Χρηματιστήριο: Εθνική, Alpha και Titan έκριναν το πρόσημο

Οριακά θετικό το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση με «καθαρό τζίρο» κάτω των 60 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Aegean, Elvalhalcor. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Εθνική, Alpha και Titan έκριναν το πρόσημο

Συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι αψιμαχίες, με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν να ανακτήσουν την στήριξη των 1420 μονάδων και τους ακόμα πιο λίγους πωλητές να πιέζουν προς χαμηλότερα επίπεδα και με τους πρώτους να κερδίζουν τις εντυπώσεις ακριβώς στο φίνις, καθώς ο Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25), αλλά και οκτώ τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την πιστοληπτική αξιολόγηση “Ba1”, μια βαθμίδα κάτω από το investment grade, επιβεβαίωσε για την Ελλάδα η Moody's, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές, από σταθερές. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Οίκος, “η αλλαγή του outlook σε θετικό, αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα διατηρήσιμης ισχύος του Τραπεζικού τομέα, μειώνοντας τα ρίσκα για την Κυβέρνηση”.

Οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024 είναι προγραμματισμένες: Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Χωρίς τα αναμενόμενο “δώρο” από την Moody's, τον πρώτο λόγο διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων, αναλαμβάνουν και πάλι οι Διεθνείς Αγορές, όπου κεντρικό οικονομικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκίνησε αποτελούν οι ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση 25 μονάδων βάσης, με πιθανότητα 87%, δίνοντας και μια μικρή πιθανότητα για μείωση 50 μονάδων βάσης, ενώ για το υπόλοιπο της χρονιάς οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων 115 μονάδων βάσης.

Αποφάσεις επιτοκίων έχουν μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (19/9) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/9).

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τα σχόλια που αφορούν την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, από τους κεντρικούς τραπεζίτες, αναμένεται να μπουν και να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική του εικόνα, σύμφωνα με την Beta Sec., “ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι, μετά την απώλεια των 1425 μονάδων. Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση, βραχυπρόθεσμα, απαιτείται υπέρβαση των 1436 μονάδων, ωστόσο η “σκληρή” ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η Αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία”.

Όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου κλείνουν οι σειρές Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για το μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel.

Στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) εισέρχεται η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ υποβαθμίζεται η μετοχή της Viohalco από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Απογοήτευση κυριαρχεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, διότι έχει μηδενίσει το κοντέρ του ενδιαφέροντος και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/9 με 57,6 εκατ.), όσο και από την έλλειψη των ημερήσιων πρωταγωνιστών, τουλάχιστον όσον αφορά τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Αυτά την ώρα που επιμένουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, “είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου για το event της Bank of America σε Λονδίνο (23 – 26/9)”.

Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,56% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,64% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,093% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1421,72 (+0,17%) και 1413,85 μονάδων (-0,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,57 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1423,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος στα 72,1 εκατ., από τα οποία τα 13,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 72,1 εκατ., τα 64,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά σε στάση αναμονής ενόψει της ετυμηγορίας της FED για τα επιτόκια την Τετάρτη. Οι θετικές προοπτικές από τη Moody’s θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις τιμές, ενώ αναμένεται κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, μετά την άνοδο της περασμένης Παρασκευής”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα επί μετοχών και δεικτών και πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russel με τη Cenergy να μετατάσσεται στο δείκτη Large Cap, η Intralot στο Mid Cap και η Interlife στο Micro Cap. Η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικές από τη Moody’s, είναι πιθανό να συμβάλει σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α.”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ΓΔΧΑ επιχείρησε ανοδικά την Παρασκευή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά όχι την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα μακροπρόθεσμα ρίσκα, όπως το δημογραφικό, παραμένουν σημαντικά αυξημένα. Την τρέχουσα εβδομάδα βαρύτητα θα δοθεί από τους επενδυτές στην συνεδρίαση της FED την Τετάρτη το απόγευμα, όπου αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μβ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν και άλλες Κεντρικές τράπεζες, όπως του ΗΒ την Πέμπτη. Στο εσωτερικό συνεχίζουμε την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με την ΚΡΙ ΚΡΙ να δημοσιεύει άλλο ένα καλό τρίμηνο με τα συνολικά λειτουργικά EBITDA α΄ εξαμήνου να ανέρχονται στα 29,5 εκατ. ευρώ, από 28,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Viohalco (μσ) και την Παρασκευή η Premia (μσ). Το Χ.Α. αναμένεται να κινηθεί εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών, αλλά ενδεχομένως με αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς βαδίζουμε προς την τριμηνιαία εκπνοή Παραγώγων την Παρασκευή”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Μπορεί η Moody’s να μην έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε παρόλα αυτά σε θετικό το outlook για την Οικονομία. Οπότε σε κάθε περίπτωση έχουμε να περιμένουμε θετικά νέα στο μέλλον, ενώ χρηματιστηριακά αυτό δεν θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα κάτι στην Αγορά σε περίπτωση που ερχόταν, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά ξέρει τι κάνει και έχει τους δικούς της χρόνους πως θα κινηθεί.

Τo θέμα είναι η εκάστοτε Κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνει πολίτες και επενδυτές. Σίγουρα έχουμε δει σημαντικές αλλαγές, παρόλα αυτά τα κακώς κείμενα και η δυσκολίες στο πολυδαίδαλο Δημόσιο είναι ακόμα αρκετές.

Αυτά είναι σημεία που βλέπουν οι Ξένοι Επενδυτές και οι Οίκοι και κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, έχοντας αμφιβολίες για το αν μπορέσουμε να γίνουμε μία κανονική Οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετές μεταρρυθμίσεις, παρόλα αυτά ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο και την εύρυθμη λειτουργία του δύσκολα φτιάχνεται και μάλλον θα πρέπει να αλλάξει ακόμα μια γενιά για να δουν διαφορά, ίσως τα παιδιά μας.

Στα της Αγοράς τώρα και στο τεχνικό σκέλος, η Αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει σε μεγάλη εικόνα για 7 μήνες χωρίς ουσιαστική τάση, διατηρώντας παρόλα αυτά το ανοδικό momentum.

Όσο συντηρούνται οι 1400 μονάδες, η τάση είναι κραταιά και χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1480 αν θέλει να ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο της ζώνης των 1600 μονάδων.

Ο Τραπεζικός είναι το κλειδί, έχοντας μπροστά μας ένα placement της Εθνικής, με τον τίτλο να είναι και ο κύριος “υπαίτιος” για την εικόνα του κλάδου βραχυπρόθεσμα.

Πλέον η πολυετής περιπέτεια της Τράπεζας Αττικής τελειώνει με τις ζημιές που κατέγραψε και καταγράφει να είναι αστρονομικές, με την ΑΜΚ να την καλύπτει και πάλι το ΤΧΣ, αλλά παράλληλα και η Thrivest, με την τελευταία να φιλοδοξεί στο μέλλον να πάρει τον έλεγχο της Τράπεζας και να ανταγωνιστεί στα ίσα τον υπόλοιπο κλάδο.

Ο ΟΤΕ, στην παρούσα φάση της Αγοράς, με την συμπεριφορά του θέλει να υπερκεράσει το επίπεδο του 15,20 γεγονός που θα του επιτρέψει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του.

Από την άλλη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο κομμάτι σε Πίτα και Παραχωρήσεις, μετά τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, με την συμπεριφορά της σαφώς αξιοπρόσεκτη.

Ένας ακόμα τίτλος που συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά είναι το ΚΡΙ ΚΡΙ, με την είσοδο του στην Αγορά της Αμερικής να παίρνει σάρκα και οστά.

Την Παρασκευή έχουμε λήξη Παραγώγων και για τρίτο τρίμηνο τα κλεισίματα του FTSE25 είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο, δείχνοντας ότι η Αγορά συσσωρεύει χωρίς κατεύθυνση.

Αμέσως μετά την λήξη θα δούμε πιθανότατα μία διαφορετική εικόνα, που θα μας δείχνει την κατεύθυνσή της, με τις πιθανότητες να είναι με την ανοδική κίνηση. Το ‘stop’ μας στο ‘short’ τόσο σε intraday, όσο και σε ημέρα, λογικά, θα κατέβει σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την αυριανή συνεδρίαση. Το Κρι Κρι έχει στόχο το 14,24 ευρώ και ‘stop’ τα 12 ευρώ”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (+1,07%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+2,62%), ΕΥΡΩΒ (+0,26%) και ΠΕΙΡ (-0,70%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,583 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,602 και 1,613 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η ενδιάμεση αντίσταση στα 1,573 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,01 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 7,345 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στα 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 2,059 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,917 – 1,913 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 4,047 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 ευρώ. Η επόμενες στηρίξεις στα 3,80, 3,786, 3,70 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,62 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1211,91 (-0,37%) και 1223,37 μονάδων (+0,58%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1221,55 (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1224,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1212 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1200 και 1196 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “εντός του επόμενου 24ωρου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ατζέντα την επίσημη - τυπική εκκίνηση της διαδικασίας για τη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ. Το εγχείρημα είναι έτοιμο προς υλοποίηση και το placement θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Στο μεσοδιάστημα, οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών θα βρεθούν στο Λονδίνο, αλλά και στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο που διοργανώνει η Bank of America και στις 3 Οκτωβρίου στην αντίστοιχη εκδήλωση της Société Générale. Το ‘story’ των Τραπεζών βασίζεται στην αναθεώρηση προς τα πάνω βασικών στόχων των business plan της περιόδου 2024 - 2027 και ήδη, από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η τάση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Τάση που, σύμφωνα με τα στελέχη των Τραπεζών, συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το ‘πράσινο φως’ εδόθη από τους μετόχους της Τράπεζας και στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία”.

Από την άλλη, σε έκδοση πράσινου ομολόγου με ωρίμανση στα 6 χρόνια και δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία προχωρά το επόμενο διάστημα η Eurobank. Η Τράπεζα έδωσε σχετικό mandate στην HSBC, ενώ στο Σχήμα των Αναδόχων για την έκδοση συμμετέχουν ακόμη BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+0,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,47%), ΕΕΕ (+1,14%), ΛΑΜΔΑ (+1,72%), ΟΤΕ (+0,47%), ΟΤΟΕΛ (+1,82%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,21%), CENER (+0,73%), TITC (+1,26%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΥΔΑΠ.

Ο μοναδικός τίτλος, από τα μη Τραπεζικά blue chips, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της TITC (+1,26%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 31,40 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 32,70 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+109,89%), MONTA (+109,42%), SOFTWEB (+98,25%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,59%), OPTIMA (+66,67%), ΒΙΟΣΚ (+60,45%), ΣΑΝΜΕΖΖ (51,07%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Epsilon Net στο Χ.Α.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΥΖΚ (+5,34%), ΣΙΔΜΑ (+0,31%), ΙΚΤΙΝ (+2,78%), ΤΖΚΑ (+2,82%), ΛΑΜΨΑ (+1,12%), ΙΛΥΔΑ (+1,90%), ΑΒΕ (+0,43%), MED (+1,95%), ΟΛΥΜΠ (+1,23%), ΕΛΤΟΝ (+1,09%), ΚΟΡΔΕ (+2,25%), REALCONS (+0,56%), ΦΛΕΞΟ (+1,28%), ΜΟΝΤΑ (+1,01%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΑΔΜΗΕ (+2,97%, πονταρίσματα πως αύριο, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις).

Η ανακοίνωση της έναρξης συγχώνευσης με την Intracom Properties βελτίωσε σήμερα την αποτίμηση της μετοχής της ΚΛΜ (+5,52%). Μετά θα γίνει και η απορρόφηση της “Ευρώπη”.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Τρ. Αττικής (-10,42%) και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΓΕΒΚΑ (-2,19% και κλείσιμο σε χαμηλά 15 μηνών) και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές για ΦΡΙΓΟ (-2% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά, εν μέσω φημών για αρνητικές εξελίξεις).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΥΑΠΣ (-2,17%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΟΛΠ (+0,56%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,77%), Άβακα (+0,60%) και ΕΚΤΕΡ (+0,95%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,84%, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου και ανοδικής αναθεώρησης των στόχων για το σύνολο του 2024).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1401 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1387 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3401 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3370 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Διαθέσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, στο 1,1122 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2610 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), που προσπαθεί για νέα ιστορικά υψηλά, προς τα $31,00 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.

Προς τα $57900 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2285 το Ethereum.

Ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκε 16,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, γυρνώντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα δείξει -5 μονάδες. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται. Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε άνοδο 17,3 μονάδων, στο πολυετές υψηλό 9,4.

“Η Deutsche Bank αναζητά τρόπους για να δυσχεραίνει την προσπάθεια της Unicredit να εξαγοράσει την Commerzbank καθώς εξετάζει πώς πρέπει να αντιδράσει σε μια δυνητικά συμφωνία που θα δημιουργούσε έναν τεράστιο Ανταγωνιστή στην Εγχώρια Αγορά της. Οι επιλογές που έχουν εξεταστεί περιλαμβάνουν την αγορά μέρους, ή του συνόλου του εναπομείναντος 12% που έχει η Γερμανική Κυβέρνηση στην Commerzbank”, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποιεί ότι “το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα είναι επιρρεπές σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια αστάθειας, σαν αυτό που μεταδόθηκε στις Αγορές το Καλοκαίρι, καθώς κατέρρευσε μια δημοφιλής στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου. Ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον Κόσμο αποσύρουν ρευστότητα, οι επενδυτές θα αναγκαστούν να μειώσουν τη μόχλευση και να επανεξετάσουν τις στρατηγικές κινδύνου”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 98,8 δισ. ευρώ.

Μετά την αναβάθμιση του outlook της Ελληνικής Οικονομίας η Moody’s αναβάθμισε και το outlook της Εθνικής και της Eurobank σε “θετικό”, από “σταθερό”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δίνει σε έκθεσή της η Barclays. Ο Οίκος ανεβάζει το στόχο για τη μετοχή στα 9, από 8,8 ευρώ.

Η BofA παραδέχεται ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις της στο αρχικό report επανέναρξης κάλυψης προ μηνών των Ελληνικών Τραπεζών διαψεύστηκαν. Ο Οίκος εξακολουθεί να προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, για τις οποίες διατηρεί συστάσεις “buy”, αναβαθμίζει τη σύσταση της Alpha Bank σε “neutral”, από “underperform”, ενώ για την Εθνική Τράπεζα, διατηρεί τη σύσταση “underperform”. Οι τιμές - στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ, από 5,12 ευρώ πριν, για τη Eurobank τα 2,76 ευρώ, από 2,70 ευρώ πριν, για την Αlpha Bank, τα 1,79 ευρώ, από 1,80 ευρώ πριν και για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 8,06 ευρώ, από 7,06 ευρώ πριν.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, TITC και με το θετικό η ΑΡΑΙΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Autohellas, Cenergy, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και στο χαμηλό ΔΑΑ και Σαράντης.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (119.659 συμβόλαια). Εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.453 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.601 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.248 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.247 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.853, 1.482 για τον Σεπτέμβριο, 1.351 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.453), κινήθηκε μεταξύ 3.425 και 3.453 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 470, 231 για τον Σεπτέμβριο και 239 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.226), κινήθηκε μεταξύ 1.221 και 1.226 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.208,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.321 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.039), Πειραιώς (14.081), Εθνική (3.453), Alpha Bank (39.080), Ιντρακόμ (1.578), ΔΕΗ (12.033), Αεροπορία Αιγαίου (809), Τέρνα Ενεργειακή (12.988), ΑΔΜΗΕ (4.202), Άβαξ (154), Lamda Development (6.127), Motor Oil (2.066), Ελλάκτωρα (794), ΕΛΧΑ (428), ΓΕΚ (1.030), Ελ. Πετρέλαια (2.841), Viohalco (560), ΔΑΑ (259), Cenergy (378), ΕΥΔΑΠ (5.984), ΕΧΑΕ (218), ΟΤΕ (1.127), Ιντρακάτ (671), Μυτιληναίο (995), ΟΠΑΠ (528), TITC (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 149.855, Πειραιώς 59.430, Eurobank 16.499, Τέρνα Ενεργειακή 18.361, ΑΔΜΗΕ 22.620, ΔΕΗ 20.811, Εθνική 14.869.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.326.371 τεμ., (από 66.267.090 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.005.853 τεμ. (36.143.998), ΟΠΑΠ 1.673.557 τεμ. (1.673.557), Εθνική 13.080.729 τεμ. (12.770.386), ΟΤΕ 1.670.008 τεμ. (1.631.445), Πειραιώς 14.861.025 τεμ. (14.680.767), Optima bank 1.004.916 τεμ. (1.005.003), Ελ. Πετρέλαια 1.285.769 τεμ. (1.279.546), Intralot 1.216.477 τεμ. (537.977).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v