Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις... εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή στα σενάρια «ανώμαλης προσγείωσης» για τις ΗΠΑ τραντάζουν ξανά τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις δονήσεις να φτάνουν και την εγχώρια αγορά. Πτώση 1% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Πωλήσεις... εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Sell off στη Wall Street μετά τα μάκρο. «Βουτιά» 2,12% για τον S&P500 στις 5.528,93 μονάδες, αφορμή αυτή τη φορά η ανακοίνωση στοιχείων για τη μεταποίηση που ανοίγουν πάλι τη συζήτηση για ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης.

Βαριές απώλειες για Intel (-8,7%), Boeing (-7,3%) και με τα futures του S&P 500 σταθερά στο «κόκκινο», η σημερινή συνεδρίαση θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά, του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου. Βουτιά 4% για τον Nikkei, στο κόκκινο οι αγορές στην Ασία.

Ούτως ή άλλως για Φρανκφούρτη, Παρίσι ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με πλεονέκτημα των πωλητών, καθώς πυκνώνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις, στοιχεία σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Ειδικότερα στη Φρανκφούρτη έκανε μεγάλη αίσθηση η προειδοποίηση της VW για το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία μονάδων της στη Γερμανία. Περισσότερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση δείτε στον ΕΚΗ.

Στο δια ταύτα το χρηματιστηριακό, για το ΧΑ κάποιες προσπάθειες διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήθηκαν Δευτέρα-Τρίτη, καθώς είχε υποαποδώσει αισθητά τον Αύγουστο και υπήρχε περιθώριο (δυνητικής) σύγκλισης.

Προϋποθέσεις συντρέχουν, ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται σε μία από αυτές. Μία ανάσα από τα 4 δισ. τα φετινά μερίσματα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ. Τα 3,944 δισ. που υπολογίζει ο Στέφανος καταδεικνύουν την προσαρμοστικότητα συγκεκριμένων εισηγμένων, τη δυνατότητα παραγωγής κερδών και σε καιρούς δύσκολους.

Ωστόσο, είναι θέμα αντοχών καθώς ένα σημαντικό μέρος της αποτίμησης είναι στα χέρια ξένων funds, που σημαίνει πως εάν δεν αλλάξουν κατεύθυνση να βγουν αγοραστές οι long, δύσκολα θα επιτύχουν τον στόχο των 1.500 μονάδων.

Στις 1.446,09 με υψηλό ημέρας τις 1.450,42 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ένα όριο-σημείο αναφοράς που χρήζει μεγαλύτερης προσπάθειας και θετικού κλίματος στα διεθνή για να αποτελέσει στήριξη (από αντίσταση σήμερα). Οι 1.444 μονάδες ημερήσια στήριξη μεν, δύσκολα όμως θα επιβεβαιωθεί μετά τη νέα πίεση σε τραπεζικά χαρτιά.

Η διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών από το αρχικό υψηλό των 1.290,15 στο τελικό χαμηλό των 1.273,40 μονάδων, και μάλιστα με στοχευμένες πωλήσεις στο κλείσιμο, επιβεβαιώνει την προβληματική τεχνική εικόνα του δείκτη.

Η σχεδόν πανομοιότυπη τάση των 3 από τις 4 μετοχές (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank) ειδικά στα τελευταία 5' παραπέμπει σε ξένο πωλητή. Διασώθηκε η Alpha Bank, ωστόσο και στην περίπτωσή της υπήρξαν ρευστοποιήσεις. Θα μπορούσε να βγει αντίδραση από τον τραπεζικό κλάδο; Σήμερα μάλλον δύσκολα, πιθανότατα θα δοκιμασθούν στηρίξεις χαμηλότερα. Για τον ΔΤΡ πολύ σημαντική θεωρείται η περιοχή των 1.247 μονάδων, στην περίπτωση που επιμείνουν οι πωλητές.

Καλύτερη -συγκριτικά πάντα- η εικόνα για τα blue chips, με τον FTSE25 στις 3.511,86 μονάδες και στηρίξεις αρκετά υψηλότερα (απ' ό,τι για τον ΔΤΡ).

Αγοραστές ενεργοποιήθηκαν σε Motor Oil (22,10), Metlen (34,50), όπως και σε Sarantis (10,70), AEGEAN (11,30), Lamda (7,23) και σε ΔΑΑ (7,898), ΕΥΔΑΠ (5,66), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,24), αλλά εύλογο είναι το ερώτημα για τις αντοχές που θα απαιτηθούν στο ενδεχόμενο εισαγόμενων πιέσεων.

Το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, κυρίως σε Φρανκφούρτη αλλά και σε Παρίσι, Λονδίνο, θα προδιαθέσει ορισμένους οι οποίοι θα τοποθετηθούν ανάλογα στο διάστημα της προσυνεδρίασης, συνεκτιμώντας την τάση των futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Από 0,53% χαμηλότερα, με ενδεχόμενη διεύρυνση ή περιορισμός του discount να «μετρά» για την εκκίνηση στα ευρωπαϊκά. Και ανάλογα, στη συνέχεια στο χρηματιστήριό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v