Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή νίκη των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλό 30 ημερών υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης που εκλεισε σχεδόν στο χαμηλό ημέρας. Διασώθηκαν ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή από τον FTSE 25. Στα 86 εκατ. οι συναλλαγές.

Καθαρή νίκη των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που εξέθεσε τους, λίγους, πρωινούς αγοραστές, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να ξεκινούν τις συναλλαγές με διαθέσεις ήπιας αντίδρασης, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε λίγα λεπτά, οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Η μάχη δόθηκε στη στήριξη των 1420 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα και από το εν λόγω όριο και τους αγοραστές να προσπαθούν να αποτρέψουν το κλείσιμο χαμηλότερα από το 1420, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη και σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ανοίγει ο δρόμος για επαναπροσέγγιση των 1400 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή πτωτική συνεδρίαση, συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, ένδειξη που μόνο θετική δεν είναι, ενώ τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,28% και 3,63%, αντίστοιχα.

Επίσης το σημερινά κλεισίματα παραπέμπουν σε χαμηλά μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο για τον ΓΔ να έχει σημειωθεί στις 13/8 (1403,17 μονάδες) και για τον ΔΤΡ στις 9/8 (1212,33 μονάδες).

Οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είναι αρνητικό ρεκόρ τετραμήνου και παραπέμπουν στο διάστημα από 28/5 έως και 31/5, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει ισάριθμες πτωτικές συνεδριάσεις.

Αδύναμη και σήμερα η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά τις επιμένουσες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες “είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου για το event της Bank of America σε Λονδίνο (23 – 26/9)”.

Ερωτηματικά προκαλεί η εικόνα του τίτλου της Πειραιώς, που μέχρι πρότινος έδειχνε μία σχετικά πιο αμυντική συμπεριφορά, όμως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και εδώ οι “sellers” δείχνουν να ανακτούν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σύμφωνα με έμπειρο Διαχειριστή που έδωσε τις εκτιμήσεις του στην στήλη, “αξίζει υπενθύμισης ότι τα περισσότερα funds κλείνουν βιβλία χρήσης τον Νοέμβριο και αν συνυπολογιστεί ότι πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, όπως οι Αμερικανικές εκλογές, η πορεία πληθωρισμού - επιτοκίων, οι εκτιμήσεις για πιθανή είσοδο της Αμερικανικής Οικονομίας σε ύφεση, η κατρακύλα του Πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, επόμενο είναι αρκετοί Διαχειριστές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μη θέλοντας να ρισκάρουν τα κέρδη των προηγούμενων μηνών. Στην περίπτωση του Χ.Α., στο ‘στέγνωμα’ των συναλλαγών, σημαντικό ρόλο παίζει το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, που θα απαιτήσει σημαντική ρευστότητα, όμως σε κάθε περίπτωση, η εικόνα προβληματίζει”.

Συμπερασματικά, το Χ.Α. δείχνει να έχει ξεμείνει από ανοδικούς καταλύτες, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι, τουλάχιστον, αποτρεπτική και βέβαια όλοι οι παράγοντες της Αγοράς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις 13 τρέχοντος μήνα το βράδυ, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη “δύσκολη” Moody’s.

Σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ και περιμένοντας τις ανακοινώσεις των βασικών Κεντρικών Τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Fed θα συνεδριάσει 17 - 18 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ECB αύριο, 12/9.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 2,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,9% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,6%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές στα Τρόφιμα και την Ενέργεια ανήλθε στο 3,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3%, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αύξηση 0,2%.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία και ιδιαίτερα ο δομικός πληθωρισμός, δείχνουν να τυγχάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικής υποδοχής, από τους δείκτες στην Wall Street, τουλάχιστον στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Χωρίς κατεύθυνση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,69% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,135% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1429,91 (+0,27%) και 1412,57 μονάδων (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1413,4 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1413,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο τζίρος στα 85,2 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,2 εκατ., τα 79,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η επενδυτική ψυχολογία κλίνει προς την απομάκρυνση από τον κίνδυνο, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να αλλάξουν, καθώς η συνολική εικόνα κυριαρχείται από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα από ΔΑΑ, Fourli και Autohellas, δικαιολογούν κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, που μπορεί να δώσει κίνητρα για ευρύτερη δράση”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Ο Γ.∆. συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία παραβιάζοντας, όχι μόνο την πρώτη κρίσιμη στήριξη των 1434 μονάδων, που μετατρέπεται πλέον στην πλησιέστερη αντίσταση, αλλά και την επόμενη στις 1426 μονάδες”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αναμφισβήτητα στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μετρήσεις πληθωρισμού Αυγούστου στις ΗΠΑ, ειδικότερα αν συνεκτιμήσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η FED. Στο εσωτερικό, είχαμε ένα καλό σετ αποτελεσμάτων και από τις 3 Εισηγμένες, ήτοι ΔΑΑ, ΟΤΟΕΛ και ΦΡΛΚ. Αξίζει να αναφερθούμε στην σημαντική βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων (EBITDA OPR) στα καταστήματα ΙΚΕΑ Fourlis, αλλά και στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας (κυρίως λόγω μερίσματος από την ΑΡΑΙΓ) της ΟΤΟΕΛ, παρά την στασιμότητα του κύκλου εργασιών. Επιπλέον, σημαντική αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας εμφάνισε και ο ΔΑΑ. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν το β΄ τρίμηνο και οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΧΑ. Αναμένουμε να συνεχιστεί η συσσώρευση στο Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Depolas Investment Services.

Υποτονικά κυλούν οι τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κατάσταση συσσώρευσης. Οι αγοραστές δεν βιάζονται, περιμένοντας τις εποχικές εκπτώσεις και η επιφυλακτικότητα επικρατεί. Στις επόμενες ημέρες – εβδομάδες αναμένεται να τερματιστεί η εικόνα της καχεξίας και να επανέλθει το ενδιαφέρον τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών”, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο ΓΔ, όπως είδαμε χτες, σπάζοντας το 1435 είχε στόχευση στο 1420 επίπεδο το οποίο και πλήρωσε, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μένει να δούμε τι είδους αντίδραση θα προσφέρει το επίπεδο και αν είναι ικανό να μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 1440.

Ο τζίρος φαίνεται αυξημένος, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, μιας και η αλλαγή επιπέδου ενεργοποιεί κεφάλαια.

Επειδή πάντα εξετάζουμε και τα ακραία σενάρια στην Αγορά, ας δούμε και πάλι τον ΓΔ. Οι αγοραστές έχουν “πάει περίπατο” και ως γνωστόν “οι Αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά”.

Ο φόβος στην δική μας “ρηχή” Αγορά είναι, ότι μετά την διπλή κορυφή των Ξένων, οι πιθανότητες για μία πιο βαθιά διόρθωση είναι πιθανή.

Όπως φαίνεται στο γράφημα τώρα, ο ΓΔ τον Αύγουστο κατέγραψε 1320 μονάδες και για 1 συνεδρίαση βρέθηκε κάτω και από τον 200αρη που είναι στο 1387 επίπεδο που έχει και στήριξη στην ημερήσια εικόνα.

Οι προβλέψεις το που θα πάει ο ΓΔ δεν έχουν σημασία. Η σημασία είναι να αποφεύγουμε, ή να βρισκόμαστε με ρευστότητα όταν η Αγορά κάνει γρήγορη πτωτική κίνηση. Εν κατακλείδι, ένα extreme σενάριο είναι η αγορά να επισκεφτεί και πάλι βιαστικά την ζώνη του 1300, χωρίς να χαλάει κάτι στην μεγάλη εικόνα.

Για να αλλάξει στην παρούσα η τάση, χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1450. Τονίζουμε ότι παρατηρούμε ημερήσιο γράφημα και όχι Intraday κινήσεις της Αγοράς.

Η ΑΛΦΑ η μόνη που κατάφερε να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο για το 2024, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη. Είναι μακράν με το χαμηλότερο P/BV 0,54 με τον υπόλοιπο κλάδο να βρίσκεται ακόμα και σε διπλάσια τιμή (ΕΤΕ 0,90). Προφανώς έχει περιθώρια, παρόλα αυτά προσελκύει στην παρούσα πολύ λιγότερους επενδυτές. Οι τιμές στόχοι είναι 50% υψηλότερα από τα επίπεδα. Έχει εγκλωβίσει αρκετούς, λόγω της χαμηλής αποτίμησης και έχει σε γενικές γραμμές κουράσει τους ενασχολούμενους βιαστικούς. Στήριξη έχει στο 1,48 με το επίπεδο να είναι ουσιαστικά κοντά στα χαμηλά του Αυγούστου (1,463). Σε κάθε περίπτωση δίνει αγοραστικό σήμα με κατοχύρωση του 1,58 ενώ για να αλλάξει η μεγάλη εικόνα πρέπει να κάτσει σε εβδομάδα πάνω από το 1,75.

Πάμε τώρα στην ΔΕΗ που εδώ και καιρό έχει ξεχαστεί από τους traders. Από τα λίγα γραφήματα που κρατούν επαφή με τα υψηλά έτους, ενώ η διακύμανση έχει πιάσει πάτο. Το 11,39 είναι κύρια στήριξη και “stop” στο ημερήσιο “long” σε κλείσιμο μέρας, ενώ χρειάζεται υπέρβαση του 12 για να δώσει momentum.

Η φροντίδα της μετοχής πάντως δείχνει ότι θέλει να μαζέψει νέα κεφάλαια”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να κινείται σε ένα πολύ στενό trading range, με τον τζίρο να βαίνει μειούμενος, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Είναι προφανές ότι, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγκαστικά θα πρέπει να πάρει κάποια κατεύθυνση.

Προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς διολισθαίνει από την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η μεταβλητότητα στο εξωτερικό κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα η ΕΕΕ, με νέο υψηλό 52 εβδομάδων και πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό, λειτουργώντας βέβαια κυρίως ως αντίβαρο στην αδρανή συμπεριφορά των υπόλοιπων μετοχών.

Στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις όσον αφορά τον πληθωρισμό, που θα δημιουργήσουν μια περαιτέρω ένδειξη για το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από την FED στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την πιθανότητα εισόδου σε ύφεση της Αμερικανικής Οικονομίας”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,2), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-1,28%), ΕΤΕ (-1,03%) και ΕΥΡΩΒ (-1,01%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΠΕΙΡ (-0,77%).

Μεταξύ 1235,02 (+0,23%) και 1215,79 μονάδων (-1,33%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1221,79 (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1220,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,98%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1210 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1196 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οριακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΟΤΕ (+0,47%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,21%).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης ο τίτλος του ΔΑΑ αναρριχόμενος μέχρι τα 7,816 ευρώ (+1,01%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε και σύμφωνα με τα οποία, “μετέφερε περισσότερους επιβάτες και από το 2019 και φυσικά από το 2023. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 97,1 εκατ. ευρώ. Ελεύθερες ταμειακές ροές 171,8 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στις 30/6 σε 151 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός σε 781,3 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε σημαντικά λόγω των μερισμάτων που δόθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της εισαγωγής στο Χ.Α.”.

Η Εταιρεία αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της επιβατικής κίνησης στο β’ εξάμηνο σε μονοψήφιο ποσοστό, που εφόσον επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε κλείσιμο έτους με χαμηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου της κίνησης. Η Αγορά αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA χρήσης της τάξης των 370 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των πρωινών αγοραστών και ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, προσθέτοντας την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμούς. Πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 7,809 – 7,862 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, που συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά μήνα. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,05 ευρώ, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,987 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,03 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,83 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+118,13%), MONTA (+104,71%), SOFTWEB (+103,49%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,32%), ΚΟΥΑΛ (+85,59%), OPTIMA (+65,64%), ΒΙΟΣΚ (+60,54%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,61%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “ORILINA PROPERTIES” (-1,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0228613745 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+0,57%), ΚΥΡΙΟ (+1,83%), ΛΕΒΚ (+0,70%), ΕΛΤΟΝ (+0,72%).

Εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών για πιθανό πρόβλημα υγείας του βασικού μετόχου, ο τίτλος της ΙΝΤΚΑ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,92 ευρώ (-6,86%), για να ακολουθήσει αντίδραση και κλείσιμο στα 3,05 ευρώ (-2,71%). Σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων.

Επιστροφή αγοραστών σε Profile (+0,20%).

Αύξησε συναλλαγές η BriQ (+1,27%).

Βγήκε μικρό “bid” στα ΑΣΤΑΚ (+1,17%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΧΑΕ (-1,32%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντεάλ (+1,03%), μετά τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για “μετοχή σε discount” και τις ανακοινώσεις για επικείμενη εξαγορά στον κλάδο της Πληροφορικής, μέχρι το τέλος του έτους.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400, 1398 - 1386 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3396 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3369 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με συνεχείς μεταβολές προσήμων η Ευρώπη, πιέζονται οι δείκτες στην Wall Street.

Διαθέσεις αντίδρασης στο Πετρέλαιο, στο 1,1014 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2540 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,85 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.

Κάτω από τα $56500 το Bitcoin, προς τα $2315 υποχωρεί το Ethereum.

Η UniCredit απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος Επενδυτής της Γερμανικής Τράπεζας. Η Ιταλική Τράπεζα απέκτησε μερίδιο 4,49% του Γερμανικού Ομίλου από το Γερμανικό Δημόσιο, με το υπόλοιπο μερίδιο να αποκτάται από την Αγορά, με τη μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας να καταγράφει ράλι. Η Ιταλική Τράπεζα απέκτησε το μερίδιο στα 13,20 ευρώ ανά μετοχή. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην πωλήσει άλλες μετοχές για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατέγραψε αναπτυξιακή δυναμική τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, μένοντας ουσιαστικά στάσιμη (ανάπτυξη 0%) σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,2%. Η Χώρα δεν είχε δει ανάπτυξη του ΑΕΠ ούτε τον Ιούνιο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 98,3 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank, Lamda Development, Cenergy, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικούς τίτλους, έναντι 100 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.804 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.779 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.821 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.246 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.266 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 633, 344 για τον Σεπτέμβριο και 289 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.420), κινήθηκε μεταξύ 3.420 και 3.460,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.237).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.226,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.679), Πειραιώς (6.046), Εθνική (1.795), Alpha Bank (16.744), Ιντρακόμ (372), ΔΕΗ (634), Cenergy (143), Τέρνα Ενεργειακή (385), ΑΔΜΗΕ (128), Μυτιληναίο (130), ΟΠΑΠ (125), Motor Oil (321), Ελλάκτωρα (184), ΕΛΧΑ (177), ΓΕΚ (259), Ελ. Πετρέλαια (177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.517, Πειραιώς 63.075, Eurobank 17.241, Τέρνα Ενεργειακή 19.561, ΑΔΜΗΕ 22.675, ΓΕΚ 11.831, ΔΕΗ 23.172, Εθνική 14.644.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.107.090 τεμ., (από 66.170.163 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.029.886 τεμ. (36.029.886), ΟΠΑΠ 1.678.557 τεμ. (1.678.557), Εθνική 12.789.037 τεμ. (13.087.094), ΟΤΕ 1.565.248 τεμ. (1.566.441), Πειραιώς 14.552.833 τεμ. (14.484.922), Optima bank 1.017.223 τεμ. (1.018.359), Ελ. Πετρέλαια 1.283.136 τεμ. (1.281.546).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v