Χρηματιστήριο: Στο ναδίρ συναλλαγές και ενδιαφέρον

Επέστρεψε στις 1.419 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το κλείσιμο σχεδόν στο χαμηλό ημέρας. Διασώθηκαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Cenergy. Πωλήσεις σε Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Στο ναδίρ συναλλαγές και ενδιαφέρον

Εξαιρετικά χαλαρή από πλευράς συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων) και ενδιαφέροντος, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τόσο οι αγοραστές, όσο και οι εν δυνάμει πωλητές, επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed για την επιτοκιακή της πολιτική και πολύ περισσότερο τις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν.

Η μείωση των επιτοκίων θεωρείται δεδομένη από τους traders, αλλά τα πονταρίσματα για το ύψος της μείωσης έχουν αλλάξει. Πλέον οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι στο 65%, από 30% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Fed Monitor, που καταγράφει τις εκτιμήσεις της Αγοράς για την επόμενη κίνηση της Fed. Οι πιθανότητες για μια μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχουν υποχωρήσει στο 35%.

Υπενθυμίζεται ότι αποφάσεις επιτοκίων έχουν μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (19/9) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/9).

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τα σχόλια που αφορούν την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, από τους κεντρικούς τραπεζίτες, αναμένεται να μπουν και να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπου σήμερα επικράτησε ο “νόμος της βαρύτητας” και σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών, λίγες εντολές πώλησης αποδείχθηκαν ικανές να διαμορφώσουν χαμηλότερες αποτιμήσεις, όλα τα βλέμματα των ενεργών επενδυτών παραμένουν επικεντρωμένα στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας τα νέα από το placement της Εθνικής και την επιστροφή στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ της Τρ. Κύπρου, στις 23/9, την ώρα που η “υποψιασμένη” σχολή σκέψης δεν περιμένει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή της εικόνας μέχρι την Παρασκευή και την ολοκλήρωση του triple witching, στην Αγορά Παραγώγων.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel.

Στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) εισέρχεται η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ υποβαθμίζεται η μετοχή της Viohalco από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Εξαιρετικά αποτρεπτική, παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δηλαδή στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και αυτό μειώνει έτι περαιτέρω το όποιο ενδιαφέρον έχει απομείνει.

Την ίδια ώρα, σε πολλούς τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων συνεχίζεται η “διάβρωση” των αποτιμήσεων, με τους αγοραστές να αποτελούν “σπάνιο είδος”.

Αλλαγή σκηνικού και μικρή άνοδος των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,62% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,154% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,11% και το Δημόσιο άντλησε 250 εκατ. ευρώ. Η απόδοση στην επανέκδοση του Ιουνίου ήταν 3,56%, για άντληση 200 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1433,39 (+0,25%) και 1417,85 μονάδων (-0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,09 (-0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1419,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

Ο τζίρος στα 69,2 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΒΙΟ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ SOFTWEB, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ), ενώ ΜΟΗ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 69,2 εκατ., τα 62,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Παρά τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, συγκριτικά με την Ευρωζώνη, η Ελληνική Οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού στο υπόλοιπο του 2024. Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,1% και Δημόσια 19,3%). Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, η σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι ακόμη απογοητευτική. Η συνεισφορά τους στο Ελληνικό Εθνικό Προϊόν, με την συμπερίληψη των ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάγεται στο 14,4%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 21%. Η συνθήκη της υψηλής κατανάλωσης και χαμηλής παραγωγικής βάσης, αποτυπώνεται στην πάγια αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών. Η Ελληνική Οικονομία δεν μπορεί εγχωρίως να παράγει Προϊόντα και να παρέχει Υπηρεσίες, προκειμένου να υποκαταστήσει τις αντίστοιχες εισαγωγές της. Η ενεργή συμμετοχή της Χώρας στον Παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, πεδίο στο οποίο ακόμη υστερεί σημαντικά. Η δυναμική συνιστώσα της Ελληνικής Οικονομίας, η Τουριστική Βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών”, εκτιμά η HellasFin Investment Services.

Οι επενδυτές σε στάση αναμονής, ενόψει της επικείμενης χαλάρωσης της πολιτικής της FED, προετοιμαζόμενοι να επανατοποθετηθούν ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων”, όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Μία ήρεμη συνεδρίαση σήμερα, εν όψει των ανακοινώσεων της FED, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Άλλη μία συνεδρίαση αναμονής, με το επιλεκτικό ενδιαφέρον να κρατάει την Αγορά σε εγρήγορση”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Τα μάτια του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας του πλανήτη είναι στραμμένα σήμερα προς τις ΗΠΑ, καθώς η Federal θα αναγγείλει τις αποφάσεις της για τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 25, ή 50 μ.β., μεταδίδοντας το ανάλογο μήνυμα προς τις Αγορές. Η κίνηση με στόχο την προσέγγιση των 1446 μονάδων, επόμενη ισχυρή αντίσταση, συνιστά τον επόμενο άθλο για το ΓΔ”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Για σήμερα στο επίκεντρο βρίσκεται η συνεδρίαση της FED, όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να είναι μοιρασμένες μεταξύ των 25 και 50 μβ. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι ενδεχομένως περισσότερο σημαντική αυτή την φορά θα είναι και η ομιλία Πάουελ, όπου θα πρέπει και να στηρίξει την τελική απόφαση. Στο δια ταύτα και δεδομένου ότι η FED συνεδριάζει το βράδυ, άλλη μία χαλαρή συνεδρίαση στο Χ.Α.”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Το μεγάλο ‘μπουρίνι’ της 5/8, λόγω της αύξησης του επιτοκίου κατά 0,25% από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, έφερε τα πάνω – κάτω λόγω carry trade. Οι Αγορές διατήρησαν την ψυχραιμία τους και επανήλθαν στα ψηλά τους. Όμως για τους επόμενους μήνες, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να το αυξήσει μέχρι το 1%. Από την άλλη, η FED αρχίζει την αντίθετη πορεία, με την μείωση των επιτοκίων και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα οδηγηθεί προς το 3,5%, από το 5% που είναι σήμερα. Η μείωση του spread, θα οδηγήσει τους δανεισμένους στο Ιαπωνικό Νόμισμα Διαχειριστές, να συνεχίσουν το κλείσιμο θέσεων. Αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για τις Αγορές”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Ελληνική Αγορά από τον Φεβρουάριο πραγματοποιεί, ουσιαστικά, μια πλάγια κίνηση μεταξύ 1350 - 1500 μονάδων, μετά το ξέφρενο ράλι του προηγούμενου έτους, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Η μεταβλητότητα έχει μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Φαίνεται ότι, η Αγορά έχει προεξοφλήσει τόσο τα μεγέθη των Εταιρειών, όσο και τα μακροοικονομικά δεδομένα και αναμένει την επόμενη έκπληξη.

Ως συνήθως, σε τέτοια φάση της Αγοράς, οι μετοχές που ξεχωρίζουν είναι ελάχιστες.

Αυτή την εβδομάδα, σίγουρα τα “εύσημα” ανήκουν στην ΚΡΙ-ΚΡΙ που πραγματοποίησε νέο ιστορικό υψηλό, μετά την δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους.

Στο εξωτερικό είναι το ενδιαφέρον σήμερα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της FED και την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, με μικρή πιθανότητα για μείωση 0,50%”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,7), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (ΑΛΦΑ -0,19%, ΕΤΕ -1,69%, ΕΥΡΩΒ +0,08%, ΠΕΙΡ -1,74%).

Μεταξύ 1233,63 (+0,27%) και 1220,04 μονάδων (-0,83%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,67 (-0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1219,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1214 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1200 και 1197 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με εφαλτήριο την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, ο Όμιλος της Eurobank δρομολογεί τις στρατηγικές κινήσεις της επόμενης ημέρας, με στόχο τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης πέραν των στενών ορίων της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου. Στη Δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών για τη στρατηγική συνεργασία με Εταιρεία χρηματοδότησης εμπόρων μέσω POS (σ.σ. την πρόθεση αποκάλυψαν τα στελέχη της Τράπεζας στο 12ο Ετήσιο Συμπόσιο Χρηματοοικονομικών Εταιρειών της περιοχής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής), ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο εξετάζει την εξαγορά Εταιρείας Asset Management. Στο παζλ της εξωστρέφειας, αναμένεται να προστεθεί για τον Όμιλο της Eurobank και το Γραφείο Αντιπροσωπείας στην Ινδία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται για την λήψη της άδειας λειτουργίας του εν λόγω γραφείου στην Βομβάη”.

Δεν προκαλεί κύματα ενθουσιασμού η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΕΥΔΑΠ (+0,18%), ΟΠΑΠ (+0,32%), ΟΤΕ (+0,33%), ΟΤΟΕΛ (+0,36%), CENER (+0,61%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,41%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil “η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2024, στο νότιο τμήμα του Διυλιστηρίου της Εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους έχει κατασβεστεί. Στην παρούσα φάση η λειτουργία του Διυλιστηρίου συνεχίζεται με μειωμένη δυναμικότητα. Από το συμβάν προκλήθηκαν υλικοτεχνικές βλάβες για τις οποίες η Εταιρεία είναι πλήρως ασφαλισμένη τόσο για τις υποδομές, όσο και για την λειτουργική απώλεια κερδών ως συνέπεια της όποιας διακοπής εργασιών”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΜΟΗ (-1,39%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα θετικά η αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 21,18 ευρώ (-1,94%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 21,22 ευρώ, με τις σημαντικές αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 23,92 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,96 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (-1,66%), που δείχνει να παραμένει στο τελευταίο πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από τα 34,92 ευρώ (κλείσιμο 26/8). Η επόμενη στήριξη στα 33,02 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 34,62 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Από τις 10/9 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,41%). Σταδιακές τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων, που εκτιμούν πως η απόκτηση του 67% από τη Masdar ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 15ημέρου Οκτωβρίου και θέλουν να πάρουν την μικρή απόδοση μέχρι τα 20,00 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης), μη υπάρχουσας κάποιας πιο ενδιαφέρουσας κίνησης στο ταμπλώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+115,38%), MONTA (+107,33%), SOFTWEB (+100,58%), ΚΟΥΑΛ (+94,08%), ΦΒΜΕΖΖ (+86,62%), OPTIMA (+66,41%), ΒΙΟΣΚ (+61,90%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,03%), TITC (+51,52%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+1,28%), MED (+0,64%), ΞΥΛΠ (+0,54%), ΜΕΝΤΙ (+0,84%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,57%), ΚΟΡΔΕ (+0,45%), ΛΟΥΛΗ (+0,40%), ΕΛΣΤΡ (+0,95%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΔΟΜΙΚ (-2,73%) και επτά για ΓΕΒΚΑ (-1,87%).

Νέα χαμηλά 8μηνου για ΝΤΟΠΛΕΡ (-3,20%).

Κάτω από τα 3,00 ευρώ και σε χαμηλά ενάμιση μήνα η ΙΝΤΚΑ (-1,81%).

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΙΝΛΟΤ (-1,74%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Profile (+1,76%).

Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+0,15%), Interlife (+1,67%), Ιντεάλ (+1,02%).

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά για ΦΡΙΓΟ (+0,54%).

“Πακέτο” 50000 τεμ. στα 1,50 ευρώ (σημαντικό discount) για SOFTweb (+4,23%).

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, είναι περισσότερο από εμφανής η παρουσία πωλητή στον ΑΔΜΗΕ (-0,44%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,13%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-17,03%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1403 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1388 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3405 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3372 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέα.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, στο 1,1120 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2600 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $38,80 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $59700 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2300 το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε λίγο πάνω από το στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Ιούλιο. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις μέσες προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

H Eurostat επιβεβαίωσε στο 2,2% τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 5,2%. Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων Τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την αύξηση 1,7% που σημειώθηκε τον Ιούνιο, ανέφερε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός ενισχύθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός μειώθηκε κατά 2,2% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ.

“Η BlackRock ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα Επενδυτικό Ταμείο τεχνητής νοημοσύνης, ύψους άνω των $30 δισ., με τον Τεχνολογικό Κολοσσό Microsoft, για την κατασκευή Κέντρων δεδομένων και ενεργειακών έργων, για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη”, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η κατασκευή νέων κατοικιών κινήθηκε υψηλότερα τον Αύγουστο, στα 1,36 εκατ., από 1,24 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στα 1,31 εκατ. Εν τω μεταξύ, οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σε 1,47 εκατ., έναντι 1,40 εκατ. (προβλέψεις 1,41 εκατ.).

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 98,4 δισ. ευρώ.

Κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Χώρα μας τον Αύγουστο, από 3,0% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη εκτίμησή της έκανε λόγο για 3,1%.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και το βάρος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται. Προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα είναι 2,5%, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,2% φέτος και στο 3% το 2025. Το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να μειώνεται σε 145% το 2025 και 139% το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Autohellas και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Δεν είναι καλή η τελική εικόνα με 40 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (239.717 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.158 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.094 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 662 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.019 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.166, 1.000 για τον Σεπτέμβριο, 1.144 για τον Οκτώβριο και 22 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.432), κινήθηκε μεταξύ 3.432 και 3.470 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 250, 120 για τον Σεπτέμβριο και 130 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.233), κινήθηκε μεταξύ 1.233 και 1.233 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.276,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.935), Πειραιώς (46.026), Εθνική (11.653), Alpha Bank (111.466), Ιντρακόμ (4.473), ΔΕΗ (6.069), Αεροπορία Αιγαίου (903), Τέρνα Ενεργειακή (7.914), ΑΔΜΗΕ (14.334), Άβαξ (198), Lamda Development (1.700), Motor Oil (2.888), Ελλάκτωρα (1.805), ΕΛΧΑ (2.611), ΓΕΚ (5.610), Ελ. Πετρέλαια (1.713), Viohalco (1.415), ΔΑΑ (141), Cenergy (948), ΕΥΔΑΠ (412), ΕΧΑΕ (836), ΟΤΕ (3.917), Ιντρακάτ (1.849), Μυτιληναίο (2.799), ΟΠΑΠ (367), TITC (107), Fourli (382), Jumbo (103).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 115.129, Πειραιώς 49.375, ΑΔΜΗΕ 16.341, ΔΕΗ 15.012, Εθνική 11.103.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.395.020 τεμ., (από 66.326.371 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.948.061 τεμ. (35.948.061), ΟΠΑΠ 1.684.321 τεμ. (1.679.371), Εθνική 12.713.356 τεμ. (13.108.274), ΟΤΕ 1.669.819 τεμ. (1.669.972), Πειραιώς 14.885.291 τεμ. (14.986.025), Optima bank 1.004.936 τεμ. (1.004.924), Ελ. Πετρέλαια 1.275.199 τεμ. (1.282.594), Intralot 1.395.769 τεμ. (1.216.477).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v