Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πίεση στις τράπεζες, κινήσεις στα blue chip

Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης απουσία καταλύτη που θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά. Στα 86,3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Ράλι για Σαράντη και ΑΔΜΗΕ, άνοδος για Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Πίεση στις τράπεζες, κινήσεις στα blue chip

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία χαρακτηρίστηκε από το στενό εύρος κίνησης του Γενικού Δείκτη, από την σημαντική υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, από την έλλειψη πρωτοβουλιών από αγοραστές – πωλητές, στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, από το “γκελ” που σημείωσε ο Δείκτης μετά την επαφή με τις 1450 μονάδες και από την επιστροφή του ενδιαφέροντος για τους τίτλους των “ΜΕΖΖ”.

Την ίδια ώρα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένει αποκαρδιωτική, μειώνοντας έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ αίσθηση προκαλεί και η ολοκληρωτική απόσυρση των φημών για πιθανά deals.

Με αρνητικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι “οι Αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με την επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας να έχει οριστεί για τις 17 - 18 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12/9”.

Η προσοχή των traders στα στοιχεία από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας, την Πέμπτη τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνεται η απασχόληση συνολικά σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και ο δείκτης ανεργίας.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS, αλλά η πιο σημαντική ημερομηνία είναι αυτή της 13ης Σεπτέμβρη, γιατί τότε θα έχουμε την “ετυμηγορία” της Moody’s.

Από εκεί και πέρα και παρά τα βραχύβια ανοδικά ξεσπάσματα του ΓΔ, είναι περισσότερο από ευδιάκριτο πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει αδύναμο να ακολουθήσει από κοντά την κίνηση – ανάδυση των Διεθνών Αγορών (Dow Jones EuroStoxx 600 και DAX βρέθηκαν πρόσφατα σε νέα ιστορικά υψηλά), μετά την σημαντική υποχώρηση που σημειώθηκε στις συνεδριάσεις 2 και 5/8.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η ατζέντα του μήνα που έρχεται είναι αρκετά φορτωμένη και αυτό ίσως βοηθήσει στην σταδιακή επιστροφή του ενδιαφέροντος”.

Αξίζουν υπενθύμισης οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό από Citigroup (5 – 6/9 στις ΗΠΑ) και BofA (23 – 26/9 στο Λονδίνο), το αναμενόμενο placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9), αλλά και οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια. Στα υπ΄ όψιν και οι αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), που φορτώνουν ακόμα περισσότερο την ατζέντα του ερχόμενου μήνα.

Αν όλα τα παραπάνω τα περάσει “ντούκου” η Εγχώρια Αγορά, ασφαλώς και οι εκτιμήσεις για κάτι καλύτερο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μειωθούν δραματικά.

Με δεδομένη την διστακτική εικόνα των περισσότερων, μη Τραπεζικών, blue chips, η προσοχή των ενεργών traders παραμένει επικεντρωμένη στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, θεωρώντας ότι θα είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης.

Σήμερα, από τα 100 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Αγοράς, τα 24,8 δισ. ευρώ αφορούν την κεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού κλάδου. Σε λίγο καιρό με την προσθήκη της Τράπεζας Κύπρου και την Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προσεγγίσει τα 28 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα αναμένεται η μείωση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. κατά, περίπου, 3 δισ. ευρώ, μετά την αποχώρηση των ΤΕΝΕΡΓ, ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ. Οι Τράπεζες θα έχουν πλέον μερίδιο στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που θα προσεγγίζει το 30% του συνόλου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,93% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,91% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,358% ανεβαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1450,42 (+0,29%) και 1444,48 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1446,0 (-0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1446,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 85,9 εκατ., από τα οποία τα 19,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,9 εκατ., τα 78,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου 2024 και η έκθεση της DBRS για την Ελληνική Οικονομία είναι προγραμματισμένα για την Παρασκευή”, υπενθυμίζει η Piraeus Sec.

Οι επενδυτές τοποθετούνται εν όψει των αμερικανικών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα και θα καθορίσουν το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων των επιτοκίων”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Το σημαντικό σημείο αντίστασης των 1450 μονάδων δοκιμάστηκε σήμερα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εταιρικές ανακοινώσεις. Περιμένουμε ότι η Αγορά θα συσσωρεύσει με βάση το επιλεκτικό ενδιαφέρον”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Ο ΟΠΑΠ και η Trade Estates ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη τους για το 1ο εξάμηνο. Ελπιδοφόρο το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, με το πήχη των προσδοκιών ψηλά, ενόψει έναρξης κύκλου υποχώρησης των επιτοκίων, placement μετοχών της Εθνικής, πιθανής απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s κοκ. Η υπέρβαση του ορίου των 1450 μονάδων πρώτος στόχος για το ΓΔ, στο σενάριο συνέχισης της ανοδικής του κίνησης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πέρασε και ο Αύγουστος, ο οποίος ξεκίνησε μεν απειλητικά για τις Αγορές, αλλά τελικά παρέδωσε ήπια την σκυτάλη στον Σεπτέμβριο, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται σαν ‘μαρτυρικός μήνας’ για τα Περιουσιακά Στοιχεία κινδύνου. Η αρχική ταραχή του Αυγούστου αποδείχτηκε τελικά υπερβολική και αναδείχτηκε σαν άλλη μια ευκαιρία για τοποθετήσεις. Οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ απομακρύνονται επίσης, μετά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ β’ τριμήνου 2024, αλλά και των προβλέψεων για την οικονομική δραστηριότητα του γ’ τριμήνου. Η σημαντικότερη όμως είδηση ήρθε από το Συμπόσιο του Jackson Hole, όπου προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Fed, J.Powell, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής μέσω της μείωσης των επιτοκίων, μια και ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού έχει μειωθεί. Μια ενδεχόμενη δε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα αποτελέσει και αιτία για επιθετικότερες μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων. Οι ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας β’ τριμήνου 2024 του S&P 500 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με την ετήσια μεταβολή των κερδών να είναι καλύτερη των εκτιμήσεων και να ανέρχεται στο 13%, οι πωλήσεις αυξημένες κατά 5,5%. Η εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας για το 2025 αναμένεται να είναι 15,4%. Εισερχόμενοι λοιπόν, στον στατιστικά αρκετές φορές μαρτυρικό Σεπτέμβριο, κρίνουμε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη S&P 500, θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθέτησης, δεδομένου ότι η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% και 15% εντός του 2024 και 2025, θα οδηγήσει τον S&P 500 στην περιοχή των 6000 - 6100”, τονίζει η HellasFin Investment Services.

Ο Σεπτέμβριος έχει από έκθεση Θεσσαλονίκης, μέχρι επιτόκια από ΕΚΤ και FED και φυσικά το Ελληνικό ενδιαφέρον από την ετυμηγορία της ‘σκληρής’ MOODY’S.

Μπροστά μας έχουμε παράλληλα το “πακέτο” της Εθνικής, αλλά και πιθανές εξελίξεις στον ‘γρίφο’ των ΕΛΠΕ, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο φόβος ότι οι Ξένοι θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος, με τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.

Πρώτο και πολύ σημαντικό μέλημα του ΓΔ, η κατοχύρωση του 1447 σε κλείσιμο μέρας, αν θέλει και πάλι να προσεγγίσει τα υψηλά έτους.

Η ΔΕΗ έχει βγει από το μικροσκόπιο των traders, μιας και το τελευταίο διάστημα παίζει σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών. Παρόλα αυτά η Εταιρεία είναι ασταμάτητη σε επενδύσεις και νέα σχέδια, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον για μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές. Τεχνικά λείπει μία κατοχύρωση του 12 για να αλλάξει επίπεδο και να στοχεύσει σε πρώτη φάση στα 13,50 ευρώ. Στην παρούσα έχει ισχυρή στήριξη το 10,40 που δεν πρέπει να χάσει.

Αγαπημένη μετοχή η Κρι Κρι, που δεν μας διέψευσε τα τελευταία 20 χρόνια, που την έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας. Πέρασε από περιπέτειες φωτιάς στο εργοστάσιό της, ενώ στην διάρκεια της κρίσης συνέχισε να αναπτύσσεται, κάτι που ήταν πολύ σπάνιο για Εισηγμένη. Έχει καταφέρει μεγάλο ποσοστό του τζίρου της να είναι από το εξωτερικό, ενώ ήρθε η ώρα να πατήσει το πόδι της με 6 νέους κωδικούς, κάνοντας μία νέα αρχή στην Αγορά της Αμερικής. Το νέο φαίνεται μικρό αλλά παρόλα αυτά, αν κάποιος δει τον τζίρο στο γιαούρτι, εκεί θα καταλάβει ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει όλο τον υπόλοιπο τζίρου του εξωτερικού και μάλιστα εύκολα.

Θα πούμε για ακόμα μία φορά, ότι αν δεν βγει μία βίαιη κίνηση στους Ξένους, δεν θα πρέπει να κοιτάμε την μικρή χρονική εικόνα, αλλά να συνεχίσουμε να ακολουθούμε όποιο επενδυτικό σχέδιο έχει ο καθένας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο” τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο στο 2,2% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη επιτρέποντας στους κεντρικούς τραπεζίτες να δρομολογήσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων. Μάλιστα, είναι πιθανό η ΕΚΤ να προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αν και έχει ήδη κάνει στις 6 Ιουνίου την πρώτη της μείωση κατά 25 μ.β., με τη Federal να ακολουθεί στις 18/9. Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις (2 ή 3) ως το τέλος του έτους, εξέλιξη που θα υποβοηθήσει τις Αγορές, καθώς θα μειωθούν δραστικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα των Εταιρειών και θα υποβοηθηθεί η κερδοφορία τους, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την αρνητική συμπεριφορά του τον Αύγουστο με απώλειες κατά 3,2%, καθώς ανέκτησε μόνο τις απώλειες της “Μαύρης Δευτέρας” στις 5/8 (από τις 1430 στις 1340 μονάδες) με το ΓΔ να αποτυγχάνει στις προσπάθειες περαιτέρω αναρρίχησής του, καθώς δεν το επέτρεψαν τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα.

Μάλιστα, οι εξαιρετικές επιδόσεις των Εταιρειών Πετρελαιοειδών, της Motor Oil κυρίως και της Helleniq Energy κατά δεύτερο λόγο, αλλά και της Cenergy που ευνοείται από τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται σε όλο τον Πλανήτη, σχεδόν προσπεράστηκαν, ενώ Εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 2/3 της συνολικής των €100 δισ. καταγράφουν αύξηση καθαρών κερδών κατά 15,6% στο 1ο εξάμηνο.

Επιπλέον, η Cenergy δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, με τον κύριο Μέτοχο να δρομολογεί την είσοδο ισχυρών Ξένων Επενδυτών, παραιτούμενος των δικαιωμάτων του, ενώ την ίδια ώρα μπορούν να τα εξασκήσουν οι λοιποί μέτοχοι και να συμμετάσχουν στα οφέλη από το δρομολογούμενο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης επομένως από τους Διεθνείς Επενδυτές για μια ακόμη Ελληνική Εταιρεία, που ήδη κατατάσσεται στο δείκτη FTSE Russell Large Cap και με διασπορά που σύντομα θα ξεπερνά το 30%, θέτει υποψηφιότητα για συμμετοχή στον MSCI Standard Greece σε προσεχείς επανεξετάσεις του.

Με την ολοκλήρωση του rebalancing στο τέλος Αυγούστου, σε συνέχεια των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης λόγω της εξόδου της Motor Oil, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να συγχρονιστεί με τις ανοδικές κινήσεις των Διεθνών Αγορών, στο βαθμό που οι επερχόμενες εξελίξεις λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες: η αξιολόγηση της DBRS στις 6/9 που έχει ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία, αλλά κυρίως εκείνης της 13ης Σεπτεμβρίου από τη Moody’s που προσδοκάται ότι αυτή την φορά θα αποδώσει την βαθμίδα, έχοντας ήδη προηγουμένως αναφερθεί στις θετικές προοπτικές της Οικονομίας μας. Επιπλέον, το ΤΧΣ θα δρομολογήσει τη διάθεση του συνόλου, ή μέρους των μετοχών της Εθνικής, με την προσδοκία μιας ικανοποιητικής τιμής σε συνέχεια των εξαιρετικών επιδόσεων που κατέγραψε στο 1ο εξάμηνο η Τράπεζα (κέρδη €646 εκατ. στο +27%, δείκτης CET1 18,3%, δείκτης NPEs 3,3%).

Στο κανονικό σενάριο, κατά το οποίο τα γεωπολιτικά δεδομένα δεν μεταβάλλονται προς το χειρότερο και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη Παρασκευή κινηθούν πάνω από το 2%, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί στις επόμενες εβδομάδες να κινηθεί προς τις 1500 μονάδες, επιδιώκοντας ενδεχομένως και την υπέρβαση το υψηλού έτους (1502,79 μονάδες στις 20/5/2024), όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (6), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΕΤΕ (-1,08%), ΕΥΡΩΒ (-0,68%) και ΠΕΙΡ (-0,92%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+0,19%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,509 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,611 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,85 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,577 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,22 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,81, 7,632 και 7,33 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενες αντιστάσεις στα 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,99 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 1,905 – 1,899 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,80 και την επόμενη αντίσταση στα 4,22 ευρώ. Η επόμενες στηρίξεις στα 3,786 και 3,659 - 3,593 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1290,15 (+0,57%) και 1273,4 μονάδων (-0,74%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,75 (-0,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1274,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1293 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1202 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1193 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, προσφορές άνω των 2,5 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η ομολογιακή έκδοση ΑΤ1 της Alpha Bank, με τη διαδικασία να οδηγεί σε ελκυστικό επιτόκιο, στο 7,5%. Σύμφωνα με το Reuters, “η Τράπεζα θα αντλήσει 300 εκατ. ευρώ από τον τίτλο τύπου perpetual NC6”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΜΟΗ (2,03%), ΑΡΑΙΓ (+1,25%), ΕΥΔΑΠ (+1,25%), ΛΑΜΔΑ (+1,40%), ΟΤΟΕΛ (+2,32%) και ΣΑΡ (+4,49%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος του Σαράντη (+4,49%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε, με τον Όμιλο να επιτυγχάνει βελτίωση σε όλες τις γραμμές. Παράλληλα ο καθαρός δανεισμός δεν είναι υψηλός. Πιο αναλυτικά και με τη μέτρηση της Stella Pack, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 30,2% και στα 302,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 41,7 εκατ. ευρώ, από 28,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,3% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,8%. Η Διοίκηση επιβεβαίωσε τους στόχους που έχει θέσει και οι οποίοι για το 2024 κάνουν λόγο για κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 61 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 9,92 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στη ζώνη 10,11 – 10,06 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 12,44 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος από τον μη Τραπεζικό 25αρη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (+2,03%), καθώς σημειώθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια που θεωρούν την μετοχή φτηνή, μετά την τελευταία πτωτική κίνηση. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 24,18 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,01 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η στήριξη στα 21,22 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Να σημειωθεί ότι το fund Millennium International Management LP, μηδένισε την καθαρή αρνητική του θέση στην μετοχή της ΜΟΗ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+121,43%), MONTA (+106,28%), SOFTWEB (+100%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,9%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), OPTIMA (+66,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+59,19%), ΒΙΟΣΚ (+52,91%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΟΡΔΕ (+1,56%), MED (+2,61%), ΤΖΚΑ (+5%), ΙΝΤΕΤ (+0,40%), ΠΡΔ (+0,93%), ΜΙΝ (+5,36%), ΝΑΥΠ (+1,76%).

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Attica Bank (έγκριση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα), έδωσαν κίνηση στον τίτλο. Επόμενο βήμα η Α.Μ.Κ. των 735 εκατ.

Σύμφωνα με την Διοίκηση της ΑΤΤ (+18,31%), “η νέα Τράπεζα, στο τέλος του 2024, εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20%, σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο Τραπεζών. Η νέα Τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων Αγοράς και την αύξηση της κερδοφορίας της. Οι αποδόσεις στους μετόχους της θα είναι σημαντικές, με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025, δείκτης που υπογραμμίζει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σωρευτικά η νέα Τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές με “market” εντολή αγοράς 1170 τεμ. που την έστειλε στο υψηλό ημέρας των 10,00 ευρώ (+20,48%).

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+4,49% με αυξημένες συναλλαγές), μετά τις τελευταίες πληροφορίες για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση λήψης των αποφάσεων από τη ΡΑΕΚ μέχρι την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Για να υπάρξει αυτή η προθεσμία, ο ΑΔΜΗΕ έστειλε επιστολή στη Nexans, ώστε η Γαλλική Εταιρεία να μεταθέσει στη συγκεκριμένη ημερομηνία, την εκπνοή του τελεσιγράφου για επ΄ αόριστον “πάγωμα” της κατασκευής του καλωδίου.

Από την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το δικαίωμα προμερίσματος χρήσης 2024 ύψους 13,5 εκατ. ευρώ ή 0,0582438822 ευρώ ανά μετοχή προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των 216000 ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία. Το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό προμερίσματος ανέρχεται σε 0,0553316881 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, σε νέα χαμηλά 46 μηνών η ΑΑΑΚ (-6,27%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, για AS Company (+0,71%, με νέους ε.δ.).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,22%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/8 για Ιντεάλ (+0,52%) και ΞΥΛΚ (+2,93%).

Αύξησε συναλλαγές η Ιντρακόμ (+1,74%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,09%), Lavipharm (+0,95%), Unibios (+1,49%) και τρεις ανοδικές για ΚΛΜ (+2,32%, μετά την είδηση για πώληση του Ακινήτου στο Μοσχάτο), ΦΒΜΕΖΖ (+5,64%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,60%), ΟΛΠ (+1,66%) και Profile (+1,69%).

Επιστροφή αγοραστών με υψηλά 4μηνου για Centric (+7,08%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 5μηνου).

Σε νέα ιστορικά υψηλά Κρι Κρι (+1,23%) και DotSoft (+3,05%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές και την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ).

Πλαγιοανοδικά από τα 3,22 ευρώ (κλείσιμο 28/8) η Δομική Κρήτης (+1,93%).

Σημείωσε νέα χαμηλά 8μηνου, για να ακολουθήσει αντίδραση στην Doppler (+0,74%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1420 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1392 - 1383 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3381 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3362 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, ακόμα μεγαλύτερες οι πιέσεις για τους κύριους δείκτες στην Wall Street.

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,10368 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2515 πιέζεται ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), κάτω από τα $28,30 το Ασήμι.

Υποχωρεί χαμηλότερα των $57700 το Bitcoin, προς τα $2435 διορθώνει το Ethereum.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τσίμπησε τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 47,2 μονάδες, από 46,8 έναν μήνα νωρίτερα. Ωστόσο βρέθηκε κάτω από την πρόβλεψη του Dow Jones για 47,9%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,3%, στα $2,16 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 0,1%.

Όπως προειδοποίει η JP Μorgan, “οι Αγορές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο και ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ένας δύσκολος μήνας για τις μετοχές. Η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά ως απάντηση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα ανοδική φάση τις Αγορές”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 100,5 δισ. ευρώ.

Η Jefferies διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα στα 11,00 ευρώ ανά μετοχή, Eurobank στα 2,85 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 5,60 ευρώ και Alpha Βank στα 2,60 ευρώ), όπως και τη σύσταση “overweight”.

Η UBS, για την Ελλάδα, διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2024. Ο Οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3% το 2025, επίδοση που τοποθετεί τον πήχη 1% υψηλότερα από το consensus των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό οι Cenergy, ΕΛΧΑ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.716 συμβόλαια).

Στα 3.826 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.856 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.264 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.263 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 535, 408 για τον Σεπτέμβριο και 127 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.503), κινήθηκε μεταξύ 3.503 και 3.536 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.287,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.384,25).

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Κρι Κρι, 520.064 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.017), Πειραιώς (4.433), Εθνική (617), Alpha Bank (3.287), Motor Oil (455), ΓΕΚ (160), ΑΔΜΗΕ (1.050), ΕΧΑΕ (108), ΔΕΗ (278), Ιντρακόμ (152), Τέρνα Ενεργειακή (498).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.555, Πειραιώς 67.532, Eurobank 17.874, Τέρνα Ενεργειακή 20.073, ΑΔΜΗΕ 21.920, ΓΕΚ 11.666, ΔΕΗ 24.818, Εθνική 14.948.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.835.374 τεμ., (από 65.946.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.057 τεμ. (57.980.057), ΟΠΑΠ 1.713.099 τεμ. (1.713.099), Εθνική 11.931.009 τεμ. (11.896.444), ΟΤΕ 1.575.728 τεμ. (1.601.386), Πειραιώς 13.857.557 τεμ. (13.616.647), Optima bank 1.006.303 τεμ. (1.009.371), Motor Oil 3.728.944 τεμ. (3.240.371), Ελ. Πετρέλαια 1.324.448 τεμ. (1.324.448).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v