Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με το βλέμμα στη Jumbo

Σημαντικό μέρος της χθεσινής «χασούρας» ανέκτησε ο Γενικός Δείκτης. Ισχυρά κέρδη για τη Jumbo, ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil, Metlen. Στα 107 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με το βλέμμα στη Jumbo

Το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, διέκοψε η σημερινή επιστροφή των αγοραστών στο Χ.Α., με τους “buyers” να εξαντλούν την όποια δυναμική τους σε απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις, κάτι που δεν επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη να “αναμετρηθεί” με το επίπεδο – φόβητρο των 1450 μονάδων, αφήνοντας εκκρεμότητες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και περιμένοντας βοήθειες από τις Διεθνείς Αγορές.

Οι τελευταίες σε στάση αναμονής, μετά τα αδύναμα στοιχεία από την Μεταποίηση, περιμένοντας τα αυριανά, συνολικά, στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαμορφώσουν σαφέστερη αντίληψη για την ισχύ της Αμερικανικής Οικονομίας, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, οι Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πρόσθεσαν μόλις 99000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε πτωτικά και ο ήδη χαμηλός αριθμός του Ιουλίου, από τις 122000 νέες θέσεις εργασίας, στις 111000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Αγορά εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ θα προσέθετε 140000 νέες θέσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο, σχεδόν, των αναλυτών, περίμεναν κάτι καλύτερο από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, καθώς είχε πολλούς και σημαντικούς λόγους να ηγηθεί του επόμενου ανοδικού κύματος και μάλιστα από σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκινούν σήμερα οι παρουσιάσεις των Τραπεζών σε Ξένους Επενδυτές. Η Διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται στις ΗΠΑ για παρουσιάσεις σε πελάτες της UBS, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες.

Στις 23 - 26 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν και οι τέσσερις, μαζί με την Κύπρου, στο event της BofA στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι fund managers από όλους τους μεγάλους Επενδυτικούς Οίκους.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκες χθες η αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών από την Fitch, δίνοντας μάλιστα σε όλες θετικό outlook.

Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πλέον στην κλίμακα “BB+” (μια ανάσα από το investment grade) από “BB”, όπως και η Eurobank. Στο “BB”, από “ΒΒ-” προηγουμένως τοποθετεί την αξιολόγηση της Alpha Bank, όπως και της Τράπεζας Πειραιώς.

“Αναμένουμε ότι η Ελληνική Οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Χώρας, αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ικανότητα των Τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, αναφέρει ο Οίκος.

Επίσης, στην αναβάθμιση της Alpha Bank κατά μία βαθμίδα σε “BB+”, από “BB”, με σταθερές προοπτικές προχώρησε η S&P Global Ratings, με την επιτυχή έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Οίκου. Η νέα αξιολόγηση της Τράπεζας από την S&P θέτει την Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική και τη Eurobank.

Από την άλλη, το “πράσινο φως” έδωσε χθες το ΤΧΣ στην JP Morgan να "τρέξει" τη συναλλαγή για το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως οι παρουσιάσεις δεν σταματάνε εδώ, καθώς παρουσιάσεις σε επενδυτές στο Λονδίνο και άλλα Χρηματοοικονομικά Κέντρα ξεκίνησε η Διοίκηση της Cenergy, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ΕΧΑΕ έχει προγραμματίσει παρουσιάσεις στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου το roadshow θα γίνει σε συνεργασία με τη Societe Generale, στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη και στις 2 - 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Morgan Stanley.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9), οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια και οι αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), που φορτώνουν ακόμα περισσότερο την ατζέντα του μήνα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση του Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο, με σχετική υποχώρηση από τα αρχικά υψηλά, ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεις, αλλά με σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα” και το εξαιρετικά περιορισμένο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση, ήπια καθοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,75% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,74% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,21% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1448,31 μονάδες (+0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1444,39 (+0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1446,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,75%.

Ο τζίρος στα 105,9 εκατ., από τα οποία τα 18,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΑΔΜΗΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 105,9 εκατ., τα 98,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Κάποιοι βιάστηκαν να ‘θάψουν’ την Αγορά, με το intraday στην διόρθωση να μην πλησιάζει καν στον 200αρη. Το ‘stop’ στο 1420 σε κλείσιμο ώρας. Ουσιαστικός κοντινός στόχος το 1459, θυμίζοντας πως ένα κλείσιμο πάνω από το 1447 μπορεί να κάνει την διαφορά. Η μετοχή της ΚΟΥΕΣ ολοκληρώνει ένα χρόνο ‘φαγούρας’ με την κάτω ζώνη των 5 ευρώ να απορροφά τους όποιους πωλητές σε κάθε διόρθωση. Το ‘stop’ στο 5,33, με το 5,50 κοντινή αντίσταση και το 580 να είναι το ‘make or break’. Η ΞΥΛΚ θέλει να δοκιμάσει τις αντιστάσεις της ζώνης 0,32 – 0,34 που, αν μη τι άλλο, θα βγάλει πωλητές. Το 0,29 – 0,2870 κοντινή επιθετική στήριξη, με το ‘stop’ στο 0,2620. Αντιμέτωπος για τρίτη φορά με την ζώνη του 15,25 ο ΟΤΕ που χρειάζεται αύξηση τζίρου και κατοχύρωση σε κλείσιμο, για να μπορέσει να δώσει συνέχιση της κίνησης. Το ‘stop’ στο ‘long’ στο 14,57 σε ημερήσιο κλείσιμο. Συσσώρευση για την ΑΛΦΑ που κινείται ανάμεσα στο 1,45 και 1,75. Ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα με κλεισμένα όλα τα ‘χάσματα’. Το 1,61 κοντινή αντίσταση και 200αρης, με κύριο επίπεδο αντίστασης το 1,72. ‘Long’ σε ημερήσιο με το ‘stop’ στο 1,541 σε κλείσιμο ημέρας. Η Πειραιώς προσπάθησε να κατοχυρώσει το 4 επίπεδο με ένα ημερήσιο κλείσιμο και χωρίς να έχει πείσει ακόμα για την υπέρβαση. Αν τα καταφέρει θα έχει πλήρως απεγκλωβίσει τους αποχωρήσαντες και θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση της. Το ημερήσιο ‘stop’ στο ‘long’ στο 3,90 σε κλείσιμο ημέρας. Η ΕΥΡΩΒ είναι το πιο βαρύ Τραπεζικό ‘χαρτί’ αφού πάνω του κουβαλάει και μία Properties. Η λογική λέει πως αργά, ή γρήγορα η Διοίκηση θα κοιτάξει να αποσχίσει και πάλι τα Ακίνητα από την Τράπεζα, μιας και ο λόγος που έγινε η συγχώνευση ήταν μόνο για κεφαλαιακή ενίσχυση. Όταν η Τράπεζα ‘πατήσει στα πόδια της’, το πιο πιθανό είναι να θελήσει και πάλι να γίνει πιο ‘ανάλαφρη’. Το 2,10 κοντινή κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει και πάλι το 2,20. Το 2 είναι κύρια στήριξη και ‘stop’ σε ημερήσιο κλείσιμο. Η ΕΤΕ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 8,10 για να δούμε και πάλι κίνηση στο 8,50. Οι 1250 και 1290 μονάδες τα δύο βασικά επίπεδα για τον Τραπεζικό δείκτη. Αν θέλει να ξεδιπλώσει την τάση του, πρέπει να κατοχυρώσει το δεύτερο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στο Χ.Α., είναι πιθανή η επάνοδος της προσπάθειας για προσέγγιση της περιοχής των 1450 μονάδων του ΓΔ, καθώς επιβεβαιώθηκε η στήριξη στην περιοχή των 1430 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις Διεθνείς Αγορές οι επενδυτές διατηρούν στάση αποφυγής κινδύνου, ενόψει των Αμερικανικών στοιχείων που θα διαμορφώσουν τις αντιλήψεις για την ισχύ της Αμερικανικής Οικονομίας”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Οι Ξένες Αγορές θα κρατήσουν στάση αναμονής, ενόψει των στοιχείων για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη Μεταποίηση. Η αναβάθμιση των Τραπεζών από τη Fitch, μπορεί να προσφέρει στήριξη στο Χ.Α.”, εκτιμά η Beta Sec.

Μετά τον ‘κόκκινο’ Αύγουστο, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στο παραδοσιακά ‘ζόρικο’ δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου με γεμάτη ατζέντα και με αρκετές ‘εκκρεμότητες’, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Την αυριανή (Παρασκευή) έκθεση του Οίκου αξιολόγησης DBRS για την Ελληνική Οικονομία, θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα η αντίστοιχη έκθεση της Moody's, η οποία δεν μας έχει ακόμη αναβαθμίσει σε “investment grade”.

Θεμελιωδώς, οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την κερδοφορία 1ου εξαμήνου των Εισηγμένων, ενώ υποστηρικτικοί είναι, εκτός των άλλων, οι δείκτες μερισματικής απόδοσης και το discount επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων σε σχέση με Ευρωπαϊκούς.

“Στοίχημα” πλέον αποτελεί η διατήρηση, αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την Αγορά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει “κολλήσει” σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7 - 8 μήνες, επιδεικνύοντας σημάδια “κόπωσης”, όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς “χωνεύει” το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., “κολλημένη” κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, χρειάζεται “φρέσκο χρήμα” για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Εκτιμούμε ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατάνε τα “κλειδιά” της Λεωφόρου Αθηνών και το επόμενο διάστημα, λόγω της δυναμικής των ισολογισμών τους, των “bullish” συστάσεων από Ξένους αναλυτές και του εν αναμονή “newsflow” από τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και τα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς το κραχ που έλαβε χώρα πριν από ακριβώς ένα μήνα (5 Αυγούστου) υπενθύμισε ότι τα περί “αυτονόμησης” κλπ. του Χ.Α., προφανώς δεν ισχύουν.

Ή μάλλον ισχύουν όταν οι Παγκόσμιοι μετοχικοί δείκτες - ηγέτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, τη στιγμή που ένα σωρό γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις παραμένουν, ενώ εμείς συνεχίζουμε να “στοχεύουμε” στις 1505 μονάδες του Μαΐου.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, δεν παραγνωρίζουμε το δομικό “bull market” του Χ.Α., άλλωστε έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτό με επαινετικό τρόπο. Αναφερόμαστε στην υπερ-ευαισθησία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς σε θέματα όπως τα σενάρια ύφεσης των ΗΠΑ, οι “φουσκωμένες” αποτιμήσεις των Τεχνολογικών Κολοσσών της Wall Street, οι ήξεις αφίξεις ανακοινώσεις της Federal Reserve κλπ., θέματα τεράστιας ασφαλώς σημασίας για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως η Αγορά μας ενίοτε χρησιμοποιεί σαν “δικαιολογίες” για βίαιες διορθώσεις.

Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το “πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound” αλλά, αντιθέτως, το Χ.Α. να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων Ελληνικών Επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Διαγραμματικά, στήριξη προσφέρει η περιοχή των 1390 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ κρίσιμη είναι η αντίσταση της ζώνης 1450 - 1487, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα ‘ξεκολλήσει’ πειστικά τον ΓΔ από την άνευρη πλάγια κίνηση των 3 τελευταίων εβδομάδων, με στόχο τα υπερδεκαετή υψηλά”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+0,45%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΑΛΦΑ (+0,71%) και ΕΥΡΩΒ (+1,33%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (-0,67%).

Μεταξύ 1271,92 (+0,84%) και 1258,79 μονάδων (-0,20%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1261,68 (+0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1265,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1293 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1194 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές προβάδισμα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΔΑΑ (-0,03%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,74%), ΛΑΜΔΑ (-0,14%), ΟΠΑΠ (-0,56%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και CENER.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 3,64 εκατ., αυξημένη κατά 10,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2023. Συνολικά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 21,26 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,9%”.

Μετά την ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, ο τίτλος του ΔΑΑ (-0,03%) έδειξε να μένει από δυνάμεις, στις παρυφές των 8,00 ευρώ και από εκεί και πέρα δείχνει να ταλαιπωρείται με κλεισίματα πέριξ των 7,90 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 7,96 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 7,30 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Jumbo (+5,65%) για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ακύρωσή τους, κίνηση που θα βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή και με ανώτατο όριο τα 27,20 ευρώ (τιμή που πούλησε ο κ. Βακάκης), έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 22,34 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 25,26 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+127,47%), MONTA (+109,42%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,48%), SOFTWEB (+92,44%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), OPTIMA (+69,49%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,71%), ΒΙΟΣΚ (+53,36%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΞΥΛΠ (+2,63%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,47%), ΔΡΟΜΕ (+1,94%), MED (+1,91%), ΟΛΘ (+0,97%), ΚΥΡΙΟ (+1,77%), ΜΕΝΤΙ (+2,44%), ΛΟΥΛΗ (+1,19%), ΙΑΤΡ (+0,32%), ΣΠΕΙΣ (+1,23%), ΕΛΣΤΡ (+2,82%), ΙΛΥΔΑ (+1,87%), ΚΟΡΔΕ (+1,32%), ΜΟΝΤΑ (+0,25%).

Η Τρ. Αττικής (0%) δημοσίευσε πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση, στις 25/9, με σκοπό την Α.Μ.Κ. έως 672 εκατ. ευρώ με τιμή 1,87 ευρώ ανά μετοχή, σε αναλογία 677,42 νέες για κάθε μία παλιά. Θα έχει προηγηθεί reverse split στη μετοχή με αναλογία 100 προς 1. Με τα παραπάνω δεδομένα, ίσως οι αγοραστές περιορίσουν τις επιθετικές τους κινήσεις.

Σήμερα ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 11,20 ευρώ (+8,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητος.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η OPTIMA bank (+0,15%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+5,73%) και τρεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,98%).

Βγήκε μικρό “bid” σε CPI (+5,81%), ΑΣΤΑΚ (+0,86%), Εβροφάρμα (+3,18%), Ευρωσυμβούλους (+2,36%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+2,63%), Intralot (+1,72%), Μοτοδυναμική (+2,29%), ΕΚΤΕΡ (+1,34%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/8 για ΞΥΛΚ (+4,73%) και νέα υψηλά 5μηνου.

Αίσθηση έκανε η εντολή πώλησης 1,1 εκατ. μετοχών στο ΦΒΜΕΖΖ (+1,22%), στα 0,092 ευρώ (+1,66%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1420, 1400, 1395 - 1385 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3387 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3365 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Επιχείρηση αδύναμης αντίδρασης στο Πετρέλαιο, στο 1,1086 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2540 προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $29,25 το Ασήμι.

Προς τα $56000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2370 διορθώνει το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,4%, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, μετά την άνοδο του Ιουνίου κατά 1,1%. “Τα κέρδη στους μισθούς δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η JP Morgan Chase εγκατέλειψε τη σύσταση “αγοράς” για τις Κινεζικές μετοχές, επικαλούμενη την αυξημένη μεταβλητότητα γύρω από τις επερχόμενες Αμερικανικές εκλογές, τους “αντίθετους ανέμους” της ανάπτυξης και τη χλιαρή πολιτική στήριξη. Η Κίνα υποβαθμίστηκε σε “neutral”, από “overweight” στην κατανομή των Αναδυόμενων Αγορών της Τράπεζας.

Οι παραγγελίες των Γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα. Η ζήτηση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 2,9% από τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν κάνει λόγο για πτώση 1,7%.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5000, σε 227000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 230000.

Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε οριακά στο 51,5% τον περασμένο μήνα, από 51,4% τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 51,0%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 100,5 δισ. ευρώ.

H Goldman Sachs επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για τις Ελληνικές Τράπεζες μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Οι νέες τιμές – στόχοι, με σύσταση “buy”, είναι για την Πειραιώς τα 5,90 ευρώ, από 5,30 ευρώ, για την Εθνική τα 11 ευρώ, από 10 ευρώ και για τη Eurobank τα 2,70 ευρώ, από 2,50 ευρώ πριν ενώ, με σύσταση “neutral”, για την Alpha Bank η τιμή – στόχος είναι τα 2 ευρώ, από 1,95 ευρώ προγενέστερα.

“Στο βασικό μας σενάριο, βλέπουμε μερισματικές αποδόσεις 7% το 2024, κατά μέσο όρο, για τις Ελληνικές Τράπεζες και 9% το 2025 με βάση τους δείκτες πληρωμών 30% - 50% το 2024 και 40% - 60% το 2025”, αναφέρει η Morgan Stanley. Ο Οίκος επαναλαμβάνει την σύσταση “overweight” για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες και εκτιμά ότι “οι μετοχές είναι υποτιμημένες σε αδικαιολόγητο βαθμό”. Οι τιμές - στόχοι είναι για την Πειραιώς τα 5,51 ευρώ, για την Alpha Βank τα 2,5 ευρώ, για την Εθνική τα 10,43 ευρώ και για τη Eurobank τα 2,66 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΚΕΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.283 συμβόλαια).

Στα 3.857 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.266 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.264 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 493, 386 για τον Σεπτέμβριο και 107 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.514), κινήθηκε μεταξύ 3.496,75 και 3.517 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.266).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.302,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.189), Πειραιώς (2.187), Εθνική (1.790), Alpha Bank (4.036), Motor Oil (227), ΑΔΜΗΕ (252), Ελλάκτωρα (204), ΔΕΗ (248), Cenergy (153), Jumbo (245), Ιντρακόμ (106), Μυτιληναίο (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.390, Πειραιώς 64.082, Eurobank 17.457, Τέρνα Ενεργειακή 19.801, ΑΔΜΗΕ 22.666, ΓΕΚ 11.753, ΔΕΗ 24.638, Εθνική 14.924.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.946.832 τεμ., (από 65.946.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.945.341 τεμ. (57.962.699), ΟΠΑΠ 1.689.765 τεμ. (1.689.765), Εθνική 12.086.369 τεμ. (11.992.584), ΟΤΕ 1.574.145 τεμ. (1.569.717), Πειραιώς 14.353.450 τεμ. (14.357.557), Optima bank 1.017.824 τεμ. (1.010.716), Motor Oil 1.780.874 τεμ. (2.706.613), Ελ. Πετρέλαια 1.311.456 τεμ. (1.345.801).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v