Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί δεν «ακούει» τις διεθνείς αγορές

Σταθερά σε πλεονεκτική θέση οι πωλητές, παρά τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς. Οι κινήσεις των ξένων και οι ανακοινώσεις που «καίγονται». Στη Λαγκάρντ εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι long.

Χρηματιστήριο: Γιατί δεν «ακούει» τις διεθνείς αγορές

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street, με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά τριών ετών ήταν η αφορμή που περίμεναν οι long, ενισχύοντας πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μ.β. την προσεχή Τετάρτη.

Σε ανάλογη κατεύθυνση ακολούθησαν οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας, στη Φρανκφούρτη η προσοχή των Ευρωπαίων και τις ανακοινώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ.

Από υψηλότερες τιμές τα futures του S&P500, από τις 18.330 (0,30%) ο DAX, από τις 7.396 (-0,38%) ο CAC40 και από τις 8.193 (0,94%) ο FTSE100.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η νέα διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στις 1.413,54 (-0,88%) τον ξαναφέρνει σε χαμηλά 30 ημερών. Καθαρή νίκη των πωλητών, για ακόμη μία συνεδρίαση και τρίτη με διόρθωση μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Σταθερά πωλητές ορισμένοι διαχειριστές ξένων funds τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips, απόρροια κυβερνητικών ενεργειών που πλήττουν τη σχέση εμπιστοσύνης τους με την κοινότητα. Κοινός τόπος πως η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς (στους ομίλους διύλισης) αποτέλεσε σημείο καμπής, όπως και η επιφυλακτικότητα των διαχειριστών ως προς το ενδεχόμενο ενός επόμενου ανάλογου αιφνιδιασμού, κάτι που άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Στις 1.220,04 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κατά 0,98% χαμηλότερα εχθές και ήδη σε αρνητικό έδαφος για διάστημα μηνός. Σε κρίσιμο σημείο ο κλάδος, με τους πωλητές σταθερά σε πλεονεκτική θέση και δίχως εμφανείς ενδείξεις -μέχρι τώρα- πως οι παρουσιάσεις των τραπεζιτών σε διεθνή φόρα αποφέρουν ουσιαστικές εισροές νέων κεφαλαίων.

Μειονεκτικό στοιχείο για την αγορά η υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στα 4 τραπεζικά χαρτιά, ενδεικτικό το ότι από τα συνολικά 18,48 εκατ. μετοχές που άλλαξαν χέρια, τα 14 εκατ. αφορούσαν σε Εθνική (7,476), Πειραιώς (3,868), Alpha Bank (1,5005), Eurobank (1,96). Χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με συναλλαγές 6,14 εκατ. μετοχών η διόρθωση για τη μετοχή της Alpha Βank, που από εχθές γυρνάει σε αρνητικό έδαφος -2,50%- για το 2024.

Διόρθωσης συνέχεια και για τα blue chips, με τον FTSE25 στις 3.425,12 (-0,89%), αλλά ελαφρώς διαφοροποιούμενο έναντι του ΔΤΡ σε μηνιαία μέτρηση, καθώς προσώρας παραμένει στο συν 0,60%.

Στα αρνητικά της συγκυρίας η πτωτική απόκλιση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών, η αδυναμία συγχρονισμού με τα διεθνή, ακόμη και τις ημέρες που σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη επανέρχονται οι αγοραστές. Πρακτικά για το ΧΑ «καίγονται» οι περισσότερες από τις αφορμές αναστροφής, ανοδικής διόρθωσης, με τον τραπεζικό κλάδο όλο και χαμηλότερα. Από τις 1.290,15 στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου έως τις 1.215,79 μονάδες -χθεσινό χαμηλό-, με τους αγοραστές να μη βιάζονται να απορροφήσουν το σύνολο της προσφοράς.

Το αποθαρρυντικό είναι πως σε αυτή τη συγκυρία «καίγονται» και οι όποιες ανακοινώσεις εισηγμένων με ισχυρά μεγέθη 6μήνου, οι προοπτικές που, σύμφωνα με αναλυτές, διανοίγονται για μεγαλύτερες αποτιμήσεις, ενώ 1-2 σημαντικές συμφωνίες δεν ανακοινώνονται ακόμη καθώς αναζητείται πιο ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Επιπλέον «πονοκέφαλος» το γεγονός πως η κρίση στη Γερμανία χτυπά τους Ελληνες εξαγωγείς, όπως πολύ σωστά σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Εξέλιξη που δύσκολα είναι αναστρέψιμη σε εύλογο χρονικό ορίζοντα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια (εξαγωγική) επιχειρηματικότητα.

Μένει να φανεί εάν η κοινότητα θα μπορούσε να αναπτύξει αντανακλαστικά στο ενδεχόμενο ανακοινώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ που θα ικανοποιούν τους long στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v