Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση-παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές

Αντιστράφηκε η ανοδική κίνηση με τον ΓΔ να πλησιάζει επικίνδυνα τις 1.400 μονάδες. Ποιες τράπεζες και blue chips δέχτηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Συναλλαγές 131 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 39 εκατ.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση-παγίδα για τους πρωινούς αγοραστές

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έρχονταν από τα χαμηλά μήνα και από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,28% και 3,63%, αντίστοιχα και σήμερα, ελέω της θετικής εικόνας των Ευρωπαϊκών Αγορών, επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, η οποία απέτυχε εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές και επιβεβαιώνοντας τους συγκρατημένα απαισιόδοξους.

Με αυτά και με αυτά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,74% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,39%.

Να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες “κόκκινες” συνεδριάσεις για τον ΓΔΧΑ είναι αρνητικό ρεκόρ 18 μηνών και παραπέμπει στο διάστημα από 2/3 έως και 8/3/2023, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, με θετικά πρόσημα, αλλά σχετικά μακριά από τα πρωινά υψηλά κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας το +3,41% του Ιαπωνικού Nikkei 225, μετά από επταήμερο πτωτικό σερί και στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης – θρίλερ στην Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα ο Nasdaq, που ενδοσυνεδριακά, έφτασε να χάνει άνω του 1%, με οδηγό την Nvidia (κέρδη μεγαλύτερα του 8%) επέστρεψε πρώτος σε ανοδική τροχιά και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, με κέρδη 2,17%. Με κέρδη 1,07% ο S&P 500, που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,3%, ενώ με κέρδη 0,31% έκλεισε τις χθεσινές συναλλαγές ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει περισσότερες από 700 μονάδες.

Εν τω μεταξύ και όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο από τις Αγορές, σε μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη από τον Ιούνιο, μετά το "διάλειμμα" του Ιουλίου, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, “ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026”, όπως και στις προβολές του Ιουνίου.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν μπει σε καθοδική τροχιά. Η επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου είναι πολύ κοντά και η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για νέα μείωση επιτοκίων”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο “ίδιο έργο θεατές”, όσοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, “day by day”, με την καθαρή αξία συναλλαγών να συνεχίζει να δηλώνει αδύναμη να επιστρέψει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., τα περισσότερα blue chips να περιορίζονται σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να δείχνει ευάλωτος στις ρευστοποιήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων και το ενδιαφέρον να παραμένει, περίπου, μηδενικό για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή που επικοινώνησε η στήλη, “δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, όσο πλησιάζει το placement του ΤΧΣ στην Εθνική. Αρκετά εγχώρια και όχι μόνο, χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αναζητούν ρευστότητα για να συμμετέχουν, πουλώντας κερδισμένες θέσεις, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Στις Τράπεζες, από την άλλη, υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και εβδομάδες, παρά τις επιμένουσες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες “είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου για το event της Bank of America σε Λονδίνο (23 – 26/9)”.

Συνυπολογιζόμενων των παραπάνω, αξίζει υπενθύμισης το επερχόμενο triple witching Σεπτεμβρίου (20/9) στην Αγορά Παραγώγων, αλλά και το ότι τα περισσότερα funds κλείνουν βιβλία χρήσης τον Νοέμβριο και αν συνυπολογιστεί ότι πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, όπως οι Αμερικανικές εκλογές, η πορεία πληθωρισμού - επιτοκίων, οι εκτιμήσεις για πιθανή είσοδο της Αμερικανικής Οικονομίας σε ύφεση, η κατρακύλα του Πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, επόμενο είναι αρκετοί Διαχειριστές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μη θέλοντας να ρισκάρουν τα κέρδη των προηγούμενων μηνών.

Συμπερασματικά, το Χ.Α. δείχνει να έχει ξεμείνει από ανοδικούς καταλύτες, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι, τουλάχιστον, αποτρεπτική και βέβαια όλοι οι παράγοντες της Αγοράς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις 13 τρέχοντος μήνα το βράδυ, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη “δύσκολη” Moody’s.

Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από το μπαράζ εταιρικών πράξεων που έλαβαν χώρα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 12.337.225 νέες (KΟ) μετοχές της Eurobank (-0,59%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 221 στελέχη της Τράπεζας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,23. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.676.736.329.

Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 5.557.131 νέες (ΚΟ) μετοχές της Τρ. Αττικής (-20,38%), που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ». Κατόπιν της ακύρωσης 2.506.921 παλαιών (ΚΟ) μετοχών έκδοσης της Τρ. Αττικής που κατείχε η «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ», λόγω σύγχυσης – συγχώνευσης, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τρ. Αττικής που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 53.064.387.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΤΤ κινήθηκε σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,62 ευρώ (-29,72%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 7,50 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 20,38% και σε νέα ιστορικά χαμηλά (προσαρμοσμένες τιμές).

Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές της Εβροφάρμα (-5,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,05 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0475 ανά μετοχή), ενώ μετά τη μείωση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Unibios (-1,69%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 1,7700.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,65% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,66% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,105% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1425,17 (+0,82%) και 1405,18 μονάδων (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1406,51 (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1406,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος στα 130 εκατ., από τα οποία τα 39,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, CENER), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 130 εκατ., τα 122,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου έχουμε την τρίτη τριπλή λήξη συμβολαίων στο Χ.Π.Α. Οι δύο προηγούμενες έκλεισαν στην ζώνη του 3440, με την τρίτη να μας βρίσκει μερικές μέρες πριν, στο ίδιο επίπεδο. Η απόλυτη ισορροπία το 2024, με τα κέρδη της Αγοράς να προέρχονται από το πρώτο τρίμηνο και μόνο. Προσπάθεια του ταλαντωτή να δώσει μετά από μέρες ένα ανοδικό έναυσμα για αντίδραση, με το 1435 ΓΔ να έχει γίνει τώρα αντίσταση, από στήριξη. Ένας ΟΤΕ δεν φέρνει την Άνοιξη στην Αγορά και καλώς, ή κακώς οι Τράπεζες έχουν τον έλεγχό της. Για μία ακόμα φορά ο Τραπεζικός πλησίασε τον 200αρη ημερήσιο του (1207) χωρίς ακόμα να μας δείχνει σε ημερήσιο γράφημα ότι μπορεί να κάνει την διαφορά ανοδικά. Στην Αττικής οι μέτοχοι της Παγκρήτιας που πήραν στα χέρια τους τις μετοχές, όπου φύγει – φύγει. Οι υπόλοιπες Τράπεζες έκλεισαν τα προβλήματά τους αρκετά χρόνια πίσω, με την Αττικής να φαίνεται να κλείνει το ‘δράμα’ της τον Οκτώβριο του 2024. Το ποιος έχει την δύναμη και τα μετρητά να ακολουθήσει το έργο είναι μία άλλη συζήτηση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι πρώτη φορά κάποιος ακουμπάει στο τραπέζι σοβαρά χρήματα για την Τράπεζα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αναζωπύρωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το χθεσινό τεχνολογικό ράλι στις ΗΠΑ”, διαπιστώνει η Eurobank Equities.

Αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην απόφαση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ και έτσι το Χ.Α. θα κινηθεί παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον, για τεχνικούς λόγους, ενώ η ανάκαμψη των Ξένων Αγορών μπορεί επίσης να στηρίξει το κλίμα”, αναφέρει η Beta Sec.

Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΑΡΑΙΓ εκτιμούμε ότι ήταν θετικά καθώς, παρόλη την χαμηλότερη καθαρή κερδοφορία, η ποιότητα των λειτουργικών μεγεθών ήταν εξαιρετική, δεδομένης επιβάρυνσης κόστους της περιόδου. Σημειώνουμε ότι οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές Α΄ εξαμήνου ήταν οριακά υψηλότερες έναντι του αντίστοιχου περσινού και διαμορφώθηκαν στα 357 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητικά κινήθηκαν και τα επαναλαμβανόμενα μεγέθη της ΕΛΧΑ, ενώ χαιρετίζουμε την μείωση στον καθαρό δανεισμό της Εισηγμένης στα 741 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η παραβίαση της κρίσιμης στήριξης στις 1413 μονάδες, δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση του ΓΔ σε αχαρτογράφητα ύδατα”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την ουσιαστικά ‘αδιάφορη’ πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας και τις επικρατούσες προσδοκίες για συνέχιση των εύρωστων εταιρικών θεμελιωδών στο επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών περνάνε πλέον “στο ντούκου”, ενώ τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί, δείχνουν να θεωρούνται τρόπον τινά δεδομένα.

Τι θα συμβεί στη Λεωφόρο Αθηνών όταν το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον κάποια στιγμή και για τον οποιοδήποτε λόγο νομοτελειακά “κοκκινίσει” για τα καλά, ή όταν τα θεμελιώδη των Ελληνικών Εισηγμένων αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης;

Μήπως η Ελληνική Αγορά, η οποία - όπως κάθε Χρηματιστήριο - προεξοφλεί τις εξελίξεις, θέλει να μας πει κάτι;

Ενόσω ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης και οι τασικοί δείκτες “αχρηστεύονται” όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, τόσο η επαναδοκιμασία του φετινού πολυετούς υψηλού, όσο και το “ραντεβού” με τα χαμηλά του Αυγούστου.

Ο ΓΔ, άλλωστε, απέχει την ίδια σχεδόν απόσταση και από τα δύο αυτά “ορόσημα”.

Προς αποφυγήν παρερμηνειών, αποφεύγουμε τις “μαντεψιές” και παρακολουθούμε την “κορδέλα” των τιμών, η οποία δεν θα μείνει για πάντα στα τρέχοντα “συνηθισμένα” επίπεδα.

Για τον όγκο συναλλαγών δεν απαιτούνται φοβερές γνώσεις, για να καταλάβει κανείς ότι περιστρέφεται γύρω από λίγα “βαριά χαρτιά”, με το υπόλοιπο του ταμπλώ (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) να κάνει συναλλαγές… περιπτέρου.

Αποτρεπτική υπό αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή σοβαρών funds στα μετοχολόγια, καθώς σε “ρηχές” Αγορές το market impact των εντολών αγοράς κάνει τα πάντα ακριβότερα, ενώ οι εντολές πώλησης εκτελούνται με… κόπο.

Διαγραμματικά, οι 1450 μονάδες κρατάνε το “κλειδί” της ανόδου, ενώ η απώλεια των 1400 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, θα δημιουργήσει “δεύτερες σκέψεις” σε πολλά “ευαίσθητα” χαρτοφυλάκια.

Η εποχικότητα του Σεπτεμβρίου είναι ούτως, ή άλλως προβληματική για τις Κεφαλαιαγορές, με την προηγούμενη εβδομάδα να είναι η χειρότερη του έτους για τον S&P 500, και το Χ.Α. πάντως να τη… γλιτώνει δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα είναι στο απυρόβλητο, ή χαίρει προνομιακής μεταχείρισης.

Αυτές τις ώρες οι Ευρωπαϊκές Αγορές αξιολογούν τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ενώ το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η “ετυμηγορία” της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία. Ιδιαίτερης βαρύτητας τα όσα θα πει ο Οίκος, που δεν έχει δώσει ακόμη στη Χώρα μας την πολυθρύλητη “επενδυτική βαθμίδα”.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, η εκεί Ομοσπονδιακή Τράπεζα, Federal Reserve, θα συνεδριάσει το διήμερο 17 - 18 Σεπτεμβρίου, με την μείωση των επιτοκίων αναφοράς να θεωρείται δεδομένη εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη ύφεση, ικανοποιητικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό και ερωτήματα για την ευρωστία της Αγοράς εργασίας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την εκλογή του επόμενου Πλανητάρχη.

Ενόσω αναμένουμε νεότερα για την διάθεση μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, για την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Attica Bank, η “Τραπεζοκεντρικότητα” της Λεωφόρου Αθηνών διατηρείται.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ερώτημα όμως θα αποτελέσει το αν στο μυαλό των επενδυτών επικρατήσουν εφεξής οι αναλύσεις περί discount και οι προσδοκίες περαιτέρω ανασύνταξης και μερισματικών διανομών του κλάδου, ή αν τα εν λόγω ‘stories’ αναδιάρθρωσης δεν αποτελούν πλέον ‘κράχτες’ για την εισροή ‘φρέσκων’ κεφαλαίων στην Αγορά”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,2), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να συνεχίζει να δίνει πλεονέκτημα στους “sellers” (ΑΛΦΑ -0,03%, ΕΤΕ -2,49%, ΕΥΡΩΒ -0,59%, ΠΕΙΡ +0,47%).

Μεταξύ 1231,76 (+0,96%) και 1209,57 μονάδων (-0,86%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,23 (-0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1210,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1210 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1196 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και σήμερα με πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων. Διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+0,06%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,83%), ΕΛΧΑ (+0,78%), ΕΥΔΑΠ (+0,36%), ΜΠΕΛΑ (+0,42%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,41%), ΟΠΑΠ (+0,26%), ΟΤΕ (+0,34%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΑΑ και ΣΑΡ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,45%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη και τα οποία δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά, με τον τίτλο να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Τα κέρδη μετά από φόρους για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε €22,9 εκατ. από €37,1 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2023. Λόγω των ισχυρών θετικών ταμειακών ροών από την λειτουργική κερδοφορία, αλλά και τις προπωλήσεις εισιτήριων της Καλοκαιρινής περιόδου, τα ταμειακά αποθέματα και τα άμεσα ρευστοποιήσιμα χρηματοοικονομικά στοιχεία αυξήθηκαν σε €814,4 εκατ. στις 30/6/2024, από €706,3 εκατ. στις 31/12/2023, πάρα την εξαγορά των warrants με την καταβολή €85,4 εκατ. στην Ελληνική Δημοκρατία την 2/1/2024, αλλά και την πρώτη, μετά από μία τετραετία, καταβολή μερίσματος ύψους €67,6 εκατ. στους μέτοχους στις 27/5/2024. Ο καθαρός δανεισμός (συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων) ανήλθε στις 30 Ιουνίου σε 483 εκατ. ευρώ (415,2 εκατ. ευρώ 31/12/2023). Κατά μέσο όρο 8 νέα αεροσκάφη δεν ήταν στη διάθεση της Εταιρείας, λόγω πρόωρης συντήρησης και επισκευής κινητήρων. Θα πάρει αποζημίωση, αλλά δεν θα καλύπτει τα πάντα.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 10,75 ευρώ και με πρώτη αντίσταση την ζώνη 11,44 – 11,83 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+0,78%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 1,846 ευρώ (+3,36%). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν στα 59,9 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2024, έναντι 38,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 50,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,1250 ευρώ ανά μετοχή) από 28,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (ή 0,0691 ευρώ ανά μετοχή), χάρη σε κέρδος από αποτίμηση αποθεμάτων, αλλά και τα μειωμένα χρηματοοικονομικά κόστη. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου υποχώρησε από τα 885,4 εκατ., στα 741 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,884 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,898 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,961 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 1,724 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+114,29%), MONTA (+104,71%), SOFTWEB (+104,07%), ΦΒΜΕΖΖ (+87,69%), ΚΟΥΑΛ (+89,14%), OPTIMA (+66,67%), ΒΙΟΣΚ (+57,82%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,84%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+0,29%), MED (+2,67%), ΠΑΙΡ (+2,32%), ΜΙΓ (+0,15%), ΔΟΜΙΚ (+0,90%), ΑΣΤΑΚ (+3,76%), ΣΕΝΤΡ (+1,13%), ΜΕΒΑ (+0,52%), ΔΡΟΜΕ (+1,31%), ΠΕΡΦ (+0,30%), ΚΕΚΡ (+2,896%), ΑΒΑΞ (+0,15%), ΠΑΠ (+0,85%), ΒΟΣΥΣ (+1,80%).

Τρίτη συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών σε ΠΡΔ (-0,91%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+0,34%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ιντρακόμ (-2,30%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+1,95%), Space (+0,94%), Optima (+0,62%), Revoil (+0,28%), Quest (+2,72%), ΞΥΛΚ (+0,68%) και Ιντρακάτ (+1,01%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400, 1399 - 1387 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3397 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3369 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Διαθέσεις αντίδρασης στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διαθέσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, στο 1,1032 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2580 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $29,95 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.

Πάνω από τα $57650 το Bitcoin, προς τα $2330 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 230000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, από 228000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εξαιρουμένων των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο PPI αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 97,9 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 6,8, από 6,5 ευρώ δίνει η Euroxx Sec., διατηρώντας τη σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή μετά τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου, την αναβάθμιση του guidance από τη Διοίκηση και την επικείμενη εισαγωγή στο Χ.Α., ενώ αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας κατά 13% για την περίοδο ως το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco, Motor Oil, TITC, ΔΑΑ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και στο υψηλό η ΕΕΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v