την έκταση της ανάκαμψης στις Αγορές μετοχών”, εκτιμά η Beta Sec.

Στις 1420 μονάδες η κοντινότερη στήριξη και στις 1434 μονάδες το εγγύτερο σημείο αντίστασης του ΓΔ. Μείωση κατά 50 μ.β. στα παρεμβατικά επιτόκια από τη Federal”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

O κ. Πάουελ προχώρησε σε μία θαρραλέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μβ, με βασικό επιχείρημα ότι μια μεγάλη μείωση, εν μέσω μιας ακόμα δυνατής Αμερικανικής Οικονομίας, θα αύξανε τις πιθανότητες για ομαλή προσγείωση αυτής. Για το επόμενο διάστημα, αν τα εισερχόμενα ‘σκληρά’ μακροοικονομικά δεδομένα παραμείνουν ανθεκτικά, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τα ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία όπως οι μετοχές. Στο εσωτερικό, η συσσώρευση του τελευταίου μήνα έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση και του όγκου συναλλαγών, κάτι που αναμένουμε να αλλάξει το επόμενο διάστημα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Depolas Investment Services.

Αφού ολοκληρώθηκε και το χθεσινοβραδινό ‘αφήγημα’ της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Federal Reserve, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ‘εγκλωβισμένο’ εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1400 και 1450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1400, η οποία αποτελεί το κοντινότερο ‘οχυρό’, πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Αυτές τις ώρες που ο Dow Jones “ζυγίζει” το αν η παραμονή του σε υψηλό όλων των εποχών είναι διατηρήσιμη, ή χρήζει διορθώσεως, το δικό μας Χ.Α. δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών, “βλέπει” στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ “με τα κιάλια” και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι “back to school” και όχι στις παραλίες.

Ενόσω το “μαρτύριο της σταγόνας” του τζίρου συνεχίζεται, η προ ημερών δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον Οίκο Moody’s, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, αφαίρεσε άλλον ένα καταλύτη ενεργότερης συμμετοχής των Θεσμικών στα καθ’ ημάς χρηματιστηριακά δρώμενα.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός δείκτης, βασικός πυλώνας της Εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ.

Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο “επόμενο επίπεδο”, εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ότι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Το “βάρος”, πλέον, πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. και την Α.Μ.Κ. της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα είτε “φρέσκια”, είτε με “ανακάτεμα” της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς “δυνατά χαρτιά” του Χ.Α. συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των Εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν “εκπλήσσουν” πλέον την Αγορά.

Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το “triple witching”, δηλ. η τριπλή λήξη των Παραγώγων συμβολαίων στο Χ.Π.Α.

Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο Παγκόσμιο “κραχ” της 5/8, λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade.

Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα ‘κριθεί’ αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση ‘απαιτεί’ τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Για πολλοστή συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ +1,50%, ΕΤΕ -0,49%, ΕΥΡΩΒ +1,12%, ΠΕΙΡ +0,71%).

Μεταξύ 1227,15 (+0,65%) και 1215,65 μονάδων (-0,29%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1221,63 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1226,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1214 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1200 και 1197 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη των αμέσως προηγούμενων, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,35%), ΔΑΑ (-0,39%), ΕΕΕ (-0,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,31%), ΕΛΠΕ (-0,14%), ΟΠΑΠ (-0,50%), ΟΤΟΕΛ (-0,71%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΑΡΑΙΓ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή του Σαράντη (+1,30%). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 10,80 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 11,48 ευρώ.

Αν και σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,77 ευρώ (-1,21%), οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο τίτλος της Cenergy (+0,51%) γύρισε σε θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η επόμενη αντίσταση στα 10,18 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 9,35 ευρώ.

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΑΤΡ (+4%), ΣΠΙ (+1,66%), ΕΣΥΜΒ (+0,79%), ΔΡΟΜΕ (+3,36%), ΠΑΙΡ (+1,63%).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “σε συμφωνία πάνω στα βασικά σημεία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου φαίνεται ότι κατέληξαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη Λευκωσία να αναλαμβάνει τη πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Στην πράξη, η συμφωνία των δυο Ηγετών αφορά τα τρία γνωστά σημεία που βρίσκονταν στο τραπέζι, δηλαδή την ανάκτηση του εσόδου από τον ΑΔΜΗΕ (+0,44%), την παράταση της εγγυημένης απόδοσης και τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου”.

Μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+13,97%), μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΓΕΒΚΑ (+3,82%).

Σε υψηλά 4,5 μηνών η Ιντεάλ (+1,18%), που δείχνει ότι έχει είδηση.

Επέστρεψαν οι αρνητικές φήμες στην ΦΡΙΓΟ (-8,02%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+3,07%, σε υψηλά διμήνου).

Βγήκε μικρό “bid” σε Βιοτέρ (+1,55%).

Μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Λάμψα (+2,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΠ (+0,93%), Εβροφάρμα (+1,68%), Έλτον (+2,18%), ΕΥΑΘ (+2,28%), Ιντρακάτ (+2,47%), ΚΛΜ (+1,25%) και Performance (+6,94%).

Με αυξημένες συναλλαγές επέστρεψαν οι αγοραστές στην Intralot (+3,19%). Ξεκίνησαν οι εισροές λόγω εισόδου στον Mid Cap του FTSE Russell.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1403 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1388 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3407 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3373 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια θετική εικόνα και στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,1147 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2610 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,40 κινείται το Ασήμι.

Πάνω από τα $63000 ανηφορίζει το Bitcoin, πάνω από τα $2440 το Ethereum.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, ακολουθώντας την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έκοψε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,25%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,2% τον Αύγουστο, με την Οικονομία να προσθέτει άλλες 47500 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 25000 θέσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε χθες Τετάρτη μέτρο παράτασης του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για έξι μήνες, εγείροντας έτσι το φάσμα της παράλυσης του Κράτους πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Η παράταση του προϋπολογισμού ως τις αρχές του 2025 θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί από το Κογκρέσο ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, ή με άλλα λόγια το πέρας του Αμερικανικού οικονομικού έτους, ώστε να συνεχίσουν να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση όλες οι Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενσκήψει το “shutdown”. Η είδηση πέρασε “ντούκου” από τις Αγορές, καθώς το “έργο” είναι χιλιοπαιγμένο.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 219000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, από 231000 μια βδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν 230000 αιτήσεις.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Αύγουστο, πέφτοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023. Ειδικότερα, υποχώρησαν κατά 2,5% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,86 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ένωση Μεσιτών, πιο κάτω από τις προβλέψεις οικονομολόγων του Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 99,0 δισ. ευρώ.

Στην αδυναμία του κλάδου των Μετάλλων, κυρίως λόγω της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, αναφέρεται ειδική έκθεση της Morgan Stanley. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο Οίκος προχώρησε σε μείωση της τιμής - στόχου στις περισσότερες από τις Εταιρείες που καλύπτει στο universe των Μετάλλων.

Στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα, εξαίρεση αποτελεί η Μυτιληναίος, για την οποία οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν το εξαιρετικό συνεργατικό της μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων και τη μοναδική, ιδιαίτερα για τα Ευρωπαϊκά επίπεδα, ποιότητα που προσφέρει στον τομέα των Μετάλλων η πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή Βωξίτη, Αλουμίνας και Αλουμινίου. Έτσι, προχωρούν σε αύξηση της τιμής - στόχου στο επίπεδο των €47, διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Eurobank, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, TITC, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (182.668 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.761 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.158 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 542 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 662 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.084, 1.020 για τον Σεπτέμβριο, 1.044 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.462,75), κινήθηκε μεταξύ 3.434,5 και 3.462,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 891, 458 για τον Σεπτέμβριο και 433 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.225,25), κινήθηκε μεταξύ 1.222 και 1.226 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.234,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.904), Πειραιώς (43.093), Εθνική (8.032), Alpha Bank (54.985), Ιντρακόμ (5.433), ΔΕΗ (19.435), Αεροπορία Αιγαίου (1.452), Τέρνα Ενεργειακή (508), ΑΔΜΗΕ (14.481), Άβαξ (299), Lamda Development (1.970), Motor Oil (3.153), Ελλάκτωρα (2.453), ΕΛΧΑ (1.899), ΓΕΚ (3.180), Ελ. Πετρέλαια (3.550), Viohalco (2.516), ΔΑΑ (652), Cenergy (1.058), ΕΥΔΑΠ (535), ΕΧΑΕ (2.213), ΟΤΕ (1.197), Ιντρακάτ (320), Μυτιληναίο (2.023), ΟΠΑΠ (122), TITC (209), Fourli (546), Jumbo (101), MIG (106), ΕΕΕ (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 70.347, Πειραιώς 33.864, ΑΔΜΗΕ 10.417, ΔΕΗ 12.364.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.386.136 τεμ., (από 66.395.020 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.948.061 τεμ. (35.948.061), ΟΠΑΠ 1.689.321 τεμ. (1.684.321), Εθνική 12.602.894 τεμ. (12.713.356), ΟΤΕ 1.672.702 τεμ. (1.669.819), Πειραιώς 14.866.967 τεμ. (14.885.291), Optima bank 1.004.921 τεμ. (1.004.936), Ελ. Πετρέλαια 1.269.608 τεμ. (1.275.199), Intralot 1.395.769 τεμ. (1.395.769).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v