Silver Alert για επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Με συναλλαγές κάτω των 60 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση που οδήγησε σε πτώση του ΓΔ στις 1.434 μονάδες. Ανοδική κίνηση από Titan, άμυνες από ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy.

Silver Alert για επενδυτές στο Χρηματιστήριο

“Περιμένοντας τον Γκοντό” είναι ο τίτλος θεατρικού έργου (1948) του Σάμιουελ Μπέκετ, στο οποίο οι χαρακτήρες περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ.

Περίπου αυτή είναι η εικόνα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου όλοι οι παράγοντες της Αγοράς περιμένουν τον καταλύτη που θα δώσει στον ΓΔΧΑ τα “καύσιμα” για την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1450 μονάδων, όμως αυτός δεν διαφαίνεται και η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να ταλαιπωρείται μέσα στην εσωστρέφεια και την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Μάλιστα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. ξεκίνησε να παρουσιάζει “ασύμμετρη συμπεριφορά”, σε σχέση και με την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, δείχνοντας ότι κάτι άλλο περιμένει, πιθανώς μεγαλύτερη ορατότητα από το αναμενόμενο placement της Εθνικής. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΤΕ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο, ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου, φέρνοντας κλυδωνισμούς, την Παρασκευή, στην Wall Street, επαναφέροντας τις ανησυχίες για πιθανή είσοδο σε ύφεση της Αμερικανικής Οικονομίας και θέτοντας εν αμφιβόλω την κλίμακα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Τις ανησυχίες επέτεινε και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του Πετρελαίου (σε χαμηλά 14 μηνών το WTI, σε χαμηλά 33 μηνών το Brent, βρέθηκαν την Παρασκευή), παρά την ανακοίνωση του OPEC+ ότι “αναστέλλει την αύξηση της παραγωγής κατά 180000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο”.

Σύμφωνα με αναλυτές, “τα στοιχεία του Αυγούστου ‘κλείδωσαν τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Fed θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση (50 μ.β.) για να προλάβει τους κινδύνους. Οι Αγορές δίνουν πλέον πιθανότητες 55% σε μία μείωση 50 μονάδων βάσης, αντί 45% στη μικρότερη των 25 μ.β. που θεωρούνταν μέχρι πρότινος σχεδόν δεδομένη. Ο Σεπτέμβριος επιβεβαιώνει την φήμη του κακού μήνα για τις μετοχές. Η ξαφνική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας και η εκτίναξη της μεταβλητότητας έχει προκαλέσει ερωτηματικά, μήπως η ανάκαμψη από τα χαμηλά του Αυγούστου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ‘relief rally’ από υπερπουλημένα επίπεδα".

Υπενθυμίζεται ότι η Fed θα συνεδριάσει 17 - 18 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ECB στις 12/9. Μια μέρα νωρίτερα (11/9) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Από πλευράς στατιστικής, ο Σεπτέμβριος θεωρείται ένας δύσκολος μήνας για το NYSE (γνωστά τα “Autumn Blues” του Σεπτεμβρίου) με τον S&P 500, τα τελευταία 10 χρόνια, να χάνει 2,3% (κατά μέσο όρο), με χειρότερη επίδοση το 2022 όταν “βούλιαξε” 9,3%.

Από εκεί και πέρα, με κέρδη κινούνται σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη, με προεξόφληση ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ με διαθέσεις αντίδρασης, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και στην Wall Street.

Στα καθ΄ ημάς, σε αναβάθμιση του outlook της Ελληνικής Οικονομίας προχώρησε η DBRS, διατηρώντας την αξιολόγηση στο “BBB (low)”. Όπως εξηγεί στην ανάλυσή του ο Οίκος “η αλλαγή του outlook αντικατοπτρίζει την περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του Τραπεζικού Συστήματος. Από το 2021, η Ελλάδα ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ζώνης του Ευρώ και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να επεκταθεί κατά περισσότερο από 2% τόσο το 2024, όσο και το 2025”.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν επικεντρωμένα στις 13 τρέχοντος μήνα το βράδυ, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη “δύσκολη” Moody’s.

Από την άλλη, με τους Ξένους πωλητές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2024 και τους Εγχώριους κωδικούς λιανικής σε ρόλο θεατή, όσο παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η ημερήσια τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και από τις λίγες πρωτοβουλίες των Εγχώριων Θεσμικών χαρτοφυλακίων που, ως γνωστόν, επιμένουν να δραστηριοποιούνται σε μονοψήφιο αριθμό τίτλων.

Από εκεί και πέρα και σήμερα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρέμεινε η αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά το συνεχιζόμενο μπαράζ “εισαγόμενων” εκθέσεων, με τους Επενδυτικούς Οίκους του εξωτερικού να δίνουν όλο και υψηλότερες τιμές – στόχους, ενώ πιο αμυντικά κινείται η ΠΕΙΡ, καθώς χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν κρίσιμο να διατηρηθεί ο τίτλος πέριξ των 4 ευρώ, εν όψει του placement μετοχών Εθνικής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 - 26 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, μαζί με την Κύπρου θα βρεθούν στο event της BofA στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι fund managers από όλους τους μεγάλους Επενδυτικούς Οίκους.

Επίσης η ΕΧΑΕ έχει προγραμματίσει παρουσιάσεις στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου το roadshow θα γίνει σε συνεργασία με τη Societe Generale, στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη και στις 2 - 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Morgan Stanley.

Την ίδια ώρα, παρουσιάσεις σε επενδυτές στο Λονδίνο και άλλα Χρηματοοικονομικά Κέντρα έχει ξεκινήσει η Διοίκηση της Cenergy, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του μήνα, θα πρέπει να προστεθούν η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9) και οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια.

Ερχόμενοι στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την, συνεχιζόμενη, χαμηλή αξία συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/8, με 53,4 εκατ.), αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των Δεικτοβαρών τίτλων, εξάντλησε και τη σημερινή συνεδρίαση, περιστρεφόμενη πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, σαφέστατη ένδειξη έλλειψης ουσιαστικής τάσης, ενώ στα δάχτυλα του ενός χεριού, μετριούνται οι τίτλοι, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που επεδίωξαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικά συναλλαγές.

Την τελευταία “πινελιά” την έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25).

Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,69% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,75% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,256% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 8 έως 10 δισ. ευρώ από τις Αγορές χρέους το 2025, μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων και να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης”, ανέφεραν στο Reuters δύο Κυβερνητικές πηγές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1443,16 (0%) και 1434,33 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1435,89 (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1434,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο τζίρος στα 57,6 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 57,6 εκατ., τα 52 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη, προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί τις 1715 μονάδες περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η δυνατότητα παραμονής του Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1420, θα συντηρεί την ανοδική του δυναμική με στόχο την επαναπροσέγγιση του πρόσφατου ανώτερου στο 1500, παρά την ύπαρξη σημαντικών ενδιάμεσων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων (1455,1465). Διαφορετικά θα επανελεγχθούν οι πρόσφατες αντοχές στήριξης της περιοχής 1380 – 1360”, τονίζει η HellasFin Investment Services.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει πλούσια ατζέντα με εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα για τις ΔΑΑ και ΦΡΛΚ (Τρίτη μσ), ΑΡΑΙΓ και ΕΛΧΑ (Τεταρτη μσ) και ΛΑΜΔΑ την Πέμπτη (μσ). Επίσης, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μβ, ενώ θα κλείσουμε την εβδομάδα με την αξιολόγηση της Moody’s αργά την Παρασκευή το βράδυ. Ο ΓΔΧΑ, μετά από συσσώρευση 3 εβδομάδων αναμένει τον τόνο από τους διεθνείς δείκτες. Πιθανές οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο εξής, καθώς βαδίζουμε και προς την εκπνοή του τριμηνιαίου κύκλου Παραγώγων, στις 20/9”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των καλών αριθμών του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και δείχνουν ετήσια ανάπτυξη 2,2% το 1ο εξάμηνο του 2024 και του αβέβαιου εξωτερικού περιβάλλοντος”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Ο ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το μέρισμα, το Αεροδρόμιο Αθηνών δημοσιεύει αύριο αποτελέσματα εξαμήνου και η Aegean Airlines την Τετάρτη. Η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου είναι την Παρασκευή, όπως και η αξιολόγηση από τη Moody's της Ελληνικής Οικονομίας”, υπενθυμίζει η Optima Bank.

Ξεκινώντας την εβδομάδα με την ανακοίνωση των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων, συνεχίζοντας υπό το φως της αναβάθμισης των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS και ενόψει της επικείμενης ετυμηγορίας της Moody's την Παρασκευή, το Χ.Α. αναμένεται να σταθεροποιηθεί, με τον τόνο να υπαγορεύεται από τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών. Τα τρέχοντα επίπεδα φαίνονται υποστηρικτικά”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Η διακύμανση έχει στενέψει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μπορεί να αυξηθεί μόνο με αλλαγή επιπέδου, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Από την μία το 1450 κράτησε 3 φορές τις τελευταίες μέρες χωρίς να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο, ενώ αντίστοιχα η συνεδρίαση της Τετάρτης, που τόσο φόβισε λόγω Ξένων Αγορών, συντήρησε τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Το θέμα είναι τι περιμένει η Αγορά να κινηθεί, μιας και οι αγοραστές έχουν “πάει περίπατο”, ενώ και οι πωλητές δεν αποχωρίζονται εύκολα τους Ελληνικούς τίτλους.

Θα είναι η Moody’s που θα μας “ξυπνήσει”, ή θα είναι η παρουσίαση του Τραπεζικού κλάδου σε Ξένους Θεσμικούς, στην εκδήλωση της BofA.

Όλα τα μάτια στις Ξένες Αγορές με την διαφορά ότι εμείς είμαστε διαφορετικά τόσο χρηματιστηριακά, όσο και οικονομικά σε σχέση με τους άλλους.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε πολύ δύσκολα να μην βγάλει κίνηση, μιας και η συσσώρευση δεν φαίνεται να μπορεί να κρατήσει και άλλο χρονικά.

Η εξαγγελίες του Πρωθυπουργού λελογισμένες, με προσπάθεια να πιάσει τόσο τους εργαζόμενους, περισσότερο του Δημοσίου, “κλείνοντας παράλληλα το μάτι” και στους ελεύθερους επαγγελματίες, προσπαθώντας να υλοποιήσει προεκλογικές εξαγγελίες, καταργώντας τελείως το τέλος επιτηδεύματος, ενώ μείωσε, έστω και οριακά, κατά 1% τις εργοδοτικές εισφορές.

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να ξεκίνησε νωθρά, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι δεν θα μας αφήσει χωρίς διακυμάνσεις και ενδιαφέρον.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κάνει στάση στο “μαγικό” 1450 επίπεδο, που έκανε την διαφορά σε τάση σπάζοντας πτωτικά το 2010.

Ένα νέο κύμα Ξένων Θεσμικών αγοραστών, μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά, για αυτό τον λόγο και τα road shows έχουν την σημασία τους.

Το ΚΛΜ μην ξεχνάμε ότι έχει να κάνει μία Α.Μ.Κ. Ουσιαστικά θέλει να διατηρήσει τιμή μέχρι το κόψιμο και αν μη τι άλλο να κάνει διασπορά στην μετοχή. Οι νέοι μέτοχοι που πήραν ποσοστό στο 1 ευρώ, ουσιαστικά θα βοηθήσουν σε κεφάλαια για την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. μαζί με την Ιντρακόμ. Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ έδωσαν ώθηση στον τίτλο που ουσιαστικά πουλάει ‘story’ λόγω ΕΥΡΩΠΗΣ. Ο έλεγχος στον τίτλο θυμίζουμε ότι είναι πάνω από 90% οπότε το τι θα γίνει σε τιμές θα το αποφασίσει ο “Θείος”.

Η ρευστότητα στην Αγορά υπάρχει. Αν το Χ.Α. συνεχίσει να μην έχει ενδιαφέρον, από πλευράς τάσης, το πιο πιθανό είναι να δούμε να ‘ξυπνάνε’ τίτλοι της Περιφέρειας οι οποίοι είναι ‘εν υπνώσει’ και μπορεί να πουλήσουν κάποιο ‘story’. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο από Εγχώρια κεφάλαια με συμμετοχή των εναπομεινάντων traders.

Η ξεχασμένη ΠΕΡΦ φαίνεται να έχει από τα καλύτερα growth στον κλάδο χωρίς δανεισμό και με πολύ προσεκτικά βήματα. Μας θυμίζει ENTEΡ στα ‘νιάτα της’ και πλέον είναι μία μετοχή που ξεχωρίζει στον εναπομείναντα κλάδο στις Εισηγμένες. Τεχνικά είναι ‘Long’ με το 6,83 κοντινή και 7,12 κύρια αντίσταση, που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να αλλάξει επίπεδο. Στήριξη και ‘stop’ το 6,48 σε κλείσιμο ημέρας” σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών (ΑΛΦΑ -1,22%, ΕΤΕ -0,58%, ΕΥΡΩΒ -0,89%, ΠΕΙΡ -0,03%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,602 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,613 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η ενδιάμεση αντίσταση στα 1,576 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,01 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,37 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,342 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στα 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 2,001 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,901 – 1,908 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,902 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 ευρώ. Η επόμενες στηρίξεις στα 3,80, 3,786, 3,68 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,608 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1255,15 (+0,08%) και 1244,24 μονάδων (-0,79%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1244,24 (-0,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1245,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,70%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1208 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1195 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier 2 με ωρίμανση στην 11ετια και δικαίωμα ανάκλησης σε 6 έτη. Η τράπεζα έδωσε σχετικό mandate σε Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS για σειρά τηλεδιασκέψεων με τους επενδυτές που ξεκινούν σήμερα. Παράλληλα, η Πειραιώς έδωσε mandate σε Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS για την πρόωρη επαναγορά με μετρητά, ομολόγων από την έκδοση Tier 2 με ωρίμανση στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,5%”, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,75%), ΟΤΕ (+0,07%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%), CENER (+0,42%), TITC (+2,04%).

Συνεδρίαση επιστροφής των πωλητών στον τίτλο της Jumbo (-2,50%), που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 22,58 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 25,25 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,87 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Stop στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 33,30 ευρώ (κλείσιμο 21/8) επιχείρησαν να βάλουν οι αγοραστές στην μετοχή της TITC (+2,04%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθώς κάποιοι “ξαναθυμήθηκαν” το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο, “η Titan επέλεξε τη Citigroup και την Goldman Sachs για την εισαγωγή της Αμερικανικής Θυγατρικής σε Χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Η Titan Cement σχεδιάζει να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο μέσω της IPO και να συγκεντρώσει τουλάχιστον $500 εκατ.” έγραψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Για τον τίτλο η στήριξη στα 31,40 (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 33,75 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+120,33%), MONTA (+104,19%), SOFTWEB (+102,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,75%), ΚΟΥΑΛ (+88,49%), OPTIMA (+66,15%), ΒΙΟΣΚ (+64,57%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,13%), TITC (+51,52%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (-2,72%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0582438822 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0553316881 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα MED (+3,90%), ΒΙΟΚΑ (+1%), SOFTWEB (+0,87%), ΣΙΔΜΑ (+0,30%), ΑΚΡΙΤ (+6,79%), ΜΟΝΤΑ (+1,56%), ΛΑΝΑΚ (+1,12%), ΣΕΝΤΡ (+1,68%), ΒΙΟΤ (+9,48%), ΝΑΚΑΣ (+2,19%), ΚΕΚΡ (+2,81%).

Αύξησαν συναλλαγές Εβροφάρμα (+1,84%) και Δομική Κρήτης (+1,67%).

Ξαφνικός πωλητής, με αυξημένες συναλλαγές στον Λούλη (-2,75%).

Σε υψηλά μήνα το ΓΚΜΕΖΖ (+1,26%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου στους Ευρωσυμβούλους (+1,56%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+1,61%), Παπουτσάνη (+1,29%) και Fourli (+0,26%).

Με αυξημένες συναλλαγές, σε υψηλά 12,5 ετών η Unibios (+7,31%).

Ισχνή ανοδική αντίδραση, μετά τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, για Interlife (+,82%).

Αν επιστρέψει χαμηλότερα των 0,40 ευρώ το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,20%), ίσως απαιτήσει μείωση θέσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1432, 1420, 1400, 1397 - 1386 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3391 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3367 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με διαθέσεις αντίδρασης η Ευρώπη, αλλά και οι δείκτες στην Wall Street.

Οι πιέσεις έφεραν αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,10415 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του Brent για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις στη ζήτηση, ενώ παραμένουν άφθονες οι προμήθειες. Εκτιμά ότι θα βρεθεί, κατά μέσο όρο, στα $75 το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για $80 που δόθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αντικαθιστώντας αντίστοιχα εκτιμήσεις για $85.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2520 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,4 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.

Προς τα $55150 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2280 το Ethereum.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, για το δεύτερο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και χαμηλότερο από το προκαταρκτικό ποσοστό του 3,1%.

Στο 0,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, χαμηλότερα από το 0,5% που αναμενόταν.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ συνέχισε να επιδεινώνεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης κινήθηκε από -13,9 τον Αύγουστο, σε -15,4 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης από -19,0 τον Αύγουστο, σε -22,5 τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε από -8,8 τον Αύγουστο, σε -8,0 τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 99,7 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.272 συμβόλαια).

Στα 3.811 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.782 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.266 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.266 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 391, 212 για τον Σεπτέμβριο και 179 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.486), κινήθηκε μεταξύ 3.482,25 και 3.520 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.259).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.324,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (542), Πειραιώς (3.273), Εθνική (2.814), Alpha Bank (5.668), Ιντρακόμ (146), ΔΕΗ (676), ΓΕΚ (117), Τέρνα Ενεργειακή (136), ΑΔΜΗΕ (253).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.713, Πειραιώς 64.766, Eurobank 17.699, Τέρνα Ενεργειακή 19.706, ΑΔΜΗΕ 22.694, ΓΕΚ 11.854, ΔΕΗ 24.061, Εθνική 15.128.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.956.832 τεμ., (από 65.946.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.031.306 τεμ. (35.949.973), ΟΠΑΠ 1.677.765 τεμ. (1.683.765), Εθνική 12.085.903 τεμ. (12.091.576), ΟΤΕ 1.554.503 τεμ. (1.571.166), Πειραιώς 14.484.922 τεμ. (14.512.149), Optima bank 1.018.383 τεμ. (1.026.183), Motor Oil 1.196.647 τεμ. (1.381.757), Ελ. Πετρέλαια 1.277.500 τεμ. (1.279.901).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v